Ca si copil care a avut note mari o buna parte a timpului petrecut in scoala, nu. Notele reflecta uneori nivelul de inteligenta, in sensul ca prinzi unele chestii mai usor. Sau eu de exemplu in generala mergeam de multe ori la biologie si geografie cu lectia necitita, iar cand incepea sa asculte, invatam in cateva minute pana ajungea la mine. Notele, inclusiv alea din facultate, in unele cazuri denota ca cineva e genial, sau ca e un mare tocilar. In viata, insa, conteaza cel mai mult capacitatea de a te concentra pe niste scopuri si a munci pentru a le atinge. Aici va fi mai usor pentru cei foarte inteligenti, CU CONDITIA sa aiba si o oarecare capacitate de efort sustinut si planificare pe termen lung. Pe de alta parte, si cei mai putin dotati intelectual, dar muncitori si seriosi vor ajunge bine.
Intr-o concluzie, parintii aia sunt niste... sa nu le zicem neaparat cum sunt, adica cretini, pentru ca uneori nu ar fi corect. Asa au fost brutalizati si ei in copilarie, asa au impresia ca e acum o mare chestie, sa ai note mari, casa mare, masina mare, tot ce se vede sa fie mai mare si mai nu stiu cum ca a vecinului. Copilul merita sa inteleaga de ce si mai ales CE trebuie sa invete si sa fie facut cumva sa vada rasplata unui efort sustinut de lunga durata si a planificarii pe termen lung sau macar mediu, nu pedepsit ca are o nota mai mica. De exemplu fiica-mea la evaluarile astea nationale de sf de clasa a patra a facut perfect la matematica si la romana nu a inteles o intrebare bine, pe care nici eu nu am inteles-o, era o formulare mizerabila si ambigua, insa ce m-a suparat (foarte putin, mi se rupe de note, cum ziceam, si aici oricum nu conta cit ar fi luat) a fost ca efectiv nu raspunsese la o problema cu a-b-c din neatentie. O sarise. Asta ii tot zic, sa fie atenta, sa citeasca pentru ea, sa invete chestii noi, inclusiv de pe YT/TikTok/alte platforme pe unde pierde adesea vremea. Cu engleza deja are vocabular peste multi care termina liceul (nu, nu glumesc), cu gramatica si exprimarea mai are de lucru, ca nu stie sa sintetizeze ideile pentru ca nu citeste mai deloc. Din partea mea in gimnaziu poate sa aiba 5 pe linie si note mai mari la engleza, chiar nu ma intereseaza.
"Se merită aceste pedepse?"
E suficient atat. Cand stalcesti limba materna, meriti orice pedeapsa. Indiferent de "talentele" tale.
Uite @Andrei2022 de undeva vin problemele enumerate de tine... Din sistemul de educației care a fost și încă este unul rigid fara niciun accent pe dezvoltarea elevului. Domnul gabicoo se dădea profesor acum ceva timp pe aici DACA nu mă înșel. Daca asta a fost reacția lui la întrebarea ta îți dai seama de contribuția lui la sistemul de învățământ.
Măi răule ))), nu era vorba despre mine, eu am învățat când a fost vremea, mai am doar o treaptă de trecut și mi-am terminat munca. Eu doar am cerut o părere, dar în fine, se vede că toți sunteți irascibili când vine vorba despre subiecte sensibile.
Aveți impresia că cel care pune întrebarea este needucat și cu nasul pe sus.
Se pare că comunismul încă își mai face apariția prin țara aceasta. Nu putem să scăpăm de ideologia asta învechită să trecem la ceva nou și mai eficient.
Deci am avut dreptate. Face parte din sistemul de învățământ. Ehh @Andrei, el e motivul clar pentru care se întâmplă lucrurile cum se întâmplă în educația din Romania.
Se iau degeaba de tine oamenii ăștia. Ei dacă au fost în sistemul de învățământ, mă mir cum de n-au fost dați afară, i-auzi la el, cică mă vait. Păi nu-i ăsta adevărul? Cât să mai trăim în haosul ăsta?
Sunt parinti care stiu ce vor de la copiii lor. Parinti carora le pasa de viitorul copiilor. Bravo lor. Nu toti stiu sa-si puna copiii la invatat. Copiii au tendinta sa neglijeze scoala, sa se lase pe tânjeala, si sa nu invete nimic daca se poate. E nevoie sa fie impinsi de la spate chiar daca lor nu le place asta. Cândva vor aprecia ce au facut parintii pentru ei.
Mai belengherule dar tu știi să te exprimi corect? Nu da vina pe alții dacă ești analfabet
Tu nici nu ti-ai dat seama unde ai gresit. Si m-am referit numai la o propozitie pe care am si citat-o.
Cred ca parintii iti stiu defectele si de aia te pedepsesc. Pentru ca te complaci sa fii ca gloata si nu bun.
Sa spui "se merita" nu e o scapare intamplatoare. E o greseala intiparita in limbajul si in mintea ta atat de adanc, incat crezi ca e bine.
Nu te compara "cu ceilalti" mai slabi. Asta iti cer si parintii. De care tu, exagerand, spui ca sunt abuzivi. Tu nu faci abuz cand pretinzi de la ei multe, fara sa oferi in schimb nimic? Compara-te cu cei mai buni. Unde esti fata de ei? Cu cate trepte mai jos? Ai sa simti rusine atunci? Sau tot incapatanat si infumurat vei fi? Daca in viata vei spune de multe ori unui om mai in varsta sa-i fie rusine, nu vei reusi nici macar sa fii portar pe undeva. Te vor refuza toti si vei afirma ca interviurile sunt aranjate. Totul tine de atitudinea ta si nu de inchipuitele abuzuri ale celor din jur.
Invata romaneste copile!
Invata si alte materii, ca parca vad alta intrebare cu cea mai banoasa meserie, dar cu munca putina.
Cum sa fie dat afara. El e un dinozaur al acestei gândiri. Așa e tot sistemul încă. Învățat cu forța și cu sila. Doar timpul că curata astfel de mentalități
Nu mai sunt elev, am terminat 12 clase, săptămâna viitoare împlinesc 18 ani. Tu dacă nu știi cauza, de ce te bagi ca musca-n lapte? Nu sufăr de nicio boală.
Voi atât știți, vă dați mari deștepți, vă credeți cineva, eu nu mă compar cu nimeni omule, dar nu suport să-și bată cineva joc de mine, care nu mă cunoaște în realitate. Dacă n-ați mai judeca atât lumea și v-ați vedea de defectele voastre, ar sta altfel treaba.
Ia uite la tovarasa Lioana ce monument de comunism-haurism-bugetar get-beget avem aici... Cum ma ignora, ii raspund aici: duduie, daca citeam/invatam ce mi se dadea la scoala, ajungeam un mare idiot. Asa am ajuns un idiot si mai mare dar care ce face profesional datoreaza EXCLUSIV lecturilor independente si abilitatilor pe care mi le-am dezvoltat SINGUR. Eu cand aveam de citit 5 mizerii obligatorii in vacanta si de scris 2-3 cuvinte ca o maimuta proasta despre alea, citeam 15-20 care imi placeau cu adevarat si le conspectam pe toate alea in detaliu.
În sfârșit un răspuns logic și rațional. Mulțumesc frumos!
Crezi că profesorii pun note așa din burtă? Cel puțin, la mine nu s-a procedat așa, îmi punea note pe cunoștințele acumulate. Da așa e, o palmă nu a omorât pe nimeni, dar sunt unii părinți care nu suportă gândul că copilul lor ar putea să ia o notă mică.
Uite de asta noi elevii nu mai avem chef de școală și o urâm, deoarece suntem forțați să învățăm materii, în mare parte ele fiind inutile pentru viitorul nostru. Asta e problema noastră și vreau să fie rezolvată.
Măi Alex pe mine mă bătea tata cu cureaua, erau timpuri când mâncam bătaie la greu și nu prea mai suportam, în fine a trecut. Eu de fire, sunt cuminte, am avut note de la 8 în sus, mai rar așa, un 5, 6. Când era vorba de examene, stătea numai cu gura pe mine și mă punea să învăț. Chiar mă controla. Într-o seară, am venit obosit de la școală, după 6-7 ore de curs și m-a pus să învăț pe de rost la biologie. Și când nu ziceam un cuvânt cum trebuie, poc! Îmi împușca câte o palmă. În seara aia, m-am dus la culcare, tot eram umflat la față.
Să se inspire ministerul educației după,, modelul finlandez de învățământ".
Nu, nu sunt justificate aceste pedepse, scoala iti testeaza memoria, nicidecum inteligenta, am mai spus-o si o s-o repet ca scoala te ajuta sa te dezvolti intr-o anumita masura contribuind maxim la cultura generala care e un sac ce se tot umple pe parcursul vietii, inteligenta o ai din nastere care poate fi mai multe tipuri, sunt o gramada prosti cu diplome si studii si oameni care traiesc la limita existentei sau in job-uri clasice desi au minte brici dar nu au avut noroc in viata sau au intampinat diferite probleme care au stopat evolutia lor ca oameni si nu au putut profesa. Nota 7 in fond e o nota decenta spre buna, nu e nici macar la mijloc, e ceva mai mult de atat iar la cat de cretin e sistemul romanesc in invatamant chiar nu ai cum sa-ti pedepsesti copilul avand in vedere ca in scolile din tara noastra se adapostesc toti profesorii debili, nu mai stiu exact cum e scoala acum dar cand eram elev si unui profesor nu-i placea fata ta te umplea de 2 si 3, te scotea la tabla, te prindea mereu in offside prin metodele lui, noi traiam educatie prin umilire, unii din noi mai luam si cate o scartoafa, perciuni trasi si efectiv nu aveam cum sa comentam si nici cui sa spunem asta, daca nu stiai lectia erai facut prost, idiot si toate apelativele din familia lexicala a cuvantului prost direct in fata clasei, cine indraznea sa rada urma la acelasi tratament, din cate am inteles acum e mai diferit, insa inca sunt profesori pusi politic care au 2-3 preferati si pe restul ii privesc ca pe ultimii prosti, in Romania foarte multi profesori nu stiu sa fie profesori, le lipeste darul de a preda, de a atrage elevii sa invete materia lui, conteaza foarte mult relatia elev-profesor pentru a invata, daca tu ca profesor inspiri scarba si vii cu frustrari zi de zi e normal ca elevii sa nu invete nimic, daca tu ai ca scop sa dai note mici pentru a-ti satisface propriile nevoi generate de frustrari, atunci in mod categoric ti-ai gresit vocatia, nu e de tine catedra. Scoala romaneasca e foarte irelevanta, e fabrica de papagali, aici nu inveti sa gandesti logic, trebuie sa tocesti, sistemul te vrea pr0st si cat mai papagal pentru a reproduce poeziceste cateva lozinci antice, as scrie romane despre cat de imbecil e sistemul din invatamant de la noi dar vreau sa ma axez pe intrebare.
Parintii (unii) sunt batuti in cap, ei au impresia ca scoala e totul, in mare parte au si ei dreptatea lor ca la varsta aia nu ai altceva de facut decat sa-ti croiesti un viitor prin scoala pe etape treptat, dar copiii si oamenii in general sunt diferiti, au pasiuni diferite, au directii diferite, nu poti fi de 10 la toate, trebuie sa ai o inclinatie mai mare, eu de exemplu am urat din ficati materiile de la real care implica matematica, am avut intotdeauna o directie catre partea umana iar la materiile de genul am fost foarte bun, venea de la sine toata treaba, in schimb la celelalte era un chin, la ce scoala si profesori am avut...7 luat la mate era ca si cum ai fi luat diploma de Bac direct atunci, dadeai de baut o saptamana, de asta parintii trebuie sa fie intelegatori, ei doar amplifica stresul si eventualele probleme psihice pe care copiii lor le pot dezvolta din cauza ca pun presiune pe ei din cauza notelor, se pare ca ei au uitat cum e la scoala si nu e totul roz, poti sa fii tu de 10 la o materie, daca un profesor vine cu toane proaste nu ti-l da, iti da mai putin ca asa vrea el, bine acum nu se mai practica d-astea ca sunt asociatii parintesti, e un dialog mai bun cu ministerul educatiei si cu directorii si se rezolva mai repede problemele de genul dar inainte nu era asa, m-am raportat mai mult la scoala din trecut pe care am prins-o.
Acei copii vor fi niste adulti speriati, anxiosi, perfectionisti, care vor ramane in urma tuturor oamenilor de varsta lor pentru ca vor avea dificultati in a se apuca de orice de teama sa nu greseasca.
Notele sunt atat de subiective incat trebuie sa fii prost sa crezi ca reflecta ceva despre copilul tau.
anonim_4396 întreabă:
Iulici94 întreabă: