| iDangerous a întrebat:

Împreună cu mama am luat decizia de a ne continua viaţa fără tatăl meu, asta presupunând divorţul. Mama va depunde mâine actele necesare la tribunal.
Întrebarea mea este, cât timp ar trebui să dureze acest divorţ ţinând cont că este prin intermediul tribunalului, iar părinţii mei nu au proprietăţi împreună, ca să le împartă.
Eu la cine voi rămâne, având în vedere că am 15 ani, aproape 16? Menţionez că doar mama are venituri în familie, tatăl meu nu are nici măcar şomaj. Personal aş vrea să rămân cu mama, dar îmi este teamă că se va pune problema de a rămâne câteva luni pe an la tatăl meu, ceea ce nu îmi doresc. Există această posibilitate dacă nu are niciun fel de venit, eu nu voi avea nici un cuvânt de spus în asta? Dacă nu îmi doresc asta, nimeni nu va lua în considerare?
Îmi doresc de ani buni ca mama să ia decizia asta doar că îmi dă peste cap programul şcolar în special, îmi distrage atenţia. Am capul plin cu problemele de această natură şi vreau să se încheie cât mai curând pentru că nu ştiu cum voi face faţă liceului în momentul ăsta.
A, da. Odată depusă cererea de divorţ va mai trebuii să locuim împreună? Nu există vreo lege sau ceva de genul care să spună că partenerii trebuie să stea separaţi? Pentru că, cu cât pleacă tatăl meu mai repede, cu atât mai bine.

Mulţumesc frumos.

19 răspunsuri:
| Felys a răspuns:

Nu iti face griji, nu vei fi obligat nici o zi sa stai cu tatal daca nu doresti, dupa varsta de 10 ani la procesul de divort este intrebat si copilul cu cine vrea sa ramana, iti vei putea spune punctul de vedere, la restul intrebarii nu stiu sa raspund

| WhiteShadow238 a răspuns:

Mai stai putin ca sa faci 18 ani si europa este a ta

mira
| mira a răspuns:

Daca tatal tau are o alta locuita poate fi obligat sa plece. Daca nu are va ramane in acelasi spatiu cu voi. Locuinta este proprietate personala a parintilor? Stati cu chirie?

| iDangerous explică (pentru mira):

Chirie. Iar alt loc nu cred că ar avea unde să meargă. Poate doar la rudele lui, părinţi, soră. Dar din moment ce mama plăteşte chiria şi tot ce constă în întreţinerea casei, presupun că el va fi nevoit să plece, nu?

| JeZeNNN a răspuns:

Salut am trecut si eu prin ce treci tu numai ca eram in clasa a 7a vei luat intr-o camera de judecator si intrebat cu cine vrei sa ramai + de asta si eu am fost afectat dar am incercat sa o multumesc pe mama intrand la un liceu bun gandeste-te doar ca nu ai altceva de facut decat sa termini un liceu mama ta va fi multumita de tine si daca vrei te poti duce la tatal tau in fiecare zi nimeni nu iti poate impune sa te duci sau sa nu te duci procesul poate fi terminat repede daca tatal tau se prezinta si este de acord cu toate cel mai bine era sa mearga la un notar era mult mai ieftin mai repede chiar daca mama ta nu o sa vrea pensie alimentara trebuie sa iti dea acum depinde ce bunuri au dobandit in timpul casatoriei daca casa e pe numele mamei si bunurile sunt dinainte sa se fi casatorit totul e ok poti sa-l ai afara laughing Si apropo nu ai cum sa fii incredintat tatalui pentru ca el nu are un venit stabil dupa cum spui tu niciunul deci nu are cum sa te intretina mama ta trebuie sa ceara increintarea ta pentru ca are cu ce te intretine sa-ti acorde conditii etc... daca intelegi ce zic si chiar daca a intentat divortul puteai sa-l dai afara dinainte daca nu-ti place de el daca casa e pe numele mamei daca e pe numele lui... si ti-am zis de dobandirea bunurilor daca casa e pe numele mamei si bunurile sunt dobandite in timpul casatoriei se va face partaj 50/50 big grin Ma bucur daca am putut sa te ajut cu ceva! Multa bafta

| mona a răspuns:

Tu alegi cu cine vrei sa stai iar pana ce nu se pronunta divortul[de abia maine depune actele si cine stie cand e prima infatisare]tatal tau are dreptul sa locuiasca inca cu voi, doar daca se simte ...si pleaca

| JeZeNNN a răspuns (pentru iDangerous):

Exact poti sa-l dai afara + un sut in fund laughing

regis
| regis a răspuns:

Ai pornit din start cu o idee gresita, probabil insuflata de mama ta. Mama poate divorta, tu nu. Faptul ca tatal tau nu va mai fi sotul mamei tale nu il va face sa nu mai fie tatal tau. Mama ta a procedat gresit implicandu-te in aceasta decizie, ea este cea care trebuie sa divorteze, nici intr-un caz nu VOI.
Este normal sa vrei sa ramai cu mama, este insa profund gresit sa iti doresti sa rupi relatiile cu tatal tau. Aceasta se cheama alienare parentala si ai nevoie de ajutorul unui psiholog pentru a intelege si pentru a trece peste. Cu siguranta aveti unul la scoala, du-te si stai de vorba cu el, iti vei face mai repede ordine in ganduri.

| Zenithf a răspuns:

Parintele tau are dreptul sa te vada, nu sa te oblige sa stai cu el. Mi se pare normala reactia ta, avand un tata dezinteresat de soarta voastra, dar nu este bine pentru tine sa tii ranchiuna. In cel mai rau caz, sa ramana intre voi macar loc de "buna ziua".

| darrio2007 a răspuns:

Chiar nu ai nici un sentiment pentru tatal tau? Vorbesti despre el ca despre unul care vinde zarzavat in piata.

| iDangerous explică (pentru regis):

Să trec peste ce? Îl urăsc, e un om de nimic. Mă rog de ani de zile de mama să se despartă de el. Mi-a stricat fiecare zi a copilăriei mele cu, comportamentul lui de mahala. Este un om jalnic care nu merită nici măcar o privire la câte a făcut. Mama nu m-a influenţat cu nimic.

| iDangerous explică (pentru darrio2007):

Nu, n-am. Poate doar de ură. Oricum nu asta era ideea.

| darrio2007 a răspuns (pentru iDangerous):

Nu asta era ideea dar este usor de observat ca asta reiese din intrebarea ta.Si daca, prin absurd, instanta va acorda tutela tatalui tau? Ce ai sa faci in cazul asta?

regis
| regis a răspuns (pentru iDangerous):

Nu este normal sa iti urasti parintii, indiferent de comportamentul lor. Este una sa nu il mai vrei pe tata langa tine si langa mama ta, dar cu totul altceva sa nu mai auzi de el. Indiferent cat de jalnic ar fi, atitudinea ta fata de el este un sindrom si se numeste alienare parentala. Si un divort produce si suferinta, indiferent cat de groaznica a fost casnicia.
Mama te-a influentat indirect, prin atitudine, din moment ce te-a implicat in aceasta hotarare, la care tu nu trebuia sa fii parte. In fine, din interior stiu ca ti se par absurde toate aceste lucruri si sunt constient ca nu o sa te conving eu.

| PedoBarbie a răspuns:

Gândeşti matur, corect gramatical.
Tu vei sta la cine are casă.

| iDangerous explică (pentru darrio2007):

De fapt principala idee în întrebarea mea era legată de durata divorţului, celelalte erau nişte curiozităţi, nişte lucruri care ar fi trebuit să le suport pe parcursul divorţului.

| darrio2007 a răspuns (pentru iDangerous):

La un notar poti divorta si intr-o zi.Nu stiu cum se procedeaza cand la mijloc este si un copil minor.Ca timp ma refer.

| andrei48100 a răspuns:

Daca sunt bunuri comune, mama ta va fi nevoita sa le imparta! in ce prveste tutela, vei fi intrebat la tribunal cu cine vei dori sa locuiesti!

| 116111 TelefonulCopilului a răspuns:

Buna,

Hai sa stam de vorba. Vrem sa te ajutam sa-ti fie mai bine.
Asociatia Telefonul Copilului poate fi partenerul tau de discutii sau poate fi prietenul tau atunci cand te confrunti cu o problema. Confidentialitatea este cuvantul cheie in relatia ta cu serviciul Telefonul Copilului, oferit de organizatia noastra.
Apelul catre 116 111 este gratuit din retelele Romtelecom si Cosmote, de luni pana duminica, in intervalul orar 08.00 – 00.00. Mai multe poti afla si la: http://www.telefonulcopilului.ro/intrebari-frecvente
Pentru ca problemele cu care te confrunti reprezinta subiecte delicate si te-ai putea simti in largul tau mai degraba in mediul online, te indrumam sa ne transmiti mesajul tau la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro

Asteptam sa te ajutam!