| user0010 a întrebat:

Salut. Ce părere aveți despre părinții care își pedepsesc în mod abuziv copiii atunci când aceștia iau o notă mai mică, de exemplu 7, iar părinții lor nu suportă acest lucru: vor doar de 9 și 10? Credeți că notele ne reflectă personalitatea și nivelul de inteligență?
Eu sunt de părere că notele sunt doar niște indicatori, dar ele nu pot să denote cum ești tu ca om, ca fire și consider că părinții fac o mare greșeală procedând în acest fel.
Fiecare copil are talentele sale, nu orice copil poate fi de nota 10.
Voi ce părere aveți? Merită aceste pedepse?

Răspuns Câştigător
| GabiDumitrescu a răspuns:

Ca si copil care a avut note mari o buna parte a timpului petrecut in scoala, nu. Notele reflecta uneori nivelul de inteligenta, in sensul ca prinzi unele chestii mai usor. Sau eu de exemplu in generala mergeam de multe ori la biologie si geografie cu lectia necitita, iar cand incepea sa asculte, invatam in cateva minute pana ajungea la mine. Notele, inclusiv alea din facultate, in unele cazuri denota ca cineva e genial, sau ca e un mare tocilar. In viata, insa, conteaza cel mai mult capacitatea de a te concentra pe niste scopuri si a munci pentru a le atinge. Aici va fi mai usor pentru cei foarte inteligenti, CU CONDITIA sa aiba si o oarecare capacitate de efort sustinut si planificare pe termen lung. Pe de alta parte, si cei mai putin dotati intelectual, dar muncitori si seriosi vor ajunge bine.
Intr-o concluzie, parintii aia sunt niste... sa nu le zicem neaparat cum sunt, adica cretini, pentru ca uneori nu ar fi corect. Asa au fost brutalizati si ei in copilarie, asa au impresia ca e acum o mare chestie, sa ai note mari, casa mare, masina mare, tot ce se vede sa fie mai mare si mai nu stiu cum ca a vecinului. Copilul merita sa inteleaga de ce si mai ales CE trebuie sa invete si sa fie facut cumva sa vada rasplata unui efort sustinut de lunga durata si a planificarii pe termen lung sau macar mediu, nu pedepsit ca are o nota mai mica. De exemplu fiica-mea la evaluarile astea nationale de sf de clasa a patra a facut perfect la matematica si la romana nu a inteles o intrebare bine, pe care nici eu nu am inteles-o, era o formulare mizerabila si ambigua, insa ce m-a suparat (foarte putin, mi se rupe de note, cum ziceam, si aici oricum nu conta cit ar fi luat) a fost ca efectiv nu raspunsese la o problema cu a-b-c din neatentie. O sarise. Asta ii tot zic, sa fie atenta, sa citeasca pentru ea, sa invete chestii noi, inclusiv de pe YT/TikTok/alte platforme pe unde pierde adesea vremea. Cu engleza deja are vocabular peste multi care termina liceul (nu, nu glumesc), cu gramatica si exprimarea mai are de lucru, ca nu stie sa sintetizeze ideile pentru ca nu citeste mai deloc. Din partea mea in gimnaziu poate sa aiba 5 pe linie si note mai mari la engleza, chiar nu ma intereseaza.

48 răspunsuri:
| Slovcehov a răspuns (pentru Yuoia):

Ce gandire limitata ai.

| Slovcehov a răspuns (pentru Yuoia):

Daca pentru tine e asa mare lucru ca stii gramatica, e atat de clar cat de departe ai ajuns in viata... rolling on the floor

| Slovcehov a răspuns (pentru suntserios):

Nu vad comentariul lui. Ce a zis? Oricum el raspunde mereu aiureli.

| Slovcehov a răspuns (pentru Lioana):

Poti sa ii impingi de la spate invatandu-i sa aprecieze cunoasterea, sa invete cu drag, nu pedepsindu-i. Acesti parinti sunt abuzivi si nu fac decat sa bage o gramada de frici irationale in copii, sa-i faca sa creada ca valorea lor depinde de parerile subiective ale altora si sa-i faca sa ajunga niste adulti perfectioniisti si tulburati mintal.

Daca parintii mei erau asa, ii uram de moarte.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Slovcehov):

Daca raspunsul era pentru mine, nu ma refeream la gramatica. Habar nu am gramatica, lucrez in engleza in special. Nu am detaliat tot ce si cum. Ideea era ca daca faci comentarii "pe de rost" si nu ajungi sa poti tu sintetiza cu adevarat niste informatii, esti o mare nulitate in cam toate domeniile.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru user0010):

Pentru putin. Apropos de violenta, un GIGANT al literaturii si al stiintei, pe numele lui Isaac Asimov, a scris pe undeva prin seria Fundatia cum ca "Violenta e ultimul refugiu al incompetentilor" si are dreptate absoluta. Uite si la inaptul de dorinel, cica nu a omorit o palma pe nimeni. Hai sa facem si apologia violului mild, asa, in grupuri de maxim 3 si fara violente aditionale, cu lubrifiant. Ce pateste doar, ii mai face careva o gaura in plus?

| Slovcehov a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Acum 2 ore | Cehoslov a răspuns (pentru Yuoia)

| Mosotti a răspuns:

Ce parere am? Ca parintii aia sunt tembeli, asta parere am. Nu merita acele pedepse.
Ai dreptate ce zici, nu notele ne definesc ca oameni, indoapa copiii de carte, dar de viata nu.

| Mosotti a răspuns (pentru Yuoia):

Las-o dracu de limba, ca greseli de la tastatura sau din neatentie pot fi. Cunosc la tara rude care mai stalcesc limba dar respecta, stiu sa se poarte, sunt prietenosi, asta conteaza cel mai mult.
Omu stie sa scrie, dar o fi fost neatent.
Si eu nu vad ce a stalcit? "Merita aceste pedepse?", nu a stalcit nimic.

Nu asta te defineste ca om totusi, chiar daca sa presupunem ca a stalcit ceva.

| Mosotti a răspuns (pentru user0010):

Ai scris f bine, stai linistit, "merita aceste pedepse?", e f bine scris.
Si oricum ar fi, i-am zis lui Yuoia, nu asta ne defineste ca oameni.
Chiar daca sa zicem ca cineva ar mai face greseli la scriere, cont sa fi om, sa respecti, sa fi deschis, sociabil, prietenos, sa ai caracter.

Nu e deloc suficient atat, sa zicem ca ai fi scris mai aiurea. Daca doar asta conteaza la Yuoia, e grav de tot, dar mai grav e ca nu s-a prins ca ai scris bine.
Normal ca e bine sa si scriem si sa ne exprimam corect, asta clar.

Multi pun accent doar pe inteligenta, mai putin pe a fi om.
Sunt multi inteligenti din astia jigodii, infecti la caracter, eu nu dau doi bani pe ei. Nu respecta, desconsidera, au nasu pe sus, ca sefi isi bat joc de subalterni.
Si apreciez omu simplu care este om si are caracter.

Trebuie sa si invatam cu note medii ca sa ne facem o meserie, asta clar, dar nu sa avem pretentia doar 9 si 10.
Eu mi-am dat seama ce scrii, nu e problema.

| Mosotti a răspuns (pentru Yuoia):

Nici nu conteaza unde a gresit sau nu, eu am inteles f clar ce a vrut sa zica, deci e f okey.
Parintii lui nu au pricepatoarea in parametrii normali, haha. Ca nu pricep ca ce fac ei este absurd.
Ca nici ei n-au avut 9 si 10, iti zic eu, ca parintii astia sunt de generatia mea, si stiu ce pramatii erau multi in liceu, si acum au pretentii la altul sa faca ce ei n-au facut.

A spune "merita" e f okey, "merita sa mananci cinci prajituri doar pentru o placere de 5 minute, si apoi sa te ingrasi?", e un exemplu.

Daca omu in varsta e tampit si te afecteaza pe tine, ai voie sa-i zici ca sa-i fie rusine, nu conteaza ca esti mai tanar, ca prostia nu are varsta.
Bine, doar daca e asa, nu sa-i zici abuziv.

Tu te invarti doar in jurul banilor, jobului, nu zici nimic de partea umana.
Evident ca omu va invata si va avea o meserie, dar pentru asta nu trebuie sa iei doar 9 si 10.
Colegii mei de la info la facultate aveau si 5 si 6-7 si au ajuns programatori f buni si f bine platiti. Unii au avut la restante de au rupt, deci note de 3 si 4.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Slovcehov):

Hmm, nu stiu de ce naiba mie nu imi aparea deloc treaba asta.

| haileewatson a răspuns:

Acesti parinti sunt niste frustrati care la randul lor au fost traumatizati de parintii lor, si continua sa aplice aceleasi tratamente in loc sa rupa lantul generational de traume.

| Lioana a răspuns (pentru Slovcehov):

Cati ani ai si cat de departe ai ajuns în viață?

| Slovcehov a răspuns (pentru Lioana):

Mai bine concentreaza-te pe tine. Mi se pare foarte trist sa ai 40-50 de ani si sa pierzi vremea pe aici, cand o sa ajung asa o sa consider ca nu am ajuns nicaieri in viata.

| colosseum1337 a răspuns:

Totul depinde de sistemul roman de invatamant

| Together a răspuns:

Nu am o parere prea buna despre parintii care isi abuzeaza copiii, indiferent de context.

Cred ca e o corelare intre inteligenta si note, dar mai mult cred ca sunt corelate cu constiinciozitatea, dorinta de a lua note mari.

Ei vor note mari si cred ca prin pedepse le vor obtine. Vor note mari ca copilul sa poata produce multi bani, si sa se poata mandri cu el, si sa le dea si lor cand au nevoie. Si cand vad note mici sunt deranjati ca nu se apropie de visul asta si cel mai la indemana le e agresivitatea.

Asta spune ceva despre ei. Ceva nu prea ok.

| Editocroci a răspuns:

Părinți tâmpiți care trebuiau castrați. Nu există perfecțiune, adică doar 10 și 9. Nu merită nici o pedeapsă