Autoritatea parinteasca se exercita in comun de catre ambii parinti. Nu mai exista notiunea de custodie exclusiva.
Daca minorul ramane cu unul dintre parinti, este vorba doar de stabilirea domiciliului la acesta, insa in ceea ce-l priveste pe copil, intotdeauna hotarasc ambii parinti.
Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
Iar cand ne referim la motive intemeiate, instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.
Cererea se judecă de urgenţă, cu citarea părinţilor şi pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.
Aici exista o problema daca tatal si mama copilului nu sunt casatoriti. Dar nu ai mentionat daca acestia vor sau nu sa se casatoreasca. Daca nu prin mod LEGALacasta problema se rezolva in sala de judecata.
Raoul_Craciun_1996 întreabă: