Cat de interesant! Imi pare bine sa te intalnesc pe tine prin postarea ta.
Eu nu am recurs cel putin inca la a-mi descoperii arborele genealogic insa sunt interesata pentru ca sunt pasionata si interesata de latura psihologica si spirituala a vietii si ma intereseaza sa inteleg mai multe pentru a vindeca si elimina karme si bagaje (de multe ori nefavorabile) cu, care venim generatie de generatie.
Https://www.myheritage.com
https://www.myheritage.ro
https://www.familysearch.org/search/tree/name
O firmă deține acum cea mai mare bază de date de ADN. La ce vrea s-o folosească :
https://playtech-ro.cdn.ampproject.org/......easca/amp/
(Nu inteleg de ce mi-a copiat asa lung numele site-ului. La fel de lung imi copiase si la primele 2 site-uri, de aceea le-am scris manual.)
https://www.ancestry.com
Https://www.myheritage.com
https://www.myheritage.ro
https://www.familysearch.org/search/tree/name
O firmă deține acum cea mai mare bază de date de ADN. La ce vrea s-o folosească :
https://playtech-ro.cdn.ampproject.org/......easca/amp/
(Nu inteleg de ce mi-a copiat asa lung numele site-ului. La fel de lung imi copiase si la primele 2 site-uri, de aceea le-am scris manual.)
https://www.ancestry.com
Acum exista sa-ti faci :"test ADN pentru stramosi.".
Acum vara pe heritage.ro, este redus de la 89 E la 49 Euro.
Dupa ce-ti faci acest test, bagi rezultatele pe site-ul myheritage.ro sau pe ancestry.com si afli arborele genealogic, presupun ca in functie de ceilalti care s-au inregistrat inaintea ta.
Vezi ce-ti gaseste fara analiza ADN-ului si apoi daca esti foarte pasionat, sigur faci si acest test
https://www.ancestry.com/dna/? gclsrc=aw.ds&slid=&pgrid=26022795318&ptaid=kwd-17823823&s_kwcid=dna+kit&gclid=CjwKCAjw2f-VBhAsEiwAO4lNeEDfbGkxsPZAHvd8slfDI3iJj8MDG1SBHqFp2FUjf7cGRhtQLPLP_xoCueYQAvD_BwE&pcrid=90786632958&mkwid=s4jSq0SqS_dm&pmt=b&pkw=dna+kit&o_xid=70076&o_lid=70076&o_sch=Paid+Search+Non+Brand
https://www.myheritage.ro/dna? utm_source=ppc_google&utm_medium=cpc&utm_campaign=mh_search_ro_ro_mob_mhdna_bmm_generic&utm_content=422471049536&utm_term=%2Btestare%20%2Badn&tr_camp_id=9514774027&tr_ad_group=dna_test&tr_ag_id=96927893516&tr_placement=&tr_device=m&tr_account=945-052-3745&keyword=&tr_size=&gclid=CjwKCAjw2f-VBhAsEiwAO4lNeGTSlsbpWDLnzPp6Nx9LRXdVjD4qCtdqHVvq7ShDEDSCFNyjzx0wcxoC5kYQAvD_BwE
"Ar fi fain dacă ar exista o comunitate a genealogilor amatori români ca să putem să ne sfătuim și sa ne ajutam unul pe celalalt."
Si eu as vrea asta.
Am inceput asa ceva si am abandonat.
Daca ai ajuns la 1700, inseamna ca esti ardelean. Eu in Ardeal am gasit in bisericile evanghelice si reformate multe informatii. Ba chiar sunt sate unde preotii s-au ocupat de asta.
In schimb, in Moldova nici la Arhivele judetene nu am gasit nimic. Ori nu au 100 de ani ca sa fie duse acolo, ori au trecut suta si primariile le-au distrus. Iar actele de nastere, casatorie, deces din biserici au fost aruncate prin vreun pod si apoi arse sau aruncate. Popii ortodoxi au grija banului, nu a actelor.
Myheritage te ajuta doar daca si stramosii tai erau inregistrati. Crezi ca se facea asta pe la 1500? Mai degraba cred ca siteul face bani din excrocherii. Si rudele de azi ti le gaseste doar daca sunt inregistrate.
Degeaba imi spune ca sunt 80% caucazian, 20% alte rase. Asta stiu si eu fara sa-i platesc.
Ce intreaba userul si ce vreau si eu, e sa stiu cum se numea stra-strabunucul, cand s-a nascut, cand a murit, cine ii era nevasta si care i-au fost copiii/parintii. Asa ceva.
Dupa ADN se pot afla ramuri de rudenie doar daca se identifica ramuri asemanatoare deja inregistrate bazele de date.
Problema este ca, inainte cu 100 ani (4+ generatii) inca nu s-a cunoscut tehnologia ADN, dar nici macar existenta acestuia.
Totusi, exista posibilitate de a realiza arborele genealogic, pe baza documentelor de arhiva, dar acesta necesita cunostinte de specialitate (inregistrare/arhivare) pentru a cauta in diferite evidente si arhive, unde se mai gasesc informatii.
Trebuie stiut ca, inregistrarile de stare civila (nastere, casnicie, deces) s-au facut de catre biserici. Unele biserici mai detin inregistrari chiar cu mai multe secole in urma (incepand de la infiintarea localitatii /bisericii), dar multe asemenea evidente s-au distrus sau au disparut, din diferite cauze.
Reconstituirea arborelui se poate face pornind cel mai usor de la inregistrarile de casatorie (fiind inscrisi parintii si numele, locul lor de nastere). Problema este ca foarte repede, arborele va avea o gramada de ramuri, cu increngaturi necunoscute si neidentificabile (mai ales colateral).
O asemenea lucrare necesita foarte multa munca de cautare, timp si bani. Din acest motiv, putini isi pot permite sa faca o asemenea cercetare.
Dap, daca bunica-ta a calcat stramb sau era in realitate adoptata, tot arborele tau genealogic este fals.
Eu sunt pasionata. Chiar as vrea sa aflu mai multe de la strabunicii mei în spate. Mă poti sfatui? Nu am proprii mei bani si nu ma indur sa dau +50€ pentru un test ca asa imi arde mie.
Sigur, te pot sfătui
Dacă vrei să-ti faci un arborele genealogic în primul rand iti recomand sa intri pe site-uri gen MyHeritage sau Familyecho. Aici poti sa-ti faci un arbore genealogic in format digital pe care il poti salva atat în contul tău cât și în calculator. Pe lângă asta vei avea nevoie de informatii. Vorbeste cu bunicii tăi și chiar cu stra-bunicii tai daca mai sunt in viata. Roagă-i sa-ti povesteasca tot ce stiu despre parintii lor, bunicii lor, stra-bunicii lor si tot asa. Asta e inceputul arborelui genealogic si doar pana aici poti merge fara sa te bagi in chestii mai complicate. Daca vrei totusi sa mergi si mai departe (pana prin anii 1700-1800) iti recomand sa mergi la Arhivele Județene din județul tău sau județul de unde sunt bunicii tăi. De exemplu dacă unul dintre bunici e din județul Cluj va trebui să mergi în Cluj-Napoca și să ceri arhivele din satul din care stii ca e el. Acolo vei gasi 3 feluri de documente: nașteri/botezuri, cununii și decese.
Partea asta e mai ușoară dacă toti bunicii tăi sunt din acelasi judet. Daca sunt din judete diferite va fi mai greu pentru ca va trebui sa te deplasezi fizic în fiecare resedinta de judet separat.
În documentele de nașteri se trec părintii naturali, nu adoptivi
Da ba, ca si aveau ortodocsii din Romania acte de nastere la 1600 sau 1700.
Daca esti sarac, e un website cam scump. Dar in principiu este website de divertisment bazat pe date istorice si genetice reale.
Aveau acte de nastere. Din pacate, nu s-au mai pastrat.
Anul trecut mi-a povestit un preot cum a salvat niste acte "din podul bisericii" pe care oamenii angajati la curatenie voaiau sa le arda. "Vechituri", spuneau ei. Noroc ca tanarul preot, cu ceva educatie mai mult decat religia, a fost atent.
România ca stat modern nu exista încă în 1700, dar presupun că te referi la "spațiul românesc", caz în care te înșeli. Am fost la Arhivele Naționale și am găsit documente făcute de Biserica Ortodoxă din Transilvania la sfarsitul anilor 1700. Acolo apăreau chiar strămoșii mei, țărani, de altfel, nu boieri.