In cazul in care un caine te simte in pericol indiferent de rasa o sa te apere.Asta daca stii cum sa il cresti.Eu recomand ciobanescul german care e un bun caine de familie si foarte sociabil cu apropiati familiei(oameni cu care vine des in contact) si nu atata decat cat e necesar.
Alta alternativa este Rotweillerul, Cane corso, Presa canrio, Tosa inu, Mastifful Tibetan si chiar si ciobanesculd e asia centrala( la care trebuie sa stii foarte bine tehnicile de dresaj ca sa nu atacepe tine).Iti recomand sa studiezi pe net particularitatile la fiecare rasa si sa vezi cu care dintre ele rezonezi cel mai bine deoarece fiecare dintre rasele de mai sus au si plusuri si minusuri si in functie si de ce ii poti oferi.(Nu prea poti sa tii un Doberman afara la -20 de grade pentru ca sunt cu par scurt si racesc saracuti desi sunt caini exceptionali de buni pentru paza)
Spor la cautat!
Amstaf, dar vezi ca odata cu un animal puternic vin si responsabilitati mari.
Am o catelusa maidaneza de fix 5 kg si este extrem de rea, nici un strain nu poate pune mana pe ea si cand imi vin musafiri pana nu pleaca latra de ma inebuneste si cand pleaca musafirii se bucura, deci orice caine poate fi rau pana la urma