anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am o problema urgenta! Adolescenta asta tampita... Mama mea este ezitanta cand vine vorba de discutii ale adolescentilor. Despre ciclu am vorbit, adica am avut la scoala o activitate si mi-a mai zis si ea niste amanunte de care stiam deja. Dar cand vine vorba despre un iubit, dragoste etc. este ezitanta.Eu incerc sa abordez subiectul, dar ea nimic! Si mie mi-e putin rusine. M-a ajutat putin cand mi-a venit ciclu si atat! Celelalte colege au avut deja aceste discutii ale adolescentei cu mamele. Este o mama de treaba,poti vorbi cu ea despre note, scoala, dar cand vine vorba de lucruri mai serioase vad cum evita subiectul! Adica face ce face si trece la alt subiect! Macar sa imi povesteasca despre adolescenta ei, primul iubit, sarut, dar pur si simplu mi-e mai simplu sa intreb un strain! Cum pot sa imbunatatesc relatia asta? PS : Am aproape 13 ani. Va rog nu ma luati ca " esti prea mica sa vorbesti despre asa ceva ", etc... Adica puneti-va in locul meu : sa-ti fie rusine sa vorbesti cu MAMA! Cateodata simt ca ea nu a avut adolescenta! sad Mi-e greu sa tin totul inchis in mine, parintii imi fac poftele, dar parca nu sunt apropiati in aceste momente importante!

Multumesc anticipat pentru ajutor!

11 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Mama ta a avut adolescenta si iti va vorbi cu siguranta despre asta la varsta potrivita. Totusi, tu ai doar 13 ani, esti o copila cu minim 2 ani mai mica decat varsta la care poti participa la discutii atat de intime. E normala rusinarea si ezitarea mamei tale, nu ar trebui sa iei lucrurile in usor. E vorba de intimitatile ei, pe care tu nu ai cum sa le intelegi deocamdata si a vorbi cu tine acum despre asta este o bataie de joc atat la adresa intimitatii ei cat si la adresa copilariei tale. Faptul ca mamele prietenelor tale au gresit nu este un exemplu bun. Nu tie ti-e rusine sa vorbesti cu mama ta, tu chiar dovedesti o lipsa de rusine ingrijoratoare pentru o tanara domnisoara. mamei tale ii este rusine sa discute cu tine despre asta, fiindca esti inca un copil si nu este deloc normal sa iti prezinti viata intima unui copil. I-ar face rau si mamei tale (vazandu-si intimitatea transformata in subiect de curiozitate si joc pentru un copil necopt) si ti-ar face rau si tie, introducandu-te in niste probleme pe care nu le intelegi deloc. Cea mai buna dovada ca nu intelegi este insasi intrebarea ta, care in loc sa tina cont mai ales de rusinea mamei tale, tine cont doar de tine, ca si cum tu ar trebui sa vorbesti. rabdare, o sa cresti, o sa fii mai responsabila, mai grijulie cu intimitatea oamenilor si atunci vei merita sa primesti aceste informatii. Deocamdata ai demonstrat ca nu ai sti cum sa tratezi un subiect atat de delicat

| 愛日本 a răspuns:

Exact asa am fost si sunt si eu! Ai doar 13 ani, o sa cresti si o sa intelegi, si nu o sa te mai framante gandul asta.Mama mea nu mi-a zis nici despre ciclu, dar nu o judec pentru asta, probabil asa este ea...
Eu am vorbit mai mult cu prietenele mele, am cautat pe internet ceea ce nu stiam.Eu tin totul inchis in mine, si nu mi-a fost prea usor dar acum sunt ok, simt ca asta o sa ma pregateasca pentru viata pentru ca nu o sa fiu mereu fetita lui mama.
Cand o sa mai cresti cel putin 2-3 ani, nu vei mai avea problema asta si o sa ai mai mult tupeu! o sa-i spui chiar daca nu te intreaba.
Damn! Ai doar 13 ani, iubit? Eu am avut la 12 si acum inteleg de ce mama mi-a interzis asta.crede-ma ca trebuie sa iti gasesti alte preocupari, baietii mai pot astepta.
Iti spun din experienta!

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Brigaela):

Dar eu nu pot vorbi cu ea decat chestii legate strict de scoala, nu despre ce simt eu! Pentru asta am vrut sa cer ajutor! Cum pot sa vorbesc cu ea fara aceasta rusine...

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru 愛日本):

Nu am un iubit, dar mi-ar place sa imi povesteasca si mie despre asta!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Inteleg dar mama ta probabil ezita sa vorbeasca despre asta tocmai ca sa te protejeze. Spune-i totusi ca ai nevoie sa fii informata dand ca exemplu societatea in care traim.E important sa stii unele lucruri inainte sa faci niste lucruri pe care le-ai putea regreta toata viata.Sunt atatea cazuri cu fete de nici 14 ani ramase insarcinate sau infectate cu HIV. Daca nu merge, eu zic sa te informezi singura.Si mai ales, nu te gandi la iubiti de acum.E o varsta prea frageda pentru asa ceva indiferent de ceea ce vezi pentru ca totul e pe dos in lumea asta. Uita-te la documentare despre HIV si sifilis si o sa te ingrozesti.

| LenoreVoldaren a răspuns:

Și mama mea este la fel, ba chiar ea nici nu prea mi-a povestit despre primele probleme ale fetelor în această perioadă delicată. Prin simplul fapt că ea nu m-a ajutat, m-am maturizat și m-am descurcat de una singură. La 13 ani voiam să încep să mă machiez, dar ea nu m-a lăsat, zicând că-s prea mică. Însă acum, după ce am făcut niște ședințe foto, a văzut că deja sunt pregătită să mă machiez și nu mi-a mai zis nimic chiar dacă mă machiam fără să-i spun. Despre iubiți și "îndrăgosteli" nu am ajuns încă să vorbim și nici nu cred că vom vorbi. Când se va întâmpla, la momentul potrivit, mama va fi mândră și mulțumită. Degeaba aș începe eu acum să-i povestesc, că nu m-ar asculta sau ar zice că sunt prea mică. Deci fiecare lucru când îi vine rândul.
Prin ce ți-am povestit vreau ca tu să înțelegi că nu trebuie să-i schimbi comportamentul mamei tale. Și oricum nici nu cred că ai putea cumva să faci asta. Așa sunt unele mame, printre care și a mea, mai sensibile, mai grijulii și nu vor ca și copiii lor să se facă mari, să se maturizeze. Noi nu le putem schimba. Dacă nu le place să discute asemenea lucruri, asta e.
Poți vorbi și cu tatăl tău (nu e deloc o rușine, și el știe ca și mama ta) sau cu bunica, mătușa, sau cu o prietenă. Succes!

| Dracoola a răspuns:

Mama ta nu procedeaza corect, tinandu-te in ignoranta chiar si la varta de 13 ani, mai ales in conditiile in care pui intrebari, lipsa de informatii din partea ei nu te va scuti de probleme si necazuri. Totusi sa nu te simti cu nimic inferioara celorlate fete care discuta despre ciclu si altele cu mamele lor. Incearca sa faci o conversatie mai mult in gluma cu ea despre lucrurile care te framanta, poate va reactiona mai bine.

Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru anonim_4396):

Evita timp de inca 2-3 ani problemele legate de baieti, nu e cazul sa te intereseze sau sa te ocupi ed asta si nici sa-ti faci iluzii ca ai sentimente de femeie. Nu cred ca nu este de acord sa discutati ce simti tu fata de o carte, de un concert, de un hobby, cred ca incearca sa evite sa discutati chestii nepotrivite pentru un copil.

| 愛日本 a răspuns (pentru anonim_4396):

Pai, te-ar putea ajuta si niste rude, sau prietene mai mari care au avut. Poate mama ta nu a avut un trecut stralucit, poate vrea sa evite secretele si iti va spune totul cand esti indeajuns de mare happy

| MskDesign a răspuns:

Cea mai mare prostie pe care o poate face un parinte.Insista si poate se vor trezi din acest somn. Daca nu te vor ajuta ei cu sfaturi, atunci cine?

| Hng123 a răspuns:

Am avut discutiile alea cu mama cand aveam 14 sau15 ani.acum n-are rost sa-ti zica ceva pentru ca esti un copil si nu cred ca se asteapta ca-ti vei incepe viata sexuala prea curand.