Da poti, sunt in aceeasi situatie cu numele, doar ca ai mult de umblat pe la notari, primarie etc, de facut alt buletin etc. daca esti din sibiu iti pot recomanda un notar rapid si f ieftin!
Mersii mult. Nu sunt din Sibiu. Oricum sa imi schimb buletinul nu o sa fie problema ca oricum o faceam, daca fac 18 ani. SI nu stii ce harti ar trebui, sau acte?
Procedura de schimbare a numelui
Schimbarea numelui pe cale administrativa se face pe baza de cerere, depusa la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor, aflat in subordinea consiliului local localitatii, in a carui raza teritoriala isi are domiciliul solicitantul. Cererea se depune fie personal, fie prin imputernicit cu procura speciala sau imputernicire avocatiala, si trebuie sa fie insotita de urmatoarele acte:
• copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
• un exemplar al Monitorului Oficial al Romaniei, Partea a III-a, in care a fost publicat, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
• consimtamantul, dat in forma autentica, al celuilalt sot, in cazul schimbarii numelui de familie comun purtat in timpul casatoriei;
• copie de pe decizia de aprobare a autoritatii tutelare;
• cazierul judiciar si cazierul fiscal ale solicitantului;
• orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale.
Cererea de schimbare a numelui se publica, in extras, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, prin grija si pe cheltuiala solicitantului.
Insa, orice persoana interesata poate face opozitie la cererea de schimbare a numelui, in termen de 30 de zile de la publicare.
Dupa depunerea cererii de schimbare a numelui impreuna cu actele necesare, serviciul public local trimite spre solutionare dosarul serviciul public judetean. Apoi, in termen de 60 de zile de la primirea cererii, presedintele consiliului judetean aproba sau respinge cererea de schimbare a numelui.
Dispozitia prin care s-a admis schimbarea numelui se trimite, in copie, serviciului public la care a fost inregistrata cererea. Serviciul public va incunostinta de indata solicitantul, iar dupa depunerea de catre acesta a dovezii de plata a taxei extrajudiciare de timbru prevazute de lege, ii va elibera o copie de pe dispozitia de admitere a schimbarii numelui. Insa, daca in 90 de zile de la data luarii la cunostinta cel in cauza nu a depus dovada de plata a taxei extrajudiciare de timbru, serviciul public va restitui organului emitent copia de pe dispozitia de admitere a schimbarii numelui.
Schimbarea numelui in cazul minorului
In cazul minorilor, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti sau, cu incuviintarea autoritatii tutelare, de tutore. OG nr. 41/2003 prevede ca, in situatiile in care parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui copilului, autoritatea tutelara va hotari asupra numelui copilui.
De asemenea, daca cererea de schimbare a numelui minorului este facuta de catre unul dintre parinti, este necesar acordul celuilalt parinte, dat in forma autentica. Totusi, nu este necesar acordul in cazul in care celalalt parinte este pus sub interdictie ori este declarat judecatoreste disparut sau decazut din drepturile parintesti.
Daca minorul a implinit 14 ani, cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie semnata si de acesta.
Tot in OG nr. 41/2003 se prevede ca schimbarea numelui de familie al minorului se poate cere o data cu schimbarea numelui de familie al parintilor sau separat, pentru motive temeinice, iar schimbarea prenumelui minorului se poate cere oricand.
Schimba-ti numele inainte de BAC altfel te va costa cam mult schimbatul numelui de pe diplome. Numai bine!