Intretinere:minim 80 euro(depinde de oras, cartier, cate camere, facilitati).
Caldura adica gaz:cu centrala intre 20-30 roni, vara si 100-200 roni, iarna.
Apa, intra la intretinere:20-50 roni, depinde cata apa consumi, cheltuielile auxiliare de la asociatie.
Curent electric: 50-150 roni, depinde de ce aparatura ai in casa, cat foloseti lumina.Aici intra si abonamentul radio+TV.
Telefon(mobil):25-infinit,cat vorbesti, atat platesti.
Mancare:200-infinit.Aici depinde daca ti se trimite mancare de acasa sau trebuie sa cumperi tu totul, daca faci tu mancareiese mai ieftin)...
Produse igiena:in medie pe luna 30 roni(daca iti iei produse mai ieftine).
Haine:mai putin daca iti cumperi de la second-hand, daca nu...
Pentru hobby-uri, iesiri cu prietenii:100-infinit.
Acum aduna si vezi ce salariu iti trebuie!
Depinde enorm de oraș, de zonă, de obiceiurile tale și de metoda cu care e încălzită locuința.
Mai depinde și de mărimea locuinței (apartament cu 2, 3, 4 camere, garsonieră, vilă, etc.) și mai depinde și de un factor independent de tine - cheful statului (curentul e crescut enorm în ultimul an - aproape s-a dublat - grație suprataxării în mare parte).
În fine, pentru un apartament cu două camere în Cluj încălzit de la RAT (deci nu cu centrală proprie), cheltuielile vin cam așa:
- minim 100 de lei/lună cheltuielile de bloc (vara)
- minim 300 de lei/lună iarna.
- internet - maxim 50 de lei
- mâncare - minim 800 lei (dacă știi să gătești și mănânci puțin, și ai timp să faci cumpărături en-gros din magazinele foarte mari, poate ieși și la 650-700)
- telefon - minim 50 lei
- igienă - minim 100 lei
Dacă mai rămân bani? Depinde ce venit ai
Oricum, să te muți singur în chirie merită numai dacă dispui de un venit de minim 2500 (de preferință peste 3000) de lei pe lună. Altfel, nu prea merită.
Succes!
Da, poate chiar și mai mult. Locuiesc în Cluj (oraș mai scump decât Bucureștiul), n-am rude la țară și n-am timp să alerg tot orașul ca să prind toate reducerile sau să fiu în crucea dimineții în piață ca să mă precupețesc.
Cheltuielile cu mâncarea le poți da în jos dacă gătești mult, dacă alergi după reducerile la mâncare, dacă cumperi en-gros și dacă ești dispus să mănânci tone de chestii nesănătoase în mod constant.
Am făcut asta vreme de-un an și ceva din cauza unor constrângeri financiare și am fost aproape să-mi ruinez sănătatea impecabilă.
No, tu ai cerut niște cifre - eu ți le-am dat pe cele care-s valabile aici în Cluj și ți-am menționat că depinde mult și de oraș precum și de zona unde locuiești.
De pildă, dacă aș fi dispus să mă mut undeva în afara Clujului, să renunț la Internetul de bandă largă și să renunț la două dintre telefoane - și de asemenea să m-apuc și de grădinărit (perfect posibil în Florești - satul cu blocuri de lângă Cluj) - probabil aș putea reduce mult din cheltuieli. Dar în același timp mi-aș reduce mult și din deschideri.
Nu există soluții perfecte - ci doar compromisuri.
O zi bună.