Iti pot spune ceva similar din experienta mea. Am terminat liceul in 96 si facultatea in 2003. Oarecum pot spune ca erau alte vremuri. Poate se punea putin mai mult accent pe calitate si nu pe cantitate.
In liceu nu m-am omorat cu invatatul, am luat bacul pe copiat. Eram bun doar la ce imi placea, la info ca era pasiune, la mate ca era necesar si la fizica ca imi trebuia pentru intrarea la facultate. Restul materiilor nu ma atrageau de niciun fel. In primul rand ca aveam niste profesori care nu puteau sa predea acele materii incat sa para interesante. Si culmea, era cel mai de "fite" liceu din Targoviste.
La facultate, am dat la automatica ca asta imi placea, ca avea legatura cu pasiunea mea. Am intrat cu medie mare, chiar si cu bursa. Primul an am fost participat activ la toate cursurile pentru ca imi placeau si se mulau cu ce vroiam eu sa fac. In schimb 70-80% dintre cunostiintele despre programare veneau tot din surse proprii - eram autodidact si aveam grupul meu de alti pasionati de la care invatam reciproc.
Din anul 2 am inceput sa ma duc din ce in ce mai rar pentru ca majoritatea cursurilor erau inutilitati care nu aveau aplicabilitate practica imediata. Atunci m-am si apucat prima data de lucru tot din pasiune.
Facultatea de 5 ani am terminat-o in 6 cu o medie destul de mica dar facand un proiect de diploma revolutionar pe vremea aia doar din ambitie sa le arat profesorilor ca cu toate ca am ramas repetent un an la facultatea lor rezultate pot avea daca vreau si imi place ce fac. (prin anul 3 vroiam chiar sa ma las de facultate pentru ca nu vedeam rostul diplomei). Dintre toate joburile care le-am avut niciunul nu a pus accent pe diploma, doar pe rezultate si experienta.
Acum, la peste 10 ani de la terminarea liceului si la peste 5 de la terminarea facultatii, daca ar fi sa ma intorc in timp si sa o iau de la inceput as face altfel. Nu neaparat ca drumul ales acum ar fi rau, dar cu experienta de acum as alege unul mai eficient si mai bun.
Unul dintre cei mai importanti factori care ii consider acum este anturajul. De exemplu, de ce sa ma duc intr-un club cu inculti care asculta manele, cand pot sa ma duc intr-un pub cu muzica veche care imi incanta urechea si unde vin persoane interesante.
Asa este si cu liceul si facultatea. Daca ar fi sa o iau acum de la inceput, as invata mai mult nu pentru note ci pentru o universitate unde stiu ca sunt cei mai multi copii inteligenti si pasionati. Prefer sa fiu prostul printre destepti unde voi avea intotdeauna de invatat, decat sa fiu eu desteptul printre prosti. Acum as fi ales o universitate in UK sau US. Este mai greu de intrat, dar si rezultatele sunt pe masura.
Referitor la pasiunea ta pentru fotogtafie sau pentru alte lucruri o poti face lejer in timpul liber sau in acel timp in care se "freaca menta". Calculat, daca e sa-ti aduni timpii morti din fiecare zi vei afla ca ai zeci de ore saptamanal care le poti redirectiona catre aceste pasiuni. Este greu, cere determinare, planificare si perseverenta, dar se poate.
Nu avem in fata un viitor predictibil. O diploma de bac este doar un punct de pornire, nu te impiedica deloc in planurile tale. E bine sa ai aceasta diploma in caz de schimbare a optiunilor. Vor veni vremuri tulburi cand fotografia nu va interesa pe nimeni.Prezinta-te la bac in orice conditii, inca se ia foarte usor.Succes.Mira
Daca ai de gand sa-ti faci propria ta firma, ar putea sa mearga foarte bine. Dar asta inseamna ca te poti baza cativa ani pe ajutorul financiar al altora (de exemplu parintii). Stii care e riscul mare? Ca iti pui toate sansele intr-o singura barca, ca nu ai un plan B, o solutie de rezerva. Fiindca daca Doamne fereste se intampla ceva rau si ai nevoie sa lucrezi ca orice om obisnuit, nici agent de paza nu te poti angaja fara studii.
Alexandrinaa are un raspuns potrivit pentru tine!
E dreptul tau sa faci ceea ce vrei cu viata ta, pana la urma tot tu iti vei asuma riscurile!
Era si un banc pe tema asta:
Dumnezeu si Sf.Petru imparteau minte/inteligenta oamenilor.
La un moment dat Sf. Petru: "Doamne, nu mai avem minte/inteligenta. Ce facem? "
Dumnezeu:" La restul le dam diplome!"
Draga mea... te inteleg ca ce esti asa e bulversata, dar daca invati, nu inveti pentru acea hartie, ci pentru tine, pentru cunostintele tale. Oriunde ai merge in lume ti se va cere un document de studii...asa ca este alegerea ta, dar bine ar fi sa te gandesti de doua sau noua ori si apoi sa iei o hotarare, de care mai tarziu sa nu regreti.
Nu stiu sa existe alte cai in atestarea cunostintelor in afara de invatamant...liceu,facultate...de ce persoanele care n-au facut scoli, la maturitate s-au apucat sa-si continue studiile...de ce? ...pentru ca nu puteau progresa...nu se puteau integra intr-un anumit cerc...nu puteau sa-si foloseasca banii si influenta... le era rusine de lipsa educatiei prin invatamant...asa ca, sfatul meu este sa urmezi pas cu pas scolile...esti isteata si vei lua bac-ul...va fi o lupta castigata cu tine insati! DEGEABA VEI URMA DOUA FACULTATI DACA NU VEI PRIMI DOVADA CA LE-AI ABSOLVIT...Traiesti intr-o societate cu legi si statuturi, pe care si celelalte societati le-au avut si le vor mai avea... facand o facultate nu lupti pentru o diploma, ci pentru recunoasterea pregatirii tale intr-un domeniu...astfel vei avea posibilitatea sa te folosesti de ceea ce-ai invatat...altfel...totul va fi doar pentru tine...nu va ajuta nimanui... ori daca vrei sa faci o cariera...asta inseamna ca de munca ta se vor bucura multi altii...SUCCES!
Si...am uitat sa-ti spun...lucrurile adevarat valoroase se obtin doar prin sacrificii... daca tu crezi ca viitorul tau nu merita astfel de sacrificii... n-ai sa reusesti sa ajungi unde ti-ai propus... iar cei care invata nu sunt prosti... dimpotriva, sunt motivati pentru efortul lor.
Undeva iti dau dreptate!
In germania nu ti se cere diploma de facultate din romania: trebuie sa arati ce stii. La fel si in multe alte tari. De ce? Simplu:
1. In Romania se recunosc DEODATA 15.000 (!) diplome de facultate false. Acestia au ajuns sa fie sefii nostri, medicii si profesorii populatiei. Ca sa murim repede si prosti...
2. Pentru angajare ca distribuitor de marfa ti se cer 2 lucruri obligatorii: sa ai carnet de sofer cat B si sa ai studii superioare. In aceasta ordine, scrise in anunt!
3. Tot in romania, tot anunt: "Angajam inginer automatist, cu vechime de minim 10 ani. Varsta maxima: 25 ani" (!). Adica: sa fi terminat gradinita in sala de nastere, scoala gebinerala la 6 anisori, liceul la varsta de 10 ani, + 5 ani de facultate de Automatizari... dupa care sa fi lucrat in domeniu inca 10 ani! Cred ca anuntul a fost dat tot de unul/una cu diploma dintre cele 15.000!
... si lista "valorilor diplomate" poate continua la nesfarsit!
Din pacate...
Daca tot vrei sa urmezi niste facultati, ce te opreste sa nu iei si acele diplome, daca tot spui ca te primesc la cursuri. Eu cred ca ai nevoie de ambitie sa poti lua bacalaureatul, nu spun ca nu vei reusi in viata fara diplome, dar sunt atatia prosti care le au!
Daca iti place fotografia, poti si fara cursuri sa fii free-lancer, unde nu iti cere nimeni cv-ul, doar portofoliul.
Din cate vad, sunt singurul care te aproba 100% iti explic si de ce sunt de acord cu tine...am destul de multi prieteni care au o facultate, poate chiar 2 la activ...si cu toate astea, nu au un loc de munca nici macar cat sa se intretina...in schimb, altii care au doar liceul, au avut acel "fler" in plus si s-au descurcat de minune in viata, intr-un timp relativ scurt...in ziua de azi nu se mai pune accent pe diplome, s-a constatat in ce mod se obtin...acesta e motivul si pentru care eu am renuntat la ideea de a imi continua facultatea...am avut putin noroc si vreo 2 ani am dus-o mai mult decat excelent...prietenilor mei nu le-a venit sa creada...acum s-a terminat visul, dar astept iarasi acea sclipire, care sa ma ajute sa am un trai mai mult decat decent...binenteles, ca multi vor zice ca totusi macar bacul sa il ai, dar nu sunt de acord...cine e inteligent (nu destept!) se descurca...cine nu, se uita cum se descurca altii!
BAC-UL SI MACAR O FACULTATE SUNT STRICT NECESARE PTR ANGAJARE. Poti fi un bun profesionist, dar majoritatea firmelor nu pot colabora cu tine daca nu ai atestate sau diplome.Totusi de ce nu vrei sai mergi sa iei Bac...etc?
Hmmm.Partial te inteleg.In ziua de azi nu conteaza cat de bine stii sa faci un anumit lucru, conteaza mai mult atestarea pentru acel lucru.
Dar vezi tu? Lumea e prea ingusta sa vada adevaratii oameni, care stau mai in umbra.Cunosc persoane care au 2 facultati si o functie importanta, insa aceste persoane nu stiu cate urechi au in cap.
Nu as zice ca esti naiva, dimpotriva, esti curajoasa
Mult succes!
Pe langa asta, deschide-ti o firma de FOTO . Important e sa ai peste 14 ani... sa nu ai dosar penal si... sa ai niste bani. Diplome nu-ti trebuie pentru a avea o firma. Si asa, cunoscand cateva legi, poti conduce fara probleme. Poti angaja oameni. Si acolo poti face cate poze vrei! Te angajezi tu pe tine la firma ta, fara studii superioare. Dar iti poti pune ce salariu vrei . Cursuri poti face cate vrei, desigur
Eileen, nu vreau să iau diploma de bacalaureat fiindcă îmi mănâncă o tonă de timp învăţatul. Sunt atâtea lucruri pe care le pot face în următoarele 2 luni, atâtea chestii aşteptă să fie învăţate şi atâtea cărţi să fie citite. Nu-mi vine deloc să mă opresc din toate astea ca să dau... bacul. Sunt atâţia proşti care le au şi ce fac cu ele? Merg la o facultate unde nu învaţă nimic şi obţin o nouă diplomă pe baza aceluiaşi principiu: toceşte şi rabdă.
Şi un al treilea argument pentru care nu vreau să mă apuc de colecţionat diplome, este că facultatea la care vreau eu nu mă primeşte fără medie foarte mare la bac, ori medie foarte mare înseamnă peste 9. Iar pentru un 9, mulţumită căruia nu voi face nimic altceva decât să adun diplome şi alte diplome, nu sunt pregătită să-mi sacrific următoarele 2 luni.
@No God: Şi dacă nu vreau o angajare?
@Krina: Eu personal cred că o revoluţie anti-diplome e pe punctul de-a izbucni. Gândeşte-te la Spiru Haret şi la anunţurile din ziar "Caut economist pentru postul din cadrul firmei X. Excepţie absolvenţi Spiru Haret".
Foarte curând va fi necesar să se găsească un nou criteriu de măsurare a competenţelor. Ia-i în calcul însă şi pe grămezile de elevi revoltaţi împotriva non-sensului bacalaureatului, la tonele de studenţi picaţi la medicină fiindcă alţii au dat şpagă. Undeva în viitor toţi se vor revolta.
Mersi de suport! O să întreb foarte multă lume înainte de-a lua decizia asta. Nu sunt curajoasă deloc. Dacă eram, o făceam fără să mai stau pe gânduri.
Mulţam Alexandrinaa! Uite, ideea cu firma foto nu e deloc rea. Aş putea să mă întreţin din dânsa pe durata "studiilor".
@gbrltdr: Mare dreptate ai cu cei ce au revenit după ani de zile la şcoală ca să-şi ia bacalaureatul. Nu, cei care învaţă pentru bac sunt într-adevăr motivaţi (în niciun caz proşti) şi dispuşi să-şi sacrifice timpul învăţând lucruri standardizate. Mulţumesc mult pentru răspuns! Mi-a mai tăiat din entuziasmul legat de această idee, încă mult prea puţin cercetată.
@mira: bacul se ia foarte uşor, aşa-i. Pun pariu că dacă mă prezint fără o iotă de toceală în cap, tot trec. Dar eu nu vreau să trec cu 6, 7. Repet: unde vreau eu la facultate e nevoie de notă mare, pe care n-am cum s-o obţin în condiţiile în care sunt cum sunt. Nicio diplomă de bac e mai bună decât una ce mă va sili să merg pe un drum pe care îl urăsc.
@Bulă: eu sunt foarte naivă. De-asta pun şi pe alţii să mestece ideea. Eu cred că voi trece prin acele două facultăţi, ba chiar mai mult: voi începe cursuri de formare în psihanaliză şi psihoterapie iar totul îmi va fi recunoscut cumva. Dai dovadă că ştii- rezultă eşti preţuit. Ăsta e principiul pe care merg.
@selfhelp: Mulţam! Să fi admis la o facultate din UK, SUA e foarte greu (şi eu tot cam pe acolo vreau). Aşadar, decât să pierzi timp gonind după alte diplome şi atestat de limba engleză, de ce să nu merg acolo frumuşel în calitate de nimic? De ce să nu învăţ tot ce se poate învăţa, fără bac şi toate celălalte prostiile?
Un motiv am, unul de natură bănească: nu voi mai beneficia de reduceri la filme, spectacole şi va trebui să plătesc o grămăjoară mare de bani pe abonamentul la metrou.
@Bro: Da, 2 luni nu e un sacrificiu aşa mare. Ar trebui să încerc să gândesc aşa.
Vă mulţumesc tuturor! Nici nu pot să spun cât de mult m-au ajutat toate părerile/sfaturile voastre! Marea dilemă e că nu prea ştiu unde să dau răspunsul câştigător, aş avea nevoie de vreo 4.
Vă ţin la curent, cum să nu.
@anonim: nu, bacul este indispensabil. Se poate numai la facultatea româno-americană, cu condiţia să iei diploma de bac înainte de absolvirea facultăţii.
Roby, ai grijă ce faci. Am căzut pradă sistemului, m-am lăsat dusă de val şi am început să îmi distrug zilele... învăţând pentru bac. Asta în speranţa ca într-o zi n-o voi regreta.
E nevoie de cineva să spargă gheaţa şi să pornească o răscoală ca asta împotriva bacului. Din păcate eu nu sunt suficient de puternică, încât să fiu acea persoană. Poate eşti tu!
Esti orbita de o naivitate monstruoasa.
Pentru a iti deschide o firma, cu banii parintilor, nu-ti trebuie carte. Pentru a face un imprumut in banca, iti trebuie servici. Pentru a ajunge la un servici, iti trebuie anumite diplome. Intr-adevar, acele diplome poate nu se cer la interviuri, dar nu poti sa te duci undeva unde se cer anumite studii ( si evident salarii mari ).
Spui ca vrei sa faci facultate, de ce nu incepi prin a termina si a lua bac`ul? 2 luni nu mi se pare mult, sa sacrifici din viata ta ( abia inceputa probabil ).
Ia-ti bacu`, angajeaza-te, fa niste bani, deschide-ti firma. Pana atunci, da un anunt in ziar ( in cazul in care ai sculele necesare, si fa poze pentru nunti, botezuri etc, sau du-te la o firma ( care se ocupa cu asta ) si prezinta-ti portofoliul, poate te vor chema ca si colaborator.
Nu sunt nici invechit, nici tocilar, e doar o certitudine.
Tu stii sa faci un lucru. X sa zicem. Te duci la un interviu unde mai vin si altii ( sunt cateva zeci de persoane care aplica pentru un post, indiferent de job ), din toti cei care vor venii, unu` sigur va sti sa faca acelasi lucru X cel putin la fel de bine ca tine, cu mentiunea ca el are diplomele luate. Pe cine crezi ca va contracta angajatorul?
Acum am văzut poza ta de la profil știi ca a existat un om filmat pe timpul lui stan si bran care a alergat exact așa că in animația ta de jur împrejurul unei camere!
Acum am vazut cu bac-ul cunosc un om care are 25 milioane de euro de plata la stat a ajuns acum sa aiba 73 ani nu are bac-ul
Dar a facut afaceri interesante de exemplu a avut un lant de magazine cu calculatoare in toata tara in anul 2005 care avea 250 magazine peste care eram eu coordonator activități service
A inceput cu afaceri din astea prima data cu ceva carausie de lemne pe la intorsura buzaului
Apoi cu importul de margarina din Bulgaria
Apoi cu magazinele acestea de calculatoare
Si omul nu avea bac-ul
Si facea afaceri de milioane de euro pe zi.
Eu eram si gestionar si primeam marfa de 2 milioane de euro in fiecare zi pe gesriunea mea
Fara diploma poti sa te stergi la fund cu acele dosare...pentru ca oriunde te duci te va intreba ce studii ai
...
PENTRU O FATA. E FOARTE GREU SA TE AFIRMI ...CU STUDII!
DACA NU LE AI E SI MAI GREU!
Intamplator am cautat ceva pe net legat de facultati si am dat de întrebarea ta. M-a facut sa citesc toate raspunsurile, avand in vedere ca si eu acum is cam intr-o situatie similara.mai este putin si dau bacul curand si chiar nu stiu ce sa aleg. Tu pana la urma ai dat la ceva? Ca vad ca a trecut ceva timp de cand ai postat intrebarea. AStept un mesaj. daca vrei
Eu am avut o colega, care a facut Spiru Haret, sectia de informatica. Ar fi trebuit sa-mi dea lectii si ce crezi? Habar n-avea. Cind m-am angajat am vazut-o si pe ea. Statea cu tabelul in Excel si cu un calculator de mina in fata. Facea calcule pe calculatoru ala si scria in Excel rezultatul. I-am aratat eu cum se fac calcule tabelare. I-am creat o coloana separata sa poata sa vada cite calcule gresise. Ca nu stia de ce nu-i iesea totalul general.
Mai am un sef total idiot. Abia stie sa scrie si sa citeasca. Si ce creszi? Am aflat ca are facultate. Nu mi-a venit sa cred.
Sa nu-l uitam pe miliardarul oier. Crezi ca stie altceva decit sa socoteasca banii? (A mai intrat si in politica si nu inteleg deloc, de ce. Ca a dovedit ca nu se pricepe).
De altfel, cine lucreaza la stat, stie bine de ce am ajuns in halul asta. Cei competenti nu au loc de tembeli care sint promovati prin relatii. Diploma este un accesoriu obligatoriu, necontind modul in care a fost obtinut.
Cu toate astea, cel putin in tara noastra, in primul rind trebuie sa ai patalama.
Daca te angajezi la stat, este obligatoriu si atit. Daca te angajezi la particular, este obligatoriu, dar trebuie sa si dovedesti ca esti in stare sa ocupi postul respectiv.
Oricum, doua luni cit spui tu, nu inseamna un sacrificiu atit de mare.
Ok. Sunt un Roman care locuiesc de 8 ani in Londra. Am terminat o facultate aici si m-am decis sa imi fac rostul mai departe tot aici. Sunt multi prieteni care ma judeca, majoritatea printr-o invidie mascata, dar eu am un singur raspuns pentru ei: am ales ce e mai bun pentru mine si pentru viitorul meu si al familiei mele, caci o viata am si vreau sa fiu un pas in fata decat cei dinaintea mea. Dar ei pot ramane cu alegerea lor, caci nu le-o critic deoarece le inteleg frustrarea.
In legatura cu diplomele, stim cu totii ca exista institutii de invatamant ale caror diplome nu pot fi contestate sub nicio forma in aceasta lume. In schimb, in tarile in curs de dezvoltare, unde coruptia este scapata de sub control, institutiile de invatamant sunt doar niste tunuri de scos bani urgent si de oferit foite cu numele de diploma, care oricum nu au vreo valoare in tara, daramite in lume. Pot sa iti spun ca, printr-o educatie curata, bazata pe etici si filozofii duse la perfectionare de fiecare generatie de experti, poti ajunge sa gandesti altfel, iar diploma in acest caz te va deosebi de cel considerat diletant, datorita faptului ca ai trecut printr-un 'filtru' al vietii obligatoriu si ai reusit sa obtii ceva de la niste profesionisti incontestabili, cu truda ta si pe meritul tau. Aceasta este o 'definitie' a diplomei eliberate de institutiile de prestigiu.
Educatia este motorul de dezvoltare al unei societati, iar aceasta educatie se bazeaza pe filtrarea indivizilor prin invatamant. Numai asa au ajuns Englezii, Germanii, Olandezii, Japonezii acolo unde sunt. Prin educatie corecta, in care spaga inseamna inchisoare si exil. Unde dorinta de a termina facultatea pe aranjamente si bacsis este sanctionata prin esec, deoarece acolo nu exista asa ceva. Aceasta diploma trebuie sa o ai, pentru ca, prin ea, esti la un nivel mai avansat fata de generatiile care au trecut deja prin asta. Daca ma intelegi, fa tot posibilul si obtine-ti certificarea de la o institutie de prestigiu, iar apoi vei vedea ca portile ti se vor deschide fara sa scartaie din balamale. Succes!
BraiRotSkibidi întreabă: