Ca in orice regim si atunci lucrurile erau si bune si rele.
Sa luam cateva exemple.
La scoala copii erau egali indiferent de functia care o detineau parintii, toti inbracati in uniforma.nu stiam ce insemna stress,bullying.
Alimentatia
Intr-adevar erai limitat la anumite produse si trebuia sa stai la niste cozi infernale pentru mezeluri, carne, dar tot timpul gaseai la liber pestele, si toate sortimentele de conserve deci nu se murea de foame.
Jobul.
Dupa terminarea scoli primeai repartitia la un loc de munca, aveai dreptul sa alegi in raport de media obtinuta, si la dispozitie doua saptamani pentru a depune actele si sa te prezinti la locul de munca.Intreprinderea iti repartiza o locuinta de serviciu,Garsoniera daca erai singur,Apartament daca erai casatorit.
Oameni.
La nivel de de trai oameni erau cam apropiati, nu putei sa construieste prea mult sa iesi in evidenta ca trebuia sa justfici de unde ai bani.
Daca nu exista diferenta materiala mare, nu exista ura invidie, frustrare, si nemultumire la nivelul de acum.
Libertatea de exprimare.
Trebuia sa urmezi coluarul impus, nu aveai treaba cu sistemul nu te deranja nimeni.
Informatia,
Tot ce primei era controlat si cenzurat.
Eu personal am avut norocul de a fi autodidact si hobby-ul meu era cititul asta m-a facut sa inteleg viata.
Personal nu plang regimul.am incercat sa iau tot ce a fost bun din ambele regimuri.
Dupa Revolutie am incercat sa ma adaptez rapid, caci noul regim
a venit cu o multitudine de oportunitati.
Nostalgicii pe care nu ii intelegeti sunt oameni care nu sau putut adapta la noul regim.
Daaa, înainte de 1989 toată lumea era numai lapte și miere.
În afară de vecinul care te turna la Securitate pentru că aveai o bancnotă de 1 dolar sau spuneai un banc cu Ceaușescu.
Da fix asa. Doar daca zicei ceva gresit te turnau 4 la securitate sa te vada inchis.
Mie mi se pare ca in ziua de azi nici nu mai cu cine vorbi, toti te jignesc, fac misto de mine, te barfesc, te iau in ras, te fugaresc, te-ar si bate
N-am trait vremurile alea, dar din ce am auzit pe la parinti si bunici, oamenii sunt aceeasi. Barfitori, haini, razbunatori si dusmanosi au fost de la inceputurile omenirii daca analizezi putin istoria in ce priveste conflictele dintre natiuni si din interiorul acestora. Cine zice ca inainte de revolutie lumea era mai prietenoasa si mai dispusa sa te ajute inseamna ca avea o pozitie peste lumea de rand si era tratat/tratata diferit fata de restul (de frica), posibil fost securist/om politic.
Depinde pe langa ce oameni stai si ce atitudine ai fata de ei. E o vorba: "Cine se aseamana, se aduna"
Inainte de 89, parintii si bunicii mei traiau cu patura la geam, vorbeau in soapta si pupau in fund pe cine apucau, de frica de a nu fi turnati la securitate. Deci eu zic ca e muuuult mai bine acum.
Pe unii oameni i-as omora chiar eu, pentru ca ma enerveaza foarte tare nesimtirea si rautatea lor
Ai auzit vreodata de Terente? Iancu Berilă? Rimaru? Franz Ţandără si altii ca el?
Oamenii sunt buni si răi de cand e lumea si pamantul.
Pai de ce sa-i omori? Nu mai bine ii eviti si cauti persoane mai demne de preferintele tale? Apropos, de multe ori, comportamentul altora este strict influentata de comportamentul tau. Deci inainte de toate, va o introspectie. Poate la tine e problema.
Ți-am mai spus într-un răspuns ce se petrecea atunci, dar se pare că nu m-ai crezut.
I-am mai spus eu asta într-un răspuns, dar pare că nu crede pe nimeni.
Doar doua chestii mi-as dori sa le aduc în prezent din vremea comunismului. Armata obligatorie și disciplina. În acele vremuri oamenii erau mai educați, civilizați și săritori.
Cheers
Era mai simplu sa scrii 98. Esti fan harry potter
Asta e cea mai interesantaa parte in numele meu, ca nu e inspirat din Harry Potter. Cand am compus numele asta nici nu ma uitasem vreodata la Harry Potter, nu cunosteam Personajele. Am luat numele de Sirius de la steaua Sirius iar Black era nick-ul pe care il foloseam in Counter Strike 1.6 Dupa ani de zile cand m-am uitat si eu la Harry Potter am vazut ca era un personaj numit Sirius Black
Fals.
Erai și atunci mâncat de tot felul de „prieteni", turnători la Secu' etc.
Ba aș zice chiar că acum e ceva mai bine.
Exista adevar ca lumea era mai buna si egala in 89 deoarece persoanele ce au trait acele vremuri nu au vazut alte experiente mai bune din alte tari cum fac generatiile actuale.
Cand vezi zilnic o pictura, spui ca este cea mai frumoasa, in schimb, un expert in picturi iti v-a spune ca este mediocra.
Generatiile vechi au o oarecare frustrare sa o numit asa pe generatia de dupa 2000 deoarece nu suntem obligati sa cunoastem tainele munci agricole, sa folosesti drujba, sa sudezi tu o poarta, sa ai idei de mecanica incepatoare, etc.
Generatiile vechi au fost obligate sa se supuna muncii si considerau ca o iesire la 19 pana la 21 in discoteca, sa fumezi carpati ca pe o distractie ce nimeni altul nu o putea avea, in zilele noastre avem o multitudine de lucruri ce sunt mult mai "valoroase" ca lucrurile astea simple, de la bauturi cochete, masini, tehnologie, vile si pana la femei / barbati trasi prin inel.
Banuiesc ca frustrarea asta se trage din faptul ca ei care cunosc cat de cat cum sa supravietuiasca unui regim totalitar au primit mai putine decat un tanar din vremurile actuale, considera o nedreptate si de aici, contrastul dintre parintii dinainte de 2000 si copii nascuti de dupa 2000.
Alt exemplu, te certi cu parintii acum si ai peste 18 ani? Poti pleca, locuiesti in chirie, faci OF sau te angajezi si te simti linistit.
In vremurile lor, erai barfit, injosit si considerai ca iti patezi renumele familiei daca incalci legile morale.
Mai pe scurt, da, vremurile lor erau mai bune pentru ei, cum si generatia Z vor spune ca perioada lor 2015~ (pe cand ajungi maturi sa se distreze, etc) va fi mai buna decat a generatiei ce urmeaza acum din aceleasi motive, legi morale, efortul de a convietuii cu familia / societatea.
Hai să spun și eu cum am văzut lucrurile „atunci":
- la școală se știa foarte bine cine și mai ales *ce* sunt părinții. De aia unii elevi aveau 10 pe linie, alții nu, deși poate învățau chiar mai bine. Bullying? Eu unul mi-am luat destul. Și alți colegi de asemenea. Copiii erau la fel de răi, cu singura excepție că atunci nu era și online. Dar fizic și verbal... Îmbrăcați la fel? Teoretic, da. Numai că unii aveau uniforma din stofă și cămăși de bumbac, alții din material sintetic. Și chiar se vede diferența.
Locuință de serviciu?!? Ce glumă bună! Poate în barăci, pe șantier. Sau în cămin de nefamiliști. Eu unul am „primit" o locuință de la ICRAL abia când am avut primul copil. Cu chirie, nu de serviciu.
Repartiția era obligatorie. Nu conta că ai familie și copiii, trebuia să pleci unde o primeai, altfel nu te puteai angaja. Nicăieri.
În plus, unele posturi erau practic de tăiat frunze la câini...
Probabil am invatat mai multe lectii de viata din asta decat din 100 de carti:
https://www.youtube.com/watch?v=sTJ7AzBIJoI dureaza 5 minute pentru cine le are.
Una dintre lectiile cele mai importante si extrem de graitoare daca o raportam la ce se intampla acum, este urmatoarea. Vorba aia, cine are urechi de auzit sa auda:
Accept certain inalienable TRUTHS:
Prices will rise, politicians will philander, you too, will get old
And when you do, you'll fantasize that when you were young
Prices were reasonable, politicians were noble
And children respected their elders.
Pe mine ma interesau practic locurile de munca bine platite care imi ofereau avantaje, am schimbat mai multe locuri de munca, numai in conditi grele de munca indiferent de efortul depus.
Si am locuit intr-un apartament dat de intreprindere, pana am construit propria locuinta. pastrand si Apartamentul Si atunci ca si acum fiecare isi alege calea in viata.
Rautatea oamenilor nu era la vedere, te mancau pe la spate fara sa stii cine. Lumea din jur mima fericirea exact ca in Corea de Nord, ca sa nu-l deranjeze pe Kim Jong Un de Romania. De la o simpla remarca riscai sa infunzi puscaria.
Oameni sunt buni și răi dintotdeauna. Societatea, în schimb, era groaznică înainte de 1989. O țară închisă, din care nimeni nu avea voie să călătorească. Restricții la apă, curent electric, pâine, lapte și cam orice altceva - pentru toate astea trebuia să stai la coadă și de multe ori, după două ore de așteptare, se terminau oricum, fără să apuci ceva. IAr unele produse pur și simplu nu existau la vânzare, produse banale, gen portocale, banane, cafea de bună calitate, bere sau țigări altele decât cele românești pe care le făceau de o calitate groaznică.
Ai avut baftă. Probabil că nu o să mă crezi dacă îți spun că, deși găsisem și eu un post bun, plătit foarte bine, nu am putut să mă angajez acolo din cauze ce țineau de legislația vremii... Așa că am rămas la cel pe care deja îl aeam, plătit slab și unde nu am putut promova nicicum în 12 ani.
Iar acum, niște judecători cărora nu le ajung banii pentru pensiile lor speciale mi-au respins cererea de a fi incluse în calculul pensiei mele sume pentru care am plătit la timpul cuvenit impozite (prime, ore suplimentare, acord global...).
BitchInRedDress întreabă: