Legal din cate imi aduc aminte ai voie, nimeni nu te judeca si nu are politia treaba.
Daca sunteti de comun acord si voi si parintii e in regula, am cunoscut si eu in liceu la fel tot o fata de 16 ani care a facut copil cu unul din aceeasi clasa si il cresc impreuna si in ziua de azi. Sfatul meu e sa fii cu capul pe umeri si sa te gandesti de 1000 de ori la ce inseamna sa cresti un copil, cand chiar tu esti un copil. Daca chiar ai de gand sa-ti sacrifici copilaria si adolescenta e treaba ta, dar sa stii ca poti sa faci un copil la fel de usor si la 25 de ani de exemplu, cand o sa ai studiile terminate si un job stabil.
Nu stiu cat de mare e problema din punct de vedere legal având în vedere că mai sunt o grămadă de fete ce fac copii la ani aia, pe cat o sa fie problema de mare cu viitorul tau.
Cred ca ar trebui să iti întrebi părinți ce daca au suficientă minte te vor sfătui cel mai bine.Eu una nu consider ca e ok sa faci copii de la vârste asta,fără să iti termini studiile,fără sa ai un loc de munca asa doar pentru ca te-ai îndrăgostit.
Toți la varsta ta avem câte o indragosteala sau o relație,dar nu putem face copii asa pe banda rulantă si dupa sa trăim pe ajutor social,sa ajunga pe la orfelinate, sau sa trăiască cu părinți despărțiți ca el sau ea va conștientiza mai tarziu ca nu si-a trăit viata si copilul il/o incurca.
Ca sa faci un copil trebuie sa ai o stabilitate, sa fi suficient de matură sa ii poti oferi copilului o educație, o buna creștere plus cele necesare din punct de vedere material Nu asa pentru ca pur si simplu imi plac copii si vreau sa ii fac, ca nu te poti juca cu viata unui om.Plus de asta,te-ai interesat ce inseamna o sarcina? ca iti trebuiesc niște analize facut dinainte, controale periodice, după ce rămâi ca te simti rau, ai pofte, trebuie sa iti schimbi toata garderoba.Cand naști ca trebuie sa stai in travaliu cu contractii sau sa te taie pe burta de iti face cezariana. Durerile,anesteziile,recuperările,ca sa nu mai vorbim de haine,scutece,lapte,biberoane,cadite,medic de familie la copil,posibile tratamente daca se naște cu o problema,tratamente daca se răcește,plansete in miezul nopți, colici.O sa trebuiască sa te lasi de scoala daca nu ai facute deja si sa stai platon langa el, trebuie si a tau ce clar nici el nu are experienta sa te ajute, sa muncească, ca doar nu veti trai de pe alocația copilului. Aveti nevoie de o locuinta cu conditii si bine încălzită și multe altele nu numai ca fac copilul il pun in parut ma duc la club si ma joc cu el cand am chef ca e o ființă umană.
Voi munciti vreunul?
Unde stati?
Da el munceste stam la părinții lui eu cum sa va spun nu ma leg cu cluburile eu sunt fata de casa eu ma simt ca o femeie matură trecuta de varsta pe care o am de asta si nu prea am dorinta de a umbla drumurile cum se mai spune.eu la ai mei 16 ani ma gandesc la viitorul meu si cum sa fac sa-mi fie mai bine.Stiu cat de greu este să faci un copil dar dupa parerile mele este ca daca ți-l dorești nici odată nu va fi greu.Eu la iubitul meu nu stau permanent stau doar de vineri până duminică deoarece sunt la scoala si dupa scoala ma mut la el eu in vara anului 2020 am stat la el m-am inteles cu părinții lui si este totul bine eu pur si simplu am întrebat dacă nu voi avea probleme cu poliția nu ca eu dar el iubitul meu sa nu aiba probleme de asta ma tem cel mai tare.
Poate ca la România oamenii nu si cam doresc asta dar in Republica Moldova sunt o multime de fete cesi doresc copii.Multumesc
Dpdv legal, NU, au ridicat varsta minima la care minorul poate face sex fara sa il ia politia pe adult de la 15 la 16 ani (dar au pus si intre 14 si 16 pedepse mult mai mici)
dpdv al mamei, eu personal nu m-as baga la varsta aia la facut copii, SINCER, problemele sunt multiple, de la faptul ca, trebuie sa stii ce faci si sa fii foarte responsabil pentru ca copilul doarme 2-3 ore si apoi plange 2-3 ore, si ziua SI NOAPTEA, timp de 1 an, apoi se muta la 4-5h inca 1 an, iar asta inebuneste pe cineva de 30+ ani, cu atat mai mult o fata de 16 ani (eu nu am copii, dar sora mea are si a fost un soc sa o vad buhaita si cu ochii rosii, cu toate ca nu a facut copii cand era prea tanara)
pana la chestii de gen corpul si ovulele unei femei sunt optime undeva la 22-23 de ani iar dupa aia sunt foarte ok, iar inainte de 18 poti sa ai un copil cu malformatii congenitale, sau alte probleme (se naste fara maini de ex.)
ca sa nu mai vorbim, ca e foarte posibil sa te trezesti intr-o dimineata la 41 de ani si sa iti urasti copiii pentru ca din cauza lor nu ti-ai trait viata (se numeste criza varstei mijlocii si marea majoritate a oamenilor o fac, mai mult sau mai putin
Nu e vorba ca vrei acum sau nu sa mergi prin cluburi, dar cu trecerea timpului iti vei da seama ca nu ti-ai trăit tinerețea, ca nu ai facut tot ce ai vrut.Sa iti trăiești tinerețea nu inseamna sa te imbeti manga,dar bani cîștigați de voi nu mai bine ii strangeti sa va luati sau sa va faceti o casa in viitor? Sa puteti sa ii oferiți viitorului vostru copil ceva stabil,sa aveti si voi intimitate, sa aveti ceva al vostru? Sa te pui sa iti termini liceul, sa începi o facultate sau sa faci o calificare sa ai o meserie, sa mergeți si voi intr-o vacanta, sa va permiteți o masina, o școală de șofer sa va fie mai usor cu transportul si pentru voi si pentru copil...Ca dupa ce il faci e mult mai dificil.
Plus ca sa nu mai vorbim ca sunteti extrem de tineri,acum va înțelegeți si e totul ok.Dar daca tu realizezi ca nu il mai iubesti o data cu timpul, daca el încet isi pierde sentimentele pentru tine sau greșiți unul din voi ca se mai întâmplă din astea in viata, atunci ce faci? Scoala nu, profesie nu, bani nu, la părinți clar nu o sa le convine sa mergi cu un copil in brate la usa lor la nici 18 ani.Si atunci ce faci? Stati pe străzi si tu si copilul, sau crezi ca din 400 de lei alocație si pensie alimentară daca ti-o da va veti inretine termen lung?
Ce faci tu acum (exceptând copilul) am facut si eu la ani tai.Si eu m-am îndrăgostit de cineva pe la 14 ani (el avea 18) si am crezut ca l-am prins pe dumnezeu de picior.Cat am fost la scoala stăteam pe la el pe weekenduri până m-am mutat de tot treptat la ai lui.Si pentru mine a fost bine si frumos si eu m-am considerat matură si ca ai lui ma divinizeaza si încet am ajuns sa slugaresc toata casa,sa car sacoșe de la mama,sa nu vina in fata mea nici până în stație,sa ne certam zilnic mai ales din cauza alor lui ce cu timpul nu prea ma mai voiau acolo (fara sa le fac nimic rau,ba din contra).Am ajuns bătaie de joc umblând din casa in casa pe la neamurile lui, cu scoala neterminată, fără o meserie, depinzând de el ba chiar la un moment dat a devenit agresiv fizic daca cumva ii spuneam sa ne mutăm, sa mai faca si el ceva in casa, sau i spuneam de a lui ceva timp de 8 ani până am pus stop si a trebuit iar sa o iau de la zero.Problema a fost ca cu trecerea anilor si din cauza munci,a frigului si multe altele sănătatea mea a devenit șubredă si mi-a fost si inca imi greu sa ma descurc. Tinandu-ma in casa,după el,depinzând de el am dat în depresie,am început să am anxietate sociala si pentru ce, ca nu am putut să stau linistită si sa imi vad de copilăria mea.Te intreb pe tine, daca acum avem si un copil ce facem? Asa ca am fost singura mi-a gasit partener, un om pe care am stiut de data asta sa il aleg si ce ma iubeste.Dar poate daca aveam un copil, Nu dădeam de el sau stăteam eu de nevoie cu fostul sa pot sa imi cresc copilul ca eu nu aveam de nici unele.
Asa ca gândește-te, Nu e joacă de copil treaba asta.
Și de ce vrei să ai un copil la această vârstă?
Un copil înseamnă responsabilități, ai posibilitatea să îl crești?
Legal este o problemă, deorcare poți să iti dai consimtamantul pentru sex de la 16 ani dar doar pentru persoane cu +/- 4 ani. Prietenul tău este considerat adult.
Sfatul meu este să aștepți pana esti si tu adult, nu numai pentru partea legală dar și pentru tine? /Dr. Beatrice
Legal poti sa îți dai consimțămăntul doar după 16 ani în România, pentru relații sexuale, pentru a merge la medic etc. Și pentru relații sexuale este cu cineva +/- 4 ani de vârsta ta. Nu este vorba de judecat sau dacă poliția îți are treabă, dar este ilegal și există posibilitatea că sună poliția de la spital. / Dr. Beatrice