| Mirela0522 a întrebat:

Buna...trec printr-un episod din viața mea foarte confuz.Cei care au răbdare sa citească tot,va mulțumesc in avans.E o poveste lunga, insa care ma consuma, si ma face sa am un vibe nu prea bun.
Deci..acum o luna de zile, o ruda îndepărtată (cu care nu am ținut legătura de aprox 10 ani) a venit la mine in oraș sa execute o lucrare de renovare a unui apartament. Înainte de a veni aici,știind ca eu locuiesc in acest oraș, a cerut numărul meu de telefon fratelui meu cu motivul ca poate mai vine la mine la o cafea in weekenduri, când e si el mai liber.Toate bune.a venit,dar in loc de vizita de cafea s-a transformat in vizita de a-i spala hainele,a-i pune sa mănânce,a face baie, pe motiv ca cel la care a venit sa execute lucrarea nu ii oferă condiții, si sa il ajut eu.Am încercat sa fiu o gazda buna..am făcut tot ce a cerut, ba chiar m-a pus sa ii cumpar si țigări, insa nu a precizat nimic de bani ...problema e ca mai nou,îmi roagă apropiații sa vorbeasca cu mine sa ii fac diverse favoruri,sa ii cumpăr diverse lucruri,pe motiv ca lui ii e rușine sa îmi ceara, dar ca are nevoie pentru ca nu i se oferă de la cel la care a venit, iar daca refuz ma fac sa ma simt vinovata ca nu vreau sa il ajut.Suna săptămână de săptămână, imi e si teama sa ii mai răspund la telefon deoarece stiu ca vrea ceva de la mine, stiu ca ziua respectivă pentru mine e pierduta pe drumuri in a-l lua si a-l duce înapoi la locație( fac aprox 2 ore doar pe drum) pe făcut menajul pentru el.Si la sfârșitul zilei( efectiv uita sa mai plece) nu primesc nici un mulțumesc.
Problema e ca daca nu ii răspund la telefon,ma simt vinovata,daca ii răspund si il ajut,la sfârșitul zilei ma simt folosita si simt ca weekendul abia așteptat l-am pierdut pe nevoile altora.
Ce e in neinregula cu mine? oricum procedez, nu ma simt împăcată cu minesad
Îmi cer scuze pentru întreg romanul, îmi doresc doar o perspectiva privita din afara..Sunt chiar așa o persoană rea?

Răspuns Câştigător
| ioana748 a răspuns:

Buna,
Nu esti o persoană rea.
Ai deschis usa unui om, ai dat sansa.
Acesta s-a dovedit a fi neom, ok, acum inchizi usa.
Poti invoca foarte multe motive pentru care nu mai esti disponibila.
Poti incepe cu o raceala puternica pe care nu vrei sa o dai mai departe.
Sau ce sa vezi, ca pleci de acasa, ca ai treaba, fara explicatii,, ca i viata ta si esti stapana pe ea.
Si intrerupi legatura cu aceasta persoana fara scrupule,, caruia i ai intins un deget si ti a luat toata mana.
Doamne fereste,
Uneori oamenii buni sunt luati de prosti.
Imi pare rau,
Zi linistita,
❤️

19 răspunsuri:
| ania a răspuns:

Persoana respectivă e profitoare, nu mai răspunde deloc, nu ai de ce să te simți vinovată.

| adryang78 a răspuns:

Nu ești o persoană rea, dimpotrivă, ești mult prea simțitoare. Te simți vinovată pentru ce? Că este el nesimțit și profitor? Pune-i în vedere să se descurce și singur, că nu ești calul lui de bătaie. El profită la maxim de amabilitatea și bunătatea ta și tot tu te simți vinovată? Arde-i un șut în dos și încheie povestea.

| TheGentleman a răspuns:

Din păcate, ești dovada zicalei „când ești bun ești luat de prost".

Ai două variante mari și late: Fie îl pui să-și facă mâncare, să spele (îl instruiești dacă e cazul)

2. Îți iei concediu și pleci, și revii când pleacă nesimțitul.

Nu îți face griji pentru banii lui, în domeniul construcții și amenajări se câștigă foarte bine (de la 5-6000 în sus)

| dullcat a răspuns:

Cand ii intinzi omului un deget iti ia toata mana, deci nu-l mai lasa sa te fraiereasca, deoarece la tine acasa nu este hotel si nici nu esti mama lui, zau asa...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Aici a gresit fratele tau ca a dat numarul fara sa intrebe.
El sa te ajute sa scapi.

| johnnny123 a răspuns:

Nu ai niciun motiv să te simți vinovată. Nu ai absolut nicio datorie față de această persoană, ba chiar invers.

Nu-i mai răspunzi la telefon și cu asta basta. Sau, și mai bine, îi răspunzi și îl confrunți. Îi explici că nu îl vei mai ajuta pentru că nu este responsabilitatea ta să-ți dai propria viață peste cap ca să faci pe plac unui cvasi-necunoscut care nici măcar nu apreciază efortul și bunăvoința ta.

Trebuie să înțelegi că unii oameni sunt niște profitori fără scrupule, și au "talentul" de a mirosi oamenii de care pot profita. Se comportă fix ca prădătorii din sălbăticie. Miros prada, o evaluează și atacă acolo unde simt slăbiciune.

Iar din momentul în care și-au găsit victima, nu mai au nicio măsură. Dacă-i ajuți de 99 de ori și a suta oară refuzi să-i mai ajuți, vor încerca să te facă să te simți vinovată prin toate mijloacele pe care le au la dispoziție (vezi intervențiile cunoscuților în numele lui).

Așa că, din doua una: ori rupi direct orice contact, ori îl confrunți pentru a clarifica situația și apoi rupi orice contact.

| Mirela0522 explică (pentru ioana748):

Mulțumesc mult pentru răspuns.M-a ajutat enorm la încrederea de sine.Ma simțeam in deriva

| Mirela0522 explică (pentru ania):

Mulțumesc pentru răspuns.M-a ajutat sfatul tau

| Mirela0522 explică (pentru dullcat):

Din păcate da, ai dreptate, uneori îmi asum lucruri care nu sunt in responsabilitatea mea.Mulțumesc pentru ajutor

| Mirela0522 explică (pentru johnnny123):

Mulțumesc mult pentru faptul ca ți-ai răpit din timpul tau pentru a-mi scrie atât.Din păcate ai dreptate in tot ceea ce zici, sunt vulnerabila si nici nu prea stiu sa zic NU..insa pentru toate exista un început.Mi-ar placea sa am curajul sa il confrunt, sa ii zic tot ce ma apăsa pe suflet fara sa il fac sa se simtă jignit..Mulțumesc pentru sfaturi, îmi sunt de un real ajutor.

| Mirela0522 explică (pentru TheGentleman):

Da,prima varianta ar fi valabila daca as vedea bunăvoință din partea lui sa încerce sa ma ajute, fara sa ii impun eu gen"hai sa îți arat sa îți făci singur doar pentru faptul ca poate l-aș face sa se simtă prost.Iar a2a varianta...ce puțin probabila pentru ca sunt convinsa ca va sta un timp îndelungat.Mulțumesc mult pentru sfaturi. Apreciez enorm.

| Mirela0522 explică (pentru adryang78):

Mulțumesc pentru răspuns cat si pentru sfaturi.

| ioana748 a răspuns (pentru Mirela0522):

Cu drag,
Mulțumesc pentru funda

| Mirela0522 explică (pentru anonim_4396):

Fratele meu m-a întrebat înainte dacă ii poate da nr meu, si nu am văzut o problemă in asta.Nu sunt speriata de bombe..Nu am știut ca dintr-o vizita la o cafea se va ajunge aici.

| Violleta2022 a răspuns:

Uneori dam si peste nesimtiti in viata si daca i-ai intins un deget si ti-a luat toata mana, atunci este bine sau ti-o retragi si sa incheie prietenia cu el.
Spune-i in fata (sau la telefon) ca nu il mai poti ajuta si sa-si caute gazda sau sa apeleze la cel caruia ii face lucrarile, sa primeasca ajutor ori sa stea la hotel si sa-si plateasca menajera.
Spune-i ca l-ai ajutat cat ai putut dar acum trebuei sa se comporte ca un adult responsabil si sa-si rezolve singur problemele.
Roaga-l in final sa nu te mai sune sau caute ca nu-i vei raspunde.

| Tokyo44 a răspuns:

Dacă nu poți să-i spui simplu și politicos "să își vadă de ale lui " i-aș spune ca plec în concediu pe perioada în care el mai stă în oraș.
Sau ca a venit partenerul tău la tine ( presupunând ca el știe ca ești singura )

| dullcat a răspuns (pentru Mirela0522):

Cu placere.Ai grija si, repet, nu-i mai lasa pe altii sa profite de tine in asemenea maniera nesimtita!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună. Dacă încă nu ai reușit să rezolvi această problemă, scrie-mi te rog în privat.

| MarianWLF a răspuns:

Nu ai nici o obligatie fata de el, ai depus efort pentru persoana respectiva, deja se comporta ca un narcisist in toata regula, nu ai obligatia sa ii speli hainele nici baia dupa el ca nu e sotul tau, da-i viteza, o persoana fara maniere si bun simt nu merita explicatii doar usa inchisa in nas.