Probabil ele doua sunt cele mai bune prietene, normal ca s-a suparat. Eu zic sa o suni si sa iti ceri scuze. Gandeste-te ca nici tie nu ti-ar placea sa iti spuna cineva cu cine sa vorbesti si cu cine nu. Bafta!
Este bine sa-i spui cuiva ce nu iti place la persoana respectiva; dar trebuie sa stii si cum sa o faci. Iar daca ti-e prietena buna atunci ar vorbi cu tine in continuare.
Ii poti trimite un mesaj prin care sa ii spui ca esti trista de situatia in care te aflii.
Este clar ca nu are aceeasi parere despre tine cum ai tu despre ea. Sa fii si tu mai deschisa in lume, formeaza-ti un cerc de prieteni, cauta-ti un hobby si cauta persoane cu acelasi hobby, pana la urma iti vei da seama ca prietenia ta a fost doar ceva superficial.
Trebuie sa vezi daca e chiar o prietena adevarata. Sper sa te ajute acest articol.
Ce înseamnă a fi un prieten adevărat?
LA 25 decembrie 2010, o femeie de 42 de ani din Marea Britanie a postat pe o renumită reţea de socializare un mesaj în care spunea că avea de gând să se sinucidă. Cuvintele ei au fost un strigăt disperat după ajutor. Deşi femeia avea peste o mie de „prieteni" online, niciunul nu i-a sărit în ajutor. Poliţia i-a găsit trupul neînsufleţit o zi mai târziu – luase o supradoză de medicamente.
În prezent, tehnologia modernă ne permite să ne facem sute, ba chiar mii de „prieteni" pe reţelele de socializare prin simpla adăugare a numelor lor în lista noastră de contacte, iar în cazul în care vrem să punem capăt unei „prietenii", nu trebuie decât să ştergem numele persoanei din listă. Cu toate acestea, tragicul eveniment din Marea Britanie scoate în evidenţă o realitate şocantă: mulţi oameni nu ştiu ce înseamnă prietenia adevărată. De fapt, un sondaj efectuat recent a dezvăluit că, deşi socializăm mai mult, numărul prietenilor noştri adevăraţi scade.
Probabil, asemenea majorităţii oamenilor, şi voi sunteţi de acord că e important să avem prieteni buni, dar şi că a fi un prieten înseamnă mai mult decât a face clic pe nişte linkuri de pe calculatorul personal sau de pe smartphone. Ce anume căutaţi la un prieten? Cum puteţi fi voi înşivă un prieten bun? De ce anume e nevoie pentru a vă bucura de relaţii de prietenie trainice?
Vă invităm să acordaţi atenţie următoarelor patru principii, observând cum sfaturile practice ale Bibliei vă pot ajuta să fiţi genul de prieten pe care alţii şi l-ar dori.
1. Arătaţi interes sincer
Adevărata prietenie pretinde devotament. Cu alte cuvinte, un prieten bun simte că are o responsabilitate faţă de tine şi se interesează sincer de tine. Evident, devotamentul trebuie să fie reciproc, iar pentru aceasta e nevoie de eforturi şi sacrificii din partea amândurora. Răsplăţile însă vor depăşi cu mult orice efort! Întrebaţi-vă: Sunt dispus să mă pun la dispoziţia prietenului meu, să-i ofer din timpul şi din resursele mele? Nu uitaţi, pentru a avea un prieten bun, trebuie mai întâi voi înşivă să fiţi un prieten bun.
CE CAUTĂ ALŢII LA UN PRIETEN
Irene: „Asemenea cultivării unei grădini, consolidarea unei prietenii pretinde mult timp şi multă grijă. Începeţi prin a vă dori să fiţi voi înşivă un prieten bun. Fiţi generoşi în manifestarea afecţiunii şi a interesului personal. Şi fiţi dispuşi să sacrificaţi din timpul vostru când este necesar".
Luis Alfonso: „Societatea modernă promovează mai degrabă egocentrismul decât altruismul. Prin urmare, contează mult când o persoană manifestă interes sincer faţă de tine fără să aştepte nimic în schimb".
CE SPUNE BIBLIA?
„Aşa cum vreţi să vă facă vouă oamenii, aşa să le faceţi şi voi lor. Fiţi darnici şi vi se va da." (Luca 6:31, 38) Isus evidenţiază în acest pasaj importanţa altruismului şi a generozităţii autentice. Dărnicia stă la baza prieteniilor frumoase. Dacă vă cheltuiţi în folosul prietenilor fără a aştepta nimic din partea lor, ei se vor simţi în mod firesc atraşi spre voi.
2. Străduiţi-vă să comunicaţi cu adevărat
Adevărata prietenie nu poate înflori fără o comunicare regulată. Aşadar, vorbiţi despre interesele voastre comune. Ascultaţi ce are de spus celălalt şi respectaţi-i părerea. Lăudaţi-l şi încurajaţi-l ori de câte ori este posibil. Uneori, ar putea fi necesar să-l sfătuiţi sau chiar să-l corectaţi pe prietenul vostru, ceea ce nu este întotdeauna uşor. Totuşi, un prieten loial va avea curajul să atragă atenţia asupra unei greşeli grave şi să ofere cu tact îndrumare.
CE CAUTĂ ALŢII LA UN PRIETEN
Juan: „Un prieten adevărat ar trebui să-şi poată exprima părerile în mod deschis, fără să se supere dacă nu eşti de acord cu el".
Eunice: „Ceea ce apreciez cel mai mult la un prieten este dispoziţia lui de a petrece timp cu mine şi de a mă asculta, mai ales când am probleme".
Silvina: „Prietenii adevăraţi îţi vor spune adevărul – chiar şi atunci când ştiu că te va durea – pentru că îţi vor numai binele".
CE SPUNE BIBLIA?
Orice om trebuie să fie prompt la ascultare, încet la vorbire, încet la mânie." (Iacov 1:19) Prietenii buni apreciază mereu o ureche ascultătoare. Totuşi, o persoană care monopolizează discuţia lasă să se înţeleagă că pune mai mult preţ pe opiniile ei decât pe ale altora. Fiţi aşadar atenţi când un prieten vrea să vă împărtăşească gândurile şi îngrijorările lui cele mai profunde. Şi nu vă simţiţi jigniţi dacă este sincer cu voi. „Rănile făcute de cel ce iubeşte dovedesc fidelitate", se spune în Proverbele 27:6.
3. Străduiţi-vă să aveţi aşteptări realiste
Cu cât ne apropiem mai mult de un prieten, cu atât îi vom vedea mai mult defectele. Prietenii noştri nu sunt perfecţi, aşa cum nici noi nu suntem. Prin urmare, nu ar trebui niciodată să ne aşteptăm la perfecţiune sau chiar să pretindem perfecţiune de la persoanele cu care ne împrietenim. Ar fi mai bine să le preţuim virtuţile şi să facem concesii vizavi de greşelile lor.
CE CAUTĂ ALŢII LA UN PRIETEN
Samuel: „Deseori, avem aşteptări mai mari de la alţii decât de la noi înşine. Dacă ne recunoaştem propriile greşeli şi conştientizăm necesitatea de a fi iertaţi, vom fi şi noi mai dispuşi să-i iertăm pe alţii".
Daniel: „Acceptă realitatea – mai devreme sau mai târziu, prietenii tăi vor greşi. Când apar probleme, e înţelept să le rezolvăm repede şi să facem eforturi să le dăm uitării".
CE SPUNE BIBLIA?
Femeie cerându-i iertare altei femei
Sunteţi dispuşi să iertaţi? (Coloseni 3:13, 14)
„Toţi ne poticnim de multe ori. Dacă cineva nu se poticneşte în cuvânt, este un om perfect, capabil şi să-şi ţină în frâu tot corpul." (Iacov 3:2) Recunoaşterea acestui adevăr simplu ne poate ajuta să le arătăm mai multă înţelegere prietenilor noştri şi, prin urmare, să le trecem cu vederea greşelile sau slăbiciunile minore care ne-ar putea irita. Biblia spune: „Continuaţi să vă suportaţi unii pe alţii şi, dacă cineva are vreun motiv să se plângă împotriva altuia, să vă iertaţi cu mărinimie unii pe alţii. Dar, pe lângă toate acestea, îmbrăcaţi-vă cu iubirea, pentru că este o legătură perfectă a unităţii!" (Coloseni 3:13, 14).
4. Lărgiţi-vă cercul de prieteni
Este adevărat, trebuie să fim selectivi când ne alegem prietenii. Dar aceasta nu înseamnă să ne limităm alegerile la persoane de o anumită vârstă sau educaţie. Dacă arătăm interes faţă de persoane de toate vârstele, din toate mediile culturale şi de orice naţionalitate, ne putem îmbogăţi cu adevărat viaţa.
CE CAUTĂ ALŢII LA UN PRIETEN
Unai: „A-ţi face prieteni doar dintre cei de vârsta ta şi cu aceleaşi gusturi ca ale tale e ca şi cum te-ai îmbrăca tot timpul în culoarea ta preferată. Oricât ţi-ar plăcea culoarea respectivă, la un moment dat te vei plictisi de ea".
Funke: „Lărgindu-mi cercul de prieteni, am avut posibilitatea să mă maturizez. Am învăţat să mă înţeleg bine cu oameni de toate vârstele şi din toate mediile sociale, iar asta m-a ajutat să fiu mai sociabilă şi mai adaptabilă. Prietenii mei apreciază asta la mine".
Prieteni de toate vârstele şi din toate mediile la o reuniune
Vă împrieteniţi cu orice fel de oameni? (2 Corinteni 6:13)
CE SPUNE BIBLIA?
„Şi ca răsplată – vă vorbesc ca unor copii ai mei – lărgiţi-vă şi voi." (2 Corinteni 6:13) Biblia ne îndeamnă să ne împrietenim cu orice fel de oameni. Această concepţie imparţială, neexclusivistă asupra prieteniei poate să dea culoare vieţii noastre şi să ne facă mai plăcuţi în ochii altora.
Noi suntem cele mai bune prietene din clasa a 5-a sau am fost..am sunat-o si s-a purtat urat cu mine.I-am dat mesaj si nici nu a raspuns.Nu i-am zis sa nu vorbeasca cu respectiva, ci sa nu o faca in prezenta mea pentru ca ma deranjeaza.Ori vorbim de ale noastre ori de ce face si spune acea fata.
Poate tu o vezi ca cea mai buna prietena a ta, dar ea poate nu te priveste asa. Poate ea chiar astepta un moment de genul ca sa termine cu tine.Insa,poate ai spus lucrul asta intr-un mod incomod, poate ai insinuat ceva, fapt pe care ea o deranjeaza.Asteapta sa treaca un timp,apoi,daca nu vrea sa vorbeasca cu tine fata in fata,trimite-i un biletel, in care sa-i explici cum te simti... daca ignora si asta si de ex rupe biletul, cand nu e atenta, baga in ghiozdanul ei cand nu e atenta intr-o carte la o pagina unde aveti tema biletul si cand o sa deschida acasa o sa-l gaseasca, atunci mai mult ca sigur o va roade curiozitatea si-l va citi.
Sper ca te-am ajutat :*.
Si eu suntcam la fel de orgolioasa, asa ca uite sfatul meu: Incearca sa ii scrii intr-un mesaj ca nu ai vrut sa o suferi dar ai zis-o pentru ca o consideri singura prietena in care ai incredere si incearca sa o lauzi foarte mult pentru ca acestui gen de persoane le place asta.
Sper ca te-am ajutat! Funda!
Daca e asa o prapadita, de ce mosu' esti prietena cu ea? Esti si tu asa nesimtita ca ea? Daca nu, asta nu e prietena!
Alexandragabriela93 întreabă: