Nu e vorba că mai trăiește (e moartă/decapitată), dar o căpușă ruptă/smulsă incorect, adică fără cap, eliberează agenți patogeni (microbi, virusuri) care intră în țesut și pot provoca infecția. E bine că ai dezinfectat cu alcool sanitar sau betadină, dar ar fi bine să urmărești din când în când zona, să vezi dacă locul respectiv se înroșește. Altădată, du-te la un veterinar să te ajute, ori scoate-i capul cu un ac de seringă (nu folosi acul de cusut) și scoate cleștii căpușei așa cum ai scoate o țepușă.
I-am scos căpușa cu mâna. Am luat un șervețel, după am scos căpușa. Apoi am dat cu alcool sanitar în zona unde era căpușa.A fost rău ce am făcut?
Întotdeauna, când scoți o căpușă, o faci cu atenție, ea nu trebuie ruptă/strivită. Trebuie s-o extragi cu totul, inclusiv capul/cleștii. Fiindcă prin acestea se eliberează bacterii periculoase în sângele animalului. Cu cât căpușa e mai mică, cu atât e mai dificil de scos, mai ales dacă nu ai 'experiență' în scoaterea acestora.
Verifică dacă ai scos "capul" căpușii, uită-te cu atenție la pielea animalului. Era mai bine să soliciți ajutorul unui veterinar.
Nu se întâmpla nimic dacă o mai lăsai, dar tu nu ai avut răbdare. Sunt unii care descoperă câte o căpușă și după câteva zile, iar alții deloc.
Dacă am dat cu alcool sanitar după ce am scos căpușa, dacă i-a rămas capul sunt șanse ca, capul să fi murit?