| veronique122003 a întrebat:

Am un papagal Micul Alexander de 5 zille si ma gandeam sa incep dresajul cu el. Credeti ca e o idee buna sau ar trebui sa il mai las sa se acomodeze? El este seprios si ma gandeam sa incep sa il imblanzesc cat de cat. Adica cel putin sa ne cunoastem mai bine si sa il fac sa nu ii mai fie frica de mmine iar dupa aceea mai vedem noi...Si daca e o idee buna cam cum ar trebui sa incep? Sa il las sa zboare? Am vazut ca pe unele site-uri scrie ca libertatea este cheia relatiei stapan-pasare si ca odata ce ii ofer libertate voi fi centrul universului sau dar nu preaa stiu ce sa zic...Voi ce parere aveti?
Ps: Cine imi da sfaturi suplimentare cat mai multe in aceasta privinta preimeste funda!

Răspuns Câştigător
| Antonika_Anto_1994 a răspuns:

Nu sunt eu mare expert dar am si eu 3 papagali nu specia ta dar in fine...Ar trebui sa il lasi sa se acomodeze cu casa, spatiul cu tine si persoanele din jurul sau. Oricum ca pasi pentru a incepe dresajul:In primul rand, va sfatuiesc sa aveti multa-multa rabdare cu pasarea. Dresajul se face treptat, pas cu pas si cu multa rabdare. Trebuie sa castigati increderea pasarii in timp ce o educati.

Nu loviti pasarea, nu o bruscati, insa fiti ferma. Daca tipati sau ridicati vocea la ea, e foarte posibil sa o stresati si sa o faceti sa devina agresiva.

Incepeti lectiile de educare intr-un mediu linistit, fara zgomote puternice sau agitatie. Intr-o camera inchisa, doar dvs. si pasarea. Apropiati-va incet de colivie si vorbiti-i pasarii pe un ton calm in timp ce-i aratati mana.

Daca s-a apropiat de mana fara sa va ciupeasca sau fara sa se agite, rasplatiti-o cu gustari pentru pasari (pe care le veti folosi exclusiv in timpul educarii). Mentineti o atmosfera relaxanta si amuzanta pe toata perioada lectiei de imblanzire si educare. Faceti pauza la fiecare 10 minute si apoi continuati pentru inca o perioada de alte 10 minute.

Nu obositi pasarea prea mult, in definitiv trebuie sa considere aceste lectii drept activitati amuzante. Nu o lasati sa va ciupeasca si vorbiti-i mereu pe un ton calm.

Bafta!
Te invat cum sa il inveti sa vorbeasca. Pentru inceput, repeta un cuvant simplu ( ex : un, ca, hei etc. ) El o sa invete, incet sa-l repete. Apoi, dupa ce il invata ( dar bine de tot ), incearca un cuvant mai greu ( ex : Vino, haide, stai etc. ) si asa o sa invete sa vorbeasca incet. Invatal cuvinte, apoi leaga si formeaza o propozitie scurta ( ex : Vino aici, stai cuminte etc. ) Si cand o sa invetze sa zica si el asa, poti trece la propoziti mai,, ne-simple " ( ex : Vino aici_____(cum il cheama pe el, nu mai musca (daca o sa muste ) etc ), o sa repete si el.
Te invat si cum sa-l imblanzesti : ia patrunjel, si da-il sa-l manance din mana ta. Incearca sa pui si mana pe el ( la inceput o sa dea din aripi ), dar o sa se-nvetze. Apoi, da-i si lui/ei drumul intr-un loc unde nu poate sa scape, dar sa zboare lin.
Bafta din nou!

3 răspunsuri:
| veronique122003 explică:

Am uitat sa mentionez ca e baietel si ca are un an. happy

| veronique122003 explică (pentru Antonika_Anto_1994):

Buna! Imi plac sfaturile tale dar nu stiu prea bine cum sa incep...Mi-ai spus sa vb cu el si sa ii arat mana dar e atat de sperios...Numai daca ma apropii de colivia lui zboara prin ea si se agata pe barele ei. Nu stiu ce sa fac. E foarte greu. Stiu ca il am de foarte mult timp dar as vrea sa il apropii putin mai mult. Ma gandeam sa il duc intr-o camera unde sa fim doar noi doi, sa vb cu el mai mult pe un ton calm si sa ii dau drumul dar nu stiu daca e o idee buna. Ar fi ok sa ii dau drumul sa zboare?

| Antonika_Anto_1994 a răspuns (pentru veronique122003):

De cat timp il ai? Ar trebui sa astepti macar o luna sa ii dai drumul.Da, ar fi o idee foarte buna sa il duci intr-o camera sa fiti doar voi doi dar nu il mai muta de acolohappyTe pup.