| yustme a întrebat:

Buna seara TPU, am o întrebare.
Am o prietena care are 18 ani si este căsătorită si are un bebe de 10 luni, căsătoria nu a mers si vrea sa divorțeze acum, dati-mi va rog un sfat..cum e mai bine? El are 20 de ani si nu este angajat deoarece indemnizația copilei este pe numele lui si alocația la fel. Daca divorțează de comun acord la notar cui ii rămâne alocația? Ea momentan locuiește la mine si eu am 3 copii ai mei, nici ea nu muncește pentru ca pe bebe inca o alăptează si nu prea sta cu nimeni.Eu nu stiu ce sa o sfătuiesc daca trebuie sa vina ancheta sociala atunci unde vine? La mine? Eu locuiesc in chirie, va rog dati-mi un sfat sa o pot ajuta dar cineva din domeniu va rog ca de pe net nu înțeleg nimic.

7 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu iti recomand sa mai postezi inca o data întrebarea la „legislatie/politic", este acolo un domn care da raspunsuri foarte bune, sigur o sa te ajute.Ti-as raspunde eu, dar la mine n-a fost prin notar si mama a avut concediu postnatal si restul, deci situatie ta e diferita de-a mea.Asa,am eu niste idei, dar n-are rost sa te incurc.

| yustme explică (pentru anonim_4396):

Mersi

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

O familie de nemuncitori, nici tu nici aia si nici barba-su aleia nu munceste. Da din ce traiti tata? de unde aveti bani de pampersi haine si mancare la bebe?

| Andreeush a răspuns:

Dacă divorțează copilul rămâne cu mama sa iar alocația îi va reveni mamei( deoarece ea va avea copilul lângă ea).
Tatăl copilului va trebui să îi plătească pensie alimentară.
Chiar dacă acesta divorțează de mamă are o responsabilitate față de copil.
Părinții fetei nu o pot ajuta?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Andreeush):

Chestia e mai complicata.Se pare ca mama n-a lucrat in ultimii 2 ani ca sa beneficieze de indemnizatia aia de vreo 1200 lei.Si atunci tatal, care a avut serviciu, s-a trecut el in concediu postnatal si banii ii vin lui intr-un cont.Mai departe - daca mama nu are serviciu si nici nu-i poate asigura copilului o locuinta,tatal poate cere ca domiciliul copilului sa fie la el si mama plateste „pensie alimentara". Practic custodie comuna au ambii, dar tatal devine custode rezident, iar mama e obligata sa achite in natura sau in bani partea ei de contributie la cresterea copilului si trebuie sa depuna in instanta o cerere pentru relatii personale cu minorul, adica, pe vechi, aia cu programul de vizitare.O alta problema din intrebare e daca cei de la asistenta sociala nu vor stamba din nas când vad conditiile in care locuieste acum copilul, adica intr-un apartament cu 2 camere si 6-7 persoane.Normal trebuie mers la un avocat pentru consultanta, iar apoi facut un contract cu el (cam 2000 de lei) ca s-o reprezinte si in proces.Dar partea cea mai proasta e ca nu poate sa isi ia serviciu, pentru ca e prea mic copilul.Scuze ca am intervenit, sper sa nu te superi.Si am zis din ce stiu si eu pentru ca in toamna am divortat.Dar bine, baiatul meu era mai mare, abia ce facuse 2 ani...

| Andreeush a răspuns (pentru anonim_4396):

Știu că ai dreptate, de asta am și întrebat dacă părinții ei nu o pot ajuta. Dacă avea alte condiții, să lucreze, să aibă un domiciliu stabil nu ar fi avut probleme.

| yustme explică (pentru anonim_4396):

In primul rand nu stiu dc ai mai scris daca nu mi-ai răspuns la întrebare, de ce te bagi in viața altora? Habar nai care e situația si tu îți dai cu părerea...mai bine ți-ai vedea de treaba ok?