| borabora a întrebat:

M-am staurat! Mereu sunt pe ultimul loc la mine in familie, nimeni nu ma asculta ce spun, daca vreau sa stau cu ei in bucatarie tot imi spun sa plec. La scoala e la fel, nimeni nu vorbeste cu mine, eu am fost singura fata care nu a primit cadou de Craciun de la mine din clasa. Diriginta face misto de mine mereu cand se iveste o ocazie. Nimeni nu ma asculta, aseara toti au facut poza de Craciun numa pe mine mama m-a luat de brat si m-a scos pe balcon in frig. Se duc la pizza fara mine, la cumparaturi, nu ma iau niciunde cu ei. Vreau ca si pe mine cineva sa ma asculte, plang mereu chiar si acum cat sunt sarbatorile, nu m-am distrat deloc. Chiar si de craciun plang, nu am nici un prieten, nimeni nu vrea sa ma asculte, cand vorbesc oamenii se prefac ca nu ma aud. Ma simt un nimeni, ma simt de parca nu exist, sunt invizibila. Am o problema si cu respiratia, parintii mei nu vor sa ma duca la spital. Niciodata nu m-am simtit speciala sau iubita de cineva. Ma comport normal, deci nu comportamentul meu e de vina, as vrea si eu macar o data sa nu mai fiu invizibila. Ce sa fac?

6 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"NU vreti sa ma duceti la spital? Ma duc si-ii cer bani matusei/unchiului/vecinei/bunicii si tot ma duc. Ce asteptati? sa mor? ''
Cand iti spune sa pleci din bucatarie :
" Deci nici sa mananc nu ma lasati? Bine, ma duc la bunica/vecina/unchiu/matusa sa ii zic sa-mi dea sa mananc ca voi nu vreti.''
SAU
" Chiar atat de tare va deranje daca mai stau si eu putin? La ce m-ati mai facut daca nu ma suportati? Dar fie, n-am sa mai stau, prezenta mea va supara si eu nu vreau sa fiti suparati fiindca eu stiu cel mai bine cum e sa fii suparat.''

| SebastianBoanca a răspuns:

Salut, daca ai facebook vreau eu sa vb cu tine, daca nu pe mess sau oriunde chair vreau sa vb cu tine si eu am trecut prin chestii grele si stiu cujm e sa fiu singur. Astept sa imi dai un mesaj privat cu id, fb, orice. Craciun fericit! happy

| frostxtq a răspuns:

Trebuie sa discuti serios cu familia ta, nu e normal sa te ignore asa. Deschide-ti sufetul in fata lor si spune-le ce te doare, nu te inchide in tine.
Daca nu reusesti sa schimbi nimic incearca sa le dai o lectie mai aspra. Pleaca de acasa 2-3 zile la o prietena sau la o verisoara, la cineva in care ai cat de cat incredere (de preferat sa fie o fata) si nu le da niciun semn. Cand te intorci si vor fi cu totii panicati le vei spune ca ai vrut sa le arati cum ar fi sa te piarda pentru ca nu te stiu aprecia deloc.

| borabora explică (pentru frostxtq):

M-ai degraba pentru chestia asta as lua bataie...

| frostxtq a răspuns (pentru borabora):

Nu i-ai intrebat niciodata de ce se comporta cu tine altfel?

| danay72 a răspuns:

Discuta sincer si deschis despre sentimentele tale cu parintii. Sper sa te ajute acest articol.
De ce sunt mereu lăsat deoparte?
„În week-end toată lumea se distrează, numai eu nu." — Renee.
„Copiii o să iasă iarăşi împreună şi pe mine n-o să mă cheme!" — Jeremy.
AFARĂ e frumos, iar tu n-ai nimic de făcut. Toţi ceilalţi au deja un program. Prietenii tăi au ieşit împreună şi se distrează. Şi de data asta, te-au lăsat deoparte!
E destul de dureros să nu fii invitat de prieteni. Şi poate că îţi vine în minte un gând care te face să suferi şi mai mult. Te întrebi: Să fie ceva în neregulă cu mine? Oare de ce nu le place compania mea?
De ce suferi
Este cât se poate de firesc să-ţi doreşti să faci parte dintr-un grup şi să fii acceptat de membrii lui. Întrucât suntem fiinţe sociale, ne simţim foarte bine în compania altora. Înainte de a o crea pe Eva, Iehova i-a zis lui Adam: „Nu este bine ca omul să rămână singur" (Geneza 2:18). E clar: Oamenii au nevoie de oameni! Aşa am fost făcuţi! De aceea suferi atât de mult când eşti lăsat deoparte.
Dezamăgirea însă este şi mai mare dacă eşti mereu lăsat deoparte ori dacă cei pe care ţi-i doreşti ca prieteni te fac să te simţi că nu eşti destul de bun pentru ei. „Vezi grupuri de tineri care fac tot felul de chestii grozave, dar ţi-e cât se poate de limpede că nu te consideră destul de bun ca să intri în grupul lor", spune o tânără pe nume Marie. Când alţii nu te includ în grupul lor, ajungi să te simţi trist şi singur.
Uneori te poţi simţi izolat chiar dacă eşti în mijlocul unei mulţimi de oameni. „Mi-aduc aminte că eram la o reuniune şi, oricât de ciudat ar părea, mă simţeam extrem de singură", spune Nicole. „Deşi erau o grămadă de persoane în jur, nu mă simţeam aproape de niciuna dintre ele." Unii se simt singuri chiar şi la congresele creştine. Iată ce spune Meagan: „Parcă toţi se cunosc între ei, dar pe mine nu mă cunoaşte nimeni!" O tânără pe nume Maria se luptă cu sentimente similare. „Am impresia că sunt înconjurată de prieteni, şi totuşi n-am niciunul", spune ea.
Există oare oameni care nu se simt niciodată singuri? Nici chiar cei ce par foarte populari ori fericiţi nu sunt scutiţi de astfel de sentimente! „Chiar în mijlocul râsului inima poate fi îndurerată", spune un proverb biblic (Proverbele 14:13). Când sunt intense şi persistente, sentimentele de singurătate te pot dărâma. Iată ce spune Biblia: „Din cauza durerii inimii, spiritul este abătut". O altă traducere redă versetul astfel: „Când inima este tristă, duhul este zdrobit" (Proverbele 15:13, Cornilescu, 1996). Te-ai simţit vreodată zdrobit sub povara sentimentelor de singurătate? Ce poţi face în acest caz?
Luptă cu singurătatea
Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să lupţi cu sentimentele de singurătate.
▪ Concentrează-te asupra calităţilor tale (2 Corinteni 11:6). Întreabă-te: În ce domenii excelez? Gândeşte-te la unele talente sau calităţi pe care le ai şi trece-le mai jos.
․․․․․
Când te simţi lăsat deoparte, adu-ţi aminte de calităţile tale, de pildă, de cele pe care le-ai scris mai sus. E adevărat că ai şi slăbiciuni la care trebuie să lucrezi. Totuşi, nu te lăsa copleşit de defectele tale. Dimpotrivă, consideră că eşti asemenea unei opere de artă în lucru. Poate că nu totul este aşa cum ţi-ai dori, totuşi există şi lucruri bune. Concentrează-te asupra lor!
▪ Lărgeşte-te (2 Corinteni 6:11–13). Ia iniţiativa şi caută să cunoşti mai mulţi oameni. E adevărat că acest lucru poate fi dificil. Iată ce spune însă o tânără de 19 ani, pe nume Liz: „Poate că grupurile te intimidează. Dar e suficient să te duci la unul, să-i zici «Salut», că imediat faci parte din grup". (Vezi chenarul „Sugestii pentru a începe o conversaţie".) Şi fiindcă tot vorbim de acest subiect, asigură-te că tu nu laşi deoparte pe cineva, de pildă pe cei mai în vârstă decât tine. „Când aveam vreo 10–11 ani, am avut o prietenă mult mai mare ca mine. Eram foarte apropiate, în pofida diferenţei de vârstă", spune o adolescentă pe nume Cori.
Gândeşte-te la doi adulţi din congregaţia ta pe care ai vrea să-i cunoşti mai bine.
․․․․․
Cu ocazia următoarei întruniri a congregaţiei, abordează-l pe unul din adulţii ale căror nume le-ai scris mai sus şi începe o conversaţie. Roagă-l să-ţi spună cum a aflat adevărul. Cunoscând mai multe persoane care aparţin ‘întregii comunităţi a fraţilor’, nu te vei mai simţi lăsat deoparte şi singur. — 1 Petru 2:17.
▪ Destăinuieşte-te unui adult (Proverbele 17:17). Împărtăşind îngrijorarea ta părinţilor sau unui alt adult, nu te vei mai simţi chiar atât de singur. O tânără de 16 ani a constatat că aşa stau lucrurile. La început, se îngrijora peste măsură. „Mă tot gândeam de ce mă simt dată la o parte", spune ea. „Apoi i-am zis mamei ce mă frământă, iar ea mi-a dat unele sfaturi. Mi-a prins bine să vorbesc cu ea despre gândurile mele!"
Cu cine ai putea vorbi despre sentimentele de singurătate persistente?
․․․․․
▪ Gândeşte-te la alţii (1 Corinteni 10:24). Biblia ne îndeamnă ‘să arătăm interes nu doar faţă de lucrurile personale, ci şi faţă de ale celorlalţi’ (Filipeni 2:4). De fapt, când te simţi lăsat deoparte, deprimarea sau tristeţea te pot cuprinde cu uşurinţă. Totuşi, în loc să te laşi cuprins de disperare, ar fi bine să faci ceva pentru cineva aflat în nevoie. Astfel ai putea pune bazele unei noi prietenii!
Gândeşte-te la cineva, poate din familie sau din congregaţie, care ar putea avea nevoie de ajutorul sau compania ta. Scrie mai jos numele acestei persoane, precum şi modul în care i-ai putea fi de ajutor.
․․․․․
Când te gândeşti la alţii şi faci ceva pentru ei, ai mai puţin timp să te simţi singur. Acest lucru te va ajuta să ai o atitudine pozitivă, devenind tu însuţi un prieten de dorit. În Proverbele 11:25 se spune: „Cine îi udă din belşug pe alţii va fi şi el udat din belşug".
▪ Fii selectiv (Proverbele 13:20). E mai bine să ai câţiva prieteni adevăraţi, care ţin la tine, decât să ai mulţi aşa-zişi prieteni, care te fac să dai de necaz (1 Corinteni 15:33). Adu-ţi aminte de tânărul Samuel menţionat în Biblie. Probabil că se simţea singur la tabernacol. Din cauza faptelor lor rele, Hofni şi Fineas nu erau o companie sănătoasă, chiar dacă erau fiii marelui preot şi slujeau alături de Samuel. Dacă Samuel ar fi încercat să le intre în voie, asta ar fi însemnat „sinucidere" spirituală. Dar cu siguranţă că el nu voia să se întâmple aşa ceva! Iată ce spune Biblia: „În acest timp, băiatul Samuel creştea şi era din ce în ce mai plăcut, atât în ochii lui Iehova, cât şi în ai oamenilor" (1 Samuel 2:26). În ochii căror oameni? În nici un caz ai lui Hofni şi Fineas, care, probabil, îl evitau văzându-i faptele bune. În schimb, frumoasele calităţi ale lui Samuel l-au făcut să fie îndrăgit de cei care trăiau în armonie cu normele lui Dumnezeu. Prietenii de care ai tu nevoie sunt cei ce îl iubesc pe Iehova!
▪ Fii pozitiv (Proverbele 15:15). Cu toţii ne simţim din când în când lăsaţi deoparte, chiar şi numai într-o oarecare măsură. Ce poţi face când treci prin astfel de momente? În loc să te concentrezi asupra lucrurilor negative, încearcă să vezi viaţa într-o lumină pozitivă. Nu uita că, deşi nu poţi controla orice lucru care se întâmplă în viaţa ta, poţi controla modul în care reacţionezi în situaţia respectivă.
Prin urmare, când te simţi lăsat deoparte fă ceva: fie ca să schimbi situaţia, fie ca să-ţi schimbi modul de a privi lucrurile. Nu uita niciodată că Iehova ştie cum eşti făcut. Prin urmare, îţi cunoaşte necesităţile şi ştie cum pot fi satisfăcute cel mai bine. Roagă-te lui Iehova vorbindu-i despre sentimentele tale de singurătate, care probabil te copleşesc. Fii convins că „el te va susţine". — Psalmul 55:22.
MEDITEAZĂ LA ACESTE ÎNTREBĂRI
▪ Ce aş putea face dacă mă simt lăsat deoparte?
▪ Ce versete îmi pot fi de folos ca să-mi fac o analiză echilibrată, fără să cad pradă gândurilor negative?
[Chenarul/Fotografia de la pagina 12]
Sugestii pentru a începe o conversaţie
▪ Zâmbeşte. O atitudine plină de căldură e ca o invitaţie făcută altora pentru a sta de vorbă cu tine.
▪ Prezintă-te. Spune cum te cheamă şi de unde eşti.
▪ Pune întrebări. Fără să fii prea insistent sau indiscret, roagă-l să-ţi spună unele lucruri despre sine.
▪ Ascultă. Nu te gândi la ce urmează să spui. E mai important să asculţi. Apoi, vei vedea că vei şti ce să întrebi sau ce să spui.
▪ Relaxează-te. O conversaţie poate deschide calea spre noi prietenii. Prin urmare, bucură-te de ea!