anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Intrebare pentru parintii de adolescenti. V-ati lasa fiica adolescenta sa se intalneasca cu baieti cunoscuti pe Facebook? Sunt o mama rea daca nu o las? Mi se pare prematur ca ea sa aiba intalniri cu baieti, cu atat mai mult cu cat sunt straini de pe net. Ea imi spune ca nu o las sa aiba viata sociala si se uita la mine ca la un dusman. Voi cum procedati? V-ati lovit de astfel de situatie?

Răspuns Câştigător
| Olaru_Madalina_1999 a răspuns:

Buna seara! Am 18 ani,nu mă incadrez in cerința dumneavoastră,dar sunt total de acord cu dvs și cred că nu doar eu. In primul rând are vârsta pe care o are, trebuie sa o înțelegeți, vârsta aceea când detașamentul de părinți e in floare. am trecut prin vârsta aceea și știm cum e. Între dvs și fiica au apărut conflictele dintre generații, dar e ceva normal in zilele noastre. Nu sunteți o mama rea, in nici într-un caz. Trebuie sa comunicați cu ea, in liniște și să îi aduceți la cunoștință tot ce se întâmplă acum cu relațiile de pe Facebook, relațiile de la o vârstă fragedă și mai ales cu necunoscuți.

59 răspunsuri:
| LexTerOp a răspuns:

Daca sunt '' prieteni apropiati '' ori '' cunosti '', lasati fata libera pentru ca ea se va simti data la o parte pentru ca prietenii ei au voie iar ea nu, dar daca dvs. considerati ca ea vorbeste cu alti baieti straini iar aceia isi bat joc de fata, nu o lasati. Facebook-ul in ziua de azi este o platforma free unde gasesti la orice colt nesimtiti, prosti, agramati, pedofili, dar si oameni buni, etc, dar nu asta este ideea, pana la urma lasati fata sa navigheze pe faceook, totul va veni de la sine, asa ea va invata din propriile greseli si asa va invata multe lucruri. PS : Ca masura de precautie, mai verificati mesajele din cand in cand cand nu se astepta, pentru ca unii mai sterg si mesajele pentru a nu fi prinsi, sper sa faci alegerea potrivita, succes.

| anonimul2k99 a răspuns:

Faza e ca daca o lesi sa iasa sau sa vorbeasca cu multi baieti
Asta e parerea mea dar tu faci cum crezi ca e mai bine pentru ea
baieti aia o sa zica ca e "curva" scuze expresia dar intalnesc mereu eu genul asta de persoane
Si nu ar trebui sa o lesi sa vorbeasca cu baietii pana la o anumita varsta

| KanameKuran a răspuns:

Cu cat puneti mai multe bariere in fata lor, cu atat vor dori sa plece cat mai repede si cat mai departe de dumneavoastra. Lasa-ti-o sa incerce sa simta pe propria piele, daca nu doreste sa asculte de sfaturile dumneavoastra.
Ii puteti spune ca nu este bine, ii puteti impartasi propria opinie, insa lasati ei sa ia decizia finala.
Si incercati sa nu aveti secrete una fata de cealalta, am observat ca o "tactica" buna, este sa impartasiti amintiri proprii cat mai jenante, pentru ai arata ca este ok sa va spuna totul, indiferent de cat de jenant sau "gresit" este.

| FuckingUnicorns a răspuns:

Nu sunt părinte dar am avut si eu 14 ani happy copii vor sa scape din mâna părinților si sa se distreze la vârsta asta, pentru ei nimic nu e "periculos" si oricât de mult le-ai explica ceva nu vor sa înțeleagă deoarece din punctul lor de vedere ei stiu mai bine cum stau lucrurile. Eu as spune sa nu ii dai voie sa iasă in special cu necunoscuți, asta nu te face un părinte rau te face un părinte cu cap. Crede-ma am avut o cunoștința care asta a facut cam pe la aceeași vârsta, s-a dus sa se întâlnească cu un băiat de pe Facebook si cand a ajuns acolo a descoperit ca nu era un băiat era un bărbat in toată firea de vreo 30 de ani. Asta nu inseamna ca daca nu o lași sa își facă de cap nu are viata socială. Trebuia totuși sa stai sa discuți cu ea tot ce se poate întâmpla si sa ii explici realitatea.

| munteanuionvictor a răspuns:

Ai dreptate, nu e normal să o lași să se întălnească cu necunoscuți. Ea simte nevoia să aibă viață socială. Ar trebui să-i faci cunoștință cu persoane din anturajul tău care sunt apropiate de vârsta ei, copii ai cunoștințelor.

| Legion7X a răspuns:

De ce ar scrie o mamă pe TPU cum ar proceda cu propria ei fică? Mai degrabă scrie o fată decât o mamă
Sau
De ce trebuie părerea altora cu privire la nesiguranța fetei tale tu nu vezi ce se întâmplă în jur

| sweetys a răspuns:

Explica-i la ce riscuri se expune cand se intalneste cu baietii cunoscuti pe Facebook. Daca e de intalnit fata in fata spune-i sa isi aleaga un loc de intalnire cat mai aglomerat si sa fie in timpul zilei. Incearca sa ii dai mai multa libertate, fiindca va ajunge intr-un punct in care nu o sa mai aiba incredere nici macar in ea si in deciziile ei. Las-o mai libera, si las-o sa ia ea deciziile.

| bopred a răspuns:

Pai daca vrei asa ceva, las-o dar pana sa devina iubiti faceti cunostiinta, si fa un test. prefaceti-va ca sunteti ocupata, fiica dvs. este in stare de pericol si vedeti reactia baiatului. daca o ajuta, ii pasa de ea, daca nu, nu e demn de fiica dvs.

| Aslam a răspuns:

Nu sunt parinte, dar si sora mea are tot 14 ani, si ea vrea sa se intalneasca la un suc cu anumiti prieteni de pe Facebook. Nu i-am dat niciodata voie sa faca asta. Facebook este o lume vrtuala, cu oameni necunoscuti. Poate sa vorbeasca cu un pusti de 14 ani pe Facebook, iar in realitate sa fie vreun tip de 25 de ani. Poate ea nu stie, dar pe site-urile astea de socializare sunt multi oameni dubiosi... Nu stiu ce sa zic, lasati-o sa discute pe Facebook, dar nu ii dati voie sa se intalneasca cu o persoana straina. Prea multa liberta strica... mai ales cand este vorba de o fata minora. Acum dumneavoastra faceti ce credeti ca este mai bine pentru ea. happy Mult noroc.

| xerxes1 a răspuns:

In niciun caz.
Trebuie sa inteleaga ca scoala este mai importanta decat intalnirile cu necunoscuti, mai ales la 14 ani.

| Omis a răspuns:

Nu sunt mama, dar pot sa-ti spun ceea ce cred eu.

Din punctul meu de vedere, in primul rand, ar fi trebuit ca pana la varsta asta(a fiicei, 14 ani) sa fii prietena cu ea, astfel, nu s-ar mai fi uitat la tine "ca la un dusman". Simte ca nu ai încredere în ea. Nu stiu ce fel de personalitate are, însa asta depinde si de relatia voastra mama - fiica, pe care ati avut-o pana acum. Daca tu, de-a lungul timpului, i-ai impus anumite lucruri, lucruri pe care tu le credeai inacceptabile pentru ea, ea, evident, si-a format un scut împotriva ta. Sunt sigura ca uneori e greu sa fii parinte si poate ca nu stii mereu ce decizii sa iei sau cum sa te porti cu copilul tau, astfel încat sa-i fie bine si lui, dar sa fii si tu linistita, si uneori o mai dai in bara, însă toate au o rezolvare, important e sa îti dai seama cum sa te apropii de el.
In al doilea rand, nu, nu esti o mama rea, esti doar o mama prea protectoare, poate, si daca te gandesti sa-i interzici sa nu iasa cu X sau cu Y, mai rau faci, pentru ca ea e deja o adolescenta si simte ca-i tai aripile. Las-o sa învete singura sa faca diferenta între ce e bine si ce e rau. Nu-ti spun sa-i dai mana libera, sa faca ce vrea, însa trebuie, cum am spus mai sus, sa-i arati ca ai încredere în ea, astfel încat sa se apropie inconstient de tine. Dar pentru asta trebuie timp. Si cred ca stiu la ce va ganditi voi, mamele, atunci cand fiica are un date cu un baiat, ori va ganditi ca acesta e vreun pedofil, ori ca e rapita, abuzata, agresata, etc, iar în cazul taților, mereu se gandesc ca fiica si-o trage. Pai guess what? Da, o sa faca si asta, si daca parintii nu stiu cum sa comunice cu ea si o tin ca într-o colivie, exista posibilitatea sa-si înceapa viata sexuala mai devreme decat va imaginati, iar asta din cauza voastra. Cat despre celelalte exemple, tot ce pot sa spun, e ca nu trebuie sa gandim asa, daca ne gandim mereu "of, daca se întampla ceva, daca nu stiu ce...", în primul rand, ca atragi energie negativa asupra ta si în al doilea rand, apar frustrari si de aici la alte chestii, cum ca, asa cum ai spus si tu, crezi ca esti o mama rea. Si ar mai fi o chestie, teama parintilor ca fiica sa nu sufere din cauza unui baiat. Asta este inevitabil, orice fata sufera macar o data dupa un baiat, asa e ciclul vietii, asa învatam, din întamplarile noastre, si ar trebui sa ne lasam copiii sa faca alegeri, pentru a învata. Iar daca, sa spunem ca a facut odata o alegere proasta si a suferit din pricina acelui lucru, nu trebuie sa aruncam cu reprosuri asupra copilului si sa-i spunem "ti-am spus eu", pentru ca asta o sa duca la refugierea lui fata de voi, si nu cred ca va doriti acest lucru.

Tot ce-am vrut sa spun, de fapt, a fost ca trebuie sa va învatati una pe alta cum sa comunicati si sa gasiti cheia spre încredere, în primul rand, tu trebuie sa-i oferi încrederea ta, iar mai apoi s-o astepti de la ea.

Acum tu hotarasti daca o lasi sa iasa cu acel baiat sau nu, eu nu pot sa-ti spun ce sa faci. Tu iei hotararile.

Numai bine!

| ziftode a răspuns:

Ce vede ea: "la un suc in public, chiar daca nu e cine ar trebui sa fie nu am cum sa patesc ceva", ce vezi tu: "daca nu e cine ar trebui sa fie atunci ala are pregatita o solutie sa treaca peste faptul ca a mintit si ca de fapt e alta persoana, moment in care e un lucru periculos"

ce ar trebui sa faci, SA NU II INTERZICI, ci SA O CONVINGI DE PERICOL, din pacate asta e destul de greu, eu nu sunt parinte, dar am fost copil si parintii mei nu au reusit sa ma convinga de ceea ce trebuia atunci cand trebuia si am avut de suferit

totusi, ca o convingi sau nu, TREBUIE sa o fortezi sa nu plece niciodata fara sa spuna nimanui unde se duce, CHIAR DACA NU ITI SPUNE TIE CI UNEI PRIETENE, este mult mai bine decat nimic, iar asta sa o faca si dupa ce a plecat la facultate sau ceva asemanator, si ca sa mai dau o solutie moderna, exista aplicatii de gen "bsafe" care amplifica serios asta (trimite locatia, poze, inregistrari audio), si din nou, sa comunice respectivele informatii unei prietene daca te vede pe tin ca, gardian

nu stiu daca nu te revolta ce am scris, sau crezi ca bat campii, insa cand "m-am trezit" le-am imputat parintilor mei ca au vrut sa fie NUMAI CUM VOR EI SAU DELOC, nici o cale de mijloc... poate te ajuta!

| Freya1 a răspuns:

Nu am copii dar din punctul meu de vedere ar trebui sa stati de vorba cu ea.
O luati deoparte si ii explicati ce trebuie sa faca sau ce nu daca vorbeste sau se intalneste cu un strain si puteti fi de acord cu aceasta intalnire cu conditia ca baiatul sa vina dupa ea acasa il vedeti si atunci puteti sa fiti mai linistita.

| Legion7X a răspuns:

Practic, nu mă interesează că mi-ați dat răspuns nefolositor dar nu înțeleg un singur lucru de ce sunteți așa de nesigură cum trebuie să procedați cu o fată cerând sfaturi.
Dacă ați ajuns să cereți sfaturi pe net pentru a afla când este bine ca să-ți facă un prieten, sau ce este bine sau ce nu dumneavoastră reprezentați o nesiguranță.
Poate acest răspuns ar părea din nou nefolositor dar este cel mai bun. Fiți mai sigură pe pericolele la care fata poate fi expusă.
Fata are 14 ani poate vorbi cu un băiat din fața blocului sau cu cineva pe care cunoașteți și dumnevoastră o fată etc
nu-i puteți închide viața socială iar când spun viață socială mă refer la persoanele cunoscute din apropiere locuinței sau blocului strict.
Iar dacă deja a intrat în niște anturajuri care o strică gen, fumat, vine când vrea, face ce vrea, pleacă în cluburi etc este grav.Restul comentariilor cu las-o mai moale or lăsați-o să se lovească singură nu sunt bune ea are 14 ani este inocentă, are doar plăceri de distracție nu puteți să faceți o negociere cu ea sau să mergeți pe negocieri deoarece dacă vede că îi faceți pe plac dorințele vor avansa și mai mult unele se pot lăsa cu surprize o încurcare cu vreun băiat un copil etc și numai continui televizorul este plin.

| Adry05 a răspuns:

Mai bine ai dezvolta o relatie super deschisa cu ea ca sa-ti povesteasca tot ce face. Degeaba n-o lasi, va vorbi sis e va vedea cu ei pe ascuns pe langa ca va capata ura si va povesti tuturor ce mama rea are. Educatia pe care o poti da unui copil cam pe la 13-14 se opreste, de aici se cam opreste influenta si tot ce se poate spera e ca anii astia l-au ajutat sa invete care ar fi deciziile corecte. Ar trebui sfatuit, nu fortat.

| Legion7X a răspuns (pentru Adry05):

Degeba sfătui un copil de 13-14 dacă nu conștientizează pericolele
Nu ai decât să-l forțezi să nu se implice în scandaluri cu x, cu y că uni au brigeaguri la ei sau alți au probleme cu legea, fetele să nu plece cu băieți în cluburi la 14 ani că întrețin acte sexuale prin baie sub influența băuturilor, or le ademenește cu cadouri lănțicuri, brățări, pentru sex or să plece în diverse locuri fără să anunțe, etc
Toate astea reprezintă un mare pericol iar cel mai mult suferă părintele nu alți care dau comentarii aiurea gen " las-o să se lovească de probleme să vadă cum e" or " făceții pe plac ca să nu vă mai urască"

| Aslam a răspuns:

Spuneti voi ce spuneti, dar Hghjbjh are dreptate. Daca acelei fete i se intampla ceva, cel mai mult parintii vor suferi. Pe cine va pica atunci vina? Pe parinti, pentru ca i-au oferit unei minore de 14 prea multa libertate. Copii din ziua de azi se cred mai destepti decat toata lumea, ei nu isi dau seama de pericolele vietii, la ei conteaza doar distractia si liberatea. Dumneavoastra trebuie sa ii explicati cu frumosul la ce pericole se expune, mai ales ca are doar 14 ani. Este foarte usor ca cineva sa spuna "las-o sa se loveasca de probleme" sau "sa invete din propriile greseli", dar pentru un copil, acea greseala ii poate distruge viata, indiferent ca este baiat sau fata.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Omis):

Mare dreptate ai, sunt din ce in ce mai multe fete tinere distruse de cãtre mamele lor incompetente så-si creascã copii.

| doctorandus a răspuns:

Baiatu' de 15 ani care l-a cunoscut pe Facebook poate fi in realitate un pedofil de 50 ani.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Eu la 14 ani tot ce aveam in gând era sa iau evaluarea nationala acum fetele sunt innebunite dupa baieti. Se duce lumea asta incet incet

| sofisis a răspuns:

Nu, in zilele noastre nu as lasa-o. Pune-o sa se uite la documentarele "web of lies". Sunt foaaaarte bune si reale.
Daca sunt colegi din liceu, de clasa etc. e una. Dar asa sa se intalneasca aiurea-n tramvai, nu.

| m1dn1gh7 a răspuns:

Nu-s parinte, insa la 14 ani e chiar micuta sa se intalneasca online. Daca nu il cunoaste deloc, nu l-a vazut niciodata pe tip decat in poze, in niciun caz. Sunt foarte multe conturi false cu poze false, tot felul de dobitoci.

| Kogaion a răspuns:

Nu sunt nici mama si nu am nici copil, dar nu sunt va sfatuiesc sa o lasati cu persoane cunoscute pe Facebook, nu sunteti deloc o mama rea. In primul rand, ca acele persoane pot fii conturi false si Doamne fereste cine stie ce ii pot face, de la viol pana la trafic de organe, da stiu ca e foarte crud ce va spun, dar asta este adevarul si au fost nenumarate cazuri de acest gen. Cel mai bine ii explicati la ce pericole se expune. Ii mai puteti spune ca are voie sa iasa cu baieti pe care ii cunoaste, dar nu cu straini.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Eu am 40 de ani si nu m-as intalni niciodata cu o persoana cunsocuta doar pe internet. Fiindca este periculos. E adevarat ca la 14 ani nu are discernamant complet inca, dar totusi mi se pare ca are prea putin discernamant pentru varsta ei. Pe la 6 ani ar trebui deja sa stie foarte bine ca nu trebuie sa se intalneasca, sa plece, sa discute cu necunoscuti. Poate are o problema de maturizare (multi copii prea rasfatati si caror nu li se explica valorile reale au probleme in a se maturiza) si un psiholog ar putea-o ajuta. Altfel, probabil ca pana la 18 ani se va expune la atatea pericole incat nu va ajunge intreaga la varsta majoratului, cand poate lua propriile decizii.

| zăGhost a răspuns:

Nu cred ca sunteti o mama rea, ci ii vreti binele doar. Dar nu mi se pare prematur sa ai intalniri la 14 ani cata vreme aceste intalniri constau intr-o discutie si o plimbare/ un film. Exista metode de a verifica daca persoana e reala. Una dintre ele ar fi sa aiba cu el un apel video, pentru. a vedea ca e cine spune ca e. Unalt aspect important e locul intalnirii. Daca se vede cu el in plina zi, intr-un mall, iar dvs o duceti si o aduceti, cred ca sansele de a i se intampla ceva bat spre 0.

| Elyiela a răspuns:

Mă... Oamenii au nevoie de libertate, începând cu o anumita vârsta e clar că fata vrea sa cunoască lume nouă. Ce-i drept, ai putea sa o lasi, si apoi sa o intrebi cum au fost intalnirile. Nu iti mai fă atatea griji. Acordă-i macar un gram de independență

| T0T a răspuns:

Nu-s părinte dar eu m-am întâlnit cu cineva așa și nu a regretat chiar deloc. Părinții pot exagera. Eu sunt ferm convins că atitudinea ta nu e potrivită și își are doar justificarea dacă o consideri pe fiică-ta suficient de idioată încât să nu își dea seama că vrea să se profite de ea. Fii mulțumită că ți-a spus, că altele nu zic tocmai din motivul ăsta. Oricum e destul de mică și s-ar justifica prin faptul că nu e matură ca să discearnă unele lucruri. Eu cred în concluzie că decizia ta trebuie să fie în conformitate cu încrederea pe care o ai în judecata ei. Dacă o vezi încă necoaptă, ca să zic așa, atunci nu o lăsa. Deși mulți tineri aplică psihologia inversă iar când le zici nu, mai mult vor face ca ei.

| OAly a răspuns (pentru anonimul2k99):

Dupa parerea ta la ce varsta crezi ca e decent si normal pentru o fata sa aiba intalniri cu un baiat?

| OAly a răspuns (pentru KanameKuran):

Spui ca barierele duc la o dorinta de evadare, dar lipsa barierelor nu duce oare la dezavantaje si mai mari? Prea multa libertate strica caracterul unui copil.
Eu ii spun mereu ce e bine si ii povestesc din amintirile mele dar asta nu schimba cu nimic situatia. Nu stiu daca pot avea incredere in decizia ei pentru ca inclinatiile pe care le are acum ma ingrozesc. Prefer sa nu dau detalii.
Tu cati ani ai? si cata și cata libertate ai primit din partea parintilor?

| OAly a răspuns (pentru LexTerOp):

Invatatul din greseli e bun atata vreme cat nu implica greseli ireparabile cum ar fi in cazul unei relatii nepotrivite. Oamenii se schimba in functie de prietenii cu care au de-a face.