| Adrry00 a întrebat:

Tocmai am achizitionat 2 perusi( fata si baiat), as vrea sa stiu aboslut totul despre ei, ce alimente au voie, daca e vreo problema sa ii tin in colivie, cat de des le pot da drumulmul din colivie, semne cum ca ar fi batrani\tineri etc. Si vreau sa nu fie coppy\paste de pe alte sieturi, vreau sa va stiu observatiile pe care le-ati descoperit cu perusii dumneavoastra. Dau funda celui mai original si complet raspuns.

Răspuns Câştigător
| biwltyad a răspuns:

Salut! Si eu am avut un perus. Acum incerc sa iti zic tot ce stiu despre aceste pasari. In legatura cu mancarea : de obicei mananca seminte de mei, dar mai rontaie si seminte mai mici de floarea soarelui neprajite, si poti sa-i mai dai din cand in cand si ou fiert, le place foarte mult. Poti sa ii lasi afara cat vrei. Tii usita deschisa si vor iesi si intra cand cor, dar sa te asiguri ca geamul este inchis si ca nu are pe unde sa scape sau sunt substante toxice pe care le pot bea sau manca. In legatura cu batrani/tineri, iti dai seaa dupa comportament, si cand imbatranesc se vede pe ochii lor, nu mai au atata energie si ciocul nu mai e neted, prezintafisuri mici sau crapaturi usoare pe cioc. Daca nu ai timp mereu sa ii scoti din colivie, asigurate ca au jucarii, leagane si tot ce le trebuie in colivie. Dar ai grija, ca sa nu para ca ameninti fata, ca baiatul s-ar putea sa te ciupeasca ca sa o apere. Daca ai musafiri sau pur si simplu vrei sa nu faca galagie ( sunt foarte vorbareti, mai ales daca sunt doi) acopera colivia in care sunt su o patura sau o batista, caci ei vor crede ca e noapte si vor adormi. Poti face asta si pe timpul noptii, ca cum rasare soareele, vor incepe sa ciripeasca.
Sper ca te-am ajutat, tot ce am scris e din propria experienta.

9 răspunsuri:
| gabi13579 a răspuns:

Ei mananca de obicei mei. poti sa ii lasi chiar si tot timpul afara. daca sunt tineri au culoarea nasului mai deschisa: femeleare nasul roz la tinerete si la maturitate maro, iar masculul il are bleu la tinerete si mov la maturitate. sunt dragalasi si prietenosi daca iti petreci timpul cu ei. al meu are 10 ani

| Adrry00 explică (pentru gabi13579):

Multumesc de raspuns, sunt sigura ca ma va ajuta, dar la magazin mi s-a spus ca dupa culoarea nasului se determina sexul, si ca ramane mereu aceeasi.

| gabi13579 a răspuns (pentru Adrry00):

Te vei convinge singura ca nu e chiar asa

| Adrry00 explică (pentru gabi13579):

Da, merg pe experienta ta, daca ai un perus de 10 ani, imi dau seama ca stii sa ai grija de el.

| Deyaforyou a răspuns:

Buna Seara!
Pentru inceput,ar trebui sa te decizi daca vrei sau nu sa ii tii separat. (daca perusii sunt mici, poti sa ii desparti in asa fel incat sa vorbeasca masculul dupa ceva timp ) Apoi, trebuie sa le amplasezi colivia (aceasta trebuie sa fie destul de mare, spatioasa pentru a avea un spatiu suficient) trebuie sa stea intr-un loc bun din vedere optim (nici i soare, nici in curent).
Dupa ce ai cumparat perusii acestia trebuiesc tinuti 2-3 saptamani in colivie,apoi le poate fi dat drumul sa se acomodeze in camera. Desigur,inainte trebuie acoperite sursele de apa(acvarii etc.) si trebuie sa aveti grija la aragaz,lumanari etc.
Despre perusi big grinaca inca nu li s-a colorat nasul,inseamna ca inca sunt pui. Daca da,inseamna ca sunt ceva mai maturi. Daca nasul este albastru,inseamna ca este baiat,iar daca este roz,inseamna ca e fata.

Cat despre nutritie,e muult de povestit. Trebuie sa achizitionati accesorii adecvate pentru mancare si apa (De la Farmacia Veterinara).
Cea mai buna mancare pentru perusi (pe care i-o dau si eu perusului meu) este Vita Mix. (nu fac reclama,doar vroiam sa dau o idee)
In afara de Acel Mei, este bine ca hrana lor sa fie suplimentata cu fructe proaspete, verdeturi, morcov ras, paine(mai uscata) sau chiar si cu ou (fiert 8-10 min si apoi razuit)
Aa, si inca ceva: Papagalului meu i-am dat si nisip, pentru a usura digestia (se gaseste tot la farmacia veterinara)
Hrana si apa trebuiesc schimbate zilnic.
Sper ca te-am ajutat!
Seara Buna!

| Adrry00 explică (pentru Deyaforyou):

Multumesc foarte mult, din raspunsul tau am aflat cam tot ce vroiam sa stiu.

| Deyaforyou a răspuns (pentru Adrry00):

Cu placeree! puppy dog eyes

| Adrry00 explică (pentru biwltyad):

Da, m-ai ajutat foarte mult, toti m-ati ajutat foarte mult si nu stiu cui sa dau funda. Oricum in seara asta o voi da, mai compar odata raspunsurile si vad ce are una in plus fata de cealalta, dupa acest criteriu voi desemna castigatorul.

| Adrry00 explică:

Aaaaa, am uitat sa specific un lucru, nu am cumparat recipient de apa, le-am pus apa intr-un castronel obisnuit, e obligatoriu sa le iau recipient? Cine argumenteaza primeste funda si gata, pentru ca toate raspunsurile anterioare au fost foarte bune si se vede ca v-ati dat toti silinta.