Religia e doar o forma de manipulare. Nu ne face mai buni sau mai rai.
Scopul scuza mijloacele, celebra vorba. Atata timp cat nu provoci un rau decisiv, fatal...e in regula sa apelezi la unele mijloace nu tocmai ortodoxe. Dar, desigur, iti trebuie ceva inteligenta ca sa le gasesti si sa le pui in aplicare.
O, da, cu siguranta poti fi omenos fara sa fii credincios.
Nici un scop pozitiv nu poate fi atins prin mijloace imorale.
:-), gand la gand; si eu cred ca religia e manipulare, dar nu 100%. In schimb cam adoarme simturile o frica sa nu te spioneze Big Brother si sa-ti scrie in catastif faptele bune si cele rele. La mijloacele folosite mai intervinesi karma, dar hey, poti s-o patesti si daca esti inger de bun! ciudata viata, orice ai face de neplaceri nu scapi.
Nu imi pasa ce e dincolo de moarte. Nimeni nu stie, deci ar fi inutil sa ma stresez cu Rai sau Iad. Karma e inevitabila, insa un plan bine pus la punct si detaliat, de obicei merge bine. Nu poti avea in vedere absolut totul, dar te poti apropia de un 80% daca iti pui neuronii la prasit.
Pana cand omul nu va cunoaste pe Dumnezeu asa cum trebuie cunoscut -asa cum doreste El si cum este si pentru binele nostru (si numai in felul acesta vom putea fi fericiti pe deplin), pana cand nu Ii va spune "Tata" si nu va fi doar Dumnezeu pentru el; deci pana atunci omul considera religia ca o manipulare, si nu poate sa o vada altfel. Este si normal sa fie asa atata timp cat omul nu are nici o relatie, nici o legatura cu Dumnezeu in mod personal; cu cat mai mult nu-I poate spune "Tata".
Dar "omenia" fara credinta este un lucru doar de suprafata, chiar daca este de maxima intensitate -chiar si daca omul isi da viata pentru aproapele sau. Nu degeaba spunea apostolul Pavel:
"Si chiar daca mi-as imparti toata averea pentru hrana saracilor, chiar daca mi-as da trupul sa fie ars, si n-as avea dragoste, nu-mi foloseste la nimic." (1Corinteni.13:3) Pentru ca omenia poate sa existe si fara dragoste; la fel si amabilitatea si bunele maniere. Toate acestea se pot face si fara Dumnezeu -adica fara dragoste.
Cand spun acestea, nu i-au apararea multimilor de credinciosi; pentru ca unii merg si la biserica fara sa iubeasca pe Dumnezeu. Si nu gresesc cand spun asta.
In privinta mijloacelor legale dar nu morale, lucrurile stau altfel. Daca nu avem o sesnsibilitate spirituala putem sa gresim si sa actionam din impuls, din fire. Totusi, cele mai multe legi omenesti sunt de la Dumnezeu pentru ca oamenii sa poata trai in buna convietuire. Chiar El ne spune ca sa nu mergem la judecata cu alti oameni. Dar in anumite privinte nu exista o alta solutie.
Buna,
Sunt destui credinciosi care nu sunt omenosi, unii chiar exagereaza cu credinta.
Chiar nu are nici o legatura.
Religia e doar o forma mai aparte de manipulare.
Multumesc pentru implicare si raspuns! Ba nu, dragostea exista, dar nu aruncam asa pentru toti in vant cantitati industriale de dragoste,sa ne trezim apoi ca am risipit pe cine nu merita. Si nu este un lucru de suprafata a fi bland,smerit, intelegator si darnic(toate sinonime pentru omenos). Eu apreciez si cinstesc mai mult unul care s-a zbatut in viata, a acumulat pentru sine cat sa aiba de unde da/ajuta si pe altii, chiar daca nu e usa de biserica, decat altii care te manipuleaza cu ''te vede/pedepseste Dumnezeu pacatoaso daca faci cum crezi tu si nu cum iti spun eu, ca asa e bine'' dar ei nu te ajuta cu nimic practic. Crestinii religiosi nu manipuleaza cand fac asa? ba daaa, si inca cat! In privinta legilor da, poate sunt date de Dumnezeu, dar sunt si interpretabile si depinde de context. avocatii ne pot lumina aici
PS: si asta cred ca vrea sa insemne '' iubeste pe ceilalti ca pe tine insuti''...Prima data sa iti vezi interesul si binele propriu, sa devii cineva, sa ai ceva material de unde poti da si altora.Nu doar sa propavaduiesti
Alphawolf întreabă: