| Mihaela230 a întrebat:

Bună...
Vi se pare normal ca la 26 de ani pe care ii am, mama mea sa îmi vorbească urat pe strada sa mi reproșeze chestii și sa ma împingă tot pe strada doar din simplul fapt ca ne am dus la cumpărături la ora 17 nu la ora 14?

Răspuns Câştigător
| Hammurabi a răspuns:

Atunci e bine să ai o discuție cu mama ta (atunci când consideri tu că momentul e prielnic) și să-i explici toate astea.
Să-i spui că nu e normal și nu te poate ține "prizonieră" la vârsta asta. Să-i spui că dacă nu înțelege lucrul ăsta, la un moment dat vei pleca de acasă.
E foarte posibil ca o reacție de genul ăsta din partea ta, să-i dea de gândit și să-i deschidă ochii și mintea.

63 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Asa o sa fie toata viata ei

| darrio2007 a răspuns:

Nu e normal sa faca asta, mai ales la varsta ta. Dar ceva probleme ai si tu, daca la 26 de ani, inca stai la mama. Nu vreau sa te judec daca asta crezi.

| AnemonaP a răspuns:

La nicio vârstă nu ar fi fost normal ca ea să aibă aceste ieșuri. Poate are un început de demență. Nu este ok deloc. Încearcă sa o duci undeva pentru a vedea de unde are ieșirile astea.

Răspuns utilizator avertizat
| Celcestietot a răspuns:

Nu e ok.

| Frank51 a răspuns:

Eu la 19 am plecat de acasă, nici la 26 nu-i târziu, dacă pleci scapi de griji.

| SilentRain a răspuns:

Ai 26, nu 10 ani
Ia-ți chirie și ai scăpat de ea

| Sofer a răspuns:

Normal nu e dar obișnuieștete cu vârstnicii și toanele lor.

| J0B0MAT a răspuns:

Nu e normal, dar pentru ele probabil este. De asta tot îmi spun să nu le mai scot pe mama și bunica la plimbare. Mai bine tata, de regulă tații, unchii, bunicii nu prea te fac de râslaughing

| Hammurabi a răspuns:

Nu e deloc normal.
Dar la 26 de ani, de ce mai ești cu mănica și n-ai viața ta?
La vârsta asta ar trebui să ieși la cumpărături cu soțul.
Care îl cară în cărucior pe ăla mic.
Nu să te bruscheze mămica pe stradă că n-ai fost cuminte. Asta e pentru cu vreo 10 ani în urmă. Adică pe la 15-16 ani (poate chiar mai puțin).

| Mihaela230 explică (pentru Hammurabi):

Pentru ca îmi controlează viata tot timpul, n am libertate deloc.

| AnemonaP a răspuns (pentru Hammurabi):

Știi ca nu toate persoanele își doresc soț+copil, nu?
,, La vârsta asta ar trebui sa…" nu există,, trebuie", fiecare are viața sa, alegerile sale, după bunul plac. Să ii spui unei persoane ce ar fi trebuit sa faca cu viața ei pana la o anumită vârsta, e cam arogant.

| Hammurabi a răspuns (pentru Mihaela230):

Dragă Mihaela, orice copil când împlinește o vârstă (și nu mai e copil), pleacă de la părinți și își face viața lui.
Nu te mai crește mămica la 26 de ani.
Nu-ți poți "strica" viața la modul ăsta.
Sunt niște chestii atât de evidente că nici nu știu cum să ți le explic...

| Hammurabi a răspuns (pentru AnemonaP):

Era doar un exemplu de normalitate.
Nu-i spun eu ce să facă.
I-am spus doar că nu e normală situația în care e.

Hai să nu începem iar să ne contrazicem.
Îți știu ideile.
Dar nu excepțiile dau normalitatea. Ci cum consideră peste 80% din populație.
Dacă ea simțea că totul e normal și ok, n-ar fi scris asta aici.

Eu chiar nu am cu cine sa vorbesc, iar aici este singurul loc unde primesc sfaturi.

Dar tu îți dorești o viață normală?
Vrei să te căsătorești și să ai copii la un moment dat? Sau nu vrei asta, așa cum spunea un user mai sus?
E destul de important să știi cum vrei să fie viața ta în continuare...

Da, îmi doresc sa am toate astea.

| J0B0MAT a răspuns (pentru Hammurabi):

Stai, la o anumită vârstă trebuie sa rupi legăturile cu familia? Nu mai trebuie să îți scoți părinții, bunicii, pisicii etc la plimbări, excursii whatever?

Situația în care se află clar nu este normală, nu am spus nu. Eu m-am referit strict la ceea ce ai scris tu. La vârsta ei, nu ar,, trebui" sa fie cu sotul lângă și copilul in căruț. Zic doar big grin

| VoidEternal a răspuns (pentru J0B0MAT):

La o anumită vârstă e absolut necesar sa nu mai LOCUIEȘTI cu părinții. N-a zis nimeni sa arzi toate podurile către ei, să nu lași loc de buna ziua.

| AnemonaP a răspuns (pentru Mihaela230):

Ce zici de un psihoterapeut? Trebuie sa discuți aceste lucruri cu cineva.

| Mihaela230 explică (pentru Mihaela230):

La un psiholog m-am gândit

| J0B0MAT a răspuns (pentru VoidEternal):

Eu nu cred că e nimic absolut necesar pe lumea asta. Mai ales legat de niște chestii pe care le impune societatea ca fiind normale.

De ce nu ar "trebui" dacă e ceea ce își dorește?
E un raspuns și o părere la un caz concret.
Nu am făcut "filosofia" relațiilor la modul general.

Tu de ce ai reacțiile astea de parcă ești gardianul exprimărilor non-conforme cu modul tău de abordare.
N-a spus nimeni că ideile tale nu sunt corecte.
Dar de ce te-ai aștepta să le accepte chiar toată lumea?

| Hammurabi a răspuns (pentru J0B0MAT):

"Stai, la o anumită vârstă trebuie sa rupi legăturile cu familia? Nu mai trebuie să îți scoți părinții, bunicii, pisicii etc la plimbări, excursii whatever?"

Man, cum să rupi legăturile cu familia?
Doar e familia ta, până la final.
Și ești obligat să-ți respecți familia.
DAR.
Și membrii familiei sunt obligați să te respecte.
Nici un membru al familiei nu trebuie să te considere un fel de sclav personal al lui.

| VoidEternal a răspuns (pentru J0B0MAT):

Ești liber să crezi ce vrea suflețelul tău.

Eu ți-am răspuns doar pentru ca răspunsul tai a fost foarte hotărât, spunându-i că ar fi trebuit să fac altceva în viață în acest moment, si ai dat exemplu sa fi un sot și un copil, la vârsta ei. Iar eu am venit frumos și am completat, nu ar,, trebui" sa aibă aceste lucruri, fiecare alege ce își dorește, nu toată lumea își dorește copii, nu toată lumea vrea sa se căsătorească, asta este ideea, nu m-am războit cu tine.

| Emma30555 a răspuns (pentru Hammurabi):

Nu e normalitate ca la 26 de ani sa fi măritată cu copil. Poate la tara sincera sa fiu. La vârsta asta normal este sa fi după facultate, cu un job, independenta, sa ai prieteni viata sociala și bineînțeles un iubit sau soț dacă e cazul, dar accentul trebuie sa fie pus pe dezvoltare, distracție de om tânăr.

Lui Mihaela i-am mai răspuns la întrebări. Știam în mare, cam care sunt problemele ei.
Am încercat să o ajut. I-am răspuns ei.
Nu am dat un răspuns la modul general.
Crezi că sfătuiesc fără discernământ pe oricine să se căsătorească și să facă copii, așa... ca panaceu universal? laughing

| J0B0MAT a răspuns (pentru Hammurabi):

Ați vorbit cu înțelepciune amândoi, pe final.

| AnemonaP a răspuns (pentru Emma30555):

Bravoooo!

| Hammurabi a răspuns (pentru Emma30555):

Ok.
Pot fi de acord cu tine dacă îmi spui (după statisticile oficiale) cât la sută din populația în jurul vârstei de 26 de ani, sunt căsătoriți și au copii.
Eu am spus considerând aceste statistici.
Dar dacă tu îmi spui că majoritatea nu e normală și normală e o minoritate cu alt gen de abordare... asta e.
Nu mai am argumente.

În România nu cred ca sunt corecte acele statistici de care zici tu, poate în mediul rural. Eu locuiesc în București, majoritatea oamenilor și prietenilor pe care ii cunosc (ma refer la cei din generație cu noi, nu la părinții noștri) s au căsătorit târziu chiar după 35 de ani și au făcut copii tot după vârsta asta. Mulți care s au căsătorit de prea tineri au divorțat în prezent. În orice caz chiar și cei ce au făcut o mai de tineri s au căsătorit in jurul vârste 29, 30 de ani. La 26 de ani încă e timpul sa te distrezi nu sa faci repede copii, nu vad de ce ai face asta și cu ce te ajuta asta. Ca sa ai o situație financiara bună la 25, 26 ma îndoiesc când ești la începutul carierei și te mai ajuta și părinții, trebuie sa ai și ce să îi oferi acelui copil, trebuie sa ai o casa, sunt mai multe aspecte. Copii pot sa faca toți, chiar și cei mai prosti oameni de pe planeta, nu e nevoie decât sa, faci sex, dar ca să ți faci o viata prospera, e nevoie de mai mult de atât.

În plus tu ai afirmat ca la 26 de ani trebuia sa aibă deja și copil, asta înseamnă că îl concepea undeva pe la 25 deci după standardele tale trebuia sa se căsătorească de pe la 23, 24 cel puțin. Mi se pare exagerat pentru secolul în care trăim mentalitatea asta. Nu toată lumea își găsește sufletul pereche pe la 20 de ani

| Jus7t a răspuns (pentru Emma30555):

Subscriu.

Îți spun și ție cum am mai spus și altui user.
M-am referit strict la situația Mihaelei. Nu m-am referit la ce trebuie să facă fetele/femeile în general.
(Nu e vina mea că voi tindeți să generalizați orice răspuns.)
E simplu să spui că la 26 de ani trebuie să te distrezi și să-ți trăiești viața, etc., dacă nu ești în situația ei.
Crezi că în momentul ăsta Mihaela se gândește că nu se distrează și nu-și "trăiește" viața?
Sau se gândește că de fapt n-are nici o viață trăind ca o prizonieră fără să se bucure de nimic?

| Jus7t a răspuns (pentru Hammurabi):

Aolo.
Tu ai generalizat când ai zis ca trebuia sa fie căsătorită si sa se plimba cu soțul si copilul, APOI ai întrebat o pe tipa care a pus întrebarea DACĂ vrea copii și sa se căsătorească și a zis că da, ar vrea. Dar tu ai dat răspunsul în care ai generalizat ÎNAINTE de a afla ce vrea ea.
De abia după răspunsul în care ai generalizat ai aflat și tu "cazul concret". laughing

| Hammurabi a răspuns (pentru Jus7t):

Man, citește mai sus.
Nu e prima întrebare/problemă pe tema asta la care îi răspund Mihaelei.
Cunoșteam situația ei.

Pai și de ce ai dat un răspuns în care ai generalizat când trebuia sa dai unul în care i te puteai adresa direct ei? laughing *facepalm*

Cum adică nu m-am adresat direct ei? laughing

""Dar la 26 de ani, de ce mai ești cu mănica și n-ai viața ta?
La vârsta asta ar trebui să ieși la cumpărături cu soțul.
Care îl cară în cărucior pe ăla mic.
Nu să te bruscheze mămica pe stradă că n-ai fost cuminte. ""

Am scris cumva
"La vârsta asta toate femeile trebuie să... bla, bla, bla?"
laughing
Care e generalizarea?

"La vârsta asta ar trebui să ieși la cumpărături cu soțul.
Care îl cară în cărucior pe ăla mic"

Și nu e vorba despre ea?
Ce e greu de priceput că e vorba despre ceea ce-și dorește fata (despre care eu știam de la o întrebare anterioară) și nu va putea avea niciodată dacă continuă situația în care se află acum?
Ce dracu' frate, vă deranjează că fata își dorește ceva ce nu vă place vouă să-și dorească?
Ați devenit toți anticăsătorie, anticopii, antifamilie?
I-ați dat o soluție mai bună să iasă din situația în care e?

| KobraKai a răspuns (pentru Hammurabi):

Nu vezi ca aici te ataca o gasca de frustrati, obsedati de chestii pe care ei nu le pot avea si de aia vor sa le dea afara din viata tuturor? rolling on the floor

Soluția nu e sa se mărite sa facă copil, tu cumva i ai făcut în ciuda și i au spus ca normal la vârsta asta trebuia sa aibă copil și sot. Nu am văzut un sfat care sa o ajute ci doar ai dat un răspuns cliseic despre cum trebuia sa fie ea la 26 de ani. Dacă era vorba despre ea, cum spui tu, ii sugerai sa și facă un iubit nu ii" reproșai" ca pana acum nu s-a măritat...

Tu i ai reproșat, nu i ai dat nici un sfat

Mihaela are un iubit de mai mult timp (care nu e în țară).
E clar că sunt lucruri pe care nu le știi, la fel cum nu ai cum să știi contextul în care i-am răspuns eu.
(nu mai pun la socoteală că n-ai de unde să știi nici ce am discutat în privat prin mesaje)

Dar nu înțeleg de unde reacțiile astea de "gardienii conversațiilor".
Pe de altă parte,
"Nu e normalitate ca la 26 de ani sa fi măritată cu copil."
Pe bune? Asta crezi tu?
Asta gândești tu și vrei să-ți impui ideea asta?
Crezi că dacă v-ați stâns aici pe site o gașcă de 3-4 superfeministe vă va aplauda toată lumea? laughing

Da. Eu asa gândesc sincer. Intre 23- 26 de ani chiar dacă ai terminat facultatea sa zicem, nu cred ca poți sa ai casa ta, un job bun astfel încât chiar sa ți permiți sa cresti un copil, pe lângă faptul ca la vârsta aia poți sa profiți un pic, sa te relaxezi sa te distrezi, plimbi, sa faci ce vrei. După 30 de ani e cel mai bine dacă chiar îți dorești familie, dar ma rog, eu nu impun nimănui asta cum a părut ca faci tu. Ți am spus, mesajul tău a sunat cumva a reproș de om bătrânel care mai degrabă face omul sa se simtă prost ca la vârsta cutare nu a realizat lucru cutare. Eu nu știu ce au scris alții, eu ți am răspuns fiindcă nu mi s-a părut ca ai dreptate și nu mi s-a părut nici ca o ajuți pe fata asta cu care spui ca vorbești în privat. Mi s-a părut ca ii bați obrazul. M am gândit ca după ce ca ea e în situația care e sa mai vina unul care sa i zică lucrurile astea mai rău o demoralizeaza. Dacă tu ai zice ca ești supărat ca nu ai job și eu ți as răspunde altul avea propria firma pana la vârsta ta, tu ce ai păzit, ceva de genul... Cam asa a sunat răspunsul tău, pe lângă faptul ca mie mi s-a părut ca nu ai dreptate, ca aia nu e o vârsta care necesita neapărat sa bifezi lucrurile astea. Tu chiar asa gândești,? Câți copiii ai tu și la ce vârstă te ai apucat de ei? Și dacă ai făcut asta, ți se pare ca ești superior celor ce nu au făcut asta, doar ca te ai înmulțit?

| relian a răspuns (pentru Hammurabi):

Vezi ca ea isi doreste sa aiba pe unu care duce fete la produs in Anglia,ba chiar ia si spus ei,pe ea vrea ala,asa zice el,so tina de buna si pe altele sa vina in RO sa le ia si sa le mai bage la produs, sa faca si omu un ban cinstit.
Daca ea are o relatie cu un tip genul asta,pfff e clara ce viata o sa aiba.
Am citit unele intrebari ale ei si asa povesteste undeva pe acolo.
Deja ala vrea sa vina sa o ia cu el,so ceara la parinti so duca la produs laughing te minunezi,asa ca oamenii sa nu se mai intrebe,ori sa se mire de ce se intampla chestii genul asta,sau cum era cu fetele alea de pe la caracal, alea asa voiau ele, sau unele din ele.
Uite dovada aici, deci femeia asta are o relatie cu un proxenet laughing ce dracu frate, mai spune ca vrea familei copii job.Pai joburi de astea prostitu..ata,asta vrea sa fie ea? Is lamurit, ori este foarte naiva, ori nu stiu ce are in capu ala.

| Hammurabi a răspuns (pentru relian):

Așa e.
Dar și site-ul ăsta nu e un site unde să porți de grijă, sau să duci pe cineva de mânuță.
Doar încerci să găsești o rezolvare a problemei și să dai o cale cât de cât corectă.
Acum, și o cale corectă, poate fi ramificată în cinci căi incorecte. Asta e viața.
Oferi doar o idee/o informație. Dar "beneficiarul" informației are liberul arbitru. Poate face ce vrea.

Atunci e bine să ai o discuție cu mama ta (atunci când consideri tu că momentul e prielnic) și să-i explici toate astea.
Să-i spui că nu e normal și nu te poate ține "prizonieră" la vârsta asta. Să-i spui că dacă nu înțelege lucrul ăsta, la un moment dat vei pleca de acasă.
E foarte posibil ca o reacție de genul ăsta din partea ta, să-i dea de gândit și să-i deschidă ochii și mintea.

| VoidEternal a răspuns:

Îți iei un job, strangi niste bani, (chiar și pe ascuns dacă altfel nu poți) te muți in chirie, indiferent ce crede mama. O să-i treacă. Și dacă nu, problema e clar la ea. E mersul firesc al lucrurilor, când începi să gândești cu creierul tau, pentru tine, apar diferențele de opinie care duc la certuri. Ea până la ce vârstă a stat la părinți? Dar trebuie sa vrei și tu să scapi de statutul de victimă. Uneori inerția e mare și e mai ușor să te complaci in frustrare.

| Mihaela230 explică (pentru VoidEternal):

A stat pana la 21 22

| VoidEternal a răspuns (pentru Mihaela230):

There you go.
Fruntea sus, adună-ți curajul și fă-ți ordine în viață.

Senzația pe care o ai când ești tu pe regulile tale, pe picioarele tale și te descurci, este inegalabila.
Au trecut 11 ani de când am plecat de la ai mei și e cea mai buna decizie pe care am luat-o în viața mea.

| Lukasssz a răspuns:

Esti majora, pleaca!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

De ce nu te-ai dus la ora 14 cu ea?
Oricum,asta nu ii scuza comportamentul în public ostil,maica-ta are probleme de comportament, posibil sa aibă probleme psihice, în felul acesta se face de ras singura, dar te face și pe tine. Ar fi ok sa discuți cu ea sa nu aibă astfel de ieșiri impulsive în public, rade lumea de voi, va faceți de ras. Dacă a-ți stabilit o ora la care sa mergeți la cumpărături, ar fi ok și tu măcar sa respecți acest lucru, în asa fel în viitor sa nu se mai repete aceleași scenarii cringe pe strada.

| Mihaela230 explică (pentru anonim_4396):

Pai a văzut și a auzit lumea...

| anonim_4396 a răspuns (pentru Mihaela230):

Du-te cu iubitul tău la munca,am citit o întrebare de-a ta si am văzut ca ai iubit, dacă îl cunoști bine,du-te cu el dincolo, stabilește-te acolo, și las-o pe maica-ta sa trăiască în nebunia ei. Ești majora, asa ca poți sa faci ce vrei, nu te pot constrânge sa stai cu ei,tu ar trebui sa faci orice ISO permite un adult nu sa fi ținută în scurt de niște părinți comuniști, dar cine știe în toată povestea asta de ce părinții au control absolut asupra ta,poate vor sa te protejeze,poate tu nu ști sa ai grija de tine,sa te descurci singura, sa te ferești de situații primejdioasa,de oameni care ar putea profita oricând de tine,de naivitatea ta,poate tu ești o fata care trebuie ținută sub observație, ca să nu spun alte chestii sa te jignesc,e posibil sa fi o prada ușoară pentru oricine; cândva poate ai trecut nu mai prin probleme,nu ai știut sa le eviți, sa ai grija de tine, greșelile le-ai tot repetat, nu ai învățat nimic, și ei nu au de ales decât sa facă cumva sa te protejeze de unele pericole prin care tu ai mai trecut,dacă însă nu este asa,atunci e doar vina ta ca nu te ai dus sa iti cauti de munca,sa devii independenta sa nu mai depinzi de ei,asta trebuia sa o faci de mult nu acum,dar niciodată nu este prea târziu. Dacă îl cunoști foarte bine pe iubitul tău, ai nădejde în el,poți pleca cu el, dar în viata asta uneori nu ajungi sa cunoști o viata întreaga un om, asa ca nu ști pe dincolo ce lucruri neprevazute te poate aștepta, ti se promite marea cu sarea și când ajungi acolo e cu totul altceva., asa ca cel mai bun sfat pe care ți-l pot da eu, este sa il prezinți pe acel băiat părinților tai, sa ajungă sa îl cunoască cât de cât bine, și abia apoi poți pleca cu el de acasă.
Dacă nu sunt de acord sa pleci cu el dincolo, atunci ai 2 variante: ori sa sa te angajezi și sa pleci din casa aia,ori sa sa mergi dincolo cu iubitul tău, și sa nunitu mai pese ce spun ei,ce fac ei, ești majora poți sa faci ce vrei, handicapata nu cred ca ești, asa ca las-o pe maica-ta, ca are probleme psihice, îți va distruge viata continuând asa, vei ajunge la 30 -35 în aceeași situație, sa fi sub papucul părinților, total controlata, sa îți imgradeze libertatea, nu e destul ca ne-o îngrădește pandemia, restricțiile, o mai fac și părinții tăi în loc sa te lase libera asa cum fac orice parinti normali.

Baga-ti mințile în cap și i-ati talpasita de acolo, pana nu va fi prea târziu, și vei ajunge și tu sa o iei pe trei cărări ca maica-ta. Nu este deloc normal cum se comporta cu tine ai tai, parca ai fi cu retard mintal sever asa se comporta, ti se pare normal? Daca nu, atunci pleacă de acolo, dacă te iubește sa te lase în pace, libera, sa decizi tu singura ce sa faci cu viata ta, ca ai 26 de ani, nu 10 ani, deci sa te lase sa iti trăiești viata, nu sa ți-o compromită prin regulile lor fasciste și absurde.

| freshDEportocale a răspuns:

Nu e normal sa te controleze mama la 26 de ani
Cat timp muncești poți oricând să pleci

| clausiohanis a răspuns:

La 26 de ani si tutankhamon era departe de masa

| Catrice a răspuns (pentru clausiohanis):

Mda pacat ca ala n-o prins 26 anihee hee

| sabin89 a răspuns (pentru clausiohanis):

"era departe de masa" - nu era departe doar de masa; era şi de scaune, şi de casa in general. happy
Apropo, oare Klaus la ce varsta o fi plecat de acasa, stii cumva? Dar Ciolos? happy

| clausiohanis a răspuns (pentru Catrice):

Aia e si ideea