Intreab-o de ce te cearta.
Poate vorbeste cu cineva la telefon,
Si se descarca pe tine,
Sau este nervoasa si se descarca pe tine.
Incearca sa vorbesti calm cu ea si spune-i ce ai pe suflet! Poate ca are secrete dureroase pe care nu vrea sa le impartaseasca cu tine si se descarca doar!
Pentru ca vine de la mediul in care a fost ea crescută. Am aceeasi problema si nu se poate schimba in vreun fel deoarece daca ea a fost crescută intr un mediu in care parintii ei se certau sau o certau pe ea, ea va urma "modelul" lor. E vorba de o alta generație care nu trăiește asa um trăim noi, cu telefonul in mana si ochii in calculator, ieșiri si alte chestii... Pe vremea lor, asta era considerat rușinos pentru ca asa era mentalitatea. Nu o poti schimba in vreun fel. Tot ce poti sa faci este, daca stii ca e o persoana care are cat de cat simtul umorului, sa faci o gluma legată de faptul pr care te cearta sau o gluma in orice caz.
Mama ta poate fi stresată de programul de la serviciu si la stresul ei te mai adaugi si tu cu problemele tale si pana la urma trebuie sa isi descarce nervii pe cineva...
Aceeasi problema am si eu.
Nu o vei schimba.
Eu am incercat orice sa tip si eu, sa fiu calma,sa ii vorbesc frumos,sa tac,sa fac lucruri ca sa nu ii dau motive sa tipe, sa nu o bag in seama, am dus-o chiar si la biserica si nimic. Eu nici nu o pot numi mama, nu-i spun secretele, of-urile sau bucuriile mele. Plecam la concursuri si ea habar n-avea unde sunt, daca am trecut mai departe, ce punctaj am, ce s-a dat, cum mi s-a parut. Asta pentru ca pur si simplu nu ii pasa.
Cum a mai spus cineva, asa au fost crescute, altceva nu stiu decat sa tipe. Important este ca tu sa nu faci asa, pe viitor, copiilor tai.
Singura solutie pe care am gasit-o eu este sa ascult muzica la casti. In total, am 14 perechi de casti. La 2-3 luni mai cumpar o pereche fiindca se mai strica alea vechi.
Mai ai 2 ani si pleci la facultate. Mai rabda putin.
Discuti cu alte rude despre situatie. pe tine nu te asculta mama ta, poate pe ei da.
Buna
Pai de ce nu incerci sa discutati cand sunteti calme amandoua?
Poate este suparata/poate are neajunsuri.
Ce inseamna ca nu o mai suporti? ce rau ti-a facut sa zici despre mama asa ceva?
O zi buna
Nu cred ca este chiar asa cum spui tu.Ex.Intri pe usa o saluti politicos si ea tipa.Asa o fi oare? N-o fi avand nici un motiv de suparare? Cred ca ar trebui sa te gandesti mai bine si cred ca ai sa descoperi macar un motiv pentru care pe mama ta o apuca,, nevricalele,,.
Pai depinde ce faci si tu poate nu o ajuti, stai pe net multe ore, nu faci curat, nu speli vase sau rufe, crezi un parinte tiar vrea raul nu te cearta aiurea
Salut
Gandeste-te cum ti-ar placea sa te trateze ea apoi trateaz-o tu in acest fel fara a astepta sa fii rasplatit pentru asta in vreun oarecare fel. Vezi dupa asta ce se intampla.
Sper sa iti fie util acest articol.
Cum să fac faţă criticilor?
„Mama era ca un poliţist: îmi căuta greşelile cu lumânarea. Nici nu-mi terminam bine treburile prin casă, că şi venea în urma mea să vadă ce n-am făcut bine." — Craig
„Părinţii îmi ţineau întruna predici. Ba îmi ziceau că nu sunt ordonat, ba aveau ceva de obiectat cu privire la ce-am făcut la şcoală, acasă ori în congregaţie. Nu mă slăbeau deloc." — James
ŢI SE pare şi ţie că nimic din ce faci nu-i mulţumeşte pe părinţi? Simţi că fiecare mişcare ţi-e examinată cu lupa? Că eşti mereu supravegheat şi analizat şi că niciodată nu treci cu bine de „inspecţie"?
Care dintre următoarele replici le auzi cel mai des?
□ În camera ta e mereu dezordine.
□ Te uiţi prea mult la televizor.
□ Te culci prea târziu.
□ Nu te trezeşti niciodată la timp.
Scrie mai jos care dintre reproşurile sau criticile părinţilor te deranjează cel mai mult.
․․․․․
E adevărat, te poate călca pe nervi să ţi se zică întruna ce să faci sau să fii mereu criticat. Dar gândeşte-te cum ar fi să nu primeşti niciodată sfaturi sau să nu fii niciodată disciplinat. Nu te-ai gândi că părinţilor nici nu le pasă de tine? (Evrei 12:8) Disciplinarea e, de fapt, o dovadă a iubirii lor. Biblia spune că tatăl îşi mustră „fiul în care îşi găseşte plăcerea" (Proverbele 3:12).
Aşadar, bucură-te că părinţii te iubesc într-atât încât să te corecteze. Şi, să fim sinceri, eşti tânăr şi ai mai puţină experienţă decât ei. Mai devreme sau mai târziu, tot vei avea nevoie de corectare. Iar, fără îndrumare, ai putea foarte uşor ajunge stăpânit de „dorinţele tinereţii" (2 Timotei 2:22).
„Dar doare!"
Evident, „nicio disciplinare nu pare pe moment un motiv de bucurie, ci de mâhnire" (Evrei 12:11). Iar asta mai cu seamă când eşti tânăr! Şi nu e de mirare: Personalitatea ta e încă în formare. Eşti în faza de maturizare, când încă te descoperi. Aşadar, criticile, chiar dacă sunt bine gândite şi spuse pe un ton blând, te pot irita.
Această reacţie este absolut normală, pentru că opinia despre propria persoană poate fi uşor influenţată de ceea ce spun alţii despre tine. Iar părerea părinţilor, care cântăreşte foarte mult în ochii tăi, îţi poate afecta respectul de sine. Nu e de mirare că uneori te simţi ultimul om când unul din părinţi te corectează sau se arată nemulţumit de modul în care ai făcut ceva.
Dar ar trebui oare să tragi concluzia că nu le poţi face niciodată pe plac părinţilor? Sau că nu eşti bun de nimic doar pentru că te-au corectat în unele privinţe? Nicidecum! Cu toţii greşim, şi nu o dată (Eclesiastul 7:20). Iar greşelile fac parte din procesul de maturizare (Iov 6:24). Cum te simţi însă dacă părinţii te potopesc cu critici când faci o greşeală şi sunt zgârciţi cu laudele când faci ceva bine? Probabil, te doare. Dar asta nu înseamnă că nu eşti bun de nimic!
Priveşte dincolo de critici
Uneori, părinţii par excesiv de critici nu pentru că tu ai fi greşit cu ceva, ci pentru că ei sunt într-o dispoziţie proastă. A avut mama ta o zi grea? Se luptă cu o boală? În astfel de situaţii, e mai înclinată să te critice dacă în camera ta nu e ordine şi curăţenie. E tatăl tău supărat ori furios din cauza problemelor financiare? Atunci, vorbirea i-ar putea fi necugetată, „ca străpungerea unei săbii" (Proverbele 12:18). Normal că te irită să fii criticat pe nedrept. Dar, în loc să stărui cu mintea asupra nedreptăţii care ţi s-a făcut — provocându-ţi şi mai multă durere —, mai bine străduieşte-te să treci cu vederea greşelile părinţilor. Nu uita: „Toţi ne poticnim de multe ori. Dacă cineva nu se poticneşte în cuvânt, este un om perfect" (Iacov 3:2).
Fiind imperfecţi, şi părinţii se luptă uneori cu sentimente de incompetenţă. De fapt, ei privesc orice eşec al tău ca pe un eşec al lor. De exemplu, când o mamă îşi ceartă fiica pentru o notă proastă, ea ar putea gândi în realitate: „Nu sunt o mamă bună. Nu sunt capabilă să-mi ajut fiica să înveţe mai bine".
Păstrează-ţi calmul
Indiferent de motivul pentru care eşti criticat, întrebarea este: Cum să faci faţă criticilor? În primul rând, nu da replici tăioase. În Proverbele 17:27 se spune: „Cine îşi stăpâneşte vorbele are cunoştinţă, iar omul cu discernământ are un spirit calm". Cum poţi păstra „un spirit calm" când eşti criticat? Încearcă următoarele sugestii.
Ascultă. În loc să începi imediat să te justifici sau să susţii că eşti nevinovat, mai bine încearcă să-ţi ţii în frâu emoţiile şi să asculţi ce au de zis părinţii. Discipolul Iacov i-a îndemnat pe creştini ‘să fie prompţi la ascultare, înceţi la vorbire, înceţi la mânie’ (Iacov 1:19). Dacă-i întrerupi pe un ton nervos, se vor gândi că nu asculţi şi se vor enerva. Ca urmare, îţi vor da şi mai multe sfaturi, nicidecum mai puţine.
Concentrează-te. Uneori ţi se pare că părinţii ţi-au dat un sfat pe un ton prea aspru. În loc să te tot gândeşti la modul în care ţi-au vorbit, mai bine concentrează-te la ceea ce ţi-au zis. Întreabă-te: „Ce anume e adevărat din tot ce mi-au spus? Mi-au făcut şi altădată observaţii cu privire la acelaşi lucru? Ce m-ar costa să fac ce-mi zic ei?". Nu uita: Indiferent cum ţi se par criticile părinţilor, ele reflectă dragostea lor. Dacă te-ar urî, nu te-ar disciplina deloc (Proverbele 13:24).
Reformulează. Dacă reformulezi sfatul părinţilor şi repeţi pe un ton respectuos ce au spus, vor înţelege că ai ascultat tot ce ţi-au spus. Poate că unul din părinţi îţi zice: „Niciodată nu e curat în camera ta. Dacă nu-ţi faci curat, eşti pedepsit!". Poate că, din punctul tău de vedere, camera arată foarte bine. Dar nu vei îmbunătăţi lucrurile dacă vei spune asta în acest moment delicat. Încearcă, mai degrabă, să priveşti situaţia din punctul lui de vedere. Ar fi mai bine să spui, pe un ton lipsit de sarcasm, ceva de genul: „Ai dreptate. Nu este curat la mine în cameră. Vrei să fac curat acum sau după ce luăm masa?". Când recunoşti că îngrijorările părinţilor sunt justificate, atmosfera se destinde puţin. Bineînţeles, va trebui să şi faci ce ţi-au spus părinţii (Efeseni 6:1).
Aşteaptă. Nu veni cu explicaţii până când nu ai făcut tot ce ţi-au zis ei. „Cel ce-şi înfrânează buzele este prevăzător", afirmă Biblia (Proverbele 10:19). Când părinţii vor vedea că îi asculţi, vor fi şi ei dispuşi să asculte ce ai de zis.
Scrie la care dintre aceste patru sugestii trebuie să faci cele mai multe îmbunătăţiri. ․․․․․
De ce merită să depui eforturi
Ai fi dispus să faci eforturi uriaşe ca să ajungi la un zăcământ aurifer? Biblia spune că înţelepciunea este mai de preţ decât orice comoară (Proverbele 3:13, 14). Dar cum poţi dobândi înţelepciune? În Proverbele 19:20 se arată: „Ascultă sfatul şi primeşte disciplinarea, ca să fii înţelept pe viitor". E adevărat, nu este întotdeauna plăcut să primeşti sfaturi sau să fii disciplinat. Dar dacă te vei strădui să vezi înţelepciunea ce se ascunde în spatele fiecărei critici şi să faci schimbări, vei câştiga o comoară mai preţioasă decât tot aurul din lume.
Realitatea este că de critici nu vei scăpa. Acum le auzi de la părinţi şi de la profesori. Mai târziu însă le vei auzi de la şefii tăi sau de la alţi oameni cu care vei veni în contact. Învaţă să faci faţă criticilor din partea părinţilor şi vei deveni un elev mai bun, un angajat mai respectat şi o persoană mai sigură pe sine. Merită să suporţi nişte critici pentru a avea asemenea rezultate!
ÎN CAPITOLUL URMĂTOR
Prea multe reguli acasă? Află cum poţi să fii mulţumit cu libertatea acordată şi cum poţi să câştigi şi mai multă libertate.
VERSETE-CHEIE
„Înţeleptul va asculta şi va dobândi şi mai multă învăţătură." (Proverbele 1:5)
SFAT
Ca să accepţi mai uşor mustrările părinţilor:
● apreciază fiecare laudă care vine odată cu critica,
● cere lămuriri dacă nu ai înţeles care e problema sau ce se aşteaptă de la tine.
ŞTIAI CĂ . . . ?
Unor părinţi le este greu să-şi trateze cu iubire copiii deoarece nici ei nu au primit afecţiune de la părinţii lor şi nici nu s-au simţit înţeleşi de ei.
PLAN DE ACŢIUNE
Când părinţii mă vor critica din nou, am să ․․․․․
Când am să simt că părinţii sunt excesivi de critici, am să ․․․․․
Aş vrea să-l întreb pe unul din părinţi sau pe amândoi: ․․․․․
CE PĂRERE AI?
● De ce ţi-e greu să accepţi criticile?
● Din ce cauză te critică părinţii?
● Cum poţi trage foloase din sfaturile primite?
[Text generic pe pagina 177]
În trecut, mama ţipa la mine, iar eu îi răspundeam urât. Acum, încerc să aplic ce spune Cuvântul lui Dumnezeu. Şi merge. Mama a început să se schimbe. Punând în practică sfaturile biblice, reuşesc să o înţeleg mai bine, iar lucrurile merg cu totul altfel între noi.‘‘ — Marleen
[Legenda ilustraţiei de la pagina 180]
Dacă te vei strădui să vezi înţelepciunea ce se ascunde în spatele fiecărei critici, vei câştiga o comoară mai preţioasă decât tot aurul din lume
Buna, Maria,
Hai sa stam de vorba. Vrem sa te ajutam sa-ti fie mai bine.
Poti primi ajutor specializat in mod gratuit.
Asociatia Telefonul Copilului poate fi partenerul tau de discutii sau poate fi prietenul tau atunci cand te confrunti cu o problema. Confidentialitatea este cuvantul cheie in relatia ta cu serviciul Telefonul Copilului, oferit de organizatia noastra.
Apelul catre 116 111 este gratuit din retelele Telekom, de luni pana duminica, in intervalul orar 08.00 – 00.00. Mai multe poti afla si la: http://www.telefonulcopilului.ro/intrebari-frecvente
Pentru ca problemele cu care te confrunti reprezinta subiecte delicate si te-ai putea simti in largul tau mai degraba in mediul online, te indrumam sa ne transmiti mesajul tau la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro
Asteptam sa te ajutam!