Unele pisici pot intra in calduri si la 4-5 luni, asa ca niciodata nu este prea devreme sa va pregatiti pentru aceasta situatie. Denumirea populara de "calduri" este data acelor schimbari de comportament ale pisicii care demonstreaza disponibilitatea ei de a accepta un mascul pentru imperechere si care se manifesta inainte de inceperea ciclului estral.
Imediat inainte de inceperea perioadei de "calduri", pisica va deveni mult mai afectuoasa, mai calda si prietenoasa cu stapanii si chiar cu persoanele aflate in vizita; o pisica care in general evita sa fie mangaiata de persoane straine se va lasa atinsa fara sa faca mofturi si chiar va insista in a primi mangaierile tuturos celor din preajma. In lipsa mangaierilor, isi va freca intai capul, apoi intreg corpul, de mobilier sau de picioarele persoanelor "vizate".
In zilele urmatoare, pisica va incepe sa miaune specific, cu modulatii si tremolouri puternice; aceste "chemari" adresate oricarui motan in trecere prin zona vor continua zile in sir (in functie de pisica) sau pana cand se imperecheaza. Mieunatul pisicii in calduri poate scoate din minti si pe cel mai rabdator stapan iar, daca stati la bloc, s-ar putea sa va certati si cu vecinii, mai ales ca pisicile sunt mai active noaptea si vor mieuna mai tare. Daca nu sunteti pregatit/a sa faceti fata acestor manifestari vocale intre de doua si de doisprezece ori pe an (in functie de pisica) si pentru a evita certurile posibile cu vecinii, este recomandabil sa sterilizati pisica.
Cand organismul este pregatit de imperechere, pisica va adopta o pozitie specifica, numita "lordoza", cu capul indreptat catre sol, burta aproape lipita de pamant si partea din spate a corpului ridicata astfel incat zona genitala sa fie cat mai expusa; de asemenea, coada se ridica si se pozitioneaza in lateral, intr-un fel in care nu se poate pozitiona in perioadele "normale", ci numai atunci cand este "in calduri". Aceasta postura este insotita de miscari ritmice ale picioarelor din spate, ca si cum pisica ar "dansa pe loc" si de mieunaturi "dulci".
Unele pisici "marcheaza" ca motanii, pulverizand un lichid cu miros puternic pe suprafete verticale – desi aceasta manifestare este destul de rara, este foarte neplacuta in cazul in care se intampla, pentru ca mirosul este foarte puternic si zona trebuie spalata si dezodorizata foarte bine si repetat. Cand o pisica se pregateste sa "marcheze" un perete sau un obiect de mobilier, se va aseza cu spatele catre acesta, in pozitia de imperechere descrisa mai sus si isi va ridica coada; in momentul in care pulverizeaza lichidul, coada va tremura ritmic.
Daca imperecherea nu se produce, o pisica nesterilizata va reintra periodic in calduri; unele pisici reintra in calduri dupa sase luni de la data ultimului estru, altele la cateva saptamani dupa acesta. Daca aveti o pisica nesterilizata care intra in calduri o data la cateva saptamani, cea mai buna solutie si pentru ea si pentru dumneavoastra este sterilizarea, mai ales ca pisicile in calduri, pe langa manifestarile zgomotoase si "gesturile" insistente, mananca foarte putin sau chiar deloc. De asemenea, o pisica ale carei cicluri estrale sunt atat de scurte si care nu se imperecheaza poate sa aiba diverse probleme de sanatate generate de lipsa sarcinilor: lactatii false, mastite (inflamatii ale mamelelor), piometru (acumulare de puroi in uter), tulburari psihice (gestatii false, stress care genereaza caderi masive ale parului etc).
Unii medici recomanda administrarea de hormoni care reduc sau stopeaza caldurile; altii insa sunt de parere ca aceste pilule cresc riscul aparitiei chisturilor ovariene si al unor tulburari hormonale. Recomandarea noastra este evitarea acestor tratamente hormonale in favoarea sterilizarii, bineinteles in cazul in care nu intentionati ca pisica dumneavoastra sa faca pui, caz in care trebuie sa "aveti pregatit" din timp un mascul compatibil atat ca rasa cat si ca… experienta.
Perioada de gestatie la pisici variaza de la 57 la 69 de zile, in medie gestatia dureaza cam 9 saptamani, e mult mai usor de tinut minte – ve ganditi ca la oameni dureaza 9 luni si la pisici tot 9, dar saptamani.
Numarul puilor pe care ii va naste variaza si el in functie de varsta pisicii, de la 1 la 8 pisoi; daca sunteti foarte curiosi si vreti sa stiti exact cu cati memebri se va inmulti familia dumneavoastra, in a doua jumatate a paerioadei de gestatie medicul veterinar va va putea lamuri asupra acestui aspect. Sunt doua metode prin care se poate afla numarul viitorilor pui: numararea lor prin palparea abdomenului sau controlul cu ultrasunete (ecografie).
Perioada de gestatie
In prima faza un control de sanatate amanuntit este necesar atat pentru sanatatea pisicii cat si pentru cea a puilor ei.
Pe toata perioada sarcinii cat si un timp dupa nastere dieta femelei va suferi unele modificari; mancarea va fi mai bogata in proteine iar apa nu trebuie sa lipseasca sub nici o forma. Nu-i dati sa manance doar de 2-3 ori pe zi cantitati mari de mancare, din cauza puilor pe care ii poarta nu va putea sa manance mult, recurgeti la mese dese constand in cantitati mai mici de hrana. Daca pisica este obisnuita sa aiba mereu mancare la dispozitie, umpleti vasul mai des. Eventual, in cazul in care pisica accepta, puteti schimba mancarea obisnuita cu hrana speciala pentru pisicute gravide, care se gaseste in comert.
Intrucat pisicuta gestanta se misca mai greu, pe toata perioda gestatiei in general si in special in ultimele 3-4 saptamani de sarcina este indicat sa o tineti in casa pentru a evita eventualele accidente ce-i pot fi fatale ei sau puilor.
Apropierea nasterii
Felul cum se comporta pisica va va spune multe despre stadiul in care se afla sarcina ei; daca veti fi atenti la felul in care se poarta cu 12-24 de ore inaitea nasterii, semnele ca "marele eveniment" se apropie vor fi evidente.
· Cautarea locului in care va naste – o sa observati ca pisica dumneavoastra va cerceta atent toate dulapurile si locurile mai "ascunse" din casa pentru a-si "gasi cuibul". Este momentul sa amenajati un culcus, dotat cu paturi, carpe curate sau prosoape moi, intr-un loc linistit din casa;
· Cu cateva zile sau ore inaintea nasterii va deveni mult mai afectuoasa si iubitoare, o sa se tina dupa stapan oriunde s-ar deplasa acesta;
· Un alt semn ca momentul mult asteptat se apropie este starea de somnolenta, dormind mai tot timpul isi salveaza energia pe care o va consuma in timpul nasterii si dupa;
· Pierderile de lapte sunt un semn vizibil si foarte sigur ca in curand veti avea mai multi membri in familie (pisica isi linge frecvent burtica);
· Temperatura normala a unei pisici este de 37.7 grade Celsius, daca aceasta scade simtitor pregatiti-va sa deveniti fericitii posesori ai unor pisoi nou nascuti J
Nasterea
Prin contractiile uterului, fatul este impins afara, odata cu el poate fi expulzata si placenta – in cazul in care placenta nu iese in acelasi timp cu fatul nu este nici o problema, ea poate fi expulzata in urmatoarele 24 de ore. Atunci cand se nasc, puii sunt inveliti intr-o pojghita – un fel de sac – indepartarea lui in mod natural se va face de catre mama, daca insa pisica nu face acest lucru il indepartati dumneavoastra, cu atentie, apoi frecati usor puiul cu un prosop uscat.
Pentru a fi siguri ca toti puii au fost nascuti numarati placentele, daca numarul placentelor este mai mic sau mai mare decat cel al puilor, anuntati imediat veterinarul.
Cordonul ombilical este indepartat de pisica, tot ea isi va stimula puii sa respire spalandu-icu limba; imediat dupa nastere puii vor incepe sa se hraneasca.
Timpul normal intre nasterea puilor variaza de la 10 minute la 60 de minute, o intarziere mai mare nu este o problema pana in momentul in care aceasta intarziere depaseste 4 ore de asteptare si sunteti sigur ca mai sunt inca pui neneascuti; in acest moment chemarea medicului veterinar este prioritara. Este bine sa aveti din timp pregatit numarul de telefon pentru urgente al acestuia si sa-l anuntati din vreme pentru a fi siguri ca, in cazul unei nasteri cu probleme, va putea interveni.
Pisica si puii ei trebuie examinati in maxim 24 de ore de la nastere pentru evitarea problemelor post-natale.