| minime3 a întrebat:

Ce faci pentru a depasi anumite traume din copilarie? Batai de exemplu, fie ele mai sanatoase sau nu... si cum reusesti sa ierti persoana respectiva, mai ales daca ti-e ruda de gradul 1? Ce faci practic pentru a ierta-o?

23 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai ce varsta ai acum si ce varsta aveai atunci?

| minime3 explică (pentru anonim_4396):

Am peste 20, si aveam 7-8-9-10 ani.

| Iuli122122 a răspuns:

Orice trece cu psiholog. Dacă incă esti in scoala, mergi urgent la asa ceva. Dacă ai depăsit, merită 100000% să platesti niste sedinte. Zic din proprie experienta, nu să le fac lor publicitate. Cum te descarci cum arunci o piatră din sac.

| minime3 explică (pentru minime3):

Dar ce conteaza ce varsta am acum?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu trebuie sa o iertì. Si mai ales sa nu o urasti. Trebuie sa-ti vezi de viata ta.

| minime3 explică (pentru Iuli122122):

Psiholog sau psihoterapeut? Nu ma pricep!

| minime3 explică (pentru anonim_4396):

Pai e persoana din familie, pe care o iubesc, nu pot sa-mi vad de viata mea, acum e in varsta

| Iuli122122 a răspuns (pentru minime3):

Există o diferenta intre ei. In toate cazurile o persoană e de ambele specializări. Atunci cand nimeresti sa nu fie, el te „plasează" la cineva care e in domeniu. Oricum, ambii au studii si stiu cum să te facă să te vindeci mai bine de 50%

| Frank51 a răspuns:

Timpul iartă tot.

Răspuns utilizator avertizat
| minime3 explică (pentru Frank51):

Nu e asa, au trecut ani buni, dar trauma ramane, timpul nu vindeca, nu iarta, iti raman in memorie, si te incurca in viata

| Frank51 a răspuns (pentru minime3):

Atunci ai nevoie de tratament.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru minime3):

Orice implica sa nu-ti vezi de viata ta este o greseala si va trebui sa tì-o asumi. Trebuie sa gasesti o solutìe in care viata ta sa nu fie lasata deopartè pentru o perioaďa prea lunga de timp: angajezi ajutor, asistenta medicala etc. Poate reusesti sa gasesti o solutie in funçtie de starea persoanei. Nu am zis sa nu o ajuti, dar nu trebuie sa o ierti (nu faci decat sa-ti negi sentimentele in situatia asta) sau sa-ti lasi viata pe locul 2-3.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru minime3):

Pai atunci aveai un corp de omulet micut, un copilas si acum esti om in toata firea.Nu e normal ca ai luat bataie? treci peste si incearca sa nu iei acum.Nu mai iei acum? Atunci inseamna ca ai invins problema.
Intelegi?

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Ce sa faci? Uiti. Pe mine m-a batut bunica de m-a uscat. Le si faceam, prostiile, cu caru'. Cand am terminat liceul si am reusit la facultate m-am dus si i-am multumit.

| powerfulchristene a răspuns:

Buna seara, vreau sa te ajut cu mare drag.nu ai nevoie de psiholog, ai nevoie doar de tine. cand te simti pregatit imi poti da mesaj pe Instagram powerfulchristene. astept cu drag

| proserpina22 a răspuns:

Și eu am avut aceeași problemă. Pentru a-mi ierta mama pentru ce mi-a făcut am început să înțeleg factorii care au determinat-o să facă asta. M-am gândit ca la un copil cu autism... dacă el te lovește, nu poți să stai supărat pe el la nesfârșit, deoarece te gândești că doar atât a putut să facă. Cam așa am portretizat-o și pe ea, am încercat să elimin furia pe care o aveam pentru ea înțelegând că doar atât a știut să facă în acel moment al vieții mele și că nu pot să controlez totul din viața mea.
După am început să analizez de ce nu o puteam ierta. Faptul că nu o puteam ierta arăta faptul că încă eram rănită, așadar încă mă temeam oarecum că o să se întâmple la fel sau consideram că are o putere prea mare asupra mea cu care poate să mă rănească. Dacă și tu consideri la fel, trebuie să conștientizezi că persoana respectivă nu te mai poate bate, că nu mai are o putere cu care să te rănească atât de mult și că tu te poți apăra de fiecare dată împotriva ei. Poate zici că deja faci asta, dar de fapt nu e așa, deoarece faptul că nu o ierți devine ca un perete între voi care te protejează, o ții la "depărtare" pentru că te-a rănit prea mult.
Devin-o părintele pe care tu l-ai vrut cel mai mult, observă ce reacții ai când te gândești la ce ți-a făcut acea persoană și imaginează-ți cum ai grijă de tine sau de copilul tău interior pentru că el este rănit în prezent. Oferă-i siguranță, promite-i că tu nu o să mai permiți niciodată acelei persoane să te bată și încearcă să îți imaginezi că de acum tu ești părintele copilului tău interior, nu persoana care l-a bătut. Poate că sună dubios, dar repetițiile de imaginație care conțin aceste idei sunt destul de folositoare pentru a te vindeca pe tine, iar asta o să te ajute să o ierți.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Consider iertarea un lucru asa de frumos si omenesc... incat toti ar trebui sa mai facem asta.
Desi uneori nici nu este vorba de iertare.

Uneori, pentru a accepta ceea ce s-a intamplat, din perspectiva persoanei respective, te gandesti ca pentru persoana aia, este oarecum normal ce s-a intamplat, din moment ce a facut... ce a facut.
De ce face o persoana un lucru? Crede ca asa este mai bine, asa a fost invatata, nu stie altceva, are si persoana respectiva la randul ei... alte traume, sau pur si simplu este rea (desi nu prea merge varianta asta, doar daca cineva este psihopat).

Deci daca stii acele lucruri, cum sa nu te gandesti ca ceea ce s-a intamplat, se putea intampla oricui. Ce vina are persoana respectiva daca este inconstienta de cum te simti tu si ca a facut un lucru rau.
Considera ca nu a stiut, si o sa treaca dupa big grin

| minime3 explică (pentru proserpina22):

Multumesc mult!

| minime3 explică (pentru DoarBogdan):

Da, stiu! Am gandit asa de multe ori! Chestia e ca nici acum nu i se pare ca a facut ceva nenormal, dupa ce timpurile au evoluat, ca ce "nu isi mai bat parintii copiii?" Si am incercat sa ii explic ca m-a ranit, dar degeaba, nu o mustra nimic. A zis ca meritam. E bunica!

| Emma30555 a răspuns:

Asa a văzut în familia ei, asa a crezut ca se educa copiii, era mai îngustă la minte, dacă înțelegi lucrurile astea vei putea ierta, fiindcă atât a dus o capul și nu știa sa se poarte altfel. Probabil acești oameni agresivi cu copiii lor au și ei niște probleme psihice pe care nu le recunosc și nu le au tratat, dacă merita sa o ierți fa o, dacă nu merita nu o face, dacă o iubești înseamnă totuși ca merita sa o ierți

| minime3 explică (pentru Emma30555):

O iubesc foarte mult, acum e batrana si are nevoie de mine, chiar daca e pe pcioarele ei inca! dar va avea nevoie si nu o pot lasa la greu, dar ma oftic ca nici acum nu consteientizeaza

| Mosotti a răspuns:

Pai poti sa ierti o persoana care te-a agresat repetat? Ala e om? Nu merita iertat zic eu.