| loveanime059 a întrebat:

Am si eu o problema, ma enerveaza rau de tot mama, nu prea imi da voie sa ies pe afara, ca cica are asteptari de la mine si pretentii, inainte nu prea ieseam asa des pe afara si mereu imi spunea sa mai ies si acum ca mi-am facut si eu prietena tot nu ma lasa, ca cica sa nu mai vorbesti aia, si e super de treaba, e si cuminte si nu e nici fitoasa si chiar e o prietena adevarata, dar ea nu ca nu-i place familia ei si mai stiu eu ce si ieri eram la poarta la mine cu alte 2 fete, ca eu stau la sat, si a venit si m-a intrebat daca mai stau si nici nu se intunecase era doar 9:30 si mai eram si un pas de casa si am intrat la 10 si mi-a zis sa nu mai ies noaptea afara si nici n-am venit tarziu si mai eram si la poarta la mine, daca era 12 noaptea mai ziceam. Si fata asta cu care vorbesc nu sta departe, trebuie sa merg doar o ulita si ajung la ea, dar mama nu ca e departe, abia m-a lasat ziua sa stau la ea. Nu o inteleg deloc nu e bine nici cand nu ies ca incepe sa ma critice, nici cand ies. Nu stiu ce sa fac ca sa-i fac pe plac, ea cred ca vrea sa ramam singura pe viata, cum e ea, de cand au divortat parintii mei a inceput sa tipe, sa ma certe si mereu se comporta de parca le stie pe toate si nu ma intelege deloc. Daca vreau sa-i cer un sfat incepe sa tipe la mine, inloc sa ma inteleaga si sa ma faca sa ma simt mai bine.
Deci chiar nu o mai suport, si-mi pare rau ca zic asta deoarece e mama mea, dar ma calca pe nervi...

Răspuns Câştigător
| copilfardeminte40127 a răspuns:

Buna! Nu o condamna pe mama ta pentru ca e nervoasa si speriata. NU vrea sa te piarda. Cand a fost ultima oara cand ati vazut un film impreuna? Sau ati discutat despre baieti/scoala/cumparaturi? Despartirea parintilor tai nu te-a afectat numai pe tine, tine minte asta! Si mama ta este o victima si chiar si ea are nevoie de atentie, chiar daca mamele par mereu dure si insensibile. In legatura cu prietena ta, cred ca ar trebui sa ii demonstrati amandoua (tu si prietena ) ca va intelegeti bine si ca va simtiti bine una in compania celeilalte. Incearca sa ii respecti programul pe care ti-l impune si dupa ceva timp ( o saptamana) incearca sa mai,, furi " tu cateva minute spunandu-i,, Mami, ma mai lasi 10 minute peste ora X?". Poate asa vei reusi sa tragi treptat de timp si sa ajungeti la o ora potrivita atat pentru tine cat si pentru mama ta. Ea vrea doar sa te protejeze si sa stii ca parintii au ochi de vultur: daca mama ta a vazut ceva,, scartaind" la prietena ta, incearca sa o intrebi care e problema si poate ii gasesti o rezolvare. SI nu uita: petrece timp si cu mama ta. Inteleg ca tu poate crezi ca ai crescut si nu-ti mai trebuie sa fi mamoasa, dar nu-i intoarce spatele mamei. O vei rani din ce in ce mai mult si ea nu va mai avea incredere in tine. Sper sa se rezolve probleme tale. O zi buna!

14 răspunsuri:
| Bujo27 a răspuns:

Buna. In primul rand, ce varsta ai? Apoi, nu e cazul sa isterizezi, asa sunt mamele, mai protective. Ai spus ca parintii sunt divortati, este probabil ca mamei tale sa-i fie frica de un posibil esec, sau o dezamagire pe care ai putea sa o ai, si din cauza asta reactioneaza asa. Daca vrei sa iesi mai mult pe afara, sau ce-ti doresti tu, aplica tehnica inversa. Stai in casa, nu o sa fie nici un sfarsit de lume daca nu iesi cateva zile..cand o sa realizeze ca esti mai nefericita (evident faci o fata de posomorata), o sa gandeasca mai "la rece" totul. Pana una-alta, respect-o si intelege-o, pentru ca mama ta are dublu rol, si probabil e aproape de saturatie si ea. O zi frumoasa!

| EugenRomaniuc a răspuns:

Arata-i mamei tale videocplipul asta! http://www.youtube.com/watch?v=Z7OkeS_rN4M

| Archangells a răspuns:

Mda..este o problema specifica familiilor romanesti. Este o problema de mentalitate. Parintii tai au crescut in alta epoca (comunista ma refer, nu de piatratongue) si respecta alt sistem de valori, au alte asteptari, vad viata prin prisma propriilor experiente de viata, care uneori nu sunt atat de evoluate, au propriile reguli nescrise. La tara, vezi tu, lumea se teme sa nu fie judecata din cauza unor lucruri pe care le fac. Este vorba despre integrarea in grup, altfel risti sa fii exclus. Ar putea fii o varanta. Probabil ii este frica sa nu te imprietenesti cu cine nu trebuie si sa faci familia de rusine. Asta e ca o sabie cu doua taisuri. E pozitiv, deoarece esti la o varsta frageda cand esti foarte usor de influentat. Poti sa o iei pe cai gresite din cauza anturajului si sa te pierzi. Dar e de asemenea negativ, deoarece prea multa atentie din partea parintilor, fara sa te lase libera, sa experimentezi singura ce e bine si rau, sa te lase sa iei decizii, sa aflii cum e lumea cu adevarat, te va impiedica in evolutia personala. Si cel mai bine in acest caz, este sa incerci sa vorbesti deschis cu parintii tai despre ceea ce simti, sa ii faci sa inteleaga ca nu apreciezi situatia, ca iti simti drepturile lezate. Si nu iti judeca mama, este dificil sa treci printr-un divort. Se comporta asa cu tine, deoarece te iubeste si nu vrea sa ti se intample ceva. Doar ca exprima asta printr-o modalitate putin ciudata (te tine langa ea). Ii e frica sa te piarda si pe tine probabil. Si se comporta de parca le-ar sti pe toate, deoarece te considera inca un copil, fara experienta de viata. Demonstreaza-i ca esti matura, ca poti fi pe picioarele tale si nu o sa mai aiba stres cand pleci de acasa. Grija de tine. Asculta-ti parintii, dar invata sa te descurci singura, invata ce e bine si ce e rau deoarece asta face diferenta in viata. Te salut si te respect!winking

| IonelaMV a răspuns:

Nu știu ce să faci,mamele așa sunt ele vor să fie protectoare,dar fac multe gafe din asta,mai rău ca la pușcărie...
Din păcate dacă îi zici de ce nu te lasă mai în libertate, cred că tipă, nu ai cum să mulțumești o mamă, acuma sincer, mai ales dacă ești fata... dacă erai băiat era prea devreme daca intrai la 12 in casă.
Încearcă când e mai calmă să îi explici că nu prea e bine cum reacționează.
Baftă, mulți pupici! :*

| grab a răspuns:

Femeia are nevoie de barbat si copilul are nevoie de ambii parinti.
E normal ca mama ta sa fie putin isterica sau irascibila din moment ce are singura pe cap raspunderea casei si a copilului.

Roag-o sa stabiliti niste chestii gen fapta-rasplata. Faci treburile ok atunci ai libertatea sa iti alegi prietenii si sa-ti petreci timpul necesar cu ei.

Sa stii ca o impresionezi foarte mult si daca iti faci cateva lecturi de baza in vacanta.

Nu condamna, incearca sa empatizezi! happy

| Wehrmacht a răspuns:

Prima oara ii scriu lu' asta si dupa aia raspuns la intrebare.
Exista niste reguli nescrise pentru situatia asta:

1. Daca vrei sa demonstrezi ca ala e un mucos fixati o ora si o locatie s-o dati "parte-n parte".

2. Daca nu esti in stare sa o faci nu pomenesti de crima.

3. Daca in joc esti tare cu cutitu' nu inseamna ca in realitate nu o sa il pierzi din prima miscare.

4.Nu asa se face treaba.Cand vrei sa scapi de cineva folosesti o substanta cu care te poti intoxica din natura in mod involuntar.

5.Nu spui cretinitatile alea.Nu e o rezolvare daca o omoara.Crima se foloseste doar in anumite cazuri.

Despre intrebare:

Vorbeste cu ea.Incearca sa o faci sa inteleaga ce vrei tu.Ai spus ca a divortat.Incearca sa o ajuti cand are nevoie. Daca faci ceva ca sa te intelegi mai bine cu ea si sa se calmeze(nu intr-o singura zi) poate o sa se schimbe si o sa inteleaga.Nu il mai baga pe georgevali in seama. Daca era serios si chiar credea ca asta este o solutie atunci poate merita sa il jignesti dar asa...lasa-l dracu'. Cred ca dorea sa faca reclama la joc.
Daca mama ta nu vrea sa inteleaga deloc si are ceva asemanator cu o boala nu cred ca poti face ceva. Poate a divortat pentru ca s-a simtit "tradata" si nu vrea sa patesti ca ea dar nu vede ca iti face rau in timp ce ea crede ca iti face bine. Explica-i chestia asta.Ca daca ea crede ca iti face bine nu este asa.Nu lasa sa se ajunga la cearta.O sa inrautateasca situatia chiar daca iti exprimi opinia si nu suporti ca nu iti este nerecunoscuta libertatea. Spun asta din propie experienta.

| Sanusperiniciodatalamaibine a răspuns:

Te-ai gandit ca iti vrea doar binele si ca iti interzice sa stai pana la ore tarzi pentru ca in ziua de astazi se intampla sute de nenorociri? Te-ai gandit ca poate este nervoasa si tipa la tine, nu pentru ca-si varsa nervii pe tine, ci pentru ca poate are si ea nevoie de sprijinul tau? Nu trebuie sa o condamni.Pana la urma este mama ta si ea este singura care iti vrea binele.Ce varsta ai?

| BiibiiBaaa a răspuns:

Omg si mama face la fell... Eram iintro seara cu prietenii.si am intarziat putin ca trebuia sa ajung acasa la 21:30. si am ajuns la 22 fara. pff a inceput sa tipe ca disperata la mine straight face. Sii unde stam noi este la o stada aproape de casa mea. fac 2 pasi si st la mine in curte. Pff nu stiu eu i-am zis ca sunt inca copil si trebuie sa imi traiesc copilaria cat o mai am. i-am zis :ce tu cand erai de varsta mea nu ieseai cu prietenii! ..si de atunci m-a lasat mai mult big grin

| kzd a răspuns:

E o mama ingrijorata, cred ca daca nu mai treci de o anumita ora nu o sa te mai certe si daca stii ca nu poti sa vorbesti cu ea nu ii mai cere sfaturi ei. O zi buna!

| Fatamuntilor a răspuns:

Draga mea, incearca sa-i castigi increderea, ajutand-o prin gospodarie.
Cu cat te faci mai mare e normal sa creasa si pretentiile.Mai ales ca stai la tara si treburi sunt mai multe.
Vezi, tu lumea de la tara au alte conceptii.Mamei tale poate iieste frica ca lumea sa nu o arate cu degetul ca fata ei o apuca pe cai gresite..Si daca parintii tai au divortat trebuie sa tina loc si de mama si de tata.Mai are pe cap si gospadarie, mai e si stresata, trebuie sa o intelegi.
Cauta si tu un moment cand e mai putin stresata, ajut-o la ceva si incepe un dialog civilizat. Fara tipete, fara nervi.Zii ca ca din din cand vrei sa iesi tu cu fetele- eventual le inviti la voi sa-ti cunoasca anturajul, stabiliti o ora de venit acasa pe care ar fi bine sa o respecti.Sau de ce nu le inviti la tine in curte sau la una din prietenile tale ..Cred ca mama ta ar fi linistita daca te-ar stii in siguranta.

caramela
| caramela a răspuns:

Pai daca ai tine la mama ta, nu ai arunca cu vorbe grele, de ce crezi ca tot ce zice un parinte e sa iti vrea sau sa iti faca rau? e o femeie singura/trecuta prin viata/stie ca tineretul din ziua de azi e de jale si fac prostioare/ce e rau ca mama ta vrea sa aiba grija de tine si sa aiba grija in ce grup de fete te invarti? unei fete minore si nu numai ii sta bine ca miezul noptii sa o prinda in casa/nu pe strada, si cati ani ai mataluta de vrei sa stai pana la 12 noaptea afara? poate acea fata nu are o reputatie prea buna.e bine totusi sa asculti de mama ta daca vrei sa nu rada satu de tine.
nu este o morala si nici judecata, este un sfat care la randul meu l-am dat ingerasilor mei.
PS! nu lua in seama aberatiile lui georgevali.
O zi frumoasa sa aihappy

| loveanime059 explică:

Multumesc la toti pentru sfaturi, din pacate numai la unul pot sa dau funda

| copilfardeminte40127 a răspuns (pentru copilfardeminte40127):

Iti multumesc mult pentru ca mi-ai ales raspunsul ca fiind unul Castigator! Oricum, singura castigatoare din situatia asta esti tu. Esti norocoasa pentru ca ai o mama care are grija de tine si care nu te lasa de capul tau, ci iti deschide ochii. In viitor o sa ii multumesti pentru ca te-a protejat.Te pup si mult succes in continuare!

| Mytsaa a răspuns:

Cred ca mama ta stie cel mai bine ce e bine pentru tine.Esti singurul lucru drag care i-a mai ramas si nu vrea sa te scape din maini.