| Andruta99 a întrebat:

Buna! Voi ati avea curaj sa va construiti o casa in curtea parintilor ( fara a va da acte, deci, pe numele lor)?
Parintii mei mi-au promis un loc de casa in curte, era un teren destul de mic, cat sa incapa strict o casuta mica, iar acum dupa ce am investit bani pentru documentatia terenului, etc, ne-au spus ca nu mai vor sa imi dea ( doar mie era vorba sa imi dea prin donatie ), fara sa le facem nimic rau. Din contra, i-am ajutat toata viata. Nu vor sa ne treaca nici o clauza sau orice in contract in care sa recunoasca casa care urma sa fie construita de catre noi pe terenul lor ca fiind a noastra. In schimb insista ca au cele mai bune intentii fata de noi.
Mi-e imposibil sa am incredere chiar daca sunt parintii mei. Sunt extrem de dezamagita si imi dau seama abia acum ca averile, banii si lucrurile materiale schimba pe toata lumea... daca aveti sfaturi, le primesc cu drag.
Va multumesc!

20 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Mai ai frati sau surori sau esti singură la parinti? După decesul lor vei mostenii ce ramane după ei casă teren.

| Frank51 a răspuns:

Dacă vorbim de casă la țară, ieși mai bine dacă cumperi direct casă cu teren, găsești și la 15k euro.

Bula
| Bula a răspuns:

Rudele, chiar daca sunt "apropiati", trebuie tratati ca strainii, altfel risti asemenea probleme!

Cumpara alt loc de casa si construieste-ti acolo!

| Andruta99 explică (pentru Frank51):

Nu este la tara, din pacate, este langa Bucuresti, intr-o zona extrem de scumpa.
Nu am nicio sansa, financiar vorbind sa imi cumpar un teren acolo. Decat poate, peste multi ani.
Ma rog, nici nu indraznesc sa sper pana atunci.
Multumesc pentru raspuns!

| Andruta99 explică (pentru CristiDinBucuresti):

Mai am un frate de 8 ani, care este obsesia lor. Degeaba imi spun ca totul se imparte si etc. Se vede cu ochiul liber ca interesele sunt altele.

| aaanamariaaa a răspuns:

Sincer și mie îmi vine greu sa zic, dar sa știi ca exista asemenea părinți. Ai mei fiind excluși fiind oameni ai Lui Dumnezeu, dar am mai întâlnit la rândul meu în viata persoane care au avut astfel de pățanii cu proprii lor părinți, greu de imaginat, eu nu stiu dacă as putea sa ma bucur la banul sa la munca copilului meu, dacă as părinte, dar s-a ajuns în asa fel lumea încât da, exista astfel de oameni. Pot da un exemplu: băiat și fata( mutați la casa părinților baiatului), au renovat casa ( care era batraneasca) au transformat o în ditamai casa, munca și bani depuși, pe deasupra a mai fost și fata implicata în a ajuta părinții băiatului (socrii cum ar veni) fiind pensionari, cu diverse, gătit, curat, prin curte etc și s au trecut după câțiva ani sa fie dați afară și sa poată lua praful de pe doba cum ar veni, munca lor sa fie rămasă în urma și sa plece cu mâinile în buzunar ( asta având în vedere ca nici eu nu au avut nici un act)acum fratele lui( a băiatului) cred ca are în grija părinții lui în fine alte detalii sincer nu mai știu dar am vrut sa dau chiar un exemplu perfect de caz întâmplat. Acuma na, nu iti pasa de nora, da de copilul tău?! Acum mna ca nu as ști exact ce sa te sfătuiesc neștiind părinții tăi și caracterul lor, eu m as gând ca nu ar avea cum un părinte sa fac asa ceva, dar după cum am mai auzit exemple de ici și colo..acum totul e posibil. Cred ca depinde si sa nu ai frați sau surori (și nici părinții tăi, sau cine are acte pe casa, sa nu aibă surori) ca să nu fie dezbătută moștenire din moși și strămoși. Eu dacă ar fi sa sfătuiesc pe cineva, ar fi ca mereu sa ai lucrul tău, dar DEOPARTE( laughing ) nu e amuzant, dar e mai dulce revederea, decât sa stai laolaltă (chiar dacă în aceeași curte, tot ar mai exista divergente ). Probabil ai mai scuti din bani ca nu ai plăti un teren ( ca știm toți cât de scump este, poate cât un apartament (acum depinde unde stai) dar mai degrabă mai strângi câțiva bănuți și iti iei un teren, sau măcar o casa batraneasca și sa o renovezi. Oricum ar fi, dacă ni ai o relație extraordinara cu părinții, cel mai bine ar fi sa stați separați, poți sa iti iei și în vecini teren, dar măcar sa fie ceva pe numele tău. Bafta în toate

| DeMicUnC?l?tor a răspuns:

Dacă nu vrei dezamăgiri. Incetează să mai aștepți ceva ce n-ai dobăndit prin propria sudoare

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru Andruta99):

Legea e lege, se va impartii intre tine si fratele tau după moartea ambilor parinti, ce varste au parintii? Dar tu? Asa ca, cît traiesc ei nu ai nici o sansa sa primesti nimic din păcate.

57 si 46 de ani.

Ai de asteptat mult si bine, sdaca ei traiesc 80 sau 90 de ani, fa ti credit la banca si in 30 de ani il platesti tu cumva si cumpăra ti un apartament al tau si numai astepta sa iti dea parintii, sigur ai peste 18 ani cauta ti servici si fa ti casa ta asa cum au facut si ei cand erau de varsta ta, au muncit si si au facut ei casa.

Sigur ca am peste 18 ani, sunt casatorita, si eu si sotul meu absolventi de facultate (eu) si job stabil si sotul, scoala militara, la fel, job stabil.
Noi putem face credit pentru un apartament, sotul are deja un apartament de la parintii lui, proprietate personala.
Ideea este in urmatorul fel, fratele meu, are o problema de sanatate, nu o sa intru prea mult in detalii, timp in care am creeat o legatura mult prea puternica, eu umbland cu el la medici, terapii, avand grija de el in marea majoritate a timpul. Si tata are o problema grava de sanatate( din nou, nu intru in detalii). Iar parintii mei ne-au tot dus de nas, hai sa va faceti aici sa fiti mai aproape pe X ( fratele), sa il puteti ajuta, etc. Noi am investit aici timp, sentimente, bani. Iar acum am ramas cu " degetul in gura ", asta e chiar frustrant.

| aaanamariaaa a răspuns:

Ti am mai răspuns, și vad și ca tu ai răspuns cuiva ca are soțul tău deja apartament. Crede ma ca nu rămâne decât sa lași în urma tot ce ai investit, ca mai degrabă sa iti para rau o perioada de timpul și banii pierduți decât o viata întreaga sa ți se spargă în cap un milion de situații. Trebuie sa te înveți cu idea, si din pacate și cu dezamăgirea ca într-adevăr astfel de situații chiar exista. Si sa o luați de la capăt. De data asta pe cont propriu și asa, nimeni, nu o sa iti poate obiecta sau vreodată reproșa ca ce e al tău, nu e numai al tău ci ceva comun sau etc. Ori te as sfatui sa va mutați la apartamentul soțului ori sa va luați voi apartament dacă vreți ceva pe numele amândurora. Chiar dacă o sa trebuiască sa o iei de la capăt cu toate, macar nu o sa regreți după, si asa, poți și relația cu familia sa o mentii cât de cât sănătoasă. Fără a exista divergente pe viitor.

Si daca sotul tau are apartament ce mai vrei tu acum sa construiesti pe terenul parintilor tai? Iar daca fratele tau are o problema de sanatate avand tu apartament al sotului tau, nu il poti lua pe fratele tau la voi? Sau sotul nu ar fi de acord? Acestea sunt subiecte de discutat cu sotul tau ce vei face si cum il vei ingrijii pe fratele tau, desii parintii tai trebuie sa se ocupe de fratele tau nu doar tu, tu va trebuii sa fi multumita cu ce ai acum, adica sotul tau are apartament si puteti sta amindoi in el, sau daca nu esti multumită ti am spus faci credit si iti cumperi apartament si gata, cu parintii tai nu te poti intelege ei nu sunt oameni intelegatori, ei nu iti vor da nimic, ti au promis odata un teren dar daca nu ai facut cu ei acte notariale, pe vorbe nu poti avea incredere, azi spune ceva maine neaga tot dar avand un act notarial semnat de ei era sfint, indiferent daca ei se răzgîndeau numai puteau retrage promisiunea au semnat ca iti dau o parte de teren, de ce nu ai facut cu ei act legalizat la notar? Esti majoră ei poate sunt senili desii nu sunt batrini sau poate au darul băuturii, la băutura se spun multe si a doua zi numai recunoaste nimic.

Nu au "darul" bauturii. Isi iau uneori masuri excesive. Si e posibil sa piarda tothappy

Posibil le este teama sa nu devina sotul tau stapin si sa i dea pe ei afara, gindeste te si la acest aspect, ei cum se inteleg cu sotul tau? Tu esti fata lor si tie ti ar fi dat daca erai singură dar asa ei nu au incredere in el si trebuie sa i intelegi, ei au mai multa experienta de viata decat tine, daca i da afara din casa lor ei nu o sa vrea sa stea tot restul vietii in azil, vorbeste cu ei cand esti numai tu fara soțul tau, roaga i sa iti spuna ce ia determinat pe ei sa isi schimbe brusc atitudinea, ti au promis ceva si după au dat o la intors cum se spune nu au mai vrut.

Am discutat si in lipsa sotului meu. Intotdeauna a fost vorba sa imi dea numai mie prin donatie, nu contract vanzare cumparare (astfel incat sa aiba drept si sotul meu). Le-am propus toate variantele posibile existente, clauze de intretinere, uzufruct, clauza care sa mentioneaza ca proprietatea nu se vinde, ca nu vor fi dati afara. Nimic!
Pentru ei nici o lege, nici o clauza nu e mai presus de ei laughing
Stiu, suna de-a rasul plansul dar sunt genul de persoane care le stiu pe toate, toti sunt prosti, ei sunt singurii destepti.
Tocmai din acest motiv au indepartat toate rudele, cunostintele, prietenii de langa ei.

| Frank51 a răspuns (pentru Andruta99):

Soluții sunt, trebuie doar puțină gândire și multă muncă. Și eu doresc să-mi cumpăr apartament prin 2025, deocamdată mai am de adunat încă jumătate din avansul de 15%.

| katin a răspuns:

Ufff!
Renunta inainte de a mai cheltui ceva. Mai ales daca nu esti singurul copil. Vor lua altii munca ta.
Totul trebuie facut cu acte in regula daca nu vrei sa ramai pe drumuri.
Cel mai sanatos e sa-ti iei teren in alta parte si sa construiesti acolo.

| Violleta2022 a răspuns:

Fara acte legale ca detineti acel teren, nu puteti sa le impuneti nimic, ca nu va apartine voua.
Din pacate, asta este paguba voastra!

Mergeti cu dumnzeu in alta parte si cumparti un teren, dar cu acte legale de cumparare si tot cu acte legale (de la servicul de Cadastru si Urbanism- cu proiect si aprobari legale), ca sa fiti in totalitate protejati de lege.

regis
| regis a răspuns:

Niciodata nu as construi pe un teren care nu e al meu, sub o forma sau alta, macar cu un drept de uzufruct sau un contract de comodat.