A te interesa ce fac "dusmanii" tai este o preocupare fireasca. Obsesie este ceva din care nu prea te poti opri si conduce la consecinte negative in viata de zi cu zi.
Si eu am pierdut foarte mult timp "spionand" prieteni sau fosti colegi sau chiar persoane pe care nu le suport. Mi-am dat seama ca e o dependenta si ca nu fac nimic folositor pentru mine, pentru viata mea sau viitorul meu. Acum incerc sa nu mai intru deloc pe Facebook, doar daca am de vorbit cu cineva, iar cand cineva imi trimite mesaj sau cerere de prietenie cu siguranta voi primi notificari pe telefon, nu trebuie sa fiu online mereu. Depinde doar de tine, tu singura trebuie sa-ti impui sa nu te mai gandesti la ei sau sa le verifici intruna profilul. Ocupa-ti timpul cu altceva mai folositor.
Trebuie să ai întotdeauna o preocupare cu lucruri bune, în așa fel încât să nu mai ai timp pentru cele rele.
Ar trebui sa apelezi la un psiholog!
Perceperea inversata a binelui si raului, "dorinta" raului sunt simptomele care indica tendinta de scrizofrenie, iar problema nerezolvata poate duce la consecinte grave, in timp!
Uneori ne ajuta sa ne atingem obiectivele, asa ca compararea cu ceilalti nu este intotdeauna un lucru rau. Totusi, compararea devine nasanatoasa atunci cand devii obsedata si pune accent pe persoana gresita, fiindca, in loc sa te concentrezi pe tine, pe viata ta, nu faci decat sa iti canalizezi atentia pe viata altor oameni.
Ca sa scapi de aceasta obsesie, uita de ei si concentreaza-te asupra propriului progres. Compara-te mereu cu cea de ieri, cea care a fost acum doua zile sau cu o saptamana inainte. Facand asta, vei realiza ca de fapt in viata ta nu s-a schimbat nimic din cauza ca ai fost mult prea "ocupata" sa tii evidenta altora.
Nu mai zice! Esti tu om fara dusmani? Nu crezi ca macar din cand in cand ai vrea sa afli ce zic ei despre tine? De ce ti se pare anormal?
Diagnosticul de schizofrenie nu se pune taca-paca, in baza unui simptom tras la tema, ci conform criteriilor din DSM-5. Sunt necesare delir, halucinatii sau gandire dezorganizata.
Daca a scapat de (parinti) sectanti sau habotnici si normal ca ii percepe ca voindu-i raul. Nu toata lumea a avut parinti buni si intregi la minte.
Este una "din cand in cand" si alta este obsesia, de care nu poti scapa!
Halucinatiile au multe forme, nu numai "vocale". Pot fi si senzatia de a fi urmarita de cineva tot timpul.
NEREZOLVATE in starea incipienta - cum am scris - "poate duce" la probleme (scrizofrenie).
Mai este posibila evitarea agravarii, daca se apeleaza la un psiholog.
Psihologii nu pot trata schizofrenia, ci doar medicii (cu antipsihotice).
Si ce te face sa crezi ca ar fi obsedata? Pana acum n-a zis nimic concludent despre asta.
Cat despre "prevenirea schizofreniei" n-am mai auzit ca ar exista vreun astfel de tratament. Descoperitorul unui astfel de tratament ar ajunge rapid multi-milionar. Deci daca-ti ofera cineva astfel de tratament, sa-i zici ca data viitoare sa vina cu elicopterul personal.
Nu stiu ce citesti, dar am scris ca STAREA ACTUALA se poate agrava, daca nu este clarificata de un psiholog.
NU am scris in nici un fel ca ar avea deja schizofrenie si acesta s-ar putea trata de un psiholog!
Psihologul face doar prevenirea avansarii spre boala, prin clarificarea si indrumarea sentimentelor si gandurilor.
Tu ai facut o confuzie de genul: daca frana masinii incepe sa dea rateuri, atunci masina trebuie dusa la fiare vechi, in loc de service.
Nu, nu am facut nicio astfel de confuzie: nu exista nicio psihoterapie care poate preveni instalarea schizofreniei. Deci ce i-ar putea spune un psiholog cinstit: ai simptome prodromale, mergi la psihiatru. Atat. Mai departe este malpraxis.
Psihologul are rol de prevenire, de a indrepta confuziile pacientului.
Daca confuziile nu se clarifica, atunci situatia se poate agrava, se instaleaza boala, iar rolul psihologului este preluat de psihiatru.
Daca o problema se rezolva la faza de cauze, atunci efectele distructive sunt prevenite si nu mai au loc.
Daca o constructie se renoveaza si se intareste din timp, atunci se poate preveni prabusirea in caz de cutremur.
Inca o data: nu exista nicio forma de psihoterapie care poate preveni schizofrenia. Orice ar face psihologul pentru a impiedica schizofrenia este frectie la picior de lemn.
Stiinta lucreaza pe baza de cercetari empirice, nu pe baza de analogii zidaresti. http://ro.wikipedia.org/wiki/Falsa_analogie
Asta e: daca psihologul nu are elicopter proprietate personala, inseamna ca nu a descoperit metoda de a preveni schizofrenia.
Si, dupa parerea ta, care sunt fazele premergatoare, ce declanseaza scrizofrenia?
De unde sa stiu eu? Nu sunt medic. Am vorbit din ce stiu cu certitudine, nu din ce nu stiu.
Tot ce poate face un psiholog contra schizofreniei este sa vrajeasca (adica sa dea din gura, din moment ce tot e platit). Eventual mai da niste sfaturi utile, desi ramane de vazut cat de utile mai sunt ele din moment ce de exemplu insingurarea nu este o alegere constienta, voluntara, ci un efect al unor interactiuni sociale complexe.
Uite, iti pun o intrebare simpla: cum se numeste psihoterapia care poate preveni schizofrenia si din ce articole de trecere in revista indexate de MEDLINE rezulta asta? Acum mingea e in terenul tau.
Rezulta din literatura stiintifica ceea ce sustii tu cu atata patos? Asta e singura intrebare. Nu ma lua cu rationamente ipotetice foarte complexe: exista dovezi empirice sau nu exista?
Depresia, socurile psihice sau terorizarea psihica sunt factori care se pot rezolva si clarifica de psiholog, dar nerezolvate pot conduce (in timp) la scrizofrenie (mai ales daca exista si predispozitie genetica mostenita).
Sursa ca exista o psihoterapie care poate preveni schizofrenia sau nu se pune. Nu ti-am cerut speculatii proprii, ti-am cerut literatura secundara cu peer-review, adica treceri in revista indexate de MEDLINE.
Ca sa nu te mai obosesti sa cauti: astfel de literatura nu exista.
Si de ce pocesti mereu cuvantul "schizofrenie"? Ai scurta la mana?
Nu e deloc normal. Incetezi sa invidiezi pe altele si te preocupi de tine, in tot acel timp ai fi putut face multe pentru tine/ Plus acele "competitii" sunt fara sfarsit intotdeauna o sa existe altele mai bune, frumoase. Cu cat te uiti si te compari cu altele, cu atat o sa-ti fie atacata increderea in tine.