Aproape toata lumea cunoaste cate ceva despre sah. Tuturor le sunt cunoscute piesele acelea micute albe si negre ascunse in cutiuta de lemn, fie ca se stie sau nu mutarea lor. Dar cum a aparut sahul? De unde provine? Acestea sunt intrebari la care nici marii cercetatori nu au gasit raspunsuri.
Exista insa numeroase legende cu privire la originea si aparitia lui. Cea mai cunoscuta este legenda boabelor de grau. Exista insa 7 tari candidate ca tari de origine ale sahului, printre care se numara: China, India, Egipt, Grecia, Asiria, Persia si Arabia.
In ziua de azi sahul este cel mai popular joc si se poate juca acasa, in cluburi, pe internet, prin corespondenta sau in turnee. Daca vrei sa te apuci sa joci ai nevoie de o tabla de sah – preferabil din carton, numerotata, pliabila, foarte usor de transportat. Sahul nu este un sport care sa pretinda table fastuoase din sticla, stejar sau marmura. Pentru incepatori acestea nu fac decat sa ingreuneze vederea si sa creeze confuzie in alegerea mutarilor. Piesele, fie ele din lemn, plastic sau sticla, sa fie pe plac jucatorului.
Mutarea pieselor se poate invata atat de la profesionisti cat si de la cunoscuti. Pe internet exista de asemenea foarte multe materiale destinate invatarii mutarilor de baza.
Sahul nu se rezuma insa la mutarea pieselor. Nu dureaza mult pana cand un individ ce tocmai a cunoscut piesele de sah sa devina un mare pasionat. Acum putem apela la carti, cursuri on-line sau cluburi de sah. Pentru a deveni insa profesionist si a face o cariera din asta e foarte important insa, sa se inceapa la o varsta cat mai frageda studiul sahului deoarece sahul este un joc de o complexitate deosebita. Exista mii de carti de sah, deschideri, tactici si strategii, jocuri pe calculator si studii care pot fi abordate. Sahul nu se bazeaza insa numai pe studiu, ci si pe experienta. Cu cat joci mai mult, cu cat iti analizezi mai mult greselile, cu atat poti sa devii mai bun. E o regula care se aplica si in viata.
Andrada, scoaladesah.ro
Ambitia, curajul, dorinta...cam astea ar fi cele mai importante zic eu...
Atractia sexuala e punctul de plecare spre o pasiune. De aia eunucii erau castrati in haremuri, sa nu faca o pasiune pentru cadane... si deci ei jucau sah toata ziua ca sa nu se plictiseasca.
OK, am facut rocada mica. Ce urmeaza?
PS. Am scris ce am scris mai sus, din urmatoarele motive:
1. Tu nu ai pus nici o intrebare in text referitoare la sah, de unde am dedus ca intrebarea din titlu e o intrebare retorica... am raspuns retoric si eu, si am incercat sa fac o legatura cu sahul (si istoria), ca sa fie feng-shui.
2. Uneori e mai bine ca oamenii care au alte pasiuni decat scrisul articolelor, sa se limiteze la acestea.
3. Si fiindca veni vorba, pasiunea se naste dintr-un gol psihic dureros. Altfel devine doar un hobby sau placere, doar o lipsa psihologica puternica naste pasiuni (ne)trecatoare. Si motivatia inerenta acesteia.
Punctul de plecare pentru o pasiune este oportunitatea fiecaruia de a alege ceea ce ii place si de a progresa in anumita pasiune. By3
Dupa mine... trebuie sa iti placa ceva.Va dau un exemplu:
Mie imi place muzica, si m-am gandit sa ma apuc de un intrument...
am fost la chitara si dupa jumate de an n-am stiut3 acorduri. dupa aia m-am apucat de tobe si de 2 ani inca nu mam plictisit.vezi la ce esti bun si fa-o!
Cred ca este curiozitatea. Ca doar ea e cea care ne face sa incercam lucruri noi si incercand lucruri noi putem descoperi o pasiune ascunsa.
xoxo
Mie imi place muzica
M-am apucat de chitara si dupa un an am inceput sa dau concerte in deschidere... (daca vrei cu adevarat ceva, fa-o si nu lasa treaba neterminata )
In primul rand, punctul de plecare pentru o pasiune e dorinta.Dar cel mai important, este placerea. Dragostea cu sila nu se poate. Salut, sper ca te-am ajutat !
Totul vine din suflet.Trebuie sa te lasi condus de inima si sa faci in viata ceea ce iti place.
Punctul de plecare pentru o pasiune este dorinta arzatoare sa realizezi acel lucru.Zi si noapte doar la asta sa te gandesti si cum sa faci sa iti iasa cat mai bine totul.
Punctul de plecare spre o pasiune...
- Dorinta
- Curaj
- Ambitie
-Atractie sexuala
Stai,stai,stai... ce ai zis la ultimul rând? Atracţie sexuală? Dă-ne şi nouă un exemplu despre aşa ceva.
Pasiunea nu se naste din curiozitate, nu nicidecum.
Ea se naste din dorinta de a avea, de a face, de a simti, de a iubi, de a excela, de a fi atras de acel lucru, persoana sau activitate pe care o intreti. Depinde de acel ceva pentru care iti faci pasiunea.