Se cunoaste dupa cioc, daca ciocul este albastru inseamna ca este baiat si daca este maro este fata. nu stiu ce mai poate sa mai manance un papagal!
Dupa nari daa papagalu ae narile maro e fata dar daca are albastru sau o culoare inchisa e mascul..si cauta pe internet ca mai pot manca si altceva!
Hranirea perusilor
In salbaticie, perusii se hranesc cu semnite si parti verzi ale diferitelr plante, dar si cu o cantitate insemnata de proteine animale, provenind din nevertrebate. In captivitate, regimul trebuie sa fie unul bazat tot pe seminte, in special de mei si ovaz, iar ca harna verde sunt recomandate: foile de salata, lucerna, iarba proaspata sau muguri. Sunt, de asemenea, indicate si legumele rase, amestecate cu putine tarate de grau si drojdie de bere. Lipsa verdeturilor poate fi suplinita cu succes cu seminte de mei, orz si ovaz.
In magazinele de specialitate gasiti mixuri de seminte de cea mai buna calitate, semintele alcatuind circa 50% din dieta perusului. Si fructele sunt indicate, printre acestea enumerand: merele, grapefruitul, kiwi, mango, nectarine, portocale, piersici, pere, capsuni, rodie, prune. Dintre legume, preferatele perusilor sunt: morcovul, broccoli, spanacul si sfecla alba (nu de zahar).
Fructele si legumele trebuie sa fie bine spalate, taiate in bucatele cat mai mici, proaspete si la temperatura camerei. Trebuie sa evitati urmatoarele alimante: ciocolata, varza, cofeina, macarea veche, laptele si cremele, cartoful crud, alcoolul si fructele de avocado.
Insectele si vitaminele trebuie sa compeletze necesarul de elemente nutriive pentru perusul dumneavoastra. Vitaminele au un rol important prin activitatea lor la nivel celular, dar in execes ele pot inhiba unele functii ale organismului.
Hrana moale poate fi si ea administrata din cand in cand. Aceasta se prepara dintr-un ou afiert tare, sfarama cat mai marunt cu furculita, un morcov ras cat mai marunt, care se amesteca cu 2-3 lingurite de pesmet, gris sau malai. Se mai adauga 2-3 lingurite de coaja de oua rasnita, care contine calciu. Amestecul de hrana moale se tine la frigider si i se da perusului intr-un capacel, numai dupa ce a fost adusa la temperatura camerei.
Pietricelele marunte, folositoare altor paasri in digestia semintelor, sunt indispensabile si perusilor. De aceea, o mica tavita cu nisip grosier nu trebuie sa lipseasca nici din colivia perusilor.
Apa trebuie improspatata permanent, altfel putand favoriza dezvoltarea diferitelor colonii de bacterii, la fel ca si hrana veche. Cel putin o data pe saptamana, in apa trebuie sa se puna 2-3 picaturi de polivitamina Romvac3, care contine gama de vitamine B, C, K, A si E.
Cel mai important si cel mai sigur dintre indicatori pentru a deosebi sexul este zona carnoasa de deasupra ciocului (fosele nazale) care este colorata in albastru intens la masculul adult si in bej-maroniu la femela. In perioada de imperechere, culorile devin mai intense. Atentie insa, caci la femelele foarte tinere, aceasta zona este colorata in albastru deschis, alburiu, putandu-ve induce in eroare. La pui, narile (aflata in aceeasi zona carnoasa de deasupra ciocului) sunt colorate in roz la mascul si alb la femela.
Unul dintre indicatorii cei mai siguri este zona carnoasa de deasupra ciocului (practic, "nasul"), care este colorata in albastru intens la masculul adult si in beige ciocolatiu la femela. Culorile se "adancesc" in perioadele de imperechere, devenind ceva mai inchise, mai profunde. Atentie, insa - culoarea acestei zone carnoase de deasupra ciocului poate sa insele proprietarii de perusi fara suficienta experienta, intrucat la femelele foarte tinere este colorata in albastru deschis, alburiu. Cand sunt pui, narile (aflate in aceeasi zona carnoasa de deasupra ciocului) sunt colorate in roz la mascul si albe la femela.
Dupa nari te orientezi daca e mascul sau femela ( nu stiu sigur sa iti explic diferenta, dar din cate stiu o femela are narile de culoare alba, repet nu stiu sigur daca asta e diferenta). Iar ca mancare poti sa ii dai floarea soarelui, mere, al meu manca si verdeturi...acu inceaca si u vezi ce ii place.
Pai papagali pot manca, ovaz, paine (nu multa) in afara de boabele speciale ^^. Oricum le trebuie os de sepia ca sa isi toceasca ciocul! Si inca o "chestie" ca smilgherul ca sa isi toceasca ghiarele nu sunt scumpe
Masculi au narile colorate in albastru iar femelele un maro sau culoarea pieli! Nu a penelor.
Am papagali de 8 ani, iti recomand sa ii iei de pui
Majoritatea raspunsuriilor au fost bune dar, iti mai spun un lucru destul de important daca lasi usita deschisa sau ai vei da drumu va fi foarte super nu numai ca il vei dresa incetu cu incetu dar va deveni ca un membru al familiei.
Eu il am de 3 ani si e dresat vine pe mana, umar, cap, etc si vorbeste vine la numele cypy, etc.
Deci il poti obisnuii totu e sa stai mai mult pe langa el, sa vorbesti cu el sa se obisnuiasca cu tine.
Buna!
Daca papagalul tau e baiat il recunosti dupa culoarea nasului(albastru). Daca e fata are culoarea culoarea pielii-roz deschis.Alimentatia si tot ce are nevoie.http://casacuperusi.wordpress.com/about-2/sfaturi-utile/hrana/.Uite aici gasesti hrana dar si alte lucruri importante(baia perusului, sfaturi utile...etc).Cum ai deschis site-ul citesti despre hrana si in dreapta gasesti celelalte sfaturi.Succes!
Aaaa! Daca e dresat e foarte bine.Sa il lasi liber prin casa.Sa dai click pe "decalogul stapanului cu perusi". Acolo afli ce te-ar ruga papagalul tau daca ar putea vorbi.
Dupa nari se cunoaste. Daca este baiat le are albastre si daca este fata roz sau maro.Ei mai pot manca mere, morcovi, varza, salata eu una asa le dadeam la ai mei.
Uite si eu am papagali si procedez astfel: 1)Eu ii cunosc dupa ciocul lor. Daca este baiat are culoarea ciocului mai inchisa iar daca este femela are culoarea mai deschisa.( nu conteaza culoarea ciocului de exemplu daca masculul o are verde si femela portocalie sau invers). Duar te uiti cine o are mai deschisa. 2)Pai depinde ce fel de papagal ai.Eu de exemplu am perusi. Daca sti ce gen este mergi la magazin si spui: Dati-mi va rog mancare de (in cazul meu) perusi. SPER CA TE-AM AJUTAT. FUNDITA?
)))))
Papagalii sunt pasari, deci fac oua....cum sa aiba pui? ))
BestOctavian întreabă: