Asa pe scurt ce mi ar placea mie
Cel mai bun film: 12 Years a Slave
Cele mai bune costume :The Great Gatsby
Cea mai buna animatie: Despicable Me (desi sigur iese Frozen)
Actor: Leonardo DiCaprio
Actrita: Sandra Bullock
În fiecare an e la fel. Premiile se acordă la chestiile în care s-au investit cei mai mulți bani și care și-au făcut publicitate în cel mai agresiv mod.
N-are legătură absolut deloc cu calitatea.
Nu prea cred că are legătură cu publicitatea, sau cel puţin nu în deceniul acesta. Dacă stai să o iei logic,"The Hurt Locker" nu a avut parte de aşa mare vâlvă comparativ cu ceilalţi doi mari giganţi din anul 2009 : "Avatar" şi "Inglorious Basterds"; în 2010 toată lumea vedea câştigător "The Social Network" nicidecum "The King's Speech" controversat de necunoscători; în 2011 a avut loc marea surpriză, după aproape 20 de ani de la ultimul film Black -and-White care a câştigat şi să fim serioşi,comparând reclama pe care au avut-o "Moneyball" şi "Hugo", a fost o surpriză "The Artist", iar anul trecut,"Argo" părea nesemnificativ în comparaţie cu "Les Miserables" sau "Lincoln". Oricum rămân la părerea mea, că "Dallas Buyers Club" este o capodoperă de artă nu numai datorită excelentelor roluri interpretate de cei doi actori, ci şi a modului de a prezenta problema controversată pe care mulţi regizori s-au temut să o dezvolte-virusul HIV.
Avatar a fost un pișat de film. Este printre "giganți" doar din cauza promovării excesive și a faptului că prin perioada aia au început românii să se ducă la cinema. Țin minte că atunci începuseră febra aia cu 3D-ul și cinematografele din mall-uri în care plăteai o căruță de bani ca să vezi un film, de cele mai multe ori plin de kitsch și explozii, lângă alți 200 de oameni care molfăiau găleți de popcorn și sorbeau lacom din stacanele de cola.
Pe vremea aia eram clasa a 12-a, și pe la unele licee se proiecta pe pereți Avatar.
Filmul în sine a fost o panaramă, dar i s-a făcut multă publictate și a fost băgat pe gât.
N-aș compara Avatar cu Inglourious Basterds. Filmele astea chiar n-au absolut nimic în comun în afară de anul apariției, care e doar o întâmplare.
În timp ce Avatar rula cu sălile full la 25 de lei biletul, eu stăteam în fața unui cinematograf și așteptam să mai vină încă 7 oameni să dea drumul la film, că nu rula dacă nu se strângeau cel puțin 10 să-și scoată măcar banii pe curent. Și intrarea la I.B. era 6 lei, nu 25. Într-un cinematograf în care aveai voie să faci orice, de la fumat și băut bere până la sex în ultimul rând.
Și ca orice film al lui Tarantino, a fost foarte controversat și deloc pe gustul majorității. Față de avatar, care a fost scos doar pentru încasări iar în ziua de azi nu se mai uită nici dracu la el.
"the social network" nu ar fi meritat să câștige nici măcar o flegmă. Nu înțeleg de ce laudă lumea atât de mult filmul ăla. Cine naiba vrea să știe mai multe chestii despre facebook? Chair există oameni atât de fără viață încât să le pese de cum a luat naștere facebook? Da, înteleg că are mulți utilizatori, dar puteau la fel de bine să facă un documentar despre yahoo messenger, că ăla are și mai mulți, despre Mozilla sau Nero. Filmul ăla a fost o mizerie totală.
"The artist". Am urât din toți ficații filmul ăsta cât și pe cei care spun că e artă. De la titlul oribil și deloc original până la modul în care a fost făcut, urlă prin toți porii kitsch.
N-am văzut niciodată rostul de a scoate în secolul 21 un film ca acum 90 de ani.
Mereu l-am considerat un unguent pentru hipsterii plini de bășini care în chinuiala lor superficială de a lupta împotriva a tot ce-i mainstream ajung să promoveze toate căcaturile.
"Dallas Buyers Club" a fost chiar bun, n-am ce zice.
Eu am făcut doar o referire la faptul că în ultimii ani s-a respectat oarecum calitatea, nu ceea ce voia publicul.De exemplu, anul acesta "12 Years a Slave" mi se pare slab,are multe puncte moarte,un final sec,în afară de modul în care se accentuează drama trăită de sclavi în acea perioadă,nu impresionează prin punerea în scenă,cu toate astea,Steve McQueen a făcut o treabă bună, montajul sucks .Iar "American Hustle" e tipul de film comercial, care îşi face reclamă prin cast-ul foarte bun. Povestea e vagă, simplă, nicidecum marea "şmecherie" după cum se anunţă din trailer.Despre "The Wolf of Wall Street" am aceeaşi părere,e un film comercial mai mult,dar personajele sunt conturate bine."Captain Phillips" este bun,povestea puţin cam trasă de păr în acea barcă de salvare,dar drama şi tensiunea sunt bine prezentate."Nebraska",cu toate că e un film în stilul celor preferate de Academie,e un rahat.A mai rămas "Her", un film bun, scenariu deosebit, un rol bine interpretat de magistralul Joaquin Phoenix, dar nu are şanse în faţa celorlalţi contracandidaţi.
De ce "Cel mai bun cântec original : The Moon Song ( Her )"? Chiar asa de tare te-a impresionat?
Si de ce "Cel mai bun scenariu original : Her"? Ce te-a impins sa-l clasifici cel mai bun scenariu original? Ce-are asta si n-au celelalte? Spune-mi cateva chestii pe care le bifezi tu la un scenariu premiabil cu Oscar.
Mi se pare un an mai bun pentru filme comparativ cu anii trecuti cand n-aveai efectiv la ce sa te uiti.
Anul asta a iesit "Dallas Buyers Club", actorii sunt remarcabili( si nu pentru ca texanul a slabit 20 kile, nu asta e dovada suprema de talent desi oamenii sunt foarte sensibili la aspectele astea, cum a slabit, cat s-a ingrasat, cum s-a ras pe cap, oai ce sacrificiu suprem, dar asta nu tine de actorie ci de puterea de convingere a regizorului), scenariul este bun, problematizeaza o chestie care ne doare, pacat ca s-a asteptat atata vreme pana sa se toarne filmul( stii ca povestea a fost scrisa cu ceva ani in urma, pe cand industria farmaceutica era la inceput cu machiavelismele pe care le impunea pe piata, atunci trebuia filmul sa apara, ar fi avut alt impact), montajul are un sens anume, regia e inspirata.
A aparut August: Osage County si eu nu ma pot hotari care actor joaca mai bine, nu ma deranjeaza ca miroase a piesa de teatru, chiar imi place sa vad un film american ca o piesa de teatru si nu ca o reclama la orice intre 2 reprize de sport.
Avem Her cu o Scarlett care nu mai are nevoie de corp ca sa convinga, cine ar fi crezut? si cu un Joaquin matur dar limitat, un film pe care l-am asteptat nerabdatoare, povestea m-a facut extrem de curioasa si cred ca de aia mi s-a parut anost si siropos pe alocuri, as fi vrut mai mult de la un film care vrea sa prefigureze viitorul. Mi-au placut hainele, mi s-a parut asa curios modelul pantalonilor cu turul inalt si croiala jachetelor barbatesti, camasilor, costumele aveau culori aproape retro si o moliciune babeasca, neasteptata alegere, oricum mai imprevizibila decat povestea.
A aparut si filmul lui Scorsese The Wolf of Wall Street, joaca impecbil DiCaprio chiar daca a ajuns sa se copieze pe el( in fiecare an in care participa la Oscaruri si pleaca acasa cu mana goala imi vine sa zambesc, se vede pe fata lui cum se oftica si cat munceste si a devenit un obicei sa nu ia spuma la Oscaruri) filmul merita remarcat si trebuie vazut intr-un cinematograf pentru atmosfera dezinhibata care se simte altfel cand ecranul este cat tot peretele si nu cat cel al unui laptop. Jonah Hill e foarte bun iarasi.
Ar mai fi Cate Blanchett in filmul lui Woody Allen, eu despre ea as spune ca este spectaculoasa si Blue Jasmine este un alt film de vazut anul asta.
American Hustle a fost o surpriza pentru mine. Mi s-a parut un film cu multe schimbari de situatie, pna la jumatatea lui n-am stiut cum o sa se termine, de la jumatate incolo tot n-am stiut dar nu ma mai interesat ca am inceput sa ma plictisesc de la atatea voice over-uri. Cand el se pune pe povestit, cand ea ne povesteste, ori trucul cu voice over-ul e pentru atunci cand regizorul nu stie cum sa faca altfel, deci hai sa explicam cu gura, facem un rezumat, un mod de intrebuintare, dar de ce nu cu imaginea, ca sunt la film, parca? Actorii principali sunt impecabili, pacat ca povestea nu s-a sustinut de la un capat la altul.
PopStefania întreabă: