| lovecats123 a întrebat:

Am mare nevoie de ajutor! Sora mea de 10 ani este veșnic nervoasă. Daca ii spui lucruri precum,,pune-ti bluza in dulap"/,, nu ti-ai facut bine parul"/,, nu poti merge in pijamale pe strada" etc, incepe sa plângă si sa comenteze. Nu prea o vad sa zâmbească, este vesnic încruntată. Nu prea are nici prieteni fiindca orice gluma inofensiva de-a lor o raneste si incepe sa ii bata. Ai mei nu stiu ce sa mai faca cu ea...la varsta ei ar trebui sa fie numai un zambet dar ea are starea unui bătrân de 70 de ani. Nu stim cum sa o luam, nu stim de ce a devenit asa (este asa de aproape 2 ani) si nu stim cum sa o facem sa isi revina. Putin ajutor?

10 răspunsuri:
| LPCTSTR a răspuns:

Este doar o fază, n-o mai băgați în seamă.

| raz0000001 a răspuns (pentru LPCTSTR):

Totusi, cam prea rau..nu crezi?

| MihaelaDart a răspuns:

Ar trebui ca mama ta sa discute cu ea ce o supără fara ca tu sa fi de față. Posibil să aibă ceva pe suflet, ceva ce a marcat-o și se destăinuie contra tuturor, precum o bariera pentru a nu fi rănită. Un copil la această vârstă este foarte naiv oricine din exterior iar spune ceva, doar un părinte poate rezolva problemele prin vorbe bune, încurajări. Dacă nici așa dacă nu vă reușește după un timp, căutați un psiholog, aceștia au diferite jocuri terapeutice, discuții și îi pot afla ceea ce are in suflet.

| anonimg a răspuns:

Caută ca mai întâi să o câștigi ca prietenă. Simplul fapt că îți este rudă și trăiți în aceeași casă sau chiar cameră, nu este suficient. Ea are nevoie de o prietenie sinceră. Dacă tu și ai tăi o veți câștiga ca și prietenă, atunci ați salvat-o. Vorba bună sau cearta nu este de nici un folos. Pentru că și în cea mai buna vorbă, voi vă purtați cu ea ca și cum ar fi o străină. Câștigați-i inima și o veți câștiga pe sora voastră. Noi trebuie să învățăm să ni-i facem prieteni pe oameni mai înainte de orice, mai înainte de orice altă educație. Și cu cât mai mult că aici este vorba de o adolescentă -si cu atât mai mult că îți este și soră. Acesta este scopul pentru care Dumnezeu v-a adus-o în familie - ca voi toți ceilalți din casă să învățați să vă împrieteniți cu oamenii.
Suportati-o, dar fără să scrâșniți din dinți; suportati-o cu răbdare. Unde mergeți voi luați-o și pe ea. Ajutați-o când are nevoie de ceva. Faceți ca dragostea să se arate în toate.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

De vina este vârsta

| AliGab a răspuns:

Cauta sa o "descosi" un pic cu calm si blandete. Vezi sa nu fi patit ceva acum 2 ani de zile, sa o fi ranit cineva/ceva.

| Dragumike a răspuns:

Asa e si varu meu, nu stiu ce sa ii facem, noi nu l am mai bagat in seama pentru ca, cumva te enerveaza si iti da si tie o stare nasoala, de cand nu l am mai bagat in seama vad ca e altfel

| GdX a răspuns:

Sunt niste persoane care au facut o facultate si au o specializare si poarta denumirea de PSIHOLOGI. Mamica ta ar trebui sa iti duca sora la un psiholog pentru copii. Nu este normal sa se poarte asa. Probabil fata are o frustrare sau o trauma peste care nu poate trece. Doar un psiholog o poate ajuta.

| HaneloreOlga9 a răspuns:

Autoritatea e cea mai groaznica pentru un copil, nu suporta sa i se spuna ce sa faca iar mai ales parintii nu spun intr.un mod frumos deseori, ea e mult mai sensibila,si sentimentele ei nu trebuie respinse absolut deloc, si tu ca sora nu trebuie sa-i arati ca esti mai superioara, pentru ca multi copii cu frati mai mari pot dezvolta complexe de inferioritate din cauza asta, are nevoie de mai multa atentie din partea voastra, cauta sa fiti ca niste prieteni apropiati, daca nu are nici cu cine se juca e clar de ce se simte asa, stati mai mult cu ea si nu o neglijati.

| Adry05 a răspuns:

Psiholog