| focaa a întrebat:

Maine imi vine Micul Alexander, un papagal despre care am citit pe net si mi a placut foarte mult. Vreau sa stiu si eu cine are asa ceva si e documentat, ce imi mai trebuie pentru el? Cusca, ce cadita sa faca baie, ce mancare sa ii dau? sfaturi despre el. Multumesc :*!

4 răspunsuri:
| Madalinargo a răspuns:

Salut iti trebuie urmatoarele
1.voliera sau o cusca mai mare
2.Spatiu sa zboare inchizi geamuri usi si il lasi liber in casa macar cateva ore
3.Trebuie sa te imprietenesti cu el
4.Nu il lasa sa se plictiseasca altfel isi va smulge penele de la stres
5.Vezi ca la inceput musca poarta manusi de piele groase
6.Nutritia echilibrata si variata a papagalilor cu guler negru (Psittacula krameri) este secretul cresterii lor cu rezultate foarte bune. Majoritatea problemelor de sanatate pe care le pot dezvolta acestia se datoreaza unei alimentatii defectuoase. In habitatul lor natural, papagalii cu guler negru au o alimentatie constituita din: seminte, fructe, diverse boabe, flori, vegetale, muguri, nectar. In India si Pakistan aceste pasari sunt de multe ori considerate foarte daunatoare de catre fermieri, intrucat se aduna in stoluri foarte mari si "ataca" recoltele de orez, cafea si chiar livezile.

Majoritatea oamenilor considera ca alimentatia unui papagal trebuie sa fie alcatuita numai din seminte. Cele mai recente studii recomanda insa hranirea papagalului cu guler negru cu seminte numai in procentaj de maxim 30%, deoarece o astfel de dieta este saraca in vitamina A, proteine si calciu si prea bogata in grasimi. Astfel, cautati sa oferiti papagalului dumneavoastra in special peletele specifice disponibile in magazinele de specialitate, intrucat acestea ii vor asigura o alimentatie echilibrata. Verificati prospetimea peletelor si mixurilor de seminte! Nu le oferiti papagalului daca sunt mucegaite sau infestate cu paraziti! In afara de aceste pelete si de mixurile de seminte, oferiti micului Alexandru si o varietate de fructe: mar, para, struguri, kiwi, mango, pepene, portocala, alune, banana, ananas, caisa etc. Dintre legume le puteti oferi: morcov, cartof, broccoli, sfecla, laptuca, napi, ardei gras, varza de Bruxelles, rosii bine coapte, castravete, conopida, vinete, boabe de porumb, fasole, mazare. Inainte sa oferiti legumele si fructele spalati-le bine, taiati-le in bucatele mici si evitati vegetalele care au fost tratate cu chimicale. Pasarile isi aleg hrana si in functie de aspectul si textura ei, nu numai de gust. Fiti inventivi atunci cand pregatiti masa papagalului dumneavoastra, tineti cont de culorile legumelor si fructelor!

Incercati sa obisnuiti de mic papagalul dumneavoastra cu o dieta echilibrata pentru a-i asigura o viata sanatoasa. Papagalii cu guler negru nu sunt dificil de obisnuit cu tipuri noi de mancare si nu vor refuza aproape nimic din ceea ce li se ofera, apetitul lor fiind destul de mare. Totusi, daca observati ca papagalul dumneavoastra refuza peletele in favoarea semintelor, incercati sa nu le oferiti in acelasi timp ambele tipuri de mancare. Oferiti-le cateva zile numai seminte, cateva zile numai pelete, rotind astfel alimentatia.(asa le mai zice Psittacula krameri sau papagali cu guler negru)
7.Papagalii Micul Alexander se numara printre speciile care vorbesc foarte bine si care pot invata un vocabular bogat (de chiar pana la 250 de cuvinte), fiind depasiti in aceste capabilitati doar de papagalul gri african si, poate, de papagalii amazonieni. Ei pot pronunta cuvinte cu o claritate uimitoare, sunt buni imitatori, sunt foarte inteligenti si pot invata chiar si diverse trucuri. De asemenea, Micii Alexanderi vor imita cu usurinta cele mai diverse tipuri de zgomote, de la soneria telefonului pana la ciripitul altor pasarele. Micii Alexanderi pot incepe sa vorbeasca in jurul varstei de 1 an sau chiar 7-8 luni. Atat masculul cat si femela pot fi antrenati sa vorbeasca la fel de bine. Cu cat papagalul este antrenat la varste mai fragede, cu atat sansele de succes sunt mai mari. De asemenea, chiar si un Mic Alexander neimblanzit poate vorbi, desi papagalii dresati sunt mult mai usor de "convertit" la vorbirea umana. Unii papagali vor invata sa vorbeasca in cateva saptamani, altii vor avea nevoie de luni sau chiar ani de antrenamente sustinute.(daca vrei sa il faci sa vorbeasca)
8.Micul Alexander provine din nord-vestul Asiei. În mediul natural, aceste păsări trăiesc în păduri şi savane, în grupuri mai restrânse.Au fost botezaţi după numele lui Alexandru cel Mare, cel despre care se spune că s-a numărat printre primii care i-au adus din Asia în Europa. Durata medie de viaţă este cuprinsă între 20 şi 30 ani.
9.Unde îmi place să trăiesc?
Colivia pentru papagalul Alexander trebuie să fie confecţionată din material dur şi să aibă dimenisunile minime de 60 x 45 x 90 cm. Papagalilor Alexander le place să se plimbe şi pe podea.Pe lângă căsuţe, hrănitoare şi adăpători, în colivie trebuie să le puneţi crenguţe pentru căţărat şi jucării. Hrănitorul şi adăpătorul trebuie fixate foarte bine, iar beţele şi crenguţele să fie din lemn dur, pentru că aceste păsări adoră să muşte şi să-şi tocească ciocul. Papagalilor Alexander le place să facă baie sau să fie stropiţi. Curăţaţi-le zilnic recipientele pentru hrană şi apă. O dată pe săptămână trebuie să spălaţi beţele din colivie şi jucăriile, iar podeaua la două săptămâni. Este necesar ca o dată pe an să spălaţi colivia în întregime şi să o dezinfectaţi.
10.Cum să procedezi cu mine?
Dacă vă cumpăraţi un pui de papagal, va fi mai uşor să îl învăţaţi anumite cuvinte. Oricum, ca să vă învăţaţi papagalul să vorbească, trebuie să îl domesticiţi şi să îl feriţi de alte păsări pentru a auzi constant numai vorbirea umană. Cel mai probabil, prima oară papagalul îşi va pronunţa propriul nume pentru că acesta a fost cuvântul rostit cel mai frecvent în apropierea lui. Se recomandă alegerea unui nume care să cuprindă vocalele "a" sau "o", deoarece papagalii mari pronunţă cel mai uşor cuvintele ce conţin vocalele respective. Dacă sunteţi perseverent, papagalul dumneavoastră poate învăţa diverse sunete şi cuvinte.
11.Ce-mi place să mănânc?
Pe lângă amestecurile speciale pentru papagali adulţi, compuse preponderent din seminţe de floarea-soarelui, alte seminţe şi alune în coajă, puteţi să completaţi mesele papagalilor cu fructe, legume, nuci, arahide şi migdale în cantităţi reduse.
12.Sănătate
Papagalul Alexander este sănătos atunci când:
- ochii sunt uscaţi şi limpezi
- penele sunt curate şi aranjate
- excrementele nu au culoarea şi consistenţa modificate
- are nările uscate şi curate
- ghearele nu sunt prea lungi
- nu prezintă umflături sau răni vizibile
- este energic şi cu un apetit normal
13.Înmulţirea
Papagalii Alexander ating maturitatea aproximativ la vârsta de 2 ani, dar se recomandă să fie împerecheaţi abia după vârsta de 3 ani. Cuibul trebuie montat în colivie. Papagalii Alexander se împerechează o dată pe an, în general în luna februarie, iar femelele depun circa 2-4 ouă. Perioada de incubaţie durează în medie 28 zile. La 6 săptămâni de la ieşirea din ou, puii pot părăsi cuibul, penajul fiind format în cea mai mare măsură, dar coada nu este în întregime dezvoltată. Totuşi ei rămân în compania părinţilor pentru încă 4-5 săptămâni pentru a învăţa să mănânce şi să zboare.
14.
Sunt un animal sociabil?
Micul Alexander nu trebuie ţinut alături de alte păsări pentru că devine agresiv faţă de acestea. Între ei, papagalii Alexander se înţeleg foarte bine. După ce sunt domesticiţi, se ataşează foarte mult de oameni.
15.Lista de cumpărături
• o colivie mare (minim 60 x 45 x 90 cm)
• beţe colivie
• hrănitor
• adăpător
• diverse jucării


• hrană specială pentru papagali
• delicatese
• preparate pe bază de vitamine
• extract de cartilaj de sepie
• broşura cu informaţii privind papagalii Alexander
SPER CA AM FOST DE FOLOS SI MERIT FUNDITA.Multumesc

| DenisIonut01 a răspuns (pentru Madalinargo):

Ai fost foarte de mare ajutor! cel putin pentru mine, eu ti-as da funda!

| Madalinargo a răspuns (pentru DenisIonut01):

Cu placerewinking nu imi trebuie mie puncte funde ca nu ma ajuta eu doar vreau sa fiu de ajutor

| Iosif9977 a răspuns:

Nutritia echilibrata si variata a papagalilor cu guler negru (Psittacula krameri) este secretul cresterii lor cu rezultate foarte bune. Majoritatea problemelor de sanatate pe care le pot dezvolta acestia se datoreaza unei alimentatii defectuoase. In habitatul lor natural, papagalii cu guler negru au o alimentatie constituita din: seminte, fructe, diverse boabe, flori, vegetale, muguri, nectar. In India si Pakistan aceste pasari sunt de multe ori considerate foarte daunatoare de catre fermieri, intrucat se aduna in stoluri foarte mari si "ataca" recoltele de orez, cafea si chiar livezile.

Majoritatea oamenilor considera ca alimentatia unui papagal trebuie sa fie alcatuita numai din seminte. Cele mai recente studii recomanda insa hranirea papagalului cu guler negru cu seminte numai in procentaj de maxim 30%, deoarece o astfel de dieta este saraca in vitamina A, proteine si calciu si prea bogata in grasimi. Astfel, cautati sa oferiti papagalului dumneavoastra in special peletele specifice disponibile in magazinele de specialitate, intrucat acestea ii vor asigura o alimentatie echilibrata. Verificati prospetimea peletelor si mixurilor de seminte! Nu le oferiti papagalului daca sunt mucegaite sau infestate cu paraziti! In afara de aceste pelete si de mixurile de seminte, oferiti micului Alexandru si o varietate de fructe: mar, para, struguri, kiwi, mango, pepene, portocala, alune, banana, ananas, caisa etc. Dintre legume le puteti oferi: morcov, cartof, broccoli, sfecla, laptuca, napi, ardei gras, varza de Bruxelles, rosii bine coapte, castravete, conopida, vinete, boabe de porumb, fasole, mazare. Inainte sa oferiti legumele si fructele spalati-le bine, taiati-le in bucatele mici si evitati vegetalele care au fost tratate cu chimicale. Pasarile isi aleg hrana si in functie de aspectul si textura ei, nu numai de gust. Fiti inventivi atunci cand pregatiti masa papagalului dumneavoastra, tineti cont de culorile legumelor si fructelor!

Incercati sa obisnuiti de mic papagalul dumneavoastra cu o dieta echilibrata pentru a-i asigura o viata sanatoasa. Papagalii cu guler negru nu sunt dificil de obisnuit cu tipuri noi de mancare si nu vor refuza aproape nimic din ceea ce li se ofera, apetitul lor fiind destul de mare. Totusi, daca observati ca papagalul dumneavoastra refuza peletele in favoarea semintelor, incercati sa nu le oferiti in acelasi timp ambele tipuri de mancare. Oferiti-le cateva zile numai seminte, cateva zile numai pelete, rotind astfel alimentatia. Nu lasati la discretie o cantitate prea mare din amestecul de seminte intrucat pasarea ar putea sa-si aleaga din el doar pe cele pe care le prefera, ignorandu-le pe celelalte.

Le puteti oferi si mici cantitati de fulgi de cereale (fara adaos de zahar si cacao), paine integrala, bucatele de ou fiert foarte tare, floricele de porumb, orez brun fiert, grau, ovaz, bucatele de paste fainoase fierte sau nefierte, seminte germinate, fasole fiarta, mazare fiarta, linte fiarta, alune (fara sare, bineinteles). NU oferiti papagalilor carne sau produse din carne (desi, ocazional, le puteti da bucatele mici de carne de pui bine fiarta), sistemul lor digestiv nu este adaptat pentru astfel de hrana! Nu le oferiti niciodata ciocolata, avocado, ceapa, rubarba si seminte de mar sau piersica. Sunt interzise si alimentele care contin cofeina sau alcool sau cele cu continut ridicat de sare. Pasarile sunt intolerante la lactoza, deci evitati branza si iaurtul.

Unii papagali s-ar putea sa se ingrase peste masura, mai ales daca dieta lor este formata in majoritate din seminte (continut ridicat de grasimi). Acest lucru trebuie combatut prin reducerea ratiei de mancare si mai multa miscare fizica in afara coliviei, dar nu prin infometare.

Papagalul trebuie sa aiba in permanenta apa proaspata la discretie. Schimbati zilnic apa din adapatoare si curatati frecvent adapatoarea pentru a preveni infestarea cu bacterii. Puteti amesteca apa cu suplimente de vitamine. Acestea vor trebui folosite mai ales in perioade de convalescenta sau de imperechere. Totusi, daca oferiti micului Alexander o hrana variata si echilibrata, suplimentele de vitamine nu sunt necesare.

In colivia papagalului cu guler negru va trebui, obligatoriu, sa asezati si un os de sepia (pe care isi poate exersa ghearele si ciocul) si care ii va furniza si calciul necesar. Desi multa vreme s-a crezut ca papagalii trebuie sa aiba la dispozitie si nisip sau pietricele pe care sa le inghita pentru a le favoriza digestia, ultimele studii arata ca acestea nu sunt necesare, ba mai mult, le pot bloca chiar sistemul digestiv. Te invat cum sa il inveti sa vorbeasca. Pentru inceput, repeta un cuvant simplu ( ex : un, ca, hei etc. ) El o sa invete, incet sa-l repete. Apoi, dupa ce il invata ( dar bine de tot ), incearca un cuvant mai greu ( ex : Vino, haide, stai etc. ) si asa o sa invete sa vorbeasca incet. Invatal cuvinte, apoi leaga si formeaza o propozitie scurta ( ex : Vino aici, stai cuminte etc. ) Si cand o sa invetze sa zica si el asa, poti trece la propoziti mai,, ne-simple " ( ex : Vino aici_____(cum il cheama pe el, nu mai musca (daca o sa muste ) etc ), o sa repete si el.
Te invat si cum sa-l imblanzesti : ia patrunjel, si da-il sa-l manance din mana ta. Incearca sa pui si mana pe el ( la inceput o sa dea din aripi ), dar o sa se-nvetze. Apoi, da-i si lui/ei drumul intr-un loc unde nu poate sa scape, dar sa zboare lin. tunci cand alegeti colivia potrivita va trebui sa aveti in vedere dimensiunea papagalului precum si lungimea cozii sale (care poate atinge 15-16cm). Pentru a se simti confortabil Micul Alexander (Psittacula krameri) trebuie sa aiba o colivie care sa-i permita sa-si intinda aripile fara a se lovi de gratii, sa se intoarca, sa sara usor de pe o stinghie pe alta si sa se poata juca, ceea ce inseamna ca trebuie sa masoare un minimum de 60cm latime, 55cm adancime si 100cm inaltime. Nu uitati de faptul ca accesoriile si jucariile din colivie limiteaza si ele spatiul. Regula general valabila este sa cumparati o colivie cat mai mare pentru a oferi papagalului dumneavoastra o viata cat mai placuta si sanatoasa. Daca aveti doi sau mai multi "Mici Alexandri" va trebui sa achizitionati o colivie si mai mare sau o voliera. Evitati sa folositi colivii "la mana a doua", acestea pot purta diverse boli sau bacterii de la fostii "locuitori".

Colivia trebuie sa fie confectionata din otel inoxidabil si sa nu aiba parti ascutite in care pasarea sa se poata rani. Asigurati-va ca usita coliviei are o incuietoare de siguranta pentru ca papagalii sunt foarte abili si inteligenti si pot deschide usor o incuietoare simpla. Ideale sunt coliviile cu bare orizontale, acestea oferind pasarii si posibilitatea efectuarii unor exercitii fizice de catarare. Atunci cand alegeti colivia potrivita, va trebui sa aveti in vedere si distanta dintre bare, care trebuie sa fie cuprinsa in intervalul 1, 25-1, 87cm, pentru a preveni ranirea pasarii. Ideal este sa achizitionati o colivie care sa aiba acoperisul amenajat in asa fel incat, in timpul petrecut in afara coliviei, pasarea sa poata sta confortabil chiar pe acoperisul coliviei.

Unii veterinari sustin ca, coliviile rotunde nu sunt confortabile pentru pasari, din punct de vedere psihic, intrucat le accentueaza sentimentul de nesiguranta. O colivie dreptunghiulara va oferi pasarii posibilitatea de a se retrage in colturi, unde sa se simta ocrotita. De asemenea, Micul Alexandru ar putea sa isi prinda gherutele in varful unei colivii rotunde, acolo unde se intalnesc barele. Deci, evitati coliviile rotunde!

Colivia ideala are fundul detasabil, pentru a permite curatarea ei cu usurinta. Pe fundul coliviei asezati hartie sau servetele de hartie pe care sa le inlocuiti zilnic. Nu folositi rumegus, nisip sau alte materiale pentru ca pasarea le poate inghiti, dezvoltand astfel grave probleme de sanatate si in plus, acestea pot cu usurinta adaposti bacterii. Pentru a limita mizeria din jurul coliviei puteti inconjura partea de jos a acesteia cu plexiglas. Aveti insa grija ca pasarea sa nu se poata rani in clemele cu care prindeti acest material de colivie (clemele vor trebui sa fie confectionate din otel inoxidabil).

Retineti ca orice papagal Micul Alexandru trebuie sa petreaca mult timp (minim 2 ore pe zi) in afara coliviei pentru a-si mentine sanatatea. Daca lasati papagalul dumneavoastra in colivie majoritatea timpului va trebui sa cumparati o colivie cat mai mare, pentru a-i permite sa zboare si sa-si mentina astfel forma fizica.

Desi nu este obligatoriu, pe timpul noptii puteti acoperi colivia cu un material, aceasta va incuraja pasarea sa se linisteasca si sa doarma mai mult dimineata, va tine departe insectele si va mentine constanta temperatura in colivie. Folositi un material cu structura uniforma si neteda, pentru a evita ca pasarea sa-si prinda ghearele in textura sa. Evitati materialele de tip prosop. Acest acoperamant va trebui scuturat zilnic de praf si spalat saptamanal cu detergent fara parfum.

Accesoriile

Colivia trebuie sa contina minim 2-3 (chiar mai multe daca este spatioasa) stinghii, pozitionate la nivele diferite, nu foarte aproape una de alta, pentru a permite pasarii deplasarea confortabila intre ele. Stinghiile trebuie sa fie obligatoriu de diferite grosimi si confectionate din materiale diferite. Cele mai potrivite sunt cele din lemn, si acrilic. Evitati stinghiile din smirghel intrucat cauzeaza rani pe piciorusele fragile ale papagalului! Puteti folosi si franghie netratata pentru a confectiona stinghii, insa va trebui sa aveti grija si s-o indepartati atunci cand incepe sa se despice, pentru a preveni blocarea vreunei gherute in ea. Crengile naturale sunt si ele o optiune buna. Evitati crengile de brad, ideale sunt cele de: mar, mirt, paltin, artar, frasin, cais, piersic, ulm, fag. Asigurati-va ca alegeti crengute proaspete si care nu au fost stropite cu insecticide! Stinghiile deteriorate trebuiesc imediat inlocuite. Nu asezati bolurile cu mancare si apa sub stinghii, pentru a evita stropirea alimentelor cu materii fecale.

Pentru mancare si apa, folositi boluri mai degraba late decat adanci, confectionate din otel inoxidabil sau ceramica intrucat sunt sigure si usor de curatat (acestea vor trebui spalate zilnic). Va trebui sa folositi boluri separate pentru pelete/seminte si pentru fructe/legume. Pentru apa puteti folosi si o adapatoare special conceputa. Asigurati-va ca plasati bolul de mancare langa o stinghie pe care pasarea sa poata sta si manca.

In colivia Micului Alexandru va trebui, obligatoriu, sa asezati si un os de sepia. Acesta ii furnizeaza calciul necesar si este un material excelent pe care isi poate exersa ghearele si ciocul.

Micului Alexandru ii place foarte mult sa se balaceasca in apa. Mai mult decat atat, chiar are nevoie de o "baie" o data la 2-3 zile, pentru as putea curata penele. In acest scop puteti folosi un bol putin adanc pe care sa-l umpleti cu apa si sa il asezati pe fundul coliviei. In magazinele de specialitate exista si "cadite", special concepute pentru pasari, care pot fi fixate pe peretele coliviei. Va trebui sa aveti in vedere totusi ca aceasta activitate, desi foarte utila si distractiva pentru papagal, va produce mizerie si va fi necesar sa stergeti apa rezultata sau sa uscati/indepartati hrana si accesoriile care au fost eventual stropite. Daca papagalul dumneavoastra nu agreaza baile facute in acest mod, puteti sa stropiti pasarea cu apa calduta dintr-o sticla cu pulverizator, avand grija sa nu indreptati stropii catre fata ei sau sa ii udati puful de sub pene (care se usuca foarte greu). Baile trebuiesc facute ideal dimineata si atunci cand temperatura ambientala nu este scazuta (pentru a evita imbolnavirea pasarii). Nu adaugati niciodata detergent sau orice alt substanta in apa cu care imbaiati Micul Alexandru!

Jucariile

Jucariile sunt necesare pentru a oferi companionului dumneavoastra o modalitate de distractie, pentru a-l feri de plictiseala si stres, pentru a-i stimula inteligenta nativa. Studiile stiintifice efectuate in coloniile de pasari au aratat ca acestea se bucura de o jucarie noua la fel de mult cum se bucura de o masa buna. Aveti grija sa procurati jucarii care sa nu poata fi dezmembrate in bucati mici pe care pasarea sa le poata inghiti. Evitati inelele metalice si lanturile, precum si jucariile din materiale tratate chimic (zinc, mercur, adezivi etc.) sau din plastic. Studiati cu atentie clopoteii intrucat deseori acestia pot fi cu usutrinta dezmembrati de catre papagali. Micul Alexandru adora sa mestece cu ciocul sau impresionant si puternic, asa ca va trebui sa ii procurati diverse jucarii specifice, confectionate din lemn sau piele. In acest fel va veti asigura ca papagalul dumneavoastra nu va dezvolta comportamente distructive. Nu aglomerati colivia cu prea multe jucarii. Va trebui sa aveti grija sa oferiti Micului Alexandru jucariile prin rotatie, intrucat, aceleasi jucarii mentinute prea mult timp vor sfarsi prin a fi ignorate.

Le puteti oferi jucarii din piele tabacita, din sfoara netratata chimic, diferite leagane si scarite special concepute pentru papagali. Jucariile deteriorate sau sau prea murdare trebuiesc inlocuite imediat. Amplasarea coliviei

Colivia Micului Alexandru NU trebuie asezata in bucatarii (pericol de toxicitate datorita gazului emanat de articolele de menaj confectionate din teflon!) si nici in bai. Aveti grija sa nu o plasati totusi in locuri unde pasarea sa se simta izolata, departe de activitatea umana din locuinta. Micul Alexandru se plictiseste foarte repede si are nevoie de interactiuni umane cat mai frecvente. Nu asezati colivia pe podea, ea trebuie amplasata la inaltime pentru ca pasarea sa se simta in siguranta (ideal la nivelul ochilor). Colivia nu trebuie asezata in locuri in care sunt curenti de aer si nici in camere unde sunt variatii mari de temperatura. Temperatura ambientala ideala pentru Micul Alexander este de 21-26C. Pe timpul verii, nu plasati colivia in calea curentilor de aer conditionat. Amplasati colivia departe de geamuri, in locuri luminoase, dar in nici un caz sub lumina directa a soarelui.

Igiena. Curatarea coliviei si a accesoriilor.

Igiena este un factor extrem de important, mult mai important decat ne vine sa credem, in mentinerea sanatatii pasarilor. Asternutul de pe fundul coliviei trebuie inlocuit zilnic. Incercati sa curatati imediat materiile fecale cazute pe fundul coliviei sau pe barele ei, odata intarite acestea sunt mult mai dificil de indepartat. De asemenea, retineti ca hrana umezita sau fecalele atrag foarte repede insectele si dezvolta foarte usor bacterii. Saptamanal va trebui sa curatati colivia in intregime. Puteti folosi pentru aceasta operatiune o solutie diluata de clor (o jumatate de cana la 4l de apa). Clatiti din abundenta si lasati colivia sa se usuce complet inainte de a pune pasarea in ea.

Bolurile de mancare si apa, adapatoarea trebuiesc spalate zilnic cu apa si putin detergent. Aveti grija sa indepartati toate resturile si mizeria, in special in cazul adapatorilor. Saptamanal le puteti dezinfecta si pe acestea, cu apa fiarta. Clatiti din abundenta pentru a va asigura ca pasarea nu va ingera substantele toxice cu care le-ati spalat.

Jucariile, stinghiile si celelalte accesorii din colivie trebuiesc si ele spalate si curatate de indata ce sa murdaresc sau umezesc. Umezeala este inamicul numarul unu! Uscati bine toate aceste obiecte inainte de a le reintroduce in colivie.