| Arlekin a întrebat:

Hei, TPU... vreau sa devin cetatean roman desi m-am nascut in tara, care este formalitatea?
- nici ambasada sau consulatele nu-mi raspund la telefon sau e-Mails...
- sunt 24 de "cereri de redobandire a cetateniei romana" pe site https://cetatenie.just.ro/formulare-tipizate/
- sau este mult mai bine si mai profitabil sa stau clandestin in tara si sa ma dau roman?
experiente, sfaturi, intamplari?

21 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Vrei sa devii cetatean roman, dar ce sunt parintii tai? Ai certificat de nastere, acolo scrie ce sunt parintii tai, iar daca unul din parinti ester roman, tu te-ai nascut in Romania, atu ci esti roman, nu ai ce anume sa ceri.

Daca parintii is straini si tu esti nascut in RO., acolo da, poti cere, dar nu la anii tai, sau nu daca esti copil.

Fara detalii nu vad la ce raspunsuri te astepti. Conteaza astea, adica ce sunt parintii tai, faptul ca easti nascut in RO nu te face cetatean roman daca nu ai macar unul din parinti roman.

| anonimg a răspuns:

Ajutorul îl găsești doar la ambasada țării tale care se află în România. Ambasada ta te va ajuta cu actele și toate formalitățile.

| Cipi1212 a răspuns:

Ești cetățean român de la naștere.

Bula
| Bula a răspuns:

Daca ai certificatul de nastere eliberat in Eomania, atunci automat esti si cetatean roman (conform legislatiilor internationale).
Inseamna ca, dupa varsta de 14 ani poti solicita carte de identitate si pasaport (pentru domiciliu trebuie sa te primeasca cineva in locuinta lui).

| Whitte a răspuns:

Bun, vrei. Dar tu ce esti?
Nu vorbesti de redobandire (RE! atentie, re-) decat daca ai avut cetatenia si ai pierdut-o.
Sunt multi chinezi, arabi, basarabeni, etc care traiesc in Romania si au copii nascuti aici. Esti unul dintre aceste cazuri? Ce cetatenii au parintii tai?

| doctorandus a răspuns:

"Redobandirea" cetateniei romane este doar pentru cei care au avut o data cetatenia romana si au renuntat la ea sau le-a fost retrasa de regimul comunist. In cazul basarabenilor, asta e valabil si daca le-a fost retrasa parintilor sau bunicilor.

Altfel, procedura se numeste "naturalizare" sau "dobandirea" cetateniei romane (acordarea ei).

Daca nu te descurci cu formularele, platesti un avocat.

Daca unul din parintii tai era cetatean roman in momentul nasterii tale, atunci esti cetatean roman, chiar daca nu stii asta. In acest caz se face constatarea faptului ca esti cetatean roman (sau "lamurirea" cetateniei).

| Arlekin explică (pentru Bula):

In teorie...
presupun ca dupa 35 de ani in EXIL statul mi-a retras cetatenia dobandita prin nastere si mi-a anulat orice contact cu oficialitatile...
probabil va trebui sa-mi schimb numele si sa deschid proces la CEDO...
multumesc

| Arlekin explică (pentru Cipi1212):

Da, si de aici si incep problemele, nu pot intra in sistem ca orice cetatean roman, nu am decat drepturi de "turist"
nici macar la Hotel nu pot plati in "lei" ci numai in dolari americani sau euro europeni sau valuta
si, nu pot sta in RO decat maxim 90 de zile la fiecare 180 zile pauza...

a propos: cetatenii romani pot intra in SUA fara viza de la 1-01-2025... am aflat acum
multumesc pentru raspuns

| Arlekin explică (pentru anonimg):

In 35 de ani nimeni nu raspunde la telefonul lor iar pe site nu te accepta
nesimtire sau nepasare?
a nu se confunda diaspora cu exilul

| Arlekin explică (pentru Whitte):

M-am nascut in RO si sunt in Exil...
adica am Azil Politic si vreau sa cer repatrierea si n-am unde, n-am cui, incerc de 35 de ani sa intru in dialog cu autoritatile postcomuniste din RO-postcomunista si o tara europeana din 2007...
altceva?

| Arlekin explică (pentru doctorandus):

CEDO sau?
Justitia RO este inexistenta, ca si Sanatatea, Invatamantul, tot ce este Bugetar...
asa se vede dinafara, chiar ma intreb daca mai merita sa ma strofoc sa ma repatriez?
pentru ce... pentru cine?

| Arlekin explică (pentru doctorandus):

CEDO sau?
Justitia RO este inexistenta, ca si Sanatatea, Invatamantul, tot ce este Bugetar...
asa se vede dinafara, chiar ma intreb daca mai merita sa ma strofoc sa ma repatriez?
pentru ce... pentru cine?

| Arlekin explică (pentru Cipi1212):

Da, si de aici si incep problemele, nu pot intra in sistem ca orice cetatean roman, nu am decat drepturi de "turist"
nici macar la Hotel nu pot plati in "lei" ci numai in dolari americani sau euro europeni sau valuta
si, nu pot sta in RO decat maxim 90 de zile la fiecare 180 zile pauza...

a propos: cetatenii romani pot intra in SUA fara viza de la 1-01-2025... am aflat acum
multumesc pentru raspuns

| Arlekin explică (pentru relian):

Bunicii erau cetateni austrieci, dar au venit comunistii si i-au "romanizat"...
parintii nascuti si traiti in teritoriile romanesti...
eu nascut in RO si exilat iar dupa "revolutie" si dupa "2007-Europa" tot incerc sa ma repatriez si nu am cu cine vorbi oficial...
o sugestie clara si viabila, ai?

Bula
| Bula a răspuns (pentru Arlekin):

Mergi cu certificatul de nastere la Evidenta Populaiei, de unde te-ai nascut!
Daca vrei Carte de identitate cu domiciliu, atunci cauta pe cineva dispus sa te primeasca.
Incearca intai aceasta varianta si "fa-te ca ploua"!
Poti incerca si cu schimbarea numelui.
Acolo iti vor spune ce demersuri si unde/cum ai de facut.

| doctorandus a răspuns (pentru Arlekin):

Mai nene, dupa Revolutia din 1989, Romania n-a mai retras cetatenia la nimeni care a dobandit-o prin nastere (adica doar cetateanul insusi putea renunta la cetatenia romana si doar ca asa vrea el). Regimul comunist retragea cetatenia "transfugilor", in acest caz poti cere redobandirea cetateniei romane.

| doctorandus a răspuns (pentru Arlekin):

La Justitie poti apela dupa ce ti-a fost respinsa cererea, iar la CEDO poti apela dupa ce Justitia a dat verdict definitiv pe caile ordinare de atac.

Deci: daca n-ai facut nicio cerere formala, n-ai acces nici la Justitie, nici la CEDO.

| relian a răspuns (pentru Cipi1212):

Eate troll da-l incolo, nu vezi ce aberatii spune, va ia drepot idioti laughing spune ca daca el vine in RO nu poate plati nimci cu lei, trebuie sa plateasca doar in dolari laughing
In RO nu primeste nimeni dolari sau lei cand vrei sa cumperi ceva, asta nu tia sarit in ochi ce povesti spune?
Mai va face si prosti, ca in RO nu exista justitie ca sanatatea este inexistenta, invatamintul la fel, tot ce este bugetar e ca si cum n-ar fi, dar el doreste sa se stabileasca in RO laughing un habarnist, un coate goale mate fripte cam asta e, nu-ti mai pierde timpul cu specimene ca asta

| Whitte a răspuns (pentru Arlekin):

"nici macar la Hotel nu pot plati in "lei" ci numai in dolari americani sau euro europeni sau valuta"
Serios?
Asta ma face sa cred ca ai pus o intrebare doar de dragul activitatii pe TPU.

| doctorandus a răspuns (pentru doctorandus):

Si inca ceva: un proces pe tema asta in Romania poate dura 8 ani. Plus 4 ani sa te judeci la CEDO.

| doctorandus a răspuns (pentru Whitte):

Corect: la orice hotel din Romania plata se face in RON.