| girly77777 a întrebat:

Hey!
In curând voi împlini 13 ani și de 1 an am început sa mai ies cu prietena mea cea mai buna prin sat câteodată. Nu ies foarte des și nici nu vreau sa ies foarte des. Ca sa va faceti o idee, 1-2 ori în 2 luni.
Însă am o soră mai mica care va implini 7 ani și ma deranjează faptul ca trebuie sa ies cu ea tot mereu. Chiar dacă ies 5 minute cu BFF, eu tot trebuie sa o iau.
Știu ca par egoistă dar sunt persoane care pur și simplu refuza sa iasă la o plimbare cu mine pentru ca trebuie sa o iau cu mine.
Adevărul e ca nu îmi pasa prea mult ce spune lumea, nici sa o iau pe sora mea cu mine, dar ea se plânge de tot: dacă îi e sete și nu am bani la mine face scandal de se aude în tot satul că de ce nu am luat bani, dacă sunt cu prietena și o întreb la ureche chestii pe care nu vreau sa le audă sora mea (exemplu: "săptămâna viitoare îți vine perioada sau poți sa vii la mine la piscina?"), ea ma bate până când îi spun.
Soluția pe care am folosit-o la început era să le spun părinților, așa că îi explicau lu sora-mea ca nu e frumos, dar ea tot la fel făcea, așa că nu mai le spun părinților. Din acest motiv nu vreau să o iau cu mine. Nu cred că e corect având în vedere vârstă care o are să spun că este foarte bârfitoare.
O data eram cu prietena mea cea mai bună și am sunat-o pe mama ca să o întreb dacă mai putem sta afară iar sora mea a început sa țipe ca vrea acasă, dar fără să spună motivul. Când am întrebat-o dacă a pățit ceva ea a răspuns țipând ca vrea acasă pentru ca nu îi tine nimeni sticla de apă. Eu aveam skateboardul meu în mână care era greu și în cealaltă geanta cu telefonul și puținii mărunți pe care ii aveam, iar prietena mea și tot skateboardul ei.
Vreau sa îmi spuneți părerea voastră, dar dacă vi se pare corect faptul ca vreau să ies și fără sora mea ca să pot face întreceri cu skateboardul, o grămadă de poze împreună, "maimuțăreli" și provocări fără ca soră-mea sa tipe sau să mă facă de rușine, vă rog foarte mult, răspundeți-mi cu lucruri care o poate convinge pe mama sa ma lase măcar o zi sau doua fără să o iau pe sora mea.
Mulțumesc dacă ați citit și dacă aveți părerea ca sunt egoistă, am și alte motive private care nu le pot menționa pentru care vreau sa mai ies și fără sora mea.

14 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Decizia de a iesii fara sora ta, apartine doar parintilor tai.
Din pacate, in acest subiect nu avem cum sa te ajutam, fiindca noi nu putem vorbi cu parintii tai, sa-i convingem diferit.
Joaca-te acasa cu prietena ta, in felul asta sora-ta se va juca si ea pe langa voi sau va face ce vrea, odata ce sunteti in aceeasi curte. Aveti doar 13 ani, nu sunteti atat de mari inca sa trebuiasca sa iesiti pe strada, ca sa va jucai sau sa vorbiti. Cat despre plimbat, una la alta, ar fi suficient.

| Sophieka a răspuns:

Buna,

Nu consider ca esti egoista pentru ca ai nevoie si tu de timp liber, vrei sa stai cu prietena ta si / sau alti prieteni de varsta cu tine, diferenta intre tine si sora ta este mare si nu esti tu pe post de dadaca a ei.
Trebuie sa le explici parintilor ca nu esti tu dadaca ei sa ii faci mofturile, ai nevoie de timp liber si vrei sa te distrezi cu cei de varsta ta.

Imi pare rau pentru situatie, cred ca e greu si neplacut!
Succes!

| Emma30555 a răspuns:

Discuta cu părinții și spune le ca ai nevoie sa ieși fără sora ta, mai ales ca nu sta prea cuminte.

| anonimg a răspuns:

O lași acasă pe sora ta fără să stai la discuții.
Până la urmă părinții tăi sunt de vină pentru educația ei precară. Cine nu știe să-și educe copiii să nu-i facă.

| Mihaela2023 a răspuns:

Sora ta e cam obraznică, ar trebui să discuți cu părinți sa le spui ce te deranjează, să le explici că nu poți să o iei cu tine tu ai altă vârstă, sora ta are alta vârstă

| girly77777 explică (pentru Violleta2022):

Mi-ar placea idea de a avea o curte, dar din pacate stau la bloc, si nu stau nici in Romania, stau in alta tara in care in toate satele in care mergi sunt locuri facute ca toti minorii sa stea sau sa se plimbe cu ce vor, iar locul in care mergem este langa blocul meu si are niste jocuri pentru varstele de 4-5 ani aprox. De acea noi iesim pe strada. Insa multumesc ca ai citit tot si m-ai ajutat cat de cat.

| girly77777 explică (pentru Sophieka):

Mersi pentru ca nu m-ai considerat egoista ca mama. Parintii mei au pareri diferite: tata ma lasa sa ies cand vreau cu aproape cine vreau, dar el din pacate este sofer de tir si vine acasa doar 1 zi sau 2 pe saptamana, si din cauza asta prefer sa stau cu tatal meu cand vine; iar mama mea spune ca fiind sora ei mai mare trebuie sa am grije de ea (cred ca are dreptate, doar ca atunci cand am grije de ea ma simt ca ''partenera ei de afaceri'' pentru ca incearca sa ma santajeze cu chesti care s-au intamplat de mult si parintii nu stie). Iar cand ii spun mamei ca vreau sa mai ies fara sora mea imi spune egoista si ca trebuie sa o scot si pe ea afara si sa petrec mai mult timp cu ea in loc sa stau inchisa in camera toata ziua (eu stau in camera ca sa evit discutile si sa ma enerveze felul in care imi vorbeste). Greu nu este, pentru ca si eu mai sunt rece cu ea cateodata si m-am obisnuit, dar neplacuta cateodata pentru ca spune secretele casei intentionat la ori care. Multumesc ca ai citit si ca ai spus parerea ta!

| girly77777 explică (pentru anonimg):

In casa mea suntem 4 copii, iar singura care este asa este sora mea. Parintii mei au certat-o destul de des, dar ea tot acelasi comportament are, adica nu e vina doar parintlor mei. Eu consider ca este si vina ei pentru ca nu vrea sa asculte. Si daca o las acasa pe sora mea nu ma lasa sa ies sau face un scandal de parca si-a rupt oasele.

| girly77777 explică (pentru Emma30555):

Astazi in teorie merg sa dorm acasa la prietena mea si amandouo vrem sa dormim fara ea ppentru ca ultima data ne-a bagat in probleme. Cand i-am spus mamei mele ca vrem fara ea me-a spus ca suntem egoiste si ca trebuie sa o iau si pe ea. Am discutat despre asta chiar ieri, si a spus mama ca daca mai vrem sa sta fara sora mea nu o sa ne mai lase sa dormim sau sa iesim pe strada toata vara. Insa daca tatal meu era acasa ma lasa sa merg si fara sora mea. Dar el vine foarte putin acasa pentru ca e sofer de tir.

| girly77777 explică (pentru Mihaela2023):

Cand discut cu ambi parinti e cam ciudat, pentru ca tot mereu discut cu mama pentru ca tata este o zi sau douo pe saptamana si e obosit find sofer de tir, iar mama cand ii spun ca nu vreau sa o iau pe sora mea cu mine incepe sa spuna tot ce fac rau, exemple: stau inchisa toata ziua in camera, vorbesc urat ca ea (pentru ca sa ii arat ca nu e frumos felul in care vorbeste), nu petrec mult timp cu ei... Si cu motivele astea e greu sa ii conving sa ma lase singura.

| anonimg a răspuns (pentru girly77777):

Înseamnă că sora ta face legea în casă. Membrii familiei trebuie să se respecte între ei din poziția în care se află fiecare. Sora ta trebuie să învețe această educație. Ea trebuie să învețe că fiecare membru al familiei are nevoie de intimitate în cercul lui de prieteni. Mama ta este de vină pentru că nu a educat-o în privința aceasta. Cu siguranță că sora ta ar vrea să fie de față și când părinții tăi se culcă împreună.
Respectul și poziția fiecărui membru al familiei trebuie să fie la locul lor de cinste, întipărite în mintea și inima fiecăruia.
Este mai de folos unui om această educație, decât educația de a ști să scrie sau să citească.
Copiii trebuie să se bucure de libertate, dar în perimetrul ascultării de părinți. Altfel sora ta va deveni o străină pentru voi toți.
Dacă chiar s-au luat toate măsurile de educație -dar mă îndoiesc- atunci trebuie să fie educată cu nuiaua.

| Sophieka a răspuns (pentru girly77777):

Poti sa fi sora mai mare...Ca nu esti dadaca ei si rolul tau nu este sa ai grija de ea, ci mama ta are rolul de a avea grija atat de ea cat si de tine (si tatal tau are acest rol bineinteles). Cand revine acasa, ar trebui sa il iei deoparte si sa ii spui toate acestea, si ca rolul tau nu este sa ai grija de ea si ca vrei sa fi linistita si sa petreci timp fara ea afara.

| Emma30555 a răspuns (pentru girly77777):

Îmi pare rău că mama ta nu înțelege ca ești adolescenta și ai nevoie sa fii cu fete de vârsta ta și ai nevoie de intimitate și ca e posibil ca mai târziu când vei creste sa i reproșezi aceste lucruri. Poți doar sa mai insiști sa ii vorbești frumos, sa i explici ceea ce simți, sa i spui ca nu e vina ta ca ai o sora mai mica, și ca sora ta când va fi de vârsta ta va avea prietenii ei fără sa trebuiască sa aibă grija de un frate sau sora mai mica. Surioara ta nu are vina, este copil, nu trebuie sa te superi pe ea, poți doar sa o" păcălești " sa fie mai cuminte sa te asculte, sa i faci pe plac dar cu condiția sa stea cuminte

| Aasdfghj a răspuns:

Buna! Scuze ca iti spun, dar e extrem de needucata. Parintii tai ar trebui sa se ocupe mai mult de educatia ei. Vorbeste cu ei, spune cum te simti si ca nu e ok sa iesi mereu si cu ea si sa faca scandal din orice chestie care nu ii convine si sa te puna intr-o situatia dificila fata de prietena ta. Spune inclusiv ca vad si oamenii din sat cum se comporta sora ta si ca nu e normal.