Eu le-as spune alor mei ca am acceptat, dar sufletul nu mi-e impacat cu decizia luata, ca nu sunt fericita. Si i-as intreba pe ei ce este de facut si ce conteaza cel mai mult: fericirea ta sau fericirea intregii familii cu riscul sa nu fii o sotie iubitoare? vezi ce spun si ei si luati decizia impreuna. Atata timp cat ai fost intrebata si ti s-a dat posibilitatea sa alegi ar fi trebuit sa alegi ce iti spune inima. Casatoria este un pas important si definitoriu in viata si, in crestinism, trebuie facut din dragoste, nu din obligatie, tocmai pentru ca este pentru toata viata.
Cunosc rigiditatea religioasa si traditionalismul chinuitor din Turcia...
Pentru ca ai crescut in Romania, inteleg si cum gandesti si stiu ca ti-e ingrozitor de greu.
Unica ta scapare din situatia asta e sa sustii sus si tare ca vrei sa-ti termini studiile, ca vrei sa faci o cariera in viata!
Nu te poate blama nimeni pentru asta, aparent accepti o "logodna" care are sanse sa nu devina casatorie niciodata, pentru ca in 6-7 ani pana termini facultatea,se pot intampla multe.
Va fi greu sa-i convingi sa amane pentru atat de mult timp casatoria,dar poti declara frumos ca intelegi sa respecti traditia,dar numai cu o diploma in mana,lumea s-a schimbat,economia mondiala se prabuseste, o cariera iti poate asigura ziua de maine atat tie cat si viitorilor tai copii!
Fii curajoasa si explica cu argumente general valabile cum vezi tu lucrurile, fara sa ridici tonul si, posibil, sa fii inteleasa!
Mult curaj.
Nu putea face altfel, nu realizezi ce inseamna o fiica "neascultatoare", e o mare "rusine" pe capul intregii familii, acordul ei este doar formal....desi traim in 2013!
Nu e cazul ei, dar uita-te la filmul asta si te vei ingrozi, cazul este real si filmul biografic:
http://www.film-nou.com/film/floarea-desertului-hd-video_60e77c967.html
Buna
incearca sa vorbesti cu familia ta si ca scopul tau nu e sa te casatoresti acum si in special cu verisorul tau. oare nu e totusi un pacat? fdaca ai 16 ani, de ce ai acceptat? nu cunost traditiile musulmane, dar stiu ca sunt stricte, dar nu atat pe cat se pare..sunt musulmani care traiesc cu romancute si nu numai.cel mai bine e sa vorbesti cu ai tai si sa le explici ca nu ai fi fericitya, oare fericirea nu conteaza in religia musulmana? fii tare/ curaj si indrazneste sa ai un mic consiliu cu a ta familie.
O zi frumoasa sa ai
Spuna-le ca nu vrei si ai acceptat doar de dragul lor. Poate o sa inteleaga si o sa te lase in Romania. Sper sa ne mai spui ce ai mai facut! :*
Run away from that!
Fugi departe de griji, nu te supune astora
Fara suparare, te rog!
Zi-le sa va dea un an sa va intelegeti mai bine, ca nu-l cunosti prea bine, timp in care iti iei un job destul de bine platit, iti pui muuulti bani deoparte, faci buletin si incepi o noua
viata undeva, catre care cumperi croaziera sau ceva
Din câte observ îţi respecţi mult familia şi asta este foarte bine. Însă aici e vorba despre viitorul tău şi fericirea ta.Sunt creştin, dar nu sunt sub nici o formă de acord cu căsătoriile impuse sau aranjate de dinainte fără să se ţină cont de sentimentele celor doi.Mi se pare o prostie să forţezi 2 oameni să se căsătorească sau să nu ţii cont de ce vor ei.Cred că rolul familiei într-o căsătorie este să dea sfaturi, să ajute, să avertizeze dacă observă ceva ciudat dar decizia finală aparţinei membrului familiei ce urmează să facă pasul important.
Situaţia ta...ai spus că ai crescut în România, la fel şi mama ta? No, dacă e aşa, gândirea din România e posibil să o fi influenţat şi pe ea şi ai şanse să nu te căsătoreşti cu băiatul respectiv.
Părerea mea e că ar trebui să vorbeşti cu el, să aveţi o discuţie deschisă, să vezi dacă şi el vrea ori nu. Dacă nu vrea nici el, să spună familiei lui că nu te vrea sau că vrea pe altcineva.LA rândul tău, explici şi tu familiei tale care e situaţia. Spune-le că vrei să trăieşti dragostea, s-o experimentezi.Din păcate nu e cum spun ei: "dragostea vine între timp" nu e ca la "pofta vine mâncând". Dragostea e cel mai complex şi frumos sentiment, spune-le asta, spune-le că vrei să iubeşti şi roagă-te să înţeleagă.
Dacă băiatul vrea însă, e mai neplăcut.Dar convinge-l că în dragoste nu e ca la mâncare şi că ar trebui să aspire la mai mult nu doar la o căsătorie ci la una din dragoste. Dacă te iubeşte, spune-i că tu nu-l iubeşti, că răceală o să fie între voi toată viaţa şi că decât aşa... mai bine deloc.
Sper să găseşti o rezolvare şi chiar te rog să îmi spui cum vor evolua lucrurile.
Salut draga! Nu vreau sa par rea sau obraznika dar trebuie sa spun asta. Traditile turcilorm sunt niste traditii dure, mai bine zis sunt traditii inapoiante din secolu 3. E o mare durere sa fii femeie in tara aia, pentru ca nu ai nici un drept, esti injosita, umilita, etc. Am vazut multe filme cum traiesc femeile acolo, e groaznic, eu nu vreau sa-mi imaginez sa fiu in locu tau. Ai doar 16 ani o DOAMNE. Indifernt ca in Rominia este prea multa libertate, mai bine asa, decit inchis in 4 pereti si cu poala in cap, fara sa vezi lumina. Nu stiu cine poate intelege si iubi traditile lor. Pe linga faptul ca sunt o natiune urita, si rea, altceva bun nu vad la ei. Nici in vacanta la mare in Antalia nu ma voi duce niciodata. Referitor la problema ta. Odata ce ai acceptat sa mergi acolo, cale intoarsa nu mai e... parintii tai au decis cine iti va fi sot, si cum va fi viata ta deacum incolo. Trebuie sa accepti situatia, daca refuz te vor judeca, te vor arde ca pe un pui la gratar, sau vor arunca cu pietre in tine. Sunt 2 variante: Ori accepti ori fugi de la ei. Cu siguranta ai si alte rude prin Rominia care nu te vor lasa. Succes.
Ceau, draga
Spune tatalui tau si familiei tale ca vrei sa fii demna de ei : sa inveti, sa castigi bani, sa-i ajuti pe toti ai tai.
Pentru asta, iti trebuie SCOALA
Iar casatoria cu varul tau este ok, insa nu este bine sa o faceti prea repede.
Decat, daca vor sa te vada mama si tatal tau frecand oalele cu nisip, ca esti prea proasta sa stii ce e ala burete.
- Glumesc, nu te supara pe mine.
Te-am tzucat, si ai grija cum iesi din asta.
Dragă Zülal,
Cred cu tărie că cea mai importantă în momentul de față ești tu. Ascultă-ți inima, iar dacă aceasta îți spune să te căsătorești cu verișorul tău pentru că ții la el, atunci fă-o. Însă din ce ai scris tu mai sus reiese destul de clar că nu ești fericită stând cu un astfel de gând în minte, și dacă gândul te doboară, nu vreau să știu ce poate face această căsătorie în realitate.
Ești o fată tânără, ai toată viața înainte și trebuie să înțelegi un lucru: viața ta tu o trăiești, nu mama ta, nu tatăl tău, nu verișorul tău și nici familia de care spuneai mai sus.
Părinții tăi ar trebui să te înțeleagă, și dacă nu o vor face, este evident că în ochii lor nu ești atât de iubită pe cât crezi sau pari.
Nu ești singura din lume cu care verișorul tău se poate căsători, iar faptul că tu nu îți dorești cu adevărat să te căsătorești cu el este în mod cert un lucru evident: nu trebuie să o faci.
Be strong!
Nu te roade nimeni la cap si nu te obliga sa raspunzi la aceasta intrebare. Daca tu nu poti intelege situatia si o vezi asa de simpla, atunci cred ca nu poti sa o ajuti si e mai bine sa te abtii decat sa o descurajezi cu astfel de replici.
Cite sfaturi a primit fata asta, si la toate a gasit cite o replica, dacai placea tara aia si nu stiu ce, atunci sa ramina acolo si gata logic nu? de ce o descurajez daca ea singura a zis ca-i placea acolo. Si ai grija cum vorbesti da?
fiecare are parerea lui despre o anumita situatie, nu te considera cel mai bun exzemplu.
Eu sa am grija cum vorbesc? In cazul in care m-am exprimat cat de politicos am putut, desi poate, nu meritai? Mai degaba ai avea tu grija cum vorbesti, nu atat fata de mine, ci fata de altii, raspunsurile tale la aceasta intrebare fiind un raspuns relevant.
Problema ei este una adanca, ea este plina de resemnare, dar sunt convinsa ca ar vrea sa-si poata depasi conditia. Pacat ca tu nu poti sa vezi dincolo de barierele inguste ale gandirii tale.
Aici se incheie discutia noastra, nu-ti mai raspund, chiar daca ma provoci.
O seara frumoasa iti doresc sa ai.