E normal pentru ca e practicantul religiei, o sa-ti vina vremea sa-l vezi pe dumnezeu atunci iti vei schimba parerea despre el
Da-i una peste bot, spune-i ca dumnezeu nu se baga cu forta pe gat unu-i om.Nu te poate forta, spune-i ca atuinci cand vei simti nevoia, te vei ruga.De asemenea eu sunt ateu de... 13 ani cred.In fine, ideea e ca nu te poate forta, spune-i la babalac ca multe lucruri din biblie se bat cap in cap, daca insisti iti fac eu o lista, de ii dai lu tactu de gandit...de mai repede o sa te bata decat sa iti raspunda la intrebari
Mda, probabil prietenu tau are 14 ani, crede ca e 'cul' sa fi ateu, si de asta i le-a desfintat preotu pe toate.In plus? fieare alege in ce sa creada. Mintea umana e ceva ce nu se poate descrie in cuvinte.Anumite persoane aleg sa creada altele aleg sa nu creada, eu sunt genu de persoana care iti spun din start, pana nu vad o dovada ca exista, poate sa vina papa de la roma, eu nu voi crede.Dovezi ca simplu fapt ca exist, sa ca respir, sau chestiute din astea care se vand la colt de strada, la mine nu functioneaza.Eu i-am spus clar la popa, vrei sa imi aduci dovezi ca exista? adu-mi ceva oase, arata-mi ceva ce a ramas de la el. Pai ca... mormantu lui, bun si altceva? pai cam nimic, cam asta e chestia.Sunt atei ca e cul sa fi ateu, si sunt atei care s-au documentat.Eu personal am discutat nu numai cu credinciosi, ci am alunecat si in satanism ca sa ma documentez mai mult despre ce inseamna credinta asta oarba in un zeu, fie el satana, fie el dumnezeu!
Pai nu are cum sa-ti arate oase, deoarece a inviat cu trup cu tot, si s-a dus la ceruri cu el.
Eu am fost in Israel, am fost la mormantul sfant inclusiv si, desi poate n-o sa crezi, nu e nevoie sa vezi nimic, ca senzatia aia, trairile alea sunt suficient cat sa-ti dai seama de solemnitatea acelui loc.
In schimb, am vazut alte moaste, erau la vedere, prin geam de sticla.
Nu prea am prieteni de 14 ani, avand eu 27 ar fi cam greu. El era de varsta mea, eu l-am dus la preot ca sa-i inchida gura. Eu n-am citit Biblia, asa ca eu n-am putut.
Multi inainte, pai depinde de el, ca sa te declari ateu, trebuie sa citesti biblia, sa discuti cu cat mai multe persoane care se afla in treaba asta.Sa discuti cu preoti care sunt dispusi sa discute cu un ateu, de asemenea nu doar cu preoti, eu mi-am largit cunostintele, am avut discutii cu satanisti, am avut discuti cu penticostali, mult zis discutii, pentru ca nu prea erau sociabili.Adventisti reformisti la fel am discutat, cu martori lu iehova a fost ok. Eu am avut anumite vise, anumite lucruri s-au intamplat in neamu meu.Pe scurt paranormalu ma atrage cam mult, si tot ce tine de lucrurile astea, imi plac, si ma documentez, si nu zic ca le stiu pe toate
Mersi la fel.
Da, discutia e benefica, dar sincer pe mine niciun argument nu m-ar face sa-mi schimb credinta. Am si un prieten penticostal, pe langa cel ateu.
Eu nu impun nimanui religia, ca trebuie s-o simti, insa mi-ar placea ca oamenii sa nu refuze din start chestia asta, sa fie "cool" cum ai zis. Adica da o sansa si religiei, du-te o data macar la biserica, iar daca-ti displace, daca nu simti nimic, ok, dar mi se pare ca sunt putin incapatanati cei care refuza complet fara nicio discutie. In fine, problema lor, mie-mi par oameni tristi.
Eu nu cred in paranormal si chestii, fantome sau evenimente. In afara de Dumnezeu si minunile lui, nu cred in nimic supranatural. Ma rog, de extraterestri nu sunt sigur, acolo ma mai gandesc.
"Adica da o sansa si religiei, du-te o data macar la biserica, iar daca-ti displace, daca nu simti nimic, ok..."
Pe acelasi principiu te trimit si eu la prostituate de exemplu.te duci? Ca poate iti place.
Probabil nu, pentru ca sustii ca ai diverse "principii". Ei bine, si alti au principii, unele dintre ele ar fi ca nu trebuie sa dai nici un fel de sansa povestilor tampite cu spiridusi promovate de diverse religii.
Pana la urma, "biserica", oricare ar fi ea, tot un fel de tarfa e, doar ca nu ofera nimic in schimbul banilor cheltuiti si timpului pierdut cu ea.
"Ce rau poate sa faca cuiva faptul ca intra 5 minute intr-o biserica?"
Sa iei o doza de heroina, tot 5 minute iti ia, o fi rau sau bine?! Povestile, atmosfera, comunitatea de acolo, etc, pot avea acelasi efect ca heroina. Adica sa visezi cai verzi pe pereti, in cazul de fata, spiridusi inexistenti.
"Prostituatele sunt ceva imoral prin excelenta."
Nu e deloc asa. Moralitatea, respectiv imoralitatea, sunt atat de relative incat te hazardezi sa dai verdicte.
Daca e sa fim corecti, mult mai imoral e sa oferi iluzii in schimbul unor foloase si supunerii, cum fac religiile, decat o tavaleala in schimbul unor bani. Macar in al doilea caz e o situatie win-win.
Deci daca-ti citeau ai tai un basm cand erai mic, era echivalentul heroinei?
Sa zicem ca ar fi un basm si religia, 5 minute cu siguranta nu-ti vor face rau si nu vor avea timp sa te "spele pe creier". Mi se pare ca exagerezi, iar intre ateu si anticrestin e o diferenta.
"Deci daca-ti citeau ai tai un basm cand erai mic, era echivalentul heroinei?"
Intr-un fel, da. E cunoscut faptul ca multi copii cred in Bau-Bau, zane, Mos Craciun, ingeri, spiridusi, etc. Problema intervine cand cresti si ajungi sa mai crezi in astfel de traznai. Iar religia exact lucrul asta il face.
"Sa zicem ca ar fi un basm si religia, 5 minute cu siguranta nu-ti vor face rau si nu vor avea timp sa te "spele pe creier"."
La fel e cu fumatul, o tigare nu te face fumator, sau dependent de tigari, dar te poate pune pe directia gresita.
Si repet, imediat ce accepti sa mergi 5 minute la tarfe, ma gandesc ca poate nu inteleg eu de ce consider ca nu ar fi cazul sa acordam nici macar 5 minute povestilor cu spiridusi.
"...iar intre ateu si anticrestin e o diferenta."
Ce relevanta are? Pana la urma crestinismul a casapit civilizatii intregi, pe cand vreun ateu care sa puna mitraliera pe o adunare religioasa, nu prea a existat, sau daca au fost, ii numeri pe degete. Nu mai spun ca voi v-ati casapit si intre voi, adepti ai aceluiasi spiridus pe motive declarate de genul "si-o tine pe stanga", "ba nu, pe dreapta", cand de fapt era vorba doar de bani si influenta. Asta e religia, oricare ar fi, nu doar crestinismul. E vorba de bani, putere, influenta, dobandite prin inselaciune.
Deci, ok, sunt "anti", daca te incalzeste cu ceva.
Amuzant. Paradoxurile ce facem cu ele? "Daca dumnezo' e atotputernic, atunci poate sa creeze o piatra pe care sa nu poata sa o ridice." de exemplu. Sau, si mai frumos, in geneza. Adam si Eva traiau cu copchii lor, doar ei pe toata planeta. La un moment dat aia mici se cearta si unul dintre ei se cara in tinutul vecin unde isi gaseste nevasta. Logica de fier.
"Mormantul lui" sau "giulgiul" sunt niste argumente de pici jos. Nu stim unde sunt ingropati multi care erau celebri si au murit in ultimele doua sute de ani, dar gata, bagam mina in foc ca asa-zisul mormint sfint de la evrei e al timplarului. Cind te gindesti ce hoarde de bani fac astia cu turismul religios, ti se ridica parul in cap...
Si eu am vazut moaste, si? Cind am mai calcat prin Iasi pe la tanti' Parascheva, ultima oara fiind cu un amic si maica-sa... de fiecare data a trebuit sa ma straduiesc sa nu ma pufneasca risul. Mai ales la faza (cu alta ocazie, acum vreo 15 ani aia) in care statea unul la coada si cand ajunge la racla scoate un bilet de 6/49 si il freaca de ea...
SERIOOOOS? Ce zici tu aici e ca si cum ai zice "Ca sa te declari rocker trebuie sa asculti manele." sau "Ca sa te declari vegetarian trebuie sa maninci carne."
"Eu nu cred in paranormal si chestii, fantome sau evenimente. In afara de Dumnezeu si minunile lui, nu cred in nimic supranatural. Ma rog, de extraterestri nu sunt sigur, acolo ma mai gandesc." Asa zisele minuni dumnezeiesti se incadreaza clar la "paranormal si chestii". Sfintul duh e o fantoma. Invierea, inmultitul pestilor si alte povesti, evenimente (supranaturale/paranormale, desigur). Dumnezeu, ingerii, sfintii din cer... clar extraterestri. De civilizatii intergalactice samd nu discutam, ca deja e alt subiect ala. P.S. Nu poti refuza complet nimic fara nici o discutie/fara sa ai habar despre ce e vorba. Pe de alta parte, vad organizatia mafiota care e bor-ul, vad ipocrizia crasa a asa-zisilor "credinciosi" din jur, de biblie si sutele de gauri de logica din ea nu mai vorbesc... despre ce discutii sa mai fie cazul? A, da, si in biserici, cu foarte putine exceptii, ma simt ca intr-un club de manele. Sau ca intr-un club de gay cu manele. Ai prins ideea.
Asta e, eu imi spun parerea, dar acum omeneste nu exista nici un scris nimic despre faptul ca ar fi existat sau nu isus, acum pe buna dreptate, biblia e scrisa de om, cum sa cred? si eu fac acum o biblie, peste 400 de ani o gaseste cineva, si gata...il venereaza pe 'sfantu maseluta' fara suparare dar mi se pare putin dubios, cat despre poruncile tale de dumnezeu, toti care cred in dumnezeu, toti incalca poruncile, mai ales aia cu..."Sa intorci si tu obrazu" invit pe toti crezatori in dumnezau, sa se alinieze sa ii pocnesc frumos pe ambele parti ale fetei! restul sa se abtina
De fapt sunt cam egali teoretic.Pentru ca e logic,daca dumnezeu era superior,il neutraliza,si il executa, il facea sa numai existe.Din moment ce ii permite sa existe, inseamna ca nu il poate inlatura, deci inseamna ca sunt EGALI. Stiu ca dumnezeu la exilat pe lucifer(satana) din ceruri, lucifer era capetenia ingerilor, si era cel mai chipes inger dintre toti.Si se gandea sa ii ia locu lu dumnezeu, de aia la exilat.Dar acum ramane intrebarea, daca dumnezeu (find cel care l-a creat pe lucifer)e mai puternic, nu inteleg de ce nu il starpeste? de ce l-a trimis jos, ca sa isi faca o armata de demoni cu care sa cucereasca treptat pamantu? suna ca o telenovela de tv prost facuta.De asta aleg sa nu prea cred in nimic, Suna foarte S.F ceea ce am spus mai sus.
Lucifer poate sa faca doar ce-i permite Dumnezeu.
De ce ii permite? Nu stiu si n-o să-i judec faptele lui Dumnezeu.
Dupa cum a confirmat si Immanuel Kant, omul nu este facut sa stie tot, divinitatea nu-l lasă.
Sa inteleg ca tu imi spui parerile strict personale, dar putin informate.
Citește "Critica Rațiunii Pure" a lui Immanuel Kant, apoi revino.
Nu am ce reveni, e logic.Din moment ce dumnezeu ii permite, dumnezeu e vinovat! PUNCT. Daca vroia ceva, facea.Pe fisu la pus pe cruce 3 zile, apoi bam in cer.Cati copii mor avortati? cate violuri, jafuri, crime? dumnezeu e vinovat pentru ca permite sa se intample astfel de lucruri.Scurt, pe 2, nu ai ce sa imi spui,e logic asta. Daca dumnezeu exista,inseamna ca e un Sadomasochist,inseamna ca se simte bine cand lumea sufera.E la mintea cocosului, ca daca era ceva acolo sus intre nori,nu se intampla atatea lucruri oribile, sa numai mentionam holocaustul, si altele, ceausescu, hitler..lista poate continua! P.S In o buna zi, oameni se vor destepta, deja generatiile dupa 2 000 incep sa puna intrebari legate de dumnezeu, iar asta ma bucura, incep sa observere faptul ca e o nascocire, si ca nu e nici un fapt dovedit sa incline spre a crede.Pana si de la dinozauri sa gasit ceva, o fosila, orice.Dar de la isus nu sa gasit nimic ca a inviat, apoi a fost rastignit si apoi ....ioc oase.Cat despre judecat? eu imi permit sa judec, cum adica? adica dumnezeu imi permit mie sa traiesc, sa ma chinui sa ma ia toti draci, la batranete sa mor in boala, si sa fiu multumit? vrea slavit? sa astepte.
Nu exista pe Pamant oasele lui Iisus, deoarece acesta a inviat si s-a dus la ceruri cu tot cu trup.
In plus, e ridicol sa rezumi existenta la 80 de ani petrecuti aici.
Ce inseamna 80 de ani de suferinta comparativ cu o eternitate de fericire absoluta la ceruri?
Dintr-o eternitate, cat la suta e 80 de ani?
Viata aici e doar o etapa, nu linia de finish. Scopul e la ceruri. Existenta nu se rezuma la viata pe Pamant, e nesemnificativă.
Ai 27 de ani?!
Dar cat credeai?
Esti imoral. Las-o si pe nevasta-ta pe centura daca crezi ca este normal sa te *** cu oricine.
Mda... pai e o vorba din popor pana la dumnezeu, te mananca sfinti.Eu prefer sa am o viata frumoasa, si sa nu ma chinui.Ma preocupa prezentu, nu viitorul iar eu am o vorba pentru oameni care doneaza bani pentru biserici, sa se duca la biserici cand se imbolnavesc, sa ii vindece dumnezeul lor.Eu ma duc la spital sa ma vindece un om (sa nu vina vreun popa sa imi spuna ca dumnezeu a facut popi ca jar mananca) deci e logic sau nu? eu ma vindec prin stinta, iar cei care sunt cu dumnezeu, se vindeca prin religie, nu? mie cam asa mi se pare normal, dar mna.
"Dupa cum a confirmat si Immanuel Kant..."
Nenea asta e doar un filosof...problema filosofilor e ca dau din gura, dar de demonstrat nu demonstreaza nimic. Deci nici vorba de "a confirmat". Cu alte cuvinte, pot spune orice, nu inseamna ca e si credibil ce spun. De aceea filosofia nici nu este ceea ce se numeste "stiinta".
Pe de alta parte, exista destui filosofi care fac pipi pe povestile cu spiridusi. Nici macar filosofia, asa cum e ea, nu sustine in ansamblul ei povestile cu spiridusi, cu atat mai putin specific cea iudeo-crestina.
Daca ai inceput prin a-l denigra pe Kant... nu stiu daca ajunge undeva discutia. E totusi unul dintre cei mai mari filosofi pe care i-a avut planeta.
Intr-adevar, sunt si filosofi care spun altfel, precum Nietzsche. Dar ce voiam eu sa evidentiez, este faptul ca niste minti ultra-luminate credeau in Dumnezeu, asta ca sa dezmembram ideea de cre(s)tin.
"E totusi unul dintre cei mai mari filosofi."
Poate fi si cel mai mare. Tot filosof ramane.
Mai relevant ar fi fost sa dai exemple de oameni care au marcat intr-adevar stiinta si care au cochetat cu credintele religioase sau chiar au fost fanatici religiosi, ca sunt destui. Doar ca exista niste explicatii foarte simple si evidente de ce au ajuns sa fie asa.
Ia gandeste-te de ce filosofi, sau oameni de stiinta, marea lor majoritate, au imbratisat exact ideile religioase promovate in zona unde s-au nascut, au crescut si au studiat. Crezi ca e coincidenta? Sau ai impresia ca nu au existat si exista filosofi sau oameni de stiinta islamisti, de exemplu?
Ideea e ca e complicat sa te dezbari de ideile inoculate in copilarie si de indoctrinarile din unitatile de invatamant aflate sub tutela organizatiilor religioase, cum erau majoritatea la vremea aia. In plus, daca faceai pipi contra vantului, intr-o societate condusa de religie, putea deveni periculos pentru sanatatea ta. Si sunt si aici exemple destule.
"Am facut 13 ani de inchisoare, pentru o tara de idioti!""
Nu bre, a facut pentru ca a fost legionar. N-a facut pentru tara, pentru tine sau pentru mine. Cu alte cuvinte, a facut de idiot ce e.
Nu mai punem la socoteala ca inainte de a fi legionar a fost comunist convins...
Sa treci din extrema stanga la extrema dreapta e dovata de labilitate psihica, nu de inteligenta...
Asa-i cand ai parintii asa, gandeste-te ca la un moment pleci de acasa si atunci o sa poti face ce vrei.
Toti, in faza copilariei, nu am crezut in Dumnezeu. Eu am facut scoala in perioada comunista si veneam cu argumente "stiintifice". Astazi, la o varsta inaintata, stiu ca universul nu putea sa apara din neant. E o vorba romaneasca: ia un fir de par din palma sa vedem poti? Altii au spus-o mai inteligent: "Daca cred ca exista Dumnezeu si El nu exista, n-am pierdut nimic. Dar daca nu cred ca exista si El exista cu adevarat, atunci am pierdut totul." – Blaise Pascal
Normal ca nu e, dar si tu ca majoritatea o faci din obligatie,asta promoveaza religile din ziua de azi,frica de iad ca fiind motivul pentru care sa crezi in dumnezeu,nilson scrie ca iubirea, ce iubire daca iisus spune cine nu crede in mine va arde pe vechi in iad, baza crestinumului este frica de iad, crestini cred de frica iadului, frica asta le face lipsiti de ratiune, tatal tau nu vrea sa arzi pe vechi in iad
Credeau in Dumnezeu. Platon a trait inainte de Iisus, deci iti dai seama ca nu in El credea. Insa toti au sustinut existenta lui Dumnezeu.
Daca vrei sa vezi niste argumente: "Meditatii" - Rene Descartes. Citeste asta.
Ba da, merg la medic. Dumnezeu lucreaza prin oameni. Daca El vrea sa mai traiesc, il face pe medic sa ma vindece.
Dumnezeu ne indeamna sa luptam pentru viata noastra, sa avem grija de ea. Viata e un dar de la El.
Te sfatuiesc sa vorbesti asta cu el, nu cu noi!
Situatia ta este diferita si din respect pentru tatal tau, ai obligatia sa-i spui acest lucru, exact cum ai facut-o aici.
Intr-o alta postare de-a ta, spui ca parintii te forteaza sa mergi la tara, weekend de weekend.
Daca tatal tau este preot, de ce isi paraseste parohia si merge la tara in weekend?
Banuiesc ca intrebarea asta este inventata, de plictiseala, pentru ca, nu face sens!
Un preot nu-si paraseste niciodata parohia, mai ales duminica, cand trebuie sa fie la biserica lui!
Probabil ca esti o fetita rebela, care trebuie educata si disciplinata, de aceea te iau cu forta cu ei, oriunde merg, pentru ca nu au incredere in tine.
Nu-i nimic, nu-ti strica deloc disciplina. Vor trebuii sa mai lucreze la minciuna ta, ca iti va aduce numai necazuri in viata, daca continui in felul asta.
Din acest motiv am ajuns să îmi urăsc mama, să devin ateu.
O poveste din Blaj, liceu confesional greco catolic. Mai demult.
Cu internat. Și gimnaziu.
Era obligator să meargă toți la biserică dumineca. Erau duși cu toții încolonați de către educatori, pedagoci și profesori.
Și nu era excepție.
Stop.
Împlineau 14 ani.
Atunci se întâmpla ceva important și deosebit.
Erau anunțați așa.
Din acest moment nu mai este obligator pentru voi să participați la slujba religioasă de duminecă la biserică.
Stop! Extraordinar!
Din acel moment cine credea, cui slujba îi făcea bine sufletește, mergea. care nu, avea liber în oraș.
Iar aceasta era educație religioasă!
Să spui asta tatălui tău, că Dumnezeu are mâini foarte fine și nu poate face nimic cu cineva care face pe Gigi Duru, preot sau nu.
Mi se pare mare lucru ca ai reusit sa te mentii in starea naturala de ateism cu care ne nastem, taica-tu fiind preot. Pe de alta parte, ca sa eviti situatiile conflictuale fara rost, baga acolo poeziile si chestiile pana te faci mare, apoi poti sa te duci si sa nu te mai intorci vreodata. P.S. Macar de-ar ajuta la ceva "rugaciune si chestii" dar nu ajuta fix la nimic...
Trebuie sa urasti faptul ca te obliga, nu ca este el preot, de acest fapt ar trebui sa fi mandra.
Incearca sa ii explici ca la tine este mai greu cu spiritualitatea, si ca ai nevoie de mult timp ca sa intelegi. Nu trebuie sa te opui in totalitate pentru ca este tatal tau si iti vrea binele, asa ca te sfatuiesc sa ii dai dreptate in orice zice, chiar daca tu nu crezi asta, ai doar de castigat.
Nu, nu e normal, insa te-ai gandit macar putin sa... incerci?
Ce varsta ai si ce te-a facut sa nu crezi? Daca vrei sa-mi zici.
Preotii fac o facultate, banuiesc ca a invatat multe lucruri pe care noi ceilalti nu le invatam la alte facultati. Poate are si raspunsuri. Eu am vorbit cu persoane care au terminat teologia, mi se pareau inteligenti. Poate tatal tau nu comunica cum trebuie cu tine, poate ar trebui sa vorbesti cu el sa i spui ce te deranjeaza dar incearca sa o faci intr-un mod matur, diplomat. Oricum e tatal tau si nu are rost sa l superi
Credinta si smerenia nu-s o obligatie, ci o traire foarte intima. Relatia cu Dumnezeu se bazeaza pe o cercetare pe care ne-o facem noua insine. Iubirea fata de Creator este infinita si neconditionata, tot asa cum El ne iubeste pe noi... in ciuda faptului ca suntem extrem de pacatosi.
Tatal tau, poate mai sever vrea sa-ti insufle aceste valori pe care tu sa le mostenesti si sa le transmiti mai departe. Ele se simt si se transmit mai departe, in masura in care ele sunt imbratisate.
Rugaciunea facuta fara credinta este zadarnica.
Este bine ca tatal tau sa iti ofere o educatie crestina, insa, aceasta ar trebui sa se desfasoare pe principiul intrebare-raspuns, nu pe principiul obligativitatii.
Religia cea adevarata este cea a iubirii, daca iti iubesti tatal il vei accepta asa cu preotia dansului si vei face tot ce iti sta in putinta sa nu il dezamagesti sau sa il faci sa sufere.
@Salontanul Pariul lui Pascal este cel mai stupid argument posibil și imposibil, te rog nu începe.
@Plato „dar sincer pe mine niciun argument nu m-ar face sa-mi schimb credinta. „
„Să încerci să argumentezi cu un om care și-a pierdut rațiunea e ca și cum ai încerca să administrezi medicamente unui om mort."-Thomas Paine
Citește "Meditațiile" lui Descartes, apoi mai vorbim.
Sa inteleg ca Descartes, Pascal, Platon, Kant, Hugo, toti si-au pierdut ratiunea?
"Un ateist are mai multa nevoie de existenta religiei decat credinciosii. Argumenteaza impotriva faptelor unui Dumnezeu a carui existență o neagă." - C.S. Lewis
Eu nu am pus că ești irațional dacă crezi în Dumnezeu, am spus că ești complet irațional dacă spui că indiferent ce se va întampla sau descoperi, tu nu o să îți schimbi credința. Credința oarbă este ignoranță voluntară, amăgire sau prostie. Altă variantă nu există. Asta se aplică indiferent de persoana respectivă. Interesant că ai menționat de Platon, având în vedere faptul că el a trăit înainte de Hristos, deci nu a putut fii creștin și nici măcar nu a fost evreu. Deci conform dogmei iudeo-creștine, el ar cam trebui să ardă în iad chiar acum. Victor Hugo a fost deist și niciunul dintre cei pe care i-ai menționat nu era ortodox. Pascal a fost un geniu fără nicio îndoială, însă s-a întâmplat să spună o prostie când venea vorba de subiectul divinității. În orice caz, faptul că cineva are o anumită părere nu înseamnă că părerea respectivă este adevărată.
„Religia este o iluzie care își derivă puterea din faptul că ea corespunde cu dorințele noastre instinctuale."
-Sigmund Freud
Mai citeste putin ce-am spus acolo.
Nu inteleg de unde ati scos ortodoxismul. Nu e musai sa fie ortodocsi, era vorba ca toti credeau in Dumnezeu. I-am zis si lui ce a zis Papa: "Nu exista un Dumnezeu catolic. Exista doar Dumnezeu"
Deci nu conteaza religia, conteaza Dumnezeu.
Nu, daca cineva are o parere nu e neaparat adevarata. Dar asta merge in ambele sensuri, deci nici ateismul nu e un adevar doar pentru ca spune cineva.
Mai e si Descartes si Immanuel Kant, pe langa cei ce i-ai zis.
"Fara Dumnezeu, omul e doar un biet animal rational si vorbitor, care vine de nicaieri si merge spre nicaieri" - Petre Tutea
„Deci nu contează religia, contează Dumnezeu."
Ba da, contează religia, chiar foarte mult. Biblia spune clar că cine nu crede în Iisus Hristos va merge în iad. Iar Coranul spune că evreii și creștinii sunt cea mai rea parte a creației. În schimb există și religii mai tolerante precum hinduismul, confucianismul, baha'i etc. Diferențele dintre conceptele religioase de-a lungul lumii și istoriei sunt imense. E o diferență colosală între a fi deist, adică a crede într-o entitate care a creat Universul și apoi a plecat, ca să spun așa, și a crede că Universul a fost creat în 6 zile. Thomas Jefferson a crezut într-un creator, dar ura creștinismul, suficient de mult cât să înceapă să taie cu cuțitul părți din Biblie.Admiți că dacă te-ai fi născut în Arabia Saudită ai fi fost mai degrabă musulman decât creștin?
„I-am zis si lui ce a zis Papa: "Nu exista un Dumnezeu catolic. Exista doar Dumnezeu""
Drăguț din partea bisericii catolice să spună asta, mai ales după Evul Mediu Întunecat, Inchiziții, Cruciade, Conchistadori și războaiele cu protestanții.
Nu văd care e problema cu a fi un simplu animal rațional și vorbitor. Da suntem animale, și ne deosebim față de majoritatea animalelor prin foarte puțin, adică printr-o minte mai dezvoltată, prin capacitatea de a vorbi și prin abilitatea de a face lucru manual, dar cam atât. Și apropo, partea cu venim de nicăieri și mergem nicăieri e complet eronată, pentru că nu venim din nimic. Singularitatea de dinainte de Big Bang nu a fost un nimic, ci doar o altă formă de existență, iar conform legii conservării energiei, materia nu poate fi distrusă sau creată, deci nu mergem nicăieri, pur și simplu ne transformăm.
Mie preotul mi-a zis ca fiecare va fi judecat in functie de religia lui, nicidecum ca ortodoxism sau iad. Si se pare ca Papa spune cam acelasi lucru.
Eu nu ma consider asemanator cu animalele. Eu nu provin din maimute. Daca tu consideri despre tine ca da, e ok, dar eu nu cred asta despre mine.
Eu zic ca BigBang n-a existat, e doar o teorie fortata, pentru a explica cumva minunea facuta de Dumnezeu. De asemenea, nu cred ca a plecat dupa ce a creat. E langa noi mereu si se implica.
Totodata, e o diferenta intre a fi ateu si a fi anticrestin. Una e sa nu crezi si gata, alta e sa stai toata ziua sa cauti neintelegeri in biblie.
„Mie preotul mi-a zis"
Ce contează ce ți-a zis preotul. Preoții ortodocși îți spun de asemenea să pupi icoane, în ciuda faptului că Biblia spune foarte clar că icoanele sunt un păcat demn de moarte (Romani 1:23, 32). Dacă ești creștin tot ce contează e ce spune Biblia. Iar Biblia spune foarte clar că cei care nu cred în Iisus și în YHWH vor fi condamnați indiferent cât de buni ar fi. Dar, credincioșii tot vor ajunge în rai indiferent cât de răi ar fi. Deuteronom 17:2-7 Isaia 64:3-6 Marcu 3:28-29 Apocalipsă 21:8 Marcu 16:16 Ioan 3:18 36 5:24 6:40 47 11:25-26 Fapte 10:43 Romani 4:5 10:4 Aș spune că zeul tău este un judecător foarte prost, egoist, arogant și corupt. Văd că tu ești foarte neinformat legat de propria credință, și văd că ai spus că nici nu ai citit biblia, deci sunt chiar curios, atunci de ce crezi în Dumnezeu, când nici nu prea știi ce anume crezi. Este din cauza faptului că părinții și rudele tale cred de asemenea? Sau pentru că te face să te simți mai bine?
„ Si se pare ca Papa spune cam același lucru.„
Păi cum am spus, după Evul Mediu Întunecat, inchiziții, cruciade, conchistadori, războaiele europene dintre protestanți și catolici, scandalurile legate de preoți pedofili etc., normal că vor și catolicii să facă pe sfinții mai nou.
„Eu nu ma consider asemănător cu animalele."
O altă credință pe care o ai, care nu se bazează pe niciun fel de rațiune și este împotriva oricărei forme de rațiune, avand în vedere asemănările colosale dintre noi și primate, avand în vedere faptul că noi avem anumite părți din ADN în comun cu toate ființele pământului și faptul că toate organismele au o legătură genetică între ele. De asemenea, trebuie să ignori anatomia și fiziologia similare pe care le avem cu multe animale și de asemenea similaritățiile de comportament pe care le avem cu mai multe specii. Toate acestea sunt susținute de știință, iar dacă tu nu vrei să accepți asta, ești, la fel cum ai dovedit deja, complet irațional.
„ Eu nu provin din maimuțe"
Așa este nu provenim din maimuțe, ci din strămoși comuni cu acestea, lucru pe care l-ai fi știut dacă te documentai foarte, foarte puțin pe subiect.
„Eu zic ca BigBang n-a existat"
Tu poți spune ce vrei, dar faptele științifice precum expansiunea spațiului, legea lui Hubble, efectul Doppler, radiația cosmică de fond, descoperirea undelor gravitaționale, abundența elementelor primordiale, evoluția și distribuția galaxiilor etc. vorbesc de la sine.
"deci sunt chiar curios, atunci de ce crezi în Dumnezeu"
Pentru ca il simt. E singurul argument de care am nevoie.
Plato a recunoscut ca nici n-a citit Biblia.
Atata timp cat esti sub acoperisul lui, esti minor/minora si nu te poti intretine singur/a nu prea ai ce face decat sa accepti ca asa e el si asa crede el ca e bine. Te imbraca, te hraneste si are grija de tine, crede in ceva anume si asta este credinta lui. Lui i se pare normal, poate prin asta iti arata dragostea si sa te protejeze. Nu stiu cati ani ai si care-ti este situatia. Poti discuta cu el de la om la om, daca te enervezi in timpul discutiei, trage adanc aer in piept si incearca sa nu te alarmezi astfel incat sa transmiti mesajul eficient, mesajul fiind: nu doresc sa fac parte la slujbe sau rugaciuni, multumesc.
Nu este normal, fiecare are dreptul sa creada sau nu. Unde religia e cea mai puternica, ateistii sunt condamnati la moarte sau inchisoare. Sper sa iti gasesti independenta.
Religia si credinta nu este neaparat ceva rau. Dar fortatul asta sa adopti obiceiuri religioase fara nici o justificare mai mult indeparteaza de credinta. Tatal tau nu are har. Nu se pricepe sa apropie pe altii de credinta. Se pricepe sa-i indeparteze.
Nu trebuie sa te duci la biserica, sa faci cruci, sa te spovedesti ca sa fi credincios. Nici eu nu-s 100% credincios, dar sunt convins ca Dumnezeu stie deja care e proportia ta de credinta sau necredinta inainte sa faci tu alegerea daca mergi spre religie sau ateism. Deja stie daca te apara sau te reneaga, decfizia lui este luata demult in privinta ta, indiferent de alegerile pe care le faci. Dumnezeu idi da sau iti ia indiferent de cat de mult te rogi. Decizia lui este demult luata chiar daca te apropii de credinta sau te apropii de ateism. Intelegi?
Este normal, doar este tatal tau si aceasta este ocupatia lui, deci normal ca ii pasa ce faci si ce gandesti tu in aceasta privinta.
Asa sunt si eu. Nici eu nu cred, mama e super credincioasă. Eu cred ca nu e nimic gresit in a crede si nici in a nu crede. Dar nu, nu e ok sa te oblige. Decat sa fii un credincios fals mai bine un ateu sincer.
Si eu am discutia asta cu mama mereu, pana nu i-am spus ca eu nu o oblig sa nu creada asa ca o rog frumos ca nici ea sa nu ma oblige sa ma rog sau sa cred in Dumnezeu. Cred ca din punct de vedere credincios si nu numai e un pacat mai mare de a judeca persoanele care cred sau care nu cred in vreo divinitate. Asa ca el daca e credincios, nu ar trebui nici sa te judece nici sa te oblige, vorbeste cu el si spune-i frumos, nu il certa si nu ii comenta. Daca nu crezi in Dumnezeu nu inseamna ca esti satanist, gata
Adica daca nu crezi in Dumnezeu nu crezi nici in necuratul, cam asta cred eu.
Succes
PS: mie mi-a dat mama pace dupa ce am vorbit cu ea.