| Mihaela2022 a întrebat:

Deci sora mea are 16 ani si a început să iasă cu un baiat tot de vârsta ei.
Tata a aflat de la un vecin chestia asta și a certat-o pe sora mea i-a luat telefonul și nu o mai lasă afară.
Am încercat să discut cu mama să ii dea telefonul inapoi dar îi e frică de tata.

Nu știu ce să fac, sora mea de o săptămână tot plânge.Cum pot sa o ajut? E corect ce face tata?

26 răspunsuri:
| morfeo a răspuns:

Nu e normal dar asta-i viata. Pana la 18 ani parintii decid ce e mai bine pentru copil. Iti dai seama ca ei ii vor binele, nu sa sufere dupa un pustan

| Tonobil a răspuns:

Sa.l prezinte parintilor..ca sa aiba incredere si tatal vostru. Tatal isi face griji..stie si el cum sunt baietii.

| Alverto a răspuns:

Dar el când filtra prin discoteci cu puștoaicele pe la 16 ani cum era laughing

| Tonobil a răspuns:

Tatal probabil vrea ca fiica lui sa se ocupe de invatat..carte..carte si iar carte..si sa nu-si piarda capul pentru un baiat, sa stea toata ziua pe internet etc
Daca e primul prieten al ei poate este sceptic, dar probabil va intelege doar nu o s-o tina la nesfarsit asa..ca si ea se consuma pe treaba asta si e grav
Sa-i dea un mesaj de la tine si sa-i explice situatia baiatului. daca este curajos si chiar vrea sa iasa cu ea sa vina sa-l cunoasca, sa se adapteze la situatia voastra

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Nu, nu e corect ce face.
Poti ajuta doar insistand in fata parintilor. E o prostie ce fac, daca vor sa fie totul ok, trebuie sa stea de vorba cu ea, nu sa o pedepseasca.

| CHESEBOY a răspuns:

Nu prea e corect dar inca e minora si nu are ce face pana la urma

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu este corect ce face tata.
Nu poți să o ajuți. Las-o să termine plânsul.

| PotatoSugar a răspuns:

Buna, Anka! happy
Este normala aceasta reacție a lui, fiecare tata de genul "grijuliu" procedează așa! Dar chestia este că e vina ei! De ce? Pentru că nu a încercat sa îi prezinte tatălui tău băiatul cu care umbla! Explică i asta surorii tale!
Sper că te am ajutat! :*

| Reghqen a răspuns:

Nu e corect. Oricum ceea care trebuie să vorbească cu tatal tău este sora-ta nu tu, tu n-ai treabă în situația asta. Spune-i lu sora-ta să nu mai plângă ca dacă continuă așa nu se rezolvă situația, spune-i lui sora-ta să vorbească cu tatal și să ii spuna ca o să ii prezinte pe prietenul ei să îl cunoasca și să vadă cum e. Dacă nici așa nu merge și nu îl convinge asta e, altceva nu prea are ce să facă sora-ta, încă e minoră, părinții ia deciziile pentru ea. Totuși, îl înțeleg și pe tatal vostru, umblă orice fel de boschetari, e normal să se preocupe pentru ea, pentru tine, mai ales ca bărbații mor după fetița lor happy. Mulțumiți-va ca aveți un tata așa de bun, care are grijă de voi, dacă era unu d-ala care nu se preocupa pentru voi trebuia să fie o problema fiindcă era clar ca nu ii pasa de copii lui. În fine, totul se poate rezolva prin vorbă, iar asta doar tu, ea și mama ta puteți rezolva această situație fiindcă doar voi îți cunoașteți tatal, și doar voi știți cum să vorbiți și cum să-l luați.

| Adry05 a răspuns:

Taică-tu refuză să accepte că fata crește și începe să fie interesată de băieți și ajunge să fie absurd în încercarea de a o opri. mintea trebuie să i-o deschidă cineva de vârsta lui a cărui gândire o respectă și acceptă.

| Adry05 a răspuns (pentru PotatoSugar):

Dacă îl dernja că nu l-a cunoscut îi zicea să-l aducă să-l cunoască nu-i confisca telefonul. cu asemenea tată îl ia și la bătaie dacă-l aduce în casă

| GabiDumitrescu a răspuns:

Si taica-tu ce se asteapta sa realizeze prin actiune asta? Serios acum.

| Cannibal a răspuns:

Nu, nu e corect ce face tatăl tău. Presupun că nici nu este genul cu care s-ar putea ține o discuție dat fiind faptul că și tu ai cerut ajutorul mamei.
E un lucru normal să îți faci relații platonice mai ales în adolescență.
Cred că singurul mod în care ai putea s-o ajuți e să îi fi alături și dacă cumva ai telefon, ai putea să-l împrumuți in lipsa tatălui tău.

| JicaContra a răspuns:

Ai un tata IMBECIL, care in loc sa isi lase copii sa isi traisca viata, ii tine legati cat poate de mult, pentru ca pentru el copii lui NU SUNT PERSOANE ci obiecte care ii apartin, iar cel mai tampit fapt in toate astea e ca el nu isi da seama de asta!

| Panamax a răspuns:

Tatal tau nu are chef sa devina bunic anul asta.Cred ca a constientizat ce poame are sub acoperis.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru JicaContra):

Ei, poate nu o fi omul chiar asa. Buba e ca i se pare mai comod sa o faca pe dictatorul in loc sa ia frumos pe fiica-sa si pretendentul la spatiul ei intercopsal, sa ii scoata la un suc si sa stea de vorba cu ei.

| 4StarLight a răspuns:

Nu mi se pare ca procedează corect tatăl tău. Faptul ca iese cu un băiat este ceva complet normal. Unii părinți însă nu realizeaza ca proprii copii au crescut si ca de acum incep sa iasa, sa comunice. Prin faptul că i-a luat telefonul, tatăl tău a încercat să-i taie orice metodă de a comunica. Dacă băiatul acela era o persoana ok, care nu avea decat intentii sincere, atunci ia-i apărarea surorii tale. Dacă mamei tale ii este frica de tatăl tău, s-ar putea sa existe o problema. Încearcă mai întâi să o întrebi pe mama de ce ii este atat de frica, iar daca ea nu-ti raspunde sau nu e in stare sa ia apărarea propriului ei copil, atunci fă-ți curaj si înfruntăti tatăl. Încearcă să înțelegi logica din spatele gestului lui si sa-i explici ca vremurile nu mai sunt la fel ca atunci cand a fost el adolescent. Adolescenții experimentează mult mai mult, se baga si ies din relații in permanenta. Spune-i ca solutia nu este sa-i taie contactul cu lumea, ci sa vorbeasca cu sora ta si sa-i explice cu ce nu a fost de acord. Eventual, incurajeaza-l pe tatăl tău sa aiba o discuție în care ii spune surorii tale ce presupune relatia cu un băiat, ce este ok la vârsta asta sa faca si ce nu. Doar prin comunicare se rezolva lucrurile. Conteaza mult sa fie intr-o dispoziție bună, sa aiba răbdare cand începi sa-i spui toate astea si sa eviți să-l critici in mod direct, ci sa-l iei mai pe ocolite ca sa nu se simtă criticat si apoi sa se înfurie. Uneori cu părinții e greu sa te înțelegi, dar faptul că încă esti minor nu inseamna ca se pot juca cu viata ta si iau toate deciziile in locul tau, încât ajungi sa ratezi toate momentele frumoase ale copilăriei și adolescentei. Dar dacă tatăl tău și mama ta sunt niste oameni raționali, care vor fi puși pe gânduri de ceea ce le vei spune tu, atunci ar trebui să facă un efort sa-si schimbe atitudinea.

| Stefystf28 a răspuns (pentru JicaContra):

Ai dreptate! Tatal refuza sa creada ca fiica lui a crescut!

| Stefystf28 a răspuns (pentru Panamax):

Alooo ce o faci curva pe fata aia de 16 ani? E normal sa iti faci iubit la varsta asta! Daca tu esti sau ai avut parinti incuiati la minte problema ta! Pune.te in locul fetei

| JicaContra a răspuns (pentru Stefystf28):

Exact!
ce poti sa faci, e sa te uiti in ochii lui, CU INCREDERE IN TINE INSUTI si sa ii spui NU E COPILUL TAU, E O PERSOANA, CARE *TREBUIE* SA ISI TRAIASCA VIATA, nu sa o tratezi ca pe un animal si sa o inchizi in cusca, doar pentru ca poti, iar daca nu intelegi asta, ATUNCI ESTI UN PARINTE DE RAHAT, CARE NU INTELEGE NIMIC DPDV CA PARINTE SI ISI TORTUREAZA FATA... DEGEABA!

| JicaContra a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Eu am un tata inteligent, increzator, dar mai ales, care nu numai ca el crede ca stie ce face, dar da impresia tuturor ca stie ce face
si m-a lasat cu sechele pe viata, iar asta vrand si crezand serios ca ma ajuta, si a produs efectul invers pana la nociv

deci, STIU ce vorbesc, mai bine lasi un copil sa se arda cand e copil si sa invete din niste greseli din care nu poate invata DECAT SINGUR... sunt lectii pe care NU IL POTI INVATA CA PARINTE, decat sa il pui intr-o colivie si apoi cand ajunge matur sa se arda MUUUULT MAI RAU si sa ajunga MUUUULT MAI GRAV pentru ca e imatur emotional pentru ca nu a invatat lectia cand trebuia

Da breh, il lasi sa se arda, macar din cand in cand, dar si DISCUTI cu el dupa aia. Nu vezi de exemplu ca vine o data beat acasa din club si nu-l mai lasi deloc, ca dupa aia cand scapa in vreo excursie/banchet ceva iti vine in coma alcoolica sau mort...

Dap, exact ce spui tu am facut!
si nu am vorbit cu el numai vreo 17 ani, acum a inceput sa il lase sanatatea mentala, asa ca, in vara asta o sa ma duc la el, dar nu pentru el, ci pentru mine, ca sa imi arat mie insumi ca nu m-am rahatit pe propriu-mi tata

insa o fata de 16 NU poate sa faca asta, la 16 ani este NUMAI prezentul

Mdah, cam asa e. Eh, cand aveam si noi 16 ani...

big grin
multumesc, acum ranjesc cu gura pana la urechi...
"CAND AVEAM NOI 16 ANI"... rolling on the floor

| Panamax a răspuns (pentru Stefystf28):

Inainte sa dau un raspuns unui user ii citesc minim 20 de postari din urma ca sa-mi fac o parere.
Tu cate ai citit?
Raspunzi asa a proasta la intamplare?