| vasileboca1 a întrebat:

Salut, eu daca am 25 de ani cum ar trebui sa ma adresez cuiva de 40 de ani? Mai merge sa vorbesc cu dumneavoastra sau la persoana a 3-a?

Intreb pentru ca atunci cand vorbesc cu vecina mea de la bloc la persoana a 3-a, incepe si ea sa vb cu mine la persoana a 3-a. E super ciudat sa vorbesc la per tu cu cineva cu 15 ani mai mare ca mine.

11 răspunsuri:
| Ariel21 a răspuns:

In mod normal va adresati cu,, dumneavoastră". Din punct de vedere al bunelor maniere trebuie sa va adresați cu dvs. unei persoane mai în vârstă decat dvs. si pana la urma asa este frumos. Daca in trecut se vorbea cu,, tovarasa/ tovarășul " ar fi frumos ca si acum sa se repecte aceea,, distanța,, intre persoane.

* am 16 ani si de asta am folosit persoana a III a happy

Răspuns utilizator avertizat
| sierra1 a răspuns:

Domnu' Vasile, dacă simțiți că doriți să-i arătați respectul formal cuvenit, adresați-vă vecinei folosint apelativul "dvs" iar dacă nu, e bun și un "fă"

| Silviullet a răspuns:

Toata lumea e diferita.
Unii vor Express sa ii iei cu dumneavoastră, altii (mai deschiși la minte, parerea mea) cu tu.
Cel mai indicat cu o persoana straina care pare mai mare sa incepi cu dumneavoastră, ca incepe sa nu mai fie o persoana straina, sa aveti amandoi legaturi mai apropiata poti incepe cu tu, atata timp cand observi ca nu deranjeaza persoana cu care vorbești si ea iti vorbește cu "tu".

Bula
| Bula a răspuns:

Codul bunelor maniere spune sa te adresezi cu "Dumneavoastra" tuturor persoanelor caror trebuie sa te porti cu respect:
- domnisoarelor si doamnelor, de la varsta de adolescenta (14 ani) in sus
- tinerilor (de la 16 ani in sus) si barbatilor maturi
Exceptie fac doar cazurile cand femeia sau barbatul in varsta cere si insista sa i te adresezi cu "per tu". Aceste cazuri trebuie respectate, altfel persoana se poate considera jignita.

| Mosotti a răspuns:

De ce sa fie ciudat sa vb la per tu cu cineva cu 15 ani mai mare, uite eu sunt cu 19 ani mai mare ca tine dar nu ma deranjeaza deloc sa-mi vb la per tu.

Daca vrei, poti sa ii zici cu dumneavoastra, ca alta varianta nu ai.
Dar in general cand cineva face asa si dupa mai mult timp de cand te stie, inseamna ca pastreaza distanta, nu vrea sa se apropie de tine, nu prea e semn bun.

| Legion7X a răspuns (pentru Mosotti):

Este vorba de respectul de sine solid ca autoritate individuală, vârstă, experiente, avans al nasterii fată de cineva considerat inferitor.

| Emma30555 a răspuns:

Dacă persoana de 40 are un aer, o atitudine mai tinereasca, vorbește și tu la persoana I ca să nu se simtă bătrână. Dacă un adolescent ți ar vorbi cu dvs poate ti s ar părea nepotrivit. Depinde de persoana, eu personal as prefera sa mi se vorbească la persoana I. Sunt adulți de 40 care se căsătoresc cu persoane mult mai tinere decât ei deci ei nu se simt asa bătrâni.

| Mosotti a răspuns (pentru Legion7X):

Da, ai dreptate, ziceam ca idee daca persoana mai in varsta zice ca poti sa nu mai zici cu dvs.

| Legion7X a răspuns (pentru Emma30555):

Poate la persoana a doua ar prefera să ți se vorbească, adică TU, nu la persoana 1.

Eu 1
TU 2
El/EA 3

| Emma30555 a răspuns (pentru Legion7X):

Conform DEX ’09 (2009), "dumneavoastră" este un pronume de politețe pentru persoana a doua (singular și plural), cu variantele "domnia voastră" sau "domniile voastre".