Lasa pastilele si alte ''leacuri'' discuta cu el cand nu-i mort de beat si spune-i ca te deranjeaza faptul ca bea si fumeaza si ca ii face rau. Varsa si tu cateva lacrimi spune-i ca-l iubesti si s-a rezolvat.
Dar daca nu bea foarte des, nu stiu cu ce te-ar deranja, de fumat o sa se lase mai greu.
De ce esti tu nazista? E treaba lui ce face, traim intr-o tara libera. Si sa-i pui pastile in mancare fara voia lui nu este cel mai legal lucru.
Am incercat ce mi-ai spus tu, faza cu vorbitul..si nu merge. A doua zi tot la fel face. Zice ca merge la doctor dar vorba ramane.
Servus.
Fa-l sa inteleaga ca bautul si fumatul fac rau. Nu ii vorbi despre ele, cum ai spus tu, nu o sa te asculte. Fa-l sa se uite la niste poze/filme/documentare. Spre exemplu ce se intampla daca fumezi, ce se intampla dupa ce te lasi de fumat, diferenta dintre un fumator si un nefumator, etc.
Sper ca te-am ajutat.
Nici sa fii un betzivan ratat astfel incit copchilul tau sa se plinga pe net nu e cel mai etic lucru. Legal... *** it. Ca si tata spun asta, as fi intru totul de acord ca fiica-mea sa imi dea un dus de-asta rece daca cumva as sari calul. Bine, ca nu fumez si beau putin, asta e partea a doua. Chestia cu filme/documentare nu merge. Ar putea sa ii ceara un laptop, de exemplu, eventual ceva mai scump, si daca comenteaza ca nu are bani, sa ii calculeze frumos in cite luni de fumat ii sufla in vint un laptop. Sau o excursie in strainatate/la munte/la mare/o tabara. Orice chestie de bun simt pe care tu, ca parinte responsabil si sanatos la cap, ar trebui sa o pui intotdeauna in fata placerilor/viciilor/pasiunilor proprii.
Daca el nu are educatia de acasa,de cand era copil la parintii lui, degeaba acum la varsta matura, mai poate avea constiinta, ca face rau, mai ales familiei lui.Fiind si dintr-o zona(Moldova-Galati), unde "barbatul face ce vrea, ca el este stapan", asa crede el ca trebuie sa se comporte.Remedii? Doar de el depinde! Am citit ca i-ai spus ca face rau,cred ca si sotia lui i-a spus de nenumarate ori si urmarea,care e? El continua,fara sa-i pese de suferinta voastra! Nici leacurile naturiste,nici pastilele in mancare,nu il vor face sa renunte. Eventual o sa vomite si apoi o ia de la capat sa-si dreaga greata.
Poate,daca o sa-l ignorati, sa-l evitati cand vine beat, sa nu-i dati ocazia sa va cicaleasca, sa va vorbeasca urat, poate ....Asteptati ocazia, cand o sa se imbolnaveasca, sa ajunga pe patul de spital si sa vada ca nu va duceti nici-unul la el.Atunci o sa aveti ocazia sa-i explicati,ca v-ati distantat de el din cauza bauturii!
Cineva din familie,pentru care are mai mult respect,poate sa vorbeasca cu el?(Nici in asa ceva eu nu cred.)
Tot ce pot sa va sfatuiesc(si stiu ce spun),este sa aveti grija de voi(tu,mama),sa va puneti niste bani pentru "zile negre",fara sa stie el(daca el tot bea si fumeaza, inseamna ca are de unde), sa fiti cat mai indiferenti la comportamentul lui egoist, sa plecati pe cat puteti, din fata lui cand vine beat.
Nu cred ca ai ce face... Pentru asa ceva ai nevoie de vointa si nu o sa te ajute cu nimic orice i-ai da. Imi pare rau.
Prin cuvântul Scripturii ai încercat? vorbeşte-i despre mântuirea sufletului său şi despre efectele unui astfel de viciu catastrofal asupra vieţii sale spirituale...
"Toate imi sunt ingaduite... dar nu ma voi lasa biruit de ceva", spune Sfantul Apostol Pavel (1Corinteni 6; 12).
Este necesar să evitam consumul de alcool daca acesta, cu toate ca este consumat in cantitati mici, este baut cu regularitate, de pilda in fiecare zi, pentru că astfel se creeaza dependenta si acest obicei pune stapanire pe noi.
Pe langa toate acestea, bineinteles ca un om cu frica de Dumnezeu nu va incerca sa vada pana la ce limite poate bea si totusi sa nu se imbete, caci el nu-si permite sa se joace cu mintea si cu trupul lui, sau daca imprejurarea in care consuma bauturi alcoolice ar poticni pe altii, atunci crestinul trebuie sa se abtina: "Bine este sa nu mananci carne, nici sa bei vin, nici sa faci ceva de care fratele tau se poticneste, se sminteste sau slabeste in credinta" (Romani 14; 21).
Este clar ca in cazul alcoolicului sau a celor ce nu au stapanire de sine se pretinde o abstinenta totala de la orice fel de bautura alcoolica, caci daca nu reusim sa ne stapanim, ci ne stapaneste alcoolul pe noi, mai bine sa renuntam complet la el, dupa cum ne invata Mantuitorul:,, si daca mana ta cea dreapta te sminteste pe tine, taie-o si o arunca de la tine; caci mai de folos iti este sa piara unul din madularele tale, decat tot trupul tau sa fie aruncat in gheena"(Matei 5; 30).
Suntem datori a pazi o randuiala cu privire la mancare si bauturasi aceasta o putem realiza numai printr-o lupta impotriva poftei dezordonate, lupta ce se bazeaza pe infranare sau cumpatare, care este o virtute foarte necesara omului. Iata ce spune Sf. Ioan Gura de Aur despre aceasta virtute in Omilia Intai la Facere: "Precum corabiile usoare stabat marile mai cu iuteala, iar cele prea impovarate se scufunda, asa cumpatarea ajuta mintea sa strabata mai usor marea vietii si sa priveasca cele ceresti."