Vorbiti toti trei, si tu, si mama. Ii explicati cat de mult suferiti voi datorita acestui obicei. Vorbiti doar despre ce simtiti voi, nu spuneti despre el ca este asa si pe dincolo. Doar suferintele voastre. Si il intrebati PE EL ce puteti face cu totii ca sa va fie bine ca o familie. Imaginea pe care i-o transmiteti trebuie sa fie foarte convingatoare.
Trebuie sa apucati taurul de coarne. Tu deja ai observat ca situatia se degradeaza. Spui ca nu e alcoolic, dar bea de vineri pana luni (ca in cantecelul acela cu oamenii buni) si mai pupa clondirul si in alte zile. Apoi mai e situatia cu injuratura si cu tentativa de lovire. Nu o fi asa de felul lui, dar nu e asa pana bea. Data viitoare injura mai urat si da si cu pumnul. Cand beau, multi oameni se transforma in altceva care nu mai poate fi numit om. Situatia se va degrada si mai departe. Daca voi ii permiteti acum, va considera ca asa este normal. Trebuie sa ii puneti clar in vedere ca NU ESTE ACCEPTABIL. Fie ca isi rezolva singur problema, fie ca merge sa caute ajutor la un expert in dezalcoolizare. Sau ramane singur cu sticlele lui.
Poate ca lucrurile astea ar trebui sa le discuti mai intai cu mama ta, sa vorbiti si sa-i explici situatia, cat despre "tatal tau" poate incerci sa aduci problema alcoolului in discutie atunci cand e treaz... e delicata situatia! ai grija!
Scuza "el nu e asa, jur" o sa fie si la prima lovitura, si la prima bataie, si la prima bataie cu sange, si prima oara cind o sa o bage pe maica-ta in spital, si prima oara cind o sa o omoare... de fapt aia e prima si ultima. Nu ai ce sa ii spui. Daca maica-ta are un pic de cap, il lasa. Daca nu, o sa o incasati de acuma tot inainte.
Poti vorbi cu mama ta sa ii zici ceea ce simti si poate ii zici si tatalui tau vitreg cand nu bea.succes
Imi pare rau ca nu ai inteles.E impreuna cu el de 8 ani.Si nu a dat in ea deloc.Atunci a fost prima data cand a ridicat mana la ea.Asa ca nu e chiar asa exagerat.
Vad ca toti ati inteles ca e alcoolic.In cursul saptamanii bea maxim 2 pahare de bere cand vine de la lucru, dar ATAT! Dar eu spuneam, ca ma agit si cand vad ca bea un pahar...singura lui scapare a fost aia..de atunci nu a mai facut asa pentru ca am vorbit cu el...dar eu tot am frica aia
Poate ca ar trebui sa mergi si sa vorbesti cu un psiholog, te va ajuta foarte mult sa treci peste
E o prima oara pentru orice, asta vad ca tu nu vrei sa intelegi. Unele prime dati, ca cea de fata, nu ar trebui sa existe. Nu e nici o scuza pentru asa ceva.
Spune-i mamei tale despre problema asta. eu cand eram mic avea aceeasi chestie, norocul tau e ca ala nu e violent fata de cum era la mine. acum am probleme mari pe sistemul nervos si multe altele din cauza aia. cum am zis, spune-i mamei tale ca de nu ai sa iti nenorocesti sanatatea cu chestia asta
Vorbeste cu mama ta, ea e cea care trebuie sa ia masuri si indicat ar fi sa vezi un consilier sau un psiholog, care sa te ajute sa treci peste.
Pentru nimic. vad ca sus multi zic sa mergi la psiholog. foarte bine, dar atata timp cat problema inca exista * adica el sa bea mereu* nu iti va trece cu nimic. mama ta trebuie sa stie despre durerea ta de burta pentru ca el bea ca un porc. mult noroc
Cred ca inaintea ei ar trebui dus el la psiholog (tatal adicatelea). Orice dependenta are niste origini.
As zice eu ce as face cu el dar as parea un nenorocit si tin sa ma abtin.
Ei, ce "am" face noi e irelevant. Conteaza ce poate sa faca ea/maica-sa. Noi putem eventual sa cerem numarul de telefon al lui taica-su sa ii povestim ca daca nu se linisteste o sa aiba PROBLEME.
Noi nu am inteles pentru ca tu nu explici clar. "e beat si sambata si duminica", si imediat dupa asta "mai bea si in timpul saptamanii". Tu ce ai intelege? Chiar si numai cele 3 zile sunt mult.
Dupa ce am citit tot ce s-a mai scris, as crede ca si tu esti parte a problemei. Nu te mai agita cand bea 1-2 pahare, incearca sa te calmezi. Esti cam micuta ca sa discuti asa ceva cu un adult, dar ce as face eu in locul tau. Incepi cu mama ta, si spune-i ce problema ai si cum te simti. Continua conform sfatului mamei. Daca mama spune ca nu stie ce sa faca si te lasa sa faci ce crezi tu, l-as lua la o discutie numai voi doi, as incepe prin a-i spune ceva pozitiv dupa care i-as explica problema pe care o am: ca ma sperie situatia de vineri intr-o asa masura incat nu ma pot controla. Intreaba-l daca nu se poate limita la cele 1-2 pahare si in zilele din week-end. La sfarsit reasigura-l ca tu il apreciezi foarte mult (cu exemple concrete si sa fie altceva decat i-ai spus la inceput).
Incearca sa "te lucrezi" si pe tine un pic. Fii obiectiva, si reexamineaza situatia. Poate ca dracul nu e chiar atat de negru cat il prezinti tu. Cand se intampla, evita-l, stai in camera ta, iesi pe afara, citeste ceva, invata, nu il provoca. Daca dispari de fiecare data, s-ar putea sa observe singur si sa incerce sa se schimbe.
Totusi la cei 16 ani pe care ii am nu cred ca sunt prea mica sa discut cu el despre problema asta.Si da imi dau seama ca exista si la mine o problema, pentru ca si daca mergem la parintii lui de exemplu, la tara si il servesc cu un pahar de bere...deja devin agitata.Si chiar daca dupa acel incident,(am discutat cu el si i-am explicat ca ma simt oribil cand bea )se stapaneste mai mult, si ultima data cand s-a imbatat chiar a vorbit frumos si nu a avut treaba cu niemni eu tot ma agit.Deaia spuneam ca nu stiu cum sa fac sa scap de acea frica...
Scuze, am ramas cu ideea ca ai avea 13 ani.
Daca ati discutat si a inteles, esti pe calea cea buna. Repeta-ti mental ca lucrurile se vor indrepta. Fii pregatita sa intervii. Autosugestia si planul de interventie ar trebui sa r scape de problema. Altfel as crede ca ar trebui sa vezi un psiholog, ceea ce as crede ca nu ti se pare o solutie buna. Nici mie.
Lasa omul sa isi savureze linistit cele doua pahare (daca e un litru de bere as crede ca e OK). Dupa asta te duci ca o domnisoara sigura pe tine prin spatele lui, ii pui mainile pe umeri si ii soptesti la ureche: "Tati, mai tii minte ce am discutat?".
Ar fi foarte bine daca ai gasi un mod sa il faci sa fie mandru de tine.
Cand ii spun ca mi-a promis ca nu mai bea, spune ca.din moment ce nu mai are treaba cu noi si ce comporta normal nu am de ce sa nu il las sa bea...dar mi-e frica. daca se repeta? eu ce ma fac ?
Lasa-l, dar cu masura. Si ti-am spus, fii pregatita sa intervii inainte de a fi prea tarziu daca depaseste masura. Dar nu sta cu ochii pe el si nu te purta ca o soacra. Abia la a 3-a sticla de bere (sau echivalent) ar fi momentul sa ii amintesti.
Zilele astea chiar s-a limitat la cele 2-3 pahare...si sunt foarte multumita. sper sa fie asa si de acuma in colo
Fa un gest frumos prin care sa iti exprimi aprecierea pentru el in saptamana care a trecut. Asa va intelege cat de important este pentru tine.
roormaf12 întreabă: