Asa sunt si eu. Nici eu nu cred, mama e super credincioasă. Eu cred ca nu e nimic gresit in a crede si nici in a nu crede. Dar nu, nu e ok sa te oblige. Decat sa fii un credincios fals mai bine un ateu sincer.
Si eu am discutia asta cu mama mereu, pana nu i-am spus ca eu nu o oblig sa nu creada asa ca o rog frumos ca nici ea sa nu ma oblige sa ma rog sau sa cred in Dumnezeu. Cred ca din punct de vedere credincios si nu numai e un pacat mai mare de a judeca persoanele care cred sau care nu cred in vreo divinitate. Asa ca el daca e credincios, nu ar trebui nici sa te judece nici sa te oblige, vorbeste cu el si spune-i frumos, nu il certa si nu ii comenta. Daca nu crezi in Dumnezeu nu inseamna ca esti satanist, gata
Adica daca nu crezi in Dumnezeu nu crezi nici in necuratul, cam asta cred eu.
Succes
PS: mie mi-a dat mama pace dupa ce am vorbit cu ea.
Atata timp cat esti sub acoperisul lui, esti minor/minora si nu te poti intretine singur/a nu prea ai ce face decat sa accepti ca asa e el si asa crede el ca e bine. Te imbraca, te hraneste si are grija de tine, crede in ceva anume si asta este credinta lui. Lui i se pare normal, poate prin asta iti arata dragostea si sa te protejeze. Nu stiu cati ani ai si care-ti este situatia. Poti discuta cu el de la om la om, daca te enervezi in timpul discutiei, trage adanc aer in piept si incearca sa nu te alarmezi astfel incat sa transmiti mesajul eficient, mesajul fiind: nu doresc sa fac parte la slujbe sau rugaciuni, multumesc.
E normal pentru ca e practicantul religiei, o sa-ti vina vremea sa-l vezi pe dumnezeu atunci iti vei schimba parerea despre el
Toti, in faza copilariei, nu am crezut in Dumnezeu. Eu am facut scoala in perioada comunista si veneam cu argumente "stiintifice". Astazi, la o varsta inaintata, stiu ca universul nu putea sa apara din neant. E o vorba romaneasca: ia un fir de par din palma sa vedem poti? Altii au spus-o mai inteligent: "Daca cred ca exista Dumnezeu si El nu exista, n-am pierdut nimic. Dar daca nu cred ca exista si El exista cu adevarat, atunci am pierdut totul." – Blaise Pascal
Da-i una peste bot, spune-i ca dumnezeu nu se baga cu forta pe gat unu-i om.Nu te poate forta, spune-i ca atuinci cand vei simti nevoia, te vei ruga.De asemenea eu sunt ateu de... 13 ani cred.In fine, ideea e ca nu te poate forta, spune-i la babalac ca multe lucruri din biblie se bat cap in cap, daca insisti iti fac eu o lista, de ii dai lu tactu de gandit...de mai repede o sa te bata decat sa iti raspunda la intrebari
Nu, nu e normal, insa te-ai gandit macar putin sa... incerci?
Ce varsta ai si ce te-a facut sa nu crezi? Daca vrei sa-mi zici.
Mda, probabil prietenu tau are 14 ani, crede ca e 'cul' sa fi ateu, si de asta i le-a desfintat preotu pe toate.In plus? fieare alege in ce sa creada. Mintea umana e ceva ce nu se poate descrie in cuvinte.Anumite persoane aleg sa creada altele aleg sa nu creada, eu sunt genu de persoana care iti spun din start, pana nu vad o dovada ca exista, poate sa vina papa de la roma, eu nu voi crede.Dovezi ca simplu fapt ca exist, sa ca respir, sau chestiute din astea care se vand la colt de strada, la mine nu functioneaza.Eu i-am spus clar la popa, vrei sa imi aduci dovezi ca exista? adu-mi ceva oase, arata-mi ceva ce a ramas de la el. Pai ca... mormantu lui, bun si altceva? pai cam nimic, cam asta e chestia.Sunt atei ca e cul sa fi ateu, si sunt atei care s-au documentat.Eu personal am discutat nu numai cu credinciosi, ci am alunecat si in satanism ca sa ma documentez mai mult despre ce inseamna credinta asta oarba in un zeu, fie el satana, fie el dumnezeu!
Din acest motiv am ajuns să îmi urăsc mama, să devin ateu.
O poveste din Blaj, liceu confesional greco catolic. Mai demult.
Cu internat. Și gimnaziu.
Era obligator să meargă toți la biserică dumineca. Erau duși cu toții încolonați de către educatori, pedagoci și profesori.
Și nu era excepție.
Stop.
Împlineau 14 ani.
Atunci se întâmpla ceva important și deosebit.
Erau anunțați așa.
Din acest moment nu mai este obligator pentru voi să participați la slujba religioasă de duminecă la biserică.
Stop! Extraordinar!
Din acel moment cine credea, cui slujba îi făcea bine sufletește, mergea. care nu, avea liber în oraș.
Iar aceasta era educație religioasă!
Să spui asta tatălui tău, că Dumnezeu are mâini foarte fine și nu poate face nimic cu cineva care face pe Gigi Duru, preot sau nu.
Religia cea adevarata este cea a iubirii, daca iti iubesti tatal il vei accepta asa cu preotia dansului si vei face tot ce iti sta in putinta sa nu il dezamagesti sau sa il faci sa sufere.
Pai nu are cum sa-ti arate oase, deoarece a inviat cu trup cu tot, si s-a dus la ceruri cu el.
Eu am fost in Israel, am fost la mormantul sfant inclusiv si, desi poate n-o sa crezi, nu e nevoie sa vezi nimic, ca senzatia aia, trairile alea sunt suficient cat sa-ti dai seama de solemnitatea acelui loc.
In schimb, am vazut alte moaste, erau la vedere, prin geam de sticla.
Nu prea am prieteni de 14 ani, avand eu 27 ar fi cam greu. El era de varsta mea, eu l-am dus la preot ca sa-i inchida gura. Eu n-am citit Biblia, asa ca eu n-am putut.
Multi inainte, pai depinde de el, ca sa te declari ateu, trebuie sa citesti biblia, sa discuti cu cat mai multe persoane care se afla in treaba asta.Sa discuti cu preoti care sunt dispusi sa discute cu un ateu, de asemenea nu doar cu preoti, eu mi-am largit cunostintele, am avut discutii cu satanisti, am avut discuti cu penticostali, mult zis discutii, pentru ca nu prea erau sociabili.Adventisti reformisti la fel am discutat, cu martori lu iehova a fost ok. Eu am avut anumite vise, anumite lucruri s-au intamplat in neamu meu.Pe scurt paranormalu ma atrage cam mult, si tot ce tine de lucrurile astea, imi plac, si ma documentez, si nu zic ca le stiu pe toate
Mersi la fel.
Da, discutia e benefica, dar sincer pe mine niciun argument nu m-ar face sa-mi schimb credinta. Am si un prieten penticostal, pe langa cel ateu.
Eu nu impun nimanui religia, ca trebuie s-o simti, insa mi-ar placea ca oamenii sa nu refuze din start chestia asta, sa fie "cool" cum ai zis. Adica da o sansa si religiei, du-te o data macar la biserica, iar daca-ti displace, daca nu simti nimic, ok, dar mi se pare ca sunt putin incapatanati cei care refuza complet fara nicio discutie. In fine, problema lor, mie-mi par oameni tristi.
Eu nu cred in paranormal si chestii, fantome sau evenimente. In afara de Dumnezeu si minunile lui, nu cred in nimic supranatural. Ma rog, de extraterestri nu sunt sigur, acolo ma mai gandesc.
Te sfatuiesc sa vorbesti asta cu el, nu cu noi!
Situatia ta este diferita si din respect pentru tatal tau, ai obligatia sa-i spui acest lucru, exact cum ai facut-o aici.
Intr-o alta postare de-a ta, spui ca parintii te forteaza sa mergi la tara, weekend de weekend.
Daca tatal tau este preot, de ce isi paraseste parohia si merge la tara in weekend?
Banuiesc ca intrebarea asta este inventata, de plictiseala, pentru ca, nu face sens!
Un preot nu-si paraseste niciodata parohia, mai ales duminica, cand trebuie sa fie la biserica lui!
Probabil ca esti o fetita rebela, care trebuie educata si disciplinata, de aceea te iau cu forta cu ei, oriunde merg, pentru ca nu au incredere in tine.
Nu-i nimic, nu-ti strica deloc disciplina. Vor trebuii sa mai lucreze la minciuna ta, ca iti va aduce numai necazuri in viata, daca continui in felul asta.
"Adica da o sansa si religiei, du-te o data macar la biserica, iar daca-ti displace, daca nu simti nimic, ok..."
Pe acelasi principiu te trimit si eu la prostituate de exemplu.te duci? Ca poate iti place.
Probabil nu, pentru ca sustii ca ai diverse "principii". Ei bine, si alti au principii, unele dintre ele ar fi ca nu trebuie sa dai nici un fel de sansa povestilor tampite cu spiridusi promovate de diverse religii.
Pana la urma, "biserica", oricare ar fi ea, tot un fel de tarfa e, doar ca nu ofera nimic in schimbul banilor cheltuiti si timpului pierdut cu ea.
"Ce rau poate sa faca cuiva faptul ca intra 5 minute intr-o biserica?"
Sa iei o doza de heroina, tot 5 minute iti ia, o fi rau sau bine?! Povestile, atmosfera, comunitatea de acolo, etc, pot avea acelasi efect ca heroina. Adica sa visezi cai verzi pe pereti, in cazul de fata, spiridusi inexistenti.
"Prostituatele sunt ceva imoral prin excelenta."
Nu e deloc asa. Moralitatea, respectiv imoralitatea, sunt atat de relative incat te hazardezi sa dai verdicte.
Daca e sa fim corecti, mult mai imoral e sa oferi iluzii in schimbul unor foloase si supunerii, cum fac religiile, decat o tavaleala in schimbul unor bani. Macar in al doilea caz e o situatie win-win.
"Deci daca-ti citeau ai tai un basm cand erai mic, era echivalentul heroinei?"
Intr-un fel, da. E cunoscut faptul ca multi copii cred in Bau-Bau, zane, Mos Craciun, ingeri, spiridusi, etc. Problema intervine cand cresti si ajungi sa mai crezi in astfel de traznai. Iar religia exact lucrul asta il face.
"Sa zicem ca ar fi un basm si religia, 5 minute cu siguranta nu-ti vor face rau si nu vor avea timp sa te "spele pe creier"."
La fel e cu fumatul, o tigare nu te face fumator, sau dependent de tigari, dar te poate pune pe directia gresita.
Si repet, imediat ce accepti sa mergi 5 minute la tarfe, ma gandesc ca poate nu inteleg eu de ce consider ca nu ar fi cazul sa acordam nici macar 5 minute povestilor cu spiridusi.
"...iar intre ateu si anticrestin e o diferenta."
Ce relevanta are? Pana la urma crestinismul a casapit civilizatii intregi, pe cand vreun ateu care sa puna mitraliera pe o adunare religioasa, nu prea a existat, sau daca au fost, ii numeri pe degete. Nu mai spun ca voi v-ati casapit si intre voi, adepti ai aceluiasi spiridus pe motive declarate de genul "si-o tine pe stanga", "ba nu, pe dreapta", cand de fapt era vorba doar de bani si influenta. Asta e religia, oricare ar fi, nu doar crestinismul. E vorba de bani, putere, influenta, dobandite prin inselaciune.
Deci, ok, sunt "anti", daca te incalzeste cu ceva.
Preotii fac o facultate, banuiesc ca a invatat multe lucruri pe care noi ceilalti nu le invatam la alte facultati. Poate are si raspunsuri. Eu am vorbit cu persoane care au terminat teologia, mi se pareau inteligenti. Poate tatal tau nu comunica cum trebuie cu tine, poate ar trebui sa vorbesti cu el sa i spui ce te deranjeaza dar incearca sa o faci intr-un mod matur, diplomat. Oricum e tatal tau si nu are rost sa l superi
Mi se pare mare lucru ca ai reusit sa te mentii in starea naturala de ateism cu care ne nastem, taica-tu fiind preot. Pe de alta parte, ca sa eviti situatiile conflictuale fara rost, baga acolo poeziile si chestiile pana te faci mare, apoi poti sa te duci si sa nu te mai intorci vreodata. P.S. Macar de-ar ajuta la ceva "rugaciune si chestii" dar nu ajuta fix la nimic...
Religia si credinta nu este neaparat ceva rau. Dar fortatul asta sa adopti obiceiuri religioase fara nici o justificare mai mult indeparteaza de credinta. Tatal tau nu are har. Nu se pricepe sa apropie pe altii de credinta. Se pricepe sa-i indeparteze.
Nu trebuie sa te duci la biserica, sa faci cruci, sa te spovedesti ca sa fi credincios. Nici eu nu-s 100% credincios, dar sunt convins ca Dumnezeu stie deja care e proportia ta de credinta sau necredinta inainte sa faci tu alegerea daca mergi spre religie sau ateism. Deja stie daca te apara sau te reneaga, decfizia lui este luata demult in privinta ta, indiferent de alegerile pe care le faci. Dumnezeu idi da sau iti ia indiferent de cat de mult te rogi. Decizia lui este demult luata chiar daca te apropii de credinta sau te apropii de ateism. Intelegi?
Amuzant. Paradoxurile ce facem cu ele? "Daca dumnezo' e atotputernic, atunci poate sa creeze o piatra pe care sa nu poata sa o ridice." de exemplu. Sau, si mai frumos, in geneza. Adam si Eva traiau cu copchii lor, doar ei pe toata planeta. La un moment dat aia mici se cearta si unul dintre ei se cara in tinutul vecin unde isi gaseste nevasta. Logica de fier.
"Mormantul lui" sau "giulgiul" sunt niste argumente de pici jos. Nu stim unde sunt ingropati multi care erau celebri si au murit in ultimele doua sute de ani, dar gata, bagam mina in foc ca asa-zisul mormint sfint de la evrei e al timplarului. Cind te gindesti ce hoarde de bani fac astia cu turismul religios, ti se ridica parul in cap...
Rugaciunea facuta fara credinta este zadarnica.
Este bine ca tatal tau sa iti ofere o educatie crestina, insa, aceasta ar trebui sa se desfasoare pe principiul intrebare-raspuns, nu pe principiul obligativitatii.