| Mara6392 a întrebat:

Cum îi spun tatălui meu că eu nu vreau la facultate anul asta, ci de anul viitor? Anul asta vreau să merg la muncă și sa îmi adun niște bani.

45 răspunsuri:
| wildthing a răspuns:

Eu zic sa te duci la facultate anul asta. Un an de pauza se poate transforma in 2, 5 sau 10 si e foarte posibil sa ajungi sa nu mai ai chef sa te duci la facultate deloc. Du-te acum, nu amana..."bate fierul cat e cald".winking

| gabicoo a răspuns:

Îi spui direct și fără ezitare: Tată vreau să merg la muncă, să câștig niște bani, pentru că nu este ușor să mă ții tu la facultate, totul costă: taxa, căminul/chiria, cărțile, laptopul, etc.

| abcdefg100 a răspuns:

E o idee foarte buna sa te duci de anul viitor. Nu numai ca poti strange bani, dar poti decide intre timp mai cu siguranta ce vrei sa faci, fara presiune. Consider ca ar trebui sa fie normal practice treaba asta pentru toata lumea. Multi se arunca in ceva din obligatie si regreta toata viata. Totusi, ce intrebare e asta? Cum adica cum sa ii spui? Spune lucrurilor pe nume. Spune-i adevarul, explica-i situatia. Nu complica ceva ce nu e complicat.

| johnnny123 a răspuns:

Sincer, eu zic să te mai gândești.
Personal, nu am înțeles niciodată strategia asta cu "nu vreau să dau la facultate imediat, vreau să muncesc un an și abia apoi să mă apuc la facultate".

Uite motivele pentru care nu cred că este o strategie bună:
1. Este mult mai simplu să te duci la facultate imediat după liceu, pentru că ești încă în acea stare mentală care favorizează învățatul. După un an de pauză este mult mai greu să te reapuci de învățat. Este ca la sportivii de performanță, este foarte greu să revină în formă maximă după o pauză de un an.

2. Chiar dacă muncești un an "să pui bani deoparte pentru facultate", tot nu vei putea să pui suficienți bani deoparte ca să te susții în patru ani de facultate. Cel mai probabil vei cheltui toți banii pe care-i câștigi (sau mare parte din ei), iar acel an de muncă nu te va ajuta financiar la facultate.

3. Haide să analizăm două scenarii pentru următoarea perioadă de 5 ani:
În ambele scenarii, considerăm că în următorii 5 ani faci o facultate de patru ani și muncești un an. Cum este însă mai bine? A) Să muncești în primul an și să faci apoi patru ani de facultate
sau
B) să faci mai întâi patru ani de facultate și apoi să muncești un an?

În scenariul A) muncești un an pe un salariu foarte mic (pentru că nu ai studii superioare), apoi te duci la facultate unde este foarte greu să intri și să te adaptezi pentru că te-ai dezobișnuit să studiezi, apoi după facultate intri în câmpul muncii practic de la zero.

În scenariul B) intri la facultate mai ușor, îți este mai ușor să o termini, apoi începi să muncești cu șansa unui salariu mai mare și ai și continuitate în muncă, pentru că nu mai trebuie să o întrerupi ca în scenariul A).

| laurentiu80 a răspuns:

Du-te la facultate acum, ai sa regreti mai tarziu. Asa am procedat si eu, si am regretat, am facut munci proaste platite prin fabrici etc. Muncile bine platite sunt cele cu diploma de facultate. Sa nu te duci prin strainatate in Europa la munca, ca romanii sunt vazuti doar ca mana de lucru si sunt tratati ca ultimii oameni.

| Xena20 a răspuns:

O facultate in general e pierdere de vreme, te tine in loc mult. Ești majoră deja și ai nevoie să câștigi bani sa te pui pe picioare, nu sa mai aștepți 4 ani aiurea fara sa faci nimic timp in care nu ai din ce trăi, ca apoi să fii în aceeași situație. Parerea mea e că ar fi mai important in momentul de față sa cauți să ai deja prima sursă sau primele surse de venit, chiar daca sunt mai mici pentru inceput, dar trebuie sa faci ceva pentru că ești adult deja! Am fost în aceeași situație, regret că am pierdut timpul aiurea, m-a ținut în loc enorm tâmpenia asta de facultate cu care am pierdut timpul degeaba, de asta îți zic, trebuie să câștigi bani, e mai important! Nu se face schimba nimic dacă pierzi timpul 4 ani degeaba într-o facultate, e o naivitate enorma sa crezi asta. Mai mulți bani poți câștiga doar daca ai inițiative, faci afaceri, începi să lucrezi pe cont propriu sau daca lucrezi în vânzări. Sau daca ramai angajata poți avea avea salariu mai mare doar daca găsești un loc de muncă mai bine plătit și asta nu are nicio legătură cu facultatea, daca alegi calea astea trebuie sa incepi să lucrezi cat mai repede, să capeți experiență etc. Sunt absolvenți de facultate care lucrează la McDonald's, deci hai sa fim serioși! Din proprie experiență îți spun că o facultate e in general o pierdere de timp, nu merita sa faci o facultate decat daca e ceva care chiar te atrage și te pasionează și îți folosește!

| Xena20 a răspuns:

Plus că pentru aproape orice îți dorești să înveți există cursuri, nu e nevoie sa pierzi atâta timp in care sa stai sa mori de foame ca nu poți lucra. Singurele meserii pentru care trebuie neapărat o facultate sunt medicina, dreptul și arhitectura daca nu mă înșel, in rest pentru orice exista cursuri. De exemplu daca vrei să înveți programare sunt n cursuri care te învata totul de la 0 și nu îți mănâncă nici tot timpul. La fel în aproape orice domeniu.

| LisaJulie a răspuns:

Îi spui ca tu vrei sa devii mai responsabila și un loc de munca de va ajuta iar pana la urma facultatea o poți face la orice vârstă

| LisaJulie a răspuns (pentru johnnny123):

Dacă ea nu se simte in stare acum, nu cred ca trebuie încurajată! Munca o face mai responsabilă, facultatea se poate face la orice vârstă! Angajații îți cer experienta mai ales, puțin se mai uita la diplome

| LisaJulie a răspuns (pentru laurentiu80):

Eu cred ca mai bine se duce sa lucreze și sa învețe ceva practic deoarece putin mai contează diplomele in ziua de azi

| johnnny123 a răspuns (pentru LisaJulie):

Aham... Și uite așa "un an de pauză" se transformă în trei ani de pauză, apoi în cinci, apoi "cine naiba se mai apucă de facultate la vârsta asta", și uite așa vine pensia.

Dacă nu te forțezi la vârsta la care corpul și mintea ta îți permit să le forțezi, o să te mai forțezi pe naiba atunci când nu-ți mai permit.

| LisaJulie a răspuns (pentru johnnny123):

Eu cunosc personal oameni care au reușit perfect sa se descurce la facultate și după 25 de ani! Au încercat mai multe joburi și au dezvoltat alte abilități inclusiv de comunicare

| johnnny123 a răspuns (pentru LisaJulie):

Știu, știu... Numai că pentru fiecare om care "a reușit perfect să se descurce la facultate și după 25 de ani" există zece oameni care au renunța la ideea de a mai face facultate pentru că nu s-au apucat de ea la timp. Iar tu nu iei în considerare acești oameni.

Modul tău de a privi lucrurile este o eroare de raționament numită "Survivorship bias" și apare atunci când observatorul ia în considerare numai evenimentele care-i susțin afirmația, nu și pe cele (mult mai numeroase) care o contrazic.

| LisaJulie a răspuns (pentru johnnny123):

Eu nu vad facultatea drept cea mai importanta, toată lumea o face acum, pe angajatori îi interesează ce știi sa faci

| LisaJulie a răspuns (pentru johnnny123):

Poate ea nu s-a gândit la ce facultate vrea sa dea

| johnnny123 a răspuns (pentru LisaJulie):

"toată lumea o face acum"
De fapt numai 17% dintre români au studii superioare

"pe angajatori îi interesează ce știi sa faci"
Ok. Și după liceu știi să faci mai multe decât după facultate, sau care-i raționamentul tău?

În plus, chiar dacă se întâmplă ca un om fără facultate să știe la fel de multe ca un om cu facultate, dacă cei doi candidează pe același job, cel cu facultate va fi ales în 99% din cazuri. Ca să nu mai spun că cel fără facultate de multe ori nici măcar nu este invitat la interviu.

| LisaJulie a răspuns (pentru johnnny123):

Nu este mereu asa, unii sunt mai vocali, mai inteligenți! Am foarte mulți prieteni care au trecut de o mulțime de interviuri de angajare și nu prea s-a întâmplat sa îi întrebe de diploma de licență! Pe mulți îi întreabă dacă au mai lucrat undeva, ce abilități au, cât de punctuali și responsabili sunt

| johnnny123 a răspuns (pentru LisaJulie):

"Am foarte mulți prieteni care au trecut de o mulțime de interviuri de angajare și nu prea s-a întâmplat sa îi întrebe de diploma de licență"

Crede-mă, dacă au fost angajați fără să fie întrebați de diploma de licență, atunci NU au fost angajați pe un post care necesită diplomă de licență. Lucrurile nu funcționează așa în lumea reală. Un angajator nu poate angaja oameni fără diplomă de licență pentru un post care necesită diplomă de licență.

Oricum, văd că ne-am îndepărtat foarte mult de la subiectul inițial, și asta pentru că de câte ori nu mai ai niciun argument deviezi discuția.

| LisaJulie a răspuns (pentru johnnny123):

Facultatea nu trebuie sa fie o prioritate pentru toată lumea, ci doar pentru cei care își doresc cu adevărat! Eu sunt de părere ca majoritatea trebuie sa învețe sa facă ceva practic

| CracanelTrasPrintrunInel a răspuns (pentru LisaJulie):

Nu inveti nimic practic la joburile de jos. Nu o sa-i pese nimanui ca a dat ea cu matura la 18 ani, recrutorii chiar te sfatuiesc sa scoti din CV joburile care nu au treaba cu cele la care aplici.

| CracanelTrasPrintrunInel a răspuns (pentru LisaJulie):

Inseamna ca nu au candidat pentru locuri care necesita licenta si nici angajatorii respectivi nu au de gand sa-i avanseze laughing

| LisaJulie a răspuns (pentru CracanelTrasPrintrunInel):

Înveți responsabilitate! Crede-ma ca mama are doua facultăți și este intr-o situație extrem de proasta, depresie, consuma substanțe! Munca la birou îți distruge sănătatea mai mult decât munca fizica

| LisaJulie a răspuns (pentru CracanelTrasPrintrunInel):

Și cu facultate și fără tot atât de mult muncesc! Foarte puțin au program de 8 ore care chiar se respecta! Majoritatea ajung sa muncească 12-14 ore

| CracanelTrasPrintrunInel a răspuns (pentru LisaJulie):

Varul meu nu are nici bacul, e depresiv, alcoolic si consuma substante laughing Nu are nicio logica exemplul tau.

| CracanelTrasPrintrunInel a răspuns (pentru LisaJulie):

Eu cu facultate si master lucrez 6 ore pe zi. Ca oamenii se complac in diverse situatii pentru ca nu sunt in stare sa-si ceara drepturile e cu totul altceva.

| LisaJulie a răspuns (pentru CracanelTrasPrintrunInel):

E părerea ta, acum majoritatea oamenilor cunoscuți de mine care lucrează la birou nu sunt fericiți

| LisaJulie a răspuns (pentru CracanelTrasPrintrunInel):

E bine la birou dacă ești propriul tău angajat sau ești foarte rezistent la stres! In rest eu nu prea cred in munca de birou

| CracanelTrasPrintrunInel a răspuns (pentru LisaJulie):

Aha, si oamenii care lucreaza pe santier si se pensioneaza cu 4 discuri herniate sunt fericiti laughing nu-s deloc demografia care, statistic, au viata cea mai scurta.

| LisaJulie a răspuns (pentru CracanelTrasPrintrunInel):

Eu fac cursuri de Management și vreau sa imi încep o afacere