| ashlee a întrebat:

Am deasupra apartamentului o familie cu copii. Copiii alearga zilnic in casa, au vreo 3-4 ani, deci pot vorbi si inteleg de vorba. In general, am tolerat situatia, intelegand ca uneori pot exista anumite zgomote cand sunt familii cu copii in apartamente.
(Am si eu copil mic si incerc pe cat posibil sa nu-l deranjez prea tare pe vecinul de dedesubt, dar unele zgomote mai pot aparea uneori; inteleg ca nu poate fi liniste de mormant.)

Totusi in weekend, parintii i-au tinut mai mult in casa pe copii, asa ca acestia au alergat si sarit pe podea aproape non stop. Vazand ca tropaitul devine foarte tare, de tip bubuituri, spre 19.30-20 seara si avand si eu un copil foarte mic care trebuia sa doarma, m-am dus la vecini sa le zic frumos sa o lase mai usurel.

Copiii lor au doua tipuri de alergat: unul mai obisnuit (pe care l-am tolerat); al doilea, tropait foarte puternic cu bubuituri de vibreaza tavanul, ce tine mai bine de o ora. De ultimul tip a fost zgomotul cand m-am dus sa vorbesc, dar tatal a zis ca "sunt copii"; am zis ca e ok daca se mai aude uneori zgomot, dar nu chiar asa, sa imi bubuie si vibreze tavanul ca am ei eu un copil care trebuie sa doarma; vad ca momentan au lasat-o mai usurel.

Am procedat corect ca m-am dus sa vorbesc cu parintii? Nu vreau ca oamenii sa se simta prost si nu vreau sa ma inteleg prost cu vecinii, insa cand e un tropait foarte puternic de mai bine de o ora, imi pierd si eu rabdarea; avem si noi nevoie de odihna. In plus, am constatat ca parintii respectivi niciodata nu le faceau copiilor nicio observatie, ii lasau sa alerge mereu in voie, ca si cum nu le-ar fi pasat ca mai exista cineva in cladire. Imi amintesc bine ca, in familiile noastre, parintii nu ne lasau sa tropaim in apartament cand eram mici; se gandeau tot timpul la vecinii de jos (probabil dupa principiul "ce tie nu-ti place, altuia nu-i face").

Deci am procedat corect ca m-am dus sa vorbesc (frumos) cu parintii?

Răspuns Câştigător
| johnnny123 a răspuns:

Da, ai procedat cât se poate de corect și civilizat. Păcat că de cele mai multe ori oamenii nu răspund în același mod.

Prea mulți părinți uită că universul nu se învârtește în jurul copiilor lor, că trăim într-o societate în care trebuie să-i mai respectăm și pe cei din jur. Nu este nimeni obligat să suporte toate zgomotele și istericalele unui copil lăsat de capul lui.

Copiii nu au nici o vină, dar părinții care nu le ghidează în niciun fel comportamentul poartă o vină uriașă. Iar consecințele acestor greșeli le vor suporta tot ei mai târziu, când le va fi imposibil să se mai înțeleagă cu acei copii.

8 răspunsuri:
| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns:

Ai procedat foarte corect; dar nu uita de copilaria ta si nu uita ca nu poti tine copii suspendati in hamuri si lipsiti de placerile firesti ala varstei.

| Freya1 a răspuns:

Nu iti face probleme ca se supara pe tine sau te inteleg gresit. Avand copil mic, muncind, facand si treburi in casa nu poti sa rebzi zgomote continu si tropaituri.Si eu stau foarte rau cu nervi si locuiesc intr-un cartier plin de copii care urla continuuu de stau cu geamurile inchise. Vorbestele cu calm si daca nu se intelege explica-le ca asta nu e educatie ce se da copiilor.Vor sa topaie si sa se joace foarte bine au loc afara dar nu in tavanul tau.Ce are ca sunt copii trebuie lasati sa iti urce in cap sa faca ce vor cum spunea cineva in comentariu ca nu poti sa ii ti suspendat in ham ba da daca e un copil dezaxat si nu pricepe de buna si el si masa ar trebui suspendati de tavan.Nu ma refer doar la o jumate de ora de joca ma refer in general ca se cam aduna

Bula
| Bula a răspuns:

Ai mai multe posibilitati:
- faci un pic de yoga si-ti deconectezi mintea, sa nu auzi zgomotele
- iti izolezi fonic apartamentul
- folosesti dopuri de urechi
- te certi cu vecinii
- te muti la casa, unde e liniste

| ashlee explică (pentru Mihailescu_Valeriu_1953):

Inteleg pentru ca am si eu un copil si vad ca are nevoie sa exploreze, ii mai cade ceva din mana, i se mai aud pasii pe podea.

Ma refer la acele situatii cand lucrurile o iau razna prea tare timp de ore si se uita ca, din pacate, viata la apartament implica anumite compromisuri din partea tuturor vecinilor.

Uneori zgomotul poate fi perceput ca exagerat pentru receptor care are si el dreptul la liniste si odihna. Pe de alta parte, nici pentru copii nu e usoara ingradirea ( si imi plac copiii in general).

Probabil ar trebui dusi mai mult in parc, la plimbare, la locurile de joaca special amenajate, etc. Da, poate ca uneori parintii vor sa stea acasa decat sa iasa din bloc, dar fiindca nu are fiecare o curte proprie, trebuie sa ne mai mobilizam din cand in cand sa iesim afara pentru copii; ei au energie care trebuie consumata. Seara, putem juca jocuri de familie pe covor sau citi ceva, desena, colora, etc. Ma refer la situatiile cand se depasesc anumite limite; atunci ar fi bine ca parintii sa se mai sesizeze, cred.

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns (pentru ashlee):

Poate ca acei parinti vor sa isi vada copii, politicieni de succes. glumesc.

| Freya1 a răspuns (pentru Mihailescu_Valeriu_1953):

Cred ca vrea sa ii fie lipiti copii cu scoci de tavan laughing

| WaterDrop a răspuns:

Lipeste cateva boxe de tavan, pune sunetul trenului la bariera si apoi pleaca de acasa o perioada.

| NGheorghe a răspuns (pentru Bula):

- Îți cumperi CD player