| unguru6969 a întrebat:

am o intrebare sunt la al 2lea copil care trebuie sa vina problema e ca nu stiu cum sa procedez pentru a lua prenatal dar fara ami pierde serviciul desi seful e cam dur si nu stiu cum sa procedez cum as putea face?

Răspuns Câştigător
| neutrino a răspuns:

Acest concediu il poti lua legal, nu depinde de acceptul sefului, si nici de rautatea acestuia.

11 răspunsuri:
caramela
| caramela a răspuns:

Buna:)
http://www.mamica.ro/concediul-de-maternitate/
Atat timp cat tu esti salariata si platesti niste taxe, beneficiezi de aceste drepturi date prin lege si seful tau nu poate sa treaca peste aceste drepturi!
Mergi la medicul de familie si te va invata ce trebuie sa faci.
Sarcina si nastere usoara:)

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform OUG 158/2005, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.23.(1)Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3)În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
ART.24.(1)Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia."
Pe perioada concediului de maternitate se suspenda de drept CIM si angajatorul nu are voie sa-l desfaca decat in anumite situatii speciale, cum este falimentul si este obligat sa te reprimeasca la munca.

| unguru6969 explică (pentru caramela):

Problema este ca sotia mea nu are decat 3 luni de cand este angajata si ea nu poate bineficia problema este daca pot sa il iau eu in locul ei dar fara ami pierde jobul cum as putea proceda tinand cont ca la jobul care il am lucrez de 2 ani si ceva

caramela
| caramela a răspuns (pentru unguru6969):

In link-ul trimis de mine, scrie clar ca daca ai o luna de cotizare, beneficiaza acest drept.
Cred ca ar fi indicat sa citesti ceea ce ti-a scris dl Ioandelasal..domnul stie mult mai bine ca noi.
Iar daca nu esti lamurit, poti cere sfaturi (cred) la Cnas.
O seara bunahappy

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru unguru6969):

Vazand aceasta postare am impresia ca tu faci confuzie intre concediul de maternitate, pe care il poate lua numai sotia, ea fiind cea care naste si concediul pentru ingrijirea copilului pe 1 an sau 2 ani, pe care il poate lua oricare dintre parinti, dupa ce a expirat concediul de maternitate.
Nu pot ambii soti sa ia acest concediu dar il poate lua si sotul, nu numai sotia.
Conform OUG 111/2010, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.7.(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 1 ISR.
(2) Stimulentul de inserţie prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:
a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;
b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. b), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;"
ART.8.(1) De indemnizaţia lunară şi stimulentul de inserţie prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă beneficiază oricare dintre părinţii fireşti ai copilului, în raport cu opţiunea exprimată conform art. 2 alin. (1), dacă îndeplineşte condiţiile de acordare prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă."
Daca lucrezi pe timpul concediului nu mai beneficiezi de indemnizatie ci doar de stimulentul de insertie, in prezent acesta este de 500 lei pe luna.

| unguru6969 explică (pentru Ioandelasal):

Exact la asta ma zbat eu sa fac acuma la acel stimulernt de 500 lei dar problema este ca seful unde lucrez nu este de acord eu ink nu l-am anuntat deoareceam statdevbcu seful de echipa si el mi-a spus ca daca o sa-i zic acest sef n-ar fi de acordcu idea de a sta acasa acele 3 luni ca sa p[ot lua acel stimulent de 500lei cum as putea proceda?

| unguru6969 explică (pentru caramela):

Multumescsi am facut exact ce mi-ai zis acum astept rasp de la ioandelasal.

| unguru6969 explică (pentru neutrino):

Am stat de vb cu seful de echipa zile intregi despre acest subiect si acelasi rasp mi l-a dat mereu ca seful cel mare n-ar fi de acord am auzit ca se poate lua acea indemnizatie de 500 lei si sa pot veni si la serv si mia rasp asa:ca nu poti sta acasa de nici macar 3 luni ca sa iau indemnizatia ca o sa faca urat si nu o sa ma inteleaga. cum pot proceda plz?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru unguru6969):

Asta trebuie s-o lamuresti cu directorul firmei sau patronul.
In orice caz stimulentulde insertie nu il plateste firma si, pe timpul concediului pentru ingrijirea copilului, nu-ti pot desface contractul individual de munca.
Pe de alta parte ar putea fi unele urmari negative dupa reintoarcerea la munca si tu trebuie sa decizi ce este mai bine pentru tine, respectiv sa castigi cateva mii de lei si sa-ti faci necazuri la locul de munca, ori sa pastrezi relatiile bune la locul de munca.

| unguru6969 explică (pentru Ioandelasal):

Buna ioan am vb cu seful cel mare in tot acest timp si l-am anuntat de situatie pe care o am am ajuns in faza in care sotia mi-a adus p lume o fetita am vorbit cu seful pentru acea indemnizatie de 500 lei si de fiecare data mi-a spus sa ajungem la momentu potrivit si vedem dupa. Dupa ce mi-a nascut sotia stii ca trebuie sa se dea liber 2 sau 5 zile de la stat sau cv de genul eu l-am anuntat ca a nascut sotia si am stat acasa 3 zile. Cand am venit la serviciu azi m-am dus sa discut cu el pentru acele zile si sa fac cererea de invoire la care acesta mi-a raspuns raspicat ca eu vin la servici cand vreau si o sa faca si el la fel cu cerea de invoire adica cand o sa vrea o s-o faca, in acest fel eu nu pot discuta cu el pentru acea indemnizatie nu stiu dc dar nu vrea deloc sa ma inteleaga tinand cont ca eu de asta vara l-am tot anuntat ca sotia mea trebuie sa nasca si ca daca se poate sa ma ajute sa iau acea indemnizatie si mi-a raspuns sa ajungem pana acolo. Spune-mi cum ar trebui sa procedez ca eu nu numai stiu ce trebuie sa fac cum sa mai procedez ca m-a adus in culmea disperarii sa ajung sa imi dau singur demisia. daca se poate sa ma ajuti te rog astept un raspuns mersi mult

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru unguru6969):

Angajatorul n-are nimic de a face cu stimulentul de insertie, acesta se acorda de catre stat.
De la angajator ai nevoie doar de o adeverinta, conform modelului din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010.
Cu aceasta adeverinta si copii de pe actul de identitate si certificatul de nastere al copilului te duci la primaria unde ai domiciliul si vei primi si completa o cerere tip. Daca vei mai avea nevoie de un act iti va spune functionarul de la primarie.
Cererea o depui inainte de a expira concediul de lauzie a sotiei.
Detalii vezi si aici:
http://www.desprecopii.com/......ilului.htm