Huh, cit de dura poate sa fie viata asta uneori!
Nu, nu vei gasi in alta parte raspunsul decat la tine.
Ceilalti iti pot oferi doar datele problemei, care, cu cit sunt mai multe, cu atit vei avea o mai mare privire de ansamblu, si vei sti ce ai de facut.
Ca unul care a fost in situatia de a pierde pe cineva drag care a pus totul la bataie pentru mine, si care a trecut prin mai multe decizii cruciale, incerc sa iti impartasesc din experienta mea cu privire la luarea deciziilor in situatii delicate.
In primul rind, nu te grabi sa iei vreo decizie. Lasa lucrurile sa avanseze, atit cit se poate, pana pe ultima suta de metri. Adesea, in viata poti descoperi ca ceea ce pare a fi de luat o decizie majora si stringenta, fiind intre ciocan si nicovala cum esti tu acum, se rezolva in timp de la sine, datorita anumitor conjucturi si situatii de viata. Sau iti schimbi perspectiva cu privire la problema, si vezi mai apoi ceea ce inainte nu ai vazut si gasesti rezolvarea. De aceea, nu te grabi la luarea vreunei decizii.
Cintareste bine, poate chiar cu o foaie de hirtie in fata, plusurile si minusurile problemei. Hai sa vedem in cazul tau:
Minusuri:
-mama ta a ramas singura, fara omul ei de baza, cu care a stat 26 de ani. Aici poti sa pui 2x ( - ), 3x ( - ), sau oricite ori e nevoie, doar mama ta stie probabil cit de mare e minusul asta
-baiatul pe care l-a crescut e departe
-implicarea ei in viata sociala. Daca e prea mult, ii va lua din timpul in care sa isi puna gindurile si viata in ordine. Si o poate afecta negativ in timp. Posibil ca tocmai din aceasta cauza sa caute sa fie singura, si refuza contactul cu oricine. Are nevoie de mult timp pentru ea ca sa se puna in ordine.
-Incapacitatea ta de a fi mereu linga ea, datorita jobului si departarii. Dar intrebarea se pune: oare prezenta ta ar schimba ceva in viata ei? Daca da, daca esti atit de important pentru ea, e un minus mare.
Plusuri:
- sunt doar patru luni de cand tragedia a lovit familia ta. Intre momentul crizei si primele sase luni, sunt momentele cele mai grele. Mai apoi situatia se mai estompeaza si cei trecuti prin tragedie invata sa supravietuiasca, indiferent de conditiile prin care trec, singuri, sau cu cei dragi alaturi de ei. Desi urma va ramane pe toata viata, uitarea va surveni dupa un an si jumatate - doi, si viata reintra in fagasul normal
- mama ta e o femeie puternica. Daca poate sa isi tina jobul ce il are, in situatia in care se afla, asta dovedeste putere.
-mama ta nu e singura, ci are prieteni, Ada cu Mihnea. Oricit ai fi tu de baiatul mamii, doua femei se vor intelege intotdeauna mai bine. Au ele "lipiciul" lor care le face sa fie asa, asa ca Ada poate fi un plus considerabil.
- Implicarea ei in viata sociala. Daca nu e prea solicitanta, o poate scoate din starea ei la un moment dat, pentru ca da sens vietii ei.
-atelierul de pictura pe care Mihnea i l-a pregatit. A fost o decizie foarte inteleapta din partea lui, caci daca face ceva care sa ii placa, mai uita de situatia in care este. Eu in perioada cea mai neagra din viata mea, nici sa ma misc prea mult nu puteam, dar stateam in pat si desenam (am talent si pasiune), si asta m-a ajutat enorm.
Cam astea sunt lucrurile pe care ar trebui sa le iei in calcul. Daca mai sunt si altele, le adaugi si le iei in considerare. Si o cintarire a lor te poate face sa vezi mai bine lucrurile si sa stii ce ai de facut.
Cel mai bine cred ca e sa tii contactul strins cu persoanele care sunt linga mama ta. Ele sa o tina sub observatie, si sa ii fie alaturi, iar doar daca situatia degenereaza si are nevoie de tine linga ea pentru ca ajunge sa aiba probleme serioase, sa renunti la ce ai acolo si sa revii in Romania. Dar nu cred ca e cazul.
Ideal ar fi ca, atit cit poti, sa vii sa o vizitezi, sa fii linga ea. Oricit de solicitant ar fi pentru tine. E vorba doar de o perioada de timp.
Si mai e ceva de luat in considerare: parerea logodnicii tale. Daca ati vrut sa va luati si nu s-a putut, inseamna ca acum ati fi fost luati in conditii normale, deci parerea ei trebuie sa fie importanta pentru tine, caci, la urma urmei, cu ea iti vei petrece viata, si dupa casatorie, ea va deveni prioritatea suprema, si abia apoi familia (parinti, frati, rude, etc)
Dar cel mai bine e sa ceri parerea tutoror celor ce stau linga mama ta, sa vezi ce au vazut ei, ce stiu ei, ce cred ei. Doar asa vei intelege pe deplin in ce situatie e, si daca merita sa lasi tot ce ai si sa vii in Romania.
Parerea mea e sa stai acolo unde esti. Dar si sa fii cit poti de mult alaturi de mama ta, chiar daca trebuie sa faci unele sacrificii (oboseala, timp pierdut pe drumuri, renuntarea la lucruri pe care ai vrea sa le faci, etc). Insa doar tu poti descoperi ce e mai bine pentru tine si mama ta.
Mulțumesc mult pentru răbdarea de a citi și de a-mi oferi un răspuns atât de complex. Între timp, am început să vorbesc din nou cu mama, asta cu ajutorul Adei care a insistat și a convins-o. Ai dreptate, se înțeleg de minune și uneori fără să-și spună ceva concret, probabil e vreun (alt) mister de-al femeilor, dar cert este că sunt adorabile împreună și mă bucur enorm că Ada este echilibrul mamei și îi conferă acea siguranță psihică de care are atât de multă nevoie acum.
Citind răspunsurile membrilor din această comunitate virtuală, mi-am întărit convingerile că e ceva temporar și că eu trebuie să rămân aici, dat fiind faptul că m-am acomodat extrem de repede și că m-am integrat în mediul acesta mai bine decât aș face-o în România vreodată.
Din păcate, eu lucrez și în weekend-uri de cele mai multe ori și îmi e imposibil să vin prea des în România sau să rămân mai mult de două zile, iar companiile aeriene nu oferă încă zbor direct Viena-Oradea, ceea ce mi-ar scurta timpul petrecut pe drum.
Dar overall, o să îmi îndesesc vizitele și să ajung măcar o dată pe lună. E de mare ajutor că mama nu stă singură și că Ada și Mihnea trag de ea și o încurajează să facă diferite activități. Mulțumesc!
Cu placere! Ma bucur ca ai inteles ce ai de facut. Si ma bucur ca mama ta are persoane care sunt cu ea, simt cu ea, si ii sunt alaturi. Asa, va trece mai usor peste durerea despartirii. Si pana la urma, va intelege ca e mai bine asa, ca tu sa ramii unde esti, altfel ti-ar taia aripile.
Buna!
Sfatul meu psihologic:
-invinge orice forma de emotie negativa, de teama!
-refuzul de a ierta implica in mod necesar povara timpului psihologic.
-prezentul este tot ce vei avea vreodata.
-viata ta, este in acest moment.
-viitorul este o replica a trecutului.
-cand mintea ta este impovarata de trecut, traiesti aceleasi lucruri.
-calitatea constiintei din prezent da forma viitorului, care nu poate fi trait decat in clipa de acum.
-identifica-te cu mintea, observa gandul, nu-l analiza!
-asculta linistea din spatele oricarui sunet!
-observa cromatica, nu interpreta!
-modifica-ti gandul, sau accepta-l!
-modifica-ti starea, sau accepta starea!
-simte corpul tau interior, scufunda-te in iluminare!
-traieste clipa de acum, prezentul etern, profund!
-nu exista salvare in timp, nu te poti elibera in viitor de problema ta.
-prezenta in clipa de acum este cheia libertatii.
-nu poti fii liber decat acum.
-anumite lucruri din trecut n-au mers asa cum ai dorit.
-iti manifesti o putere sa mergi mai departe, de ce s-a intamplat in trecut.
-te impotrivesti lucruriilor care exista deja.
-speranta te concentreaza pe viitor, neaga prezentul, neaga fericirea ta.
-situatia ta de viata exista in timp.
-viata ta exista acum.
-situatia ta de viata este o constructie a mintii.
-viata ta este reala.
Ideologii personale.Aleg sa renunt la depresie/ingrijorare/teama/dezamagire pentru ca:
-apare in urma constientizarii a unui lucru gresit.
-este rezultatul prejudecatiilor.
-sunt trist pentru ca sunt intr-o stare de regret.
-am o mare neplacere si suferinta.
-am o minte impovarata cu impotrivire.
-sufletul meu este incatusat, in suferinta, in judecata pacatului.
-am de ce sa ma ingrijorez.
-am o stare de depresie.
-sunt captat in necuratie si suprare.
-sunt singur impotriva cerului.
-sunt nefericit si neimpacat.
-sufletul nu s-a detajat de trecut si de viitor.
Ideologii personale.Aleg fericirea, consta in urmatoarele idei:
-fac ceea ce imi consoleaza binele.
-fac ceea ce ma bucura pe o perioada lunga de timp.
-fac totul profund, din inima, nu din minte.
-renunt la orice modalitate de pacat.
-pot cu adevarat sa ma identific cu mintea.
-vreau sa il pot contempla pe Isus Hristos, regele sfintiilor si al ingeriilor, in purificare, slava si in gloria pentru eternitate.
-sunt impacat cu trecutul, m-am iertat.
-traiesc curat prezentul.
-prezentul etern imi da bucurie.
-ma pot bucura de clipa de acum.
-nu mai am de ce sa imi fac griji.
-simt sanatatea si viata din mine.
-am o minte iluminata, purificata.
-de astazi(data), mi-am schimbat viata radical.
-ma detasez de pacat, de ce nu-mi aduce fericirea si pacea.
-confer o viata noua.
-nu ma mai intereseaza ce mi-a placut candva.
-imi consolidez sanatatea si bucuria.
Iti doresc toate aceste acumulari psihologice facute de mine, sa le contemplezi!