| 123456789qwertuiop a întrebat:

Intrebarea mea este daca eu sunt timida, am o stima de sine scazuta si simt ca nimeni nu ma apreciaza ar fi cazul sa apelez la psiholog? pt.ca diriginta mea e psihologul scolii si poate m-ar ajuta ea...

Răspuns Câştigător
| Anonimă1666 a răspuns:

Bună drăguță. Eu cred ca ar fi bine sa apelezi la un psiholog. Ai ocazia de a face asta mai ales daca diriginta ta e psihologul scolii, cred ca te cunoaste mai bine. Capul sus! Iti urez multa bafta smug Fundă?

12 răspunsuri:
| Elenakatalina a răspuns:

Ar trebuii sa stai de vorba cu ea, dar doar daca iti da increderea si confidentialitatea de care ai nevoie pentru a te ajuta la o anumita masura. Imi poti citii Blogul http://book.eublog.ro/index.htm promit ca in seara asta voi scrie un articol care te va ajuta... sper. :-*

| imarina98 a răspuns:

Eu cred ca psihologul te-ar putea ajuta. Dar te poti ajuta si singura. Valoreaza-te mai mult. Incearca sa fi mai increzatoare. Citeste cateva carti psihologice. Si eu am avut o problema de genul. Si pot spune ca salvarea mea a fost cartea Puterea - Rohanda Byrne. happy Mult succes :*

| TheWalker11 a răspuns:

Da,e o oportunitate foarte buna ca ai dirigintele psiholog.Eu zic sa vorbesti cu ea.

| TeoLollipop a răspuns:

Eu zic să apelezi la ea... si eu am fost timida si am pierdut multe lucruri din cauza asta! Asa ca du-te, te va ajuta si mai mult pentru ca este diriginta ta! happywinking

| belle2009 a răspuns:

Bună,
În calitate de viitor psiholog clinician îți recomand să te adresezi dirigintei tale dacă ai aceste tulburări pentru că dacă nu, acestea devin cronice și se agravează.
Întâlnirea cu dânsa te sfătuiesc să aibă loc într-un cadru privat nu în fața colegilor pentru că aceștia vor interpreta greșit această întâlnire și vor face glume pe seama ta sau te vor jigni.
Mult succes îți doresc.
Pa, pa.

| Geanina2002 a răspuns:

Parerea mea este ca ar trebui sa incerci sa te imprietenesti cu persoane noi, sa intrii in vorba cu ele si sa incerci sa fii tu insati fara ati fi frica de parerile celorlalti.
Si eu sunt timida dar nu las asta sa imi distruga planurile.
De fiecare data cand simti ca nu poti vorbi cu cineva din vina timiditatii repeta in gand"lumea e a mea si pot face orice"
Sper ca te-am ajutat iar daca nu merge imi pare rau...
Eu am incredere in tine...sa ai si tu...

| Marry99 a răspuns:

Buna! :-D Sa stii ca ar fi o idee, si eu sunt timida dar am invatat ca parerea altora nu conteaza, atata timp cat nu au curajul sa mi-l spuna in fata. Consider ca ar trebui sa ai o stima de sine ridicata, nu te lua dupa toate vorbele rele. Fii tu, fii originala si mereu cu zambetul pe buze ca asa e cel mai bine...:-D Unii te vorbesc pe la spate pentru ca tu esti in fata lor.;-)

| 123456789qwertuiop explică:

Multumeac foarte mult de rapsunsuri, dar abia a devenit diriginta noastra, noi aveam una de religie cu care ma intelegem super.imi e tare rusine sa ii spun dirigintei mele noi de asta, cum sa-i spun?

| belle2009 a răspuns:

Vreau să-ți spun că primul pas spre vindecare l-ai făcut chiar tu singurică prin faptul că ai conștientizat că te afli într-o perioadă proastă și vrei să treci de această perioadă cu bine și ți-ai dat seama că nu poți trece de ea decât cu ajutorul unui specialist.
FELICITĂRI!
Îți pot da și niște sfaturi utile pentru ca creșterea încrederii în sine să fie mai rapidă și prin intermediul lor vei reuși și să te cunoști mult mai bine:

1.Realizează o listă cu 10 lucruri care-ţi plac la tine și citeşte-o cu voce tare timp de 2 săptămâni de 3 ori pe zi și În fiecare zi mai adaugă câte o calitate pe listă.

2. Întreabă-ţi prietenii care sunt cele 5 lucruri care le plac cel mai mult la tine. Notează-le și citește-le în fiecare zi.

3. Alege să fii fericită.
Avem tendința sa uităm că fericirea nu apare ca urmare a faptului că deținem sau nu lucruri materiale ci mai degrabă din faptul că ne bucurăm și apreciem ceea ce avem.

4. Realizează o listă cu cât mai multe lucruri care consideri tu că ți-au adus satisfacții în viață atât pe plan personal cât și pe cel școlar și citește-o.

5. Încrederea în sine începe atunci când îți recunoști potențialul și capacitatea de a-ți rezolva problemele. Renunță să-ți mai cauți defectele și să te descurajezi și indiferent de părerile celorlalți despre tine încearcă să nu mai pui la suflet absolut nimic pentru că tu ești singura persoană care te cunoaște cu adevărat.

6. Scrie o lista cu 5 sugestii pozitive şi citeşte-o în faţa oglinzii uitându-te în ochii tăi.
Exemple: Mă iubesc și mă accept pe mine însumi pentru că am realizări în viață
• Sunt o persoană demnă, frumoasă, cochetă, inteligență și curajoasă. Etc.

7.Devino-ţi cel mai bun prieten - tratează-te cu blândețe, înțelegere si prețuiește-te.
Fii atentă la gândurile care-ţi trec cel mai des prin minte. Incurajaza-te singurica în așa fel incât gândurile tale să te sprijine în ceea ce vrei să faci. Nu te mai critica din orice lucru ba chiar uneori caută-ți circumstanțe atenuante daca cumva nu esti destul de multumita de modul in care ai procedat cu un lucru și gândește pozitiv.
Notează în fiecare seară tot ce ai făcut bine în acea zi, oricât de mici și neînsemnate ți s-ar parea acele lucruri. A doua zi dimineața cand te trezesti citește lista cu lucrurile făcute bine în ziua anterioară și reconpensează-te pentru ele cu ceea ce îți place ție cel mai mult (ascultă melodia preferată, savurează desertul preferat etc.) și recunoaste-ți meritele, puterea și punctele tari.

8.Invaţă să rişti - încrederea în tine depinde de cât de mult poţi risca.
Nu te descuraja sau nu abandona lucrul acela chiar dacă ai dat greș (să greșești e omenesc) și următoarea dată nu vei mai greși sau dacă totuși greșești din nou nu te descuraja mergi mai departe pentru ca la un moment dat vei reuși cu siguranta să faci ceea ce ți-ai propus. Învată din greșeli şi mergi mai departe. Să-ţi asumi riscuri este foarte important deoarece acest lucru îți arată capacitatea de a face faţă vieţii. Controlozi situaţia şi indiferent ce se întâmplă, poţi face faţă situaţiei respective.
In momentul cand simti ca te cuprinde acea stare de neincredere incepi sa te incurajezi singurica adresandu-ti numai cuvinte frumoase, de lauda si de pretuire si acea stare va disparea si stima de sine iti va creste foarte mult intr-un timp relativ scurt.
Sper că te-am ajutat și că vei ține cont de tot ceea ce ți-am spus.
Ai grijă de tine și ține capul sus!
Daca vrei sa te ajut iti stau la dispozitie aici pe acest site.
Pa, pa happy

| belle2009 a răspuns (pentru 123456789qwertuiop):

Părerea mea este să nu te duci la dânsa deocamdată având în vedere că este nouă, dar nu din cauza rușinii, ci din cauză că poate nu ai cunoscut-o tu atât de bine și nu ai reușit să te apropii atât de mult de dânsa.
Să știi că nu este o rușine să te duci la psiholog. În niciun caz nu ești considerată diferită sau nebună nici vorbă de așa ceva stai liniștită.
Încearcă să pui în practică ceea ce ți-am spus eu mai sus și peste o perioadă relativ scurtă de timp vei vedea rezultatele favorabile.

| Lawliet14 a răspuns:

Da, ar fi cazul sa apelezi la psihologul scolii. Sau sa mergi la un duhovnic. Oricare.

| amina a răspuns:

Daca crezi ca acest lucru te va ajuta, mergi. Sper ca unele idei din acest articol sa iti fie utile.
Cum pot să am mai multă încredere în mine?
Da Nu
Când te priveşti în oglindă, □ □
îţi place ce vezi?
Consideri că eşti talentat? □ □
Faci faţă presiunii colegilor? □ □
Accepţi criticile justificate? □ □
Treci peste remarcile □ □
nedrepte făcute la adresa ta?
Te simţi iubit? □ □
Te îngrijeşti de sănătatea ta? □ □
Te bucuri de reuşita altora? □ □
În general, consideri că □ □
reuşeşti în ceea ce-ţi propui?
Dacă ai răspuns negativ la câteva dintre întrebările de mai sus, probabil că nu-ţi vezi părţile bune deoarece nu prea ai încredere în tine. Acest capitol te va ajuta să-ţi descoperi punctele forte!
MAJORITATEA tinerilor se luptă cu sentimente de nesiguranţă când se gândesc la înfăţişarea şi la capacităţile lor sau când se compară cu alţii. Faci parte din această categorie? Dacă da, nu eşti singurul!
„Sunt descurajată când îmi văd defectele. De obicei, sunt foarte critică cu mine." (Leticia)
„Oricât de frumos ai fi, întotdeauna va exista cineva care arată mai bine decât tine!" (Haley)
„Nu mă simt deloc în largul meu când sunt împreună cu alţii. Mi-e teamă că mă voi face de râs." (Rachel)
Dacă te regăseşti în declaraţiile de mai sus, nu dispera! Problema se poate rezolva. Să analizăm trei lucruri care te vor ajuta să ai mai multă încredere în tine şi să te vezi într-o lumină mai bună.
Dăruieşte
Verset-cheie. „Este mai multă fericire în a da decât în a primi." (Faptele 20:35)
Ce înseamnă. Când îi ajuţi pe alţii, te ajuţi pe tine. În ce sens? „Sufletul generos se va îngrăşa şi cine îi udă din belşug pe alţii va fi şi el udat din belşug", spune Biblia (Proverbele 11:25). Fără îndoială, când îi ajuţi pe alţii, te simţi extraordinar!
„Mă gândesc la ce pot face pentru alţii şi încerc să ajut pe cineva din congregaţie. Mă simt mai bine când le arăt altora iubire şi atenţie." (Breanna)
„Lucrarea de predicare îţi aduce satisfacţii pentru că te face să nu te mai gândeşti la tine, ci la alţii." (Javon)
Atenţie: Nu ajuta doar ca să primeşti ceva în schimb (Matei 6:2–4). Dacă dăruieşti din motive greşite nu obţii rezultatul dorit. În general, oamenii îşi dau seama când totul e numai de faţadă! (1 Tesaloniceni 2:5, 6)
Ce-ai putea face. Gândeşte-te la o persoană pe care ai ajutat-o. Cum se numeşte şi ce ai făcut pentru ea?
․․․․․
Cum te-ai simţit după aceea?
․․․․․
Gândeşte-te la o altă persoană pe care ai putea să o ajuţi şi scrie ce poţi face în mod concret pentru ea.
․․․․․
Fă-ţi prieteni
Verset-cheie. „Un tovarăş adevărat iubeşte tot timpul şi este un frate care s-a născut pentru ziua necazului." (Proverbele 17:17)
Ce înseamnă. Un prieten bun îţi poate fi de mare ajutor când treci prin necazuri (1 Samuel 18:1; 19:2). Chiar şi numai gândul că există cineva căruia îi pasă de tine te poate face să te simţi mai bine (1 Corinteni 16:17, 18). Aşadar, apropie-te de cei care au o influenţă pozitivă asupra ta.
„Adevăraţii prieteni nu te lasă la greu." (Donnell)
„Uneori, cel mai important lucru este să ştii că există cineva căruia îi pasă cu adevărat de tine. Asta te face să te simţi valoros." (Heather)
Atenţie: Asigură-te că prietenii te ajută să-ţi arăţi adevărata personalitate, nu una creată de tine ca să te integrezi în grupul lor (Proverbele 13:20; 18:24; 1 Corinteni 15:33). Dacă vei face lucruri neînţelepte doar ca să-i impresionezi pe alţii, vei ajunge să te simţi folosit şi fără valoare (Romani 6:21).
Ce-ai putea face. Scrie mai jos numele unui prieten care ţi-ar putea oferi ajutorul potrivit ca să ai mai multă încredere în tine.
․․․․․
Ce ai putea face pentru a petrece mai mult timp cu această persoană? (Notă: Nu trebuie să fiţi neapărat de aceeaşi vârstă.)
Chiar dacă greşeşti, nu renunţa
Verset-cheie. „Toţi au păcătuit şi nu ajung la gloria lui Dumnezeu." (Romani 3:23)
Ce înseamnă. Eşti imperfect, nu poţi nega acest lucru. Asta înseamnă că vor fi momente când vei spune sau chiar vei face lucruri greşite (Romani 7:21–23; Iacov 3:2). Nu poţi evita greşelile, însă poţi controla modul în care reacţionezi la ele. Biblia spune: „Cel drept, chiar dacă ar cădea de şapte ori, se va ridica" (Proverbele 24:16).
„Uneori, ne scade respectul de sine deoarece comparăm punctele noastre slabe cu punctele forte ale altora." (Kevin)
„Toţi avem calităţi şi defecte. Trebuie să fim mândri de calităţile noastre şi să lucrăm la corectarea defectelor." (Lauren)