Primele 6 săptămâni sunt foarte importante pentru pisica ta deoarece în acesastă perioadă se dezvoltă personalitatea și caracterul ei. Această perioadă mai este foate importantă pentru puii de pisică deoarece aceștia sunt foarte vulnerabili atât pentru paraziți cât și pentru alte boli transmisibile.
În primele șase săptămâni puii de pisică cresc în cel mai alert ritm din toată viața lor, de aceea pot fi observate diferențe în fizionomia lor de la o săptămână la alta. În acest articol vom vorbi despre ce se întâmplă cu un puii de pisică în priemele lor săptămâni de viața.
Săptămâna 1 – Mini-fabrici de procesare a mâncării
În prima săptămână de viață puii de pisică cântăresc doar câteva zeci de grame, ceea ce înseamnă că pot fi ținuți cu ușurință în palma ta. Cordonul ombilical dispare în două sau trei zile însă ochii și canalele urechilor nu sunt încă deschise.
Puii de pisică sunt foarte neajutorați la această vârstă, însă mama lor le cunoaște nevoile în mod instinctiv. Pisica mama îi hrănește, îî încălzește, îi spală, toate aceste procese ajutând digestia puilor și determinând o urinare și o defecare sănătoasă. Pisica mamă este de asemenea foarte protectivă cu puii ei, și îi mută într-o altă locație dacă simte că oamenii din jurul ei sunt prea băgăreți în treburile ei.
Dacă pisica mamă a fost vaccinată, va transmite imunitatea ei și puilor prin cordonul ombilical. Această imunitate durează până când puii sunt destul de mari pentru a primi propriile vaccinuri.
La naștere puii de pisică cântăresc în medie 75 de grame, însă își pot dubla greutatea până la sfârșitul primei săptămâni de viața. În prima săptămână de viață puii de pisică sunt adevărate mini fabrici de procesare a mâncării, iar singurele lor activități sunt alăptarea, somnul și producerea de urină și fecale.
Săptămâna 2 – Creștere și dezvoltare
În a doua săptămână de viață puii de pisică vor continua să crească într-un ritm extreme de alert, ajungând și la peste 10 grame pe zi. Pisica mamă trebui hrănită cu mâncare la conservă pentru a înlocui nutrienții pierduți prin alăptare. După ce vor crește, puii de pisică vor fi hrăniți cu același tip de mâncare.
Tot în această săptămână ochii puiului de pisică vor începe să se deschidă, ajungând la o deschidere completă la 9-14 zile. Culoarea ochilor puilor de pisică este intotdeauna albastră și va rămâne așa pentru câteva săptămâni. Vizibilitatea lor va fi blurată la început, iar pupila nu se dilată au contractă la diferență de lumină. De aceea este foarte important să nu ții puii de pisică la lumină foarte puternică.
Simțul mirosului se dezvoltă, ceea ce permite puilor de pisică să își aleagă un mamelon preferat datorită mirosului lui. Deasemenea puii de pisică vor reacționa la mirosuri neplăcute. În această săptămână puii de pisică vor deveni conștienți de colegii lui de cutie, în cazul în care îi au.
Săptămâna 3 – Se dezvoltă gradul de conștientizare
În săptămâna a treia de viață canalele urechilor puilor de pisică se deschid complet, iar simțul auzului începe să se dezvolte. Cu toate acestea pisoii pot tresări la sunete foarte puternice. În această săptămână începe să se schimbe culoarea ochilor, de la albastrul comun tuturor pisoilor la culoarea specifică adultului. Simțul mirosului este foarte bine dezvoltat.
În a treia săptămână de viață pisoii pot elimina fecalele și urina în mod conștient și voluntar, pe măsură ce sistemul lor digestiv se dezvoltă. Însă pisica mamă va continua să-i spele până când învață să se spele singuri.
Încep să crească dinții de lapte iar mama pisică începe să se gândească la înțărcare. Deasemenea tot în săptămâna a treia puiide pisică pot să înceapă să toarcă.
Săptămâna 4 – Statul în picioare și clătinatul
În perioada dintre a treia și a patra săptămână pisoii vor încerca să se ridice în picioare și să meargă, deși primele lor mișcări vor fi foarte clătinate. Dimensiunile corpului unor pui de pisică sunt complet diferite de cele pe care aceștia le vor avea la maturitate. Coada este foarte scurtă și ridicată, iar capul este cu mult mai mare decât normalul pentru lungimea corpului lor. Toate acestea se schimbă însă când pisoii cresc și încep să se miște.
Să nu fii surprins daca pisoii tăi vor eveda din locul lor de odihna în încercarea de a-și extinde orizontul. Deasemenea în această săptămână pisoii vor interecționa mai mult cu colegii lui de cutie, ajungând să formeze adevărate alianțe cu ei.
Pisoii vor continua să se alăpteze, de aceea este foarte important să hrănești foarte bine pisica mama cu mâncare la conservă de calitate.
Săptămâna 5 – Începerea procesului de înțărcare
În această perioadă pisoii vor începe să hoinărească liber și să se joace între ei. Pisoii dezvoltă un simț al independenței însă nu sunt încă pregătiți să se despartă de pisica mamă sau de frați. În această săptămână este recomandată interacțiunea cu oamenii.
Este indicat să începi să hrănești pisoii cu mâncare la conservă. Alege un tip de mâncare specială pentru puii de pisica si de înaltă calitate. Puiul este mereu o foarte bună alegere, însă este indicat să hrăniți puii cu același tip de mâncare cu care hrăniți mama. În acest fel pisoii se vor obișnui mai ușor cu mâncarea mamei. Folosește un platou întins si nu fi surprins dacă după prima încercare rezultă foarte multă mizerie.
Deși pisica mamă va încerca să înțarce pisoii, aceștia încă au nevoie de alăptare pentru a-și satisface nevoia de a suge. Alăptarea trebuie prelungită până în săptâna a opta, sau chiar a zecea.
Săptămâna 6 – Socializare
Abilitățile de socializare continuă să se dezvolte. În săptămâna a șasea puii de pisică poate să alerge, să lovească, să sară, se se joace între ei, spre amuzamentul adulților. Însă este indicat să nu-i lăși să obosească prea tare, întrucât pot să adoarmă în locuri neprevăzute și să-i accidentezi.
Pentru a învăța tehnici de socializare, pisoii o vor imita pe pisica mamă. Dacă ea are o relație drăgăstoasă cu oamenii din jurul ei, o astfel de relație vor avea și pisoii. Însă, dacă pisoii nu sunt obișnuiți cu oamenii în primele șase săptămâni, va fi foarte greu să-i obișnuiști cu oamenii mai târziu.
Sfat pentru socializare
Pisoii ar trebui să învețe la această vârstă că mâinile oamenilor din jurul lor nu sunt pentru joaca ci pentru ținut în brațe, alintat și hrănit. Cea mai eficientă metodă prin care pisoii invață acest lucru presupune târâirea unui pai de plastic pe podea pentru ca pisica să-l urmărească, să încerce să-l muște, sau să se sperie de el. Atunci când va reuși să prindă paiul, pisoiul va fi foarte mândru și se va așeza țanțoș lângă el, inainte să înceapă să-l roadă.
Al meu era ceva mai mare cand a fost gasit in parc vreo 2 luni si l-am pastrat chiar daca locuiesc la bloc.A fost invatat de mic cu baita si unde sa-si faca nevoile.Acum daca iubesti animalutele poti sa-l pastrezi sau sa dai un anunt pentru adoptie dupa ce mai creste putin.
http://pisicata.ro/primele-6-saptamani-ale-pisoilui
http://www.adoptiipisici.ro/......-de-viata/
Da,am avut mulți,si cel mai bine e sa faci ce a zis doctorul. Daca ai grija de el, si ai cum sa il păstrezi, atâta timp cat trăiește următoarea săptămână, si vezi ca își revine, sigur trăiește in continuare
Eu nu am avut chiar atat de mic, dar am o prietena care a avut. Trebuie sa il hranesti cu seringa dar sa ai grija sa nu il ranesti, cel mai bine este sa aiba patutul lui deoarece daca va cadea din pat s-ar putea rani si trebuie sa ai grija in caz ca vrei sa-l lasi pe pervazul geamului pentru ca e foarte mic si se poate dezechilibra.
O să-l păstrez. Prima pisică (care face acum un an) tot pe stradă a fost găsită Sper doar să trăiască şi să se facă mare :3
Al meu 4 ani de cand e la noi si implineste acum pe 9 iulieAre carnet de sanatate cu vaccinurile la zi si ma bucur de el in fiecare zi.Sa dea Dumnezeu sa fie sanatos, si tie de asemenea si sa te bucuri de el cat mai mult.
Dupa ce pisica mea a fatat, a dat masina peste ea. Puii i-am cautat cu tata si i-am gasit intr-un pod, erau 3. : Mia, Pia si Tomita. i-am hranit cu siringa apoi i-am invatat sa manance singurei, dar acum nu mai am niciunul pentru ca mi-au murit dupa un an. In fine acum imi doresc un motanel care sa-l cheme Boris. Funda?
Eu am avut si inca-l mai am
Pur si simplu am avut grija de el i-am dat regulat wiscas. App primele saptamani sunt foarte importante deoarece se dezvolta si sunt foarte vulnerabili, energici si jucausi. sper ca te-am ajutat. Funda?
Imediat ce ai adus pisica acasa
Incearca sa-i pregatesti un loc doar al ei, un colt, o paturica, o perna, un cosulet unde sa fie "casuta ei" si totodata un loc in care sa se retraga cand vrea sa doarma sau sa fie lasat in pace.
Tavita cu nisip – incearca sa o obisnuiesti cu ea cat mai repede. Pisicile sunt animale curate, asa ca nu o sa fie foarte greu. Pune-o in tavita dimineata devreme, seara inainte de culcare si dupa fiecare masa. Daca repeti asta de cateva ori, se va obisnui foarte repede sa faca asocierea.
Incearca sa gasesti un loc accesibil pentru tavita (in acest fel nu o sa caute alternative) si pastreaza curatenia in acel loc. Daca tavita este murdara, pisica o va evita. Cumpara nisip special, cu un miros placut si schimba-l cel putin o data pe saptamana. Nu uita sa speli si tavita.
Cumpara-i pisicii tale jucarii speciale si incearca sa stai cu ea cat mai mult. Ai grija la diferitele accidente: prize, colturi, balcon, ferestre, vasul de WC (tine-l inchis), iar atunci cand pleci de acasa nu-i lasa prea multa libertate, inchide usile de la camere.
Nu uita nici de castronul special pentru mancare si apa.
Hrana
In primele zile ale vietii (mai bine zis in primele 4 saptamani), pisica se hraneste cu lapte de la mama ei, apoi, hrana ei trebuie aleasa cu mare grija. Poti sa o hranesti cu produse speciale pentru pisicute din gama "Junior". Ele contin minerale pentru oase si dinti puternici si sanatosi, vitamina A pentru o vedere mai buna, au forme special concepute pentru puii de pisica si sunt mai usor de digerat.
Poti sa-i dai pisicii doar hrana uscata sau umeda, sau in combinatie, depinde de preferintele ei. Nu uita nici de castronul cu apa, trebuie sa fie mereu plin si sa contina apa proaspata.
Pai vreau sa iti spun ceva si eu cand eram la tara am gasit 3 pisoi intr-o cutie, Cred ca aveau 3 saptamani, erau foarte mici si tocmai cateva zile mi-am spus ca o sa am grija de pisica Nina daca nu sunt pui si boom am gasit niste pui. Eu i-am pastrat ca este bine cand cineva salveaza o viata nu conteaza cum o face, dar este bine. Am avut mare grija de el, dar eu nu ii dadeam laptic cu siringa.Eu il bagam cu capu in castron si sarcu cred ca a fost traumatizat, dar acum cei 3 pisoi sunt foarte gingasi si la randul lor au niste pufosenii si nu nu i-am pastrat pe poti.Am mai dat si la niste prietene si ii vad des deci eu iti zic daca poti sa ii pastrezi sa o faci. Desigur depinde si de mama ta. Sper ca te-am ajutat
EvangelineDS întreabă: