anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce sa fac daca ma cert mereu cu mama mea? mereu ne contrazicem din nimic si ajungem sa tipam una la cealalta,apoi nu mai vorbim doua zile, apoi din nou incepem povestea.
si abia ce incepeam sa ne intelegem, dar i-am facut un fel de farsa si s-a suparat foarte tare pe mineee si nu stiu ce sa fac
ajutati maa

11 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Ce varsta ai? Nu este normal sa i faci farse mamei tale si nimanui, si după aceea tot tu te superi, mama ta vine obosita de la munca nu are chef de prostiile tale, tu ai impresia ca i faci o gluma inofensiva dar ea se enerveaza si izbucneste, este obosită nervoasă, gîndeste te ca la servici toti o streseaza, mergi la ea pupă o si cere i iertare nu te purta ca un copil razgîiat ca vei plinge cand ea nu vva mai fi, cand va deceda, ce varsta ai tu dar mama ta?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Este foarte simplu: nu te mai certa si nu face prostii.
Cere-ti iertare si s-o asiguri ca in continuare vei fi cuminte si o vei asculta si asa sa faci. Sa vezi ce bine o sa va intelegeti.

Răspuns utilizator avertizat
| Miruna333 a răspuns:

Relatia este intre doua persoane. Amandoua trebuie sa lucrati la asta, nu doar tu. Tu iti poti schimba atitudinea fata de ea, dar ea daca ramane aceeasi, nu se va schimba nimic. Nu este deloc ok sa tipati. Ca mama, persoana matura ar trebui sa constientizeze acest lucru, sa te,, fereasca" de exemplele astea gresite.
Luati legatura cu un psihoterapeut si faceti sedinte impreuna. Daca este comunista si nu vrea sa auda de psihoterapeut, chiar nu ai ce schimba. Unele persoane nu au o relatie ok cu parintii si asta e din cauza lor.

| Mosotti a răspuns:

Nu mai o baga prea mult in seama, vezi de treaba ta si fa ce-ti place fara sa ai prea mult contact cu ea.
Ca i-ai facut o farsa nu e asa o mare problema, daca era okey, radea si gusta farsa.

Eu am impresia ca tu semeni cu tatal tau la fel de a fi, asa-i? Si poate te vede pe tine ca fiind ca el, si de fapt ea are draci pe el.
E doar o parere, poate nu e asa, si pur si simplu nu va intelegeti ca si fel de a fi.

Incepeti iar povestea ca o bagi prea mult in seama si ii faci jocul.
Ca daca te duci in camera ta si nu ai treaba, e okey, dat tu incepi..., sau ea incepe si tu incepi dupa aia.

| Mosotti a răspuns (pentru Violleta2022):

Lasa ca nici maica-sa nu e usa de biserica, sa o mai lase si pe ea in treaba ei, cunosc n parinti din astia care fac zile amare copiilor, nu ii lasa aia, aia aia.
Poate e ea de vina, nu stiu, dar si maica-sa nu e mai presus.

Daca i-a facut o farsa ce, eu gustam farsa ca stiam ca e la gluma, dar au am impresia ca maica-sa are ceva cu ea. Ori il vede pe ta-su fetei in fata, ori nu o suporta pe fi-sa, nu stim exact.
Dar oricum ar trebui sa auzim si varianta mamei.

De aia unii copii ai cunostintelor mele de seama mea, au zis ca le-ar place sa fiu tatal lor, ca eu nu am uitat cum am fost, multi de generatia mea au uitat si fac pe sfintii, au uitat cand veneau la 2 noaptea de la petreceri, si cand ascundeau pachetele de tigari pe lift.

Am zis "lasa-l ma sa se duca la bairam, ce are?". Ca daca invata bine si stie sa se poarte, se poate duce.
Ca are gagicu cutare, lasa-o sa aiba daca stie sa se protejeze sa nu ia boli si sa ramana gravida! Ca oricum ce ai face nu faci decat sa trezesti antipatia si tot nu rezolvi nimic, pana nu se consuma treaba, nu se schimba nimic.

Pai ziceau "vaaaai nu stiu ce sa ma fac cu fi-miu sau fi-mea ca de atatea ori ii zic si ei nimic", pai lasa-i pe ei sa isi dea seama.
Le coordoneaza prea mult vietile, si de aici certuri tampite.

Atat timp cat invata, se poata bine, nu se drogheaza, e okey totul, si daca la sex se protejeaza.

"Vaaaai au facut sex", o zic parintii de parca au facut crime, hai sa fim seriosi. In loc sa ii invete preventiv sa se protejeze, ei fac numa tembelii.
Si dupa aia se mira ca se cearta cu copiii lor.

| Mosotti a răspuns (pentru Miruna333):

Nu trebuie sa isi schimbe nimic, nu se inteleg sa nu se mai intinda la vorba cu maica-sa si gata, caracterul si felul de a fi nu se schimba.
Sunt convins ca are felul tatalui de a fi, si cu el se intelege f bine.
Ce sa faca, sa se duca la psiholog sa dea aluia 150 lei pe 50 de minute ca sa ce? Ca sa zica ce trebuie sa stie ea deja?

Sa nu se mai intinda la vb si sa isi vada de treaba ei, sa discuta strictul necesar doar.

| Miruna333 a răspuns (pentru Mosotti):

Mentalitate tipic romaneasca. trist

In ce sens mentalitate tipic romaneasca? La ce te referi?

| Miruna333 a răspuns (pentru Mosotti):

,,Hai sa nu dam bani la psiholog, ca l imbogatim" etc. Mentalitate invechita si inchisa

Pai nu, dar de multe ori asa este, se da banii aiurea (dar nu mereu), ca eu stiu cum decurge terapia ca doar am invatat pe domeniu, functioneaza la oamenii care nu prea stiu de ei in general.
De exemplu auzi in terapia nevasta sau barbatu "aaaaa, mi-am dat seama acum ca nu m-am purtat bine".

Pai ce esti beat? Nu era clar ca nu te porti bine? Ca doar stii f bine cum te-ai purtat cu omul ala, un om treaz sau nedrogat stie f bine cum se comporta.
Nu trebuie 5 luni la terapie ca sa realizezi asta, adica e si multa prostie.

Sau "aaa, viata merge si fara droguri, mi-am dat seama", pai nu era clar ca merge?
Mai ales ca ai comparatia, ai atatea surse de informare, inainte de droguri aveai viata frumoasa, deci doar de aici si iti dai seama ca viata merge si fara droguri.
Iar daca citeai, aflai ca daca te lasi de ele, o scurta perioada sigur ca viata e urata din cauza dependentei, insa treptat se revina la viata de dinainte de droguri.
E simplu.

Sau:

"mda, mi-am dat seama ca am gresit, nu trebuia sa-mi neglijez familia si sa ma axez doar pe cariera", pai asta stie si un aurolac.
Nu trebuie sa dai bani grei la terapie ca sa te prinzi de asta, ce naiba.
Mai ales cand ti se zice in familie:
"mama/tata/nevasta/barbate, te vrem mai mult langa noi, avem nevoie si de partea sufleteasca, nu doar de bani", deci e f clar.

In cazurile astea se dau banii degeaba.
Merge treaba in caz de traume complexe care nu tin de inteligenta, acolo da.
Dar am uitat eu sa specific. Ca pe alea nu le rezolvi singur oricat ti-ai da seama.

Inca un caz in care se dau banii aiurea:
"vaaai nu mai are sens sa traiesc, gata, am picat examenul la facultate, viata mea nu mai are sens, m-am ratat, nici la toamna nu iau ca nu am invatat in 4 ani, damite in 3 luni ce sa invat".
La terapie dupa 3 luni zice "pai daaaa, e corect domne, nu are sens sa imi fac nervi, invat si iau, nu invat, aia e, viata merge inainte oricum".
Ptr asta nu trebuia sa te duci acolo, tine putin de cap aici, si te prindeai.

Si sunt f multe cazuri asa.
Si daca vezi cum decurge o terapie, cam ai sa ajungi la concluzia mea in cazurile de mai sus.
Se discuta discutii, te intreaba ce faci, ce iti place sa faci, relatiile tale cu parintii, la scoala, colegii, profesorii, parteneri, prieteni, etc.
Cum ai reactionat in anume situatie, iti da sa faci niste teste de tot felul, din astea.

Ca sa nu mai zic ca este abuz si cu pretul, de ex un programator senior cu mare experienta si vechime ia cam 80 lei pe ora net, un psiholog din asta ia si 150 (dupa plata taxelor), ca is si aia cu 300 lei pe 50 de minute.
Iar astia mai de rand asa, iau 75 cam, deci cam cat un programator care ala chiar munceste, nu sta la gargara.
Dar psihologul ia 75 lei pe 50 de minute, la 60 de min ia mai mult ca programatorul, si anume 90 de lei, nu 80.