Schimbarea numelui de familie
Art. 311. -
(1) Soţii sunt obligaţi să poarte numele declarat la încheierea căsătoriei.
(2) Dacă soţii au convenit să poarte în timpul căsătoriei un nume comun şi l-au declarat potrivit dispoziţiilor art. 281, unul dintre soţi nu poate cere schimbarea acestui nume pe cale administrativă decât cu consimţământul celuilalt soţ.
Noul Cod Civil - Cartea a II-a. Despre familie - Art. 258-534. Comentarii, explicaţii şi jurisprudenţă
1. Preliminarii. În cazul numelui comun, fie că acesta este al unuia dintre soţi, fie numele lor reunite, schimbarea pe cale administrativă a numelui unuia dintre soţi poate avea loc numai cu consimţământul celuilalt. De asemenea, modificarea, prin efectul adopţiei, a numelui unuia dintre soţii purtând un nume de familie comun presupune consimţământul consortului, exprimat în faţa instanţei care încuviinţează adopţia [art. 473 alin. (4)
Nu mai poti face nimic, daca la casatorie asa este scris pe certificatul respectiv, pui cruce.
Nu ai cum sa pui pe buletin, sau pasaport numele tau de fata. Se trece numele dupa certificatul de casatorie.
Sa schimbi numele, asta este o alta operatiune acum, sa umbli pe la mai stiu eu unde, foarte mult timp pierdut si doar daca legea din tara respectiva o permite.
Dar din ce spui, casatoria s-a facut intr-o tara unde acest lucru nu se permite, nu vei putea sa schimbi nimic.
Nu exista nici un ajutor de nicaeri, ai spus clar, tara respectiva, legea acolo spune ca femeia ia numele sotului, adica cine face ceva impotriva legii din acea tara?
Esti dupa mine intr-o tara araba, doar la aia se practica chestii genul asta.
Deci nu ai putut alege la casatorie ce nume sa porti, ti-a fost impus prin lege, asa ca odata ce ai acceptat sa fii sanatoasa, numele ala vei avea.
Dar de ce este atit de important sa ai si numele tau de fata? Nu poti respira sau de ce? cand va aud, vai numele meu de fata, sau nume combinate, cei rahatu asta?
Pune acolo un nume al cui o fi, conteaza cine esti ca om, nu cum te numesti.
Daca te-ai casatorit in acea tara straina, in RO chiar daca vii si faci pasaport ori buletin, ti se cere certifiat de nastere si de casatorie si or sa iti puna numele din ceertificatu de casatorie, nu poti face nimic.
Ce ai putea face? Daca tu vrei ca sa ai numele tau doar pe actele din RO, atunci cand vii si le reinoiesti, cand expira, trebuie sa completezi o foaie, o cerere corect? Acolo te intreaba, data nasteri etc, si daca esti casatorit, sau nu.
Tu treci acolo necasatorita asa ca buletinul si pasaportul o sa contina doar numele tau.
Dar no sa poti pune si numele sotului, asta ar insemna ca esti casatorita
Cam astea sunt singurele optiuni ce le ai.
Romanii nu stiu si nici nu-s curiosi ce ai facut tu in alta tara, doar in cazul in care te-ai marita si in RO si cineva te da in gat, legea din RO spune ca nu poti fi maritata in mai multe tari si nici in RO de mai multe ori in acelasi timp.
Stiu persoana care locuieste in Italia, este casatorita, a trebuit sa schimbe buletinul in RO, acolo a spus ca nu-i maritata, are numele ei de fata pe buletin, dar si pe pasaportul Italian.
Bine pentru Italia nu-i problema, acolo femeia isi pastreaza numele prin lege.
Dar ca idee, romanii nu vor sti ca tu esti casatorita in alta tara, asta nu-i ceva asa de grav, adica nu te va prinde nimeni, sau nu vei pati nimic rau.
Chestia este ce te faci daca te prinde individu araboi, ca tu ai trecut in actele romanesti ca esti nemaritata atunci sa vezi telenovele
Buna,stiam deja ce ai spus tu,nu este niciun arab, doar pentru ca atât auziți la televizoare și nu sunteți ieșiți in lume nu înseamnă ca doar arabii au asemenea legi, depinde de lege nu de bărbat, stai linistit nu sunt atât de incultă încât sa ma joc cu legea, numele de fată am vrut sa îl pun lângă al soțului pentru ca la mine sa termina numele părinților mei! Acesta era motivul! Multumesc pentru răspunsul ironic și degeaba scris! data viitoare fi mai drăguț cu răspunsurile și comportamentul ca sa nu te ironizeze viața cum ironizezi tu oameni necunoscuți!